USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çin ekonomisinde riskler arttı, gözler siyasa yapıcıların mümkün aksiyonlarında

Çin'de yurt sektörüne müteveccih küsurat kaygıların ve erke krizinin yaşandığı müşterek ortamda beklentilerin altında mütebaki veriler, yurt ekonomisine bağlı sonuç çeyrek beklentilerini de menfi etkilerken, siyaset yapıcıların üstündeki edisyon arttı.

Çin ekonomisinde riskler arttı, gözler siyasa yapıcıların mümkün aksiyonlarında
18-10-2021 16:10
İstanbul

Çin ekonomisi, senenin üçüncü çeyreğinde çarpıcılık kesintileri, bildirme namüsait boğazları ve acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının menfi tesirleri kararı yüzdelik 4,9 ile sonuç birlikte senenin en az büyümesini kaydetti. Ülkede büyüme hızı çeyreklik bazda yüzdelik 0,2 ile sınırlanmış kaldı, senenin 9 ayında ise yüzdelik 9,8 düzeyinde gerçekleşti.

Emlak sektörüne müteveccih küsurat kaygıların ve erke krizinin yaşandığı birlikte ortamda beklentilerin altında mütebaki veriler diyar ekonomisine bağlı sonuç çeyrek beklentilerini de menfi etkilerken, politika yapıcıların üstündeki edisyon arttı.

Analistler, erke krizi ve taşınmazlar sektöründeki namus borcu hastalığına bağlı endişeler ilkin iktisap etmek az daha ekonomide henüz birlikte tomar yavaşlama işaretlerinin, Çin Merkez Bankası'na (PBoC) politikaların gevşetilmesi anlamında birlikte edisyon oluşturduğunu belirterek, bankalararası piyasada ferah akışkanlık sağlanması, enfrastrüktür gelişiminin hızlandırılması, itimat ve taşınmazlar politikalarında gevşeyici adımlar derece aksiyonların alınabileceğini söyledi.

Bu senenin başlangıcında Çin hükümetinin, ülkenin derinlemesine vadeli büyüme potansiyelini iyileştirmeyi amaçlayan strüktürel reformlar düşüncesince düzlük bırakarak salname yüzdelik 6'lık büyüme maksadı belirlediğini anımsatan analistler, bu durumun büyümeyi sponsor yönde atılacak adımları geciktirebileceğini vurguladı.

Analistler, piyasada Çin ekonomisine bağlı sene sonu büyüme beklentilerinin yüzdelik 8 civarına indiğine dikkati çekerek, bu rakamın geçmiş beklentilerin altında kalsa da sonuç 10 senenin en faziletli seviyesine ayraç ettiğini söyledi.

"Çin düşüncesince büyüme görünümü sıkıntılı olmaya bitmeme ediyor"

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Hao Zhou, mevzuya bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Çin'de büyümenin özlük beklentilerinin ince altında kaldığını belirterek, Kovid-19'un baştan canlanması ve erke sıkıntısının konuşu ameliyat üstünde ağırbaşlılık kazandığını, taşınmazlar sektörüne müteveccih endişelerin de hassasiyeti ve ait yatırımları aksi etkilediğini kaydetti.

Açıklanan verilerin hanehalkı masrafları ve iç tüketimin bastırıldığını ortaya koyduğuna ayraç fail Hao, diyar ekonomisine müteveccih nice zayıflatıcı sebep bulunduğunu, bu zayıflıkların endamsız vadede ortadan kalkmayacak derece göründüğünü söyledi.

Son gelişmeler karşısında PBoC Başkanı Yi Gang'ın taşınmazlar sektörüne müteveccih endişeleri müsekkin izahat yaptığını, sistemli riskleri ve bulaşıcılığı engel iktisap etmek düşüncesince değme yolu deneyeceklerini belirttiğini aktaran Hao, "Ülkenin birtakım şirketler düşüncesince taannüt riskiyle erinç karşıya bulunduğu açık. Bu sebeple yegâne birlikte insan kaynaklı risklerin izole edilmesi ve taşınmazlar sektöründeki planların tamamlanmasının sağlanması anlamında birlikte yaklaşım var. Bize layıkıyla bu; karakteristik birlikte Çin yaklaşımı. Pekin yönetimi baş döndürücü manivela kullanan şirketleri cezalandırırken, mali sistemi destek iktisap etmek düşüncesince kesintili birlikte taannüt dalgasından da kaçınacaktır." diyerek konuştu.

Politika yapıcıların ileriye çevrik namına konuşu büyüme ve mali oturma ortada acemi birlikte balans aradığını tamlayan Hao, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Genel namına beklentiler namus borcu kaldıracı dair kaba kalmaya bitmeme etse de birtakım bitmiş birim gevşemelerin tutum düşüncesince çelimli hilaf rüzgarlara erinç siper sağlaması beklenebilir. Piyasada, büyümedeki yavaşlamanın doğacak çeyrekte de bitmeme edeceği anlamında düşün donanması oluşuk durumda. Bu sebeple politika desteğinin kapsamını görmeyi bekleyeceğiz. Bizim beklentilerimizi şekillendiren faktörlere bakıldığında, ileriye çevrik güçsüz tüketim, kısıtlanmış politika desteği ve zayıflayan yatırımcı hissiyatı karşısında Çin düşüncesince büyüme görünümü sıkıntılı olmaya bitmeme ediyor. Bu da 2021 düşüncesince yüzdelik 8,4'lük büyüme beklentimiz üstündeki aşağılık cepheli riskleri enerjik tutuyor. Gelecek yıla bağlı yüzdelik 5'lik büyüme beklentimizi ise koruyoruz."

"Genel politika duruşunda ansız birlikte farklılık beklemiyoruz"

Nordea Market Kıdemli Analisti Tuuli Koivu da Çin'de büyümenin temel etkisiyle 9 ayda yüzdelik 9,8 düzeyinde gerçekleştiğini, bunun hükümetin maksadı bulunan yüzdelik 6'nın ince üstünde olduğunu fakat çeyreklik ve salname bazda bakılınca rakamların kilo vermeye bitmeme ettiğini söyledi.

Zayıf gerçekleşmenin peşinde yatan faktörlerin endamsız vadede ortadan kalkmasının beklenmediğini aktaran Koivu, "Zayıf büyüme verilerinin peşinde nice bozukluk var, yegâne birlikte faktöre düğümlemek ince zor. Devam fail müstevli ve güçsüz mahveden itimatı bakım sektöründe büyümeyi engellerken, kaba politika duruşu ile erke arzı ve taşınmazlar sektörüne bağlı mesail envestisman ve üretimdeki büyümeyi zayıflattı. Bunlara nice tüketicilere müteveccih aranjör mekanizmaların devreye katılması da eklenince güçsüz rakamlar ortaya çıktı." diyerek konuştu.

Koivu, Çin hükümeti değme ne derece yüzdelik 6'lık büyüme hedefini tutturma amacında ilerlese de konuşu görünüme müteveccih nice aşağılık cepheli riskin bulunduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Riskler bitmeme ederken ati aylarda politika duruşunun ne derece gevşetileceğini göreceğiz. Hem servet bununla beraber maliye politikası duruşunun aşamalı namına gevşemesini beklememize karşın strüktürel problemlerin gündemde kalmasıyla nice sektörde güçsüz büyüme bitmeme edecektir. Mevcutta taşınmazlar sahası düşüncesince itimat koşullarının aşamalı namına gevşetilmesi bekleniyor. Diğer yandan pahalılık görünümü de doğacak aylarda servet politikasında gevşemeyi destekliyor. Biz, servet ve maliye politikası duruşunun ati aylarda birlikte hacim gevşemesini beklesek de umumi politika duruşunda ansız birlikte farklılık olacağını düşünmüyoruz. Katı duruşun en azından Kış Olimpiyatları'na derece bitmeme edeceğini varsayıyoruz. Diğer yandan Çinli liderler, Başkan Şi'nin fariza süresinin anlaşılan 10 salname sınırın ötesine uzatılacağı Ekim 2022 fırka toplantısına hazırlanıyor. Pek birlikte tomar politika bilimci, Şi'nin önümüzdeki 12 ay süresince Çin'i ülkenin iddialı derinlemesine vadeli hedeflerine götürebileceğini göstermesini bekliyor ve bu anlaşılan önümüzdeki sene nice strüktürel değişikliğin olabileceği anlamına geliyor. Bu sebeple Çin'deki siyasal riziko düzeyinin faziletli kalmaya bitmeme etmesinin, konuşu büyüme sayıları üstünde birlikte hacim buzdolabı müşkül yaratması muhtemel."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Sivasspor3854-7
7Kasımpaşa3753-4
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3849-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3843-10
13Kayserispor3842-13
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16Fatih Karagümrük3840-3
17MKE Ankaragücü3740-4
18Hatayspor3738-9
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ