USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin-Tayvan anlaşmazlığı 70 yılı çok süredir askeri gerilimlere etken oluyor

Tayvan adası, Pasifik Okyanusu’nun garp kıyısında, okyanusun ters geçitlere ve boğazlara bağlandığı “daralma noktalarının” en önemlilerinden bir tanesi kendisine öne çıkıyor.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı 70 yılı çok süredir askeri gerilimlere etken oluyor
07-10-2021 11:30
Pekin

Tayvan Adası, İkinci Dünya Savaşı’nın böylece Japon işgalinin sona ermesi ve Çin egemenliğine geçmesinden bu yana, bölgedeki gerilim merkezlerinden birisi yerine öne çıkıyor.

AUKUS İttifakı dünyanın merkezini mi değiştirdi?Tayvan: Çin'e ilişik 52 harp uçağı iklim defans sahamıza girdi

Anlaşmazlık, Pekin yönetiminin, sonuç günlerde Tayvan’daki hükümetin “Hava Savunma Tanımlama Sahası” (ADIZ) duyuru etmiş bulunduğu alana üstün dereceli sayıda harp uçağıyla girmesiyle baştan arsıulusal gündemde öne çıktı.

Tayvan ile Çin anakarası arasındaki cepheleşme, 1949’dan buyana sabık 70 yılı birlikte tomar müddette alanda birlikte hayli sayıda arbede ve askeri gerilime biçim açtı.

Tayvan Boğazı, dakika de dünkü gerilimlere aylı görünüyor.

Batı Pasifik’in önemli “daralma noktası”

Geçmişte Portekiz sömürgesi olup “Formoza” adıyla tanıdık ada, Pasifik Okyanusu’nun gün batısı kıyısında, ABD’li müverrih ve askeri izleme uzmanı Alfred Thayer Mahan’ın iri güçlerinin çokluk hakimiyeti stratejilerinin aslını oluşturduğunu öne sürdüğü, okyanusun ters geçitlere ve boğazlara bağlandığı “daralma noktalarının” en önemlilerinden birisi yerine öne çıkıyor.

Güney Çin Denizi ile Doğu Çin Denizi ve Filipin Denizi arasındaki eleştiri intikal noktasında mevcut ada, evren ticaretinin kısaca üçte birinin güzergahı bulunan birlikte bölgenin merkezinde toprak alıyor.

İç Savaş ve sonrasındaki çatışmalar

İkinci Dünya Savaşının sona ermesinin ardından, Tayvan'da 1895’teki Birinci Çin-Japon savaşından buyana devam eden Japon işgali sonuç buldu. Ada, o tam Çin Cumhuriyeti’nde iktidarda bulunan Milliyetçi Parti (Koumintang/KMT) himayesine verildi.

Bu devirde adanın domestik halkı ile Koumintang yönetimi ortada gerilimler meydana geldi. 1947 yılında, “28 Şubat” olayı yerine anılan ayaklanma girişimi Milliyetçiler kabilinden hunriz biçimde bastırıldı.

Ne mevcut ki ülkede o tam Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile KMT ortada hunriz birlikte iç harp pırtlak vermişti. Savaş, 1949’da Komünistlerin kesme zaferiyle sonuçlandı. Mao Zıdong önderliğindeki ÇKP, 1 Ekim’de Pekin’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) kuruluşunu duyuru etti.

Yenik sakıt KMT personelleri ise Komünistlerin çokluk gücünün eneze olmasından bilistifade Tayvan Adası’na çekildi. Çan Kay-şek liderliğindeki partizanlar, 1912’de kurulan Çin Cumhuriyeti’nin (ÇC) egemenliğinin adada bitmeme ettiğini doğacak sürerek Aralık 1949’da Taipei’yi arızi başşehir duyuru etti.

Taraflar 1979’a denli harp durumunu sürdürdü. İlk yerine KMT güçleri Haziran 1949’da tamamı Çin limanlarının kapatıldığını duyuru ederek bölgeden sabık ecnebi gemilere dahil etmeye başladı. O senelerde Çin anakarasında güçlü yolu acı yayılmış bulunmadığı için bu dahil şimal ve lodos Çin arasındaki ticarete durgu vurdu.

ÇHC'nin ilanının hoppadak arkası sıra Komünistler Ekim 1949’da Tayvan Boğazı’nda KMT kontrolündeki Kinmen (Quemoy) Adaları’na atılım başlattı. Milliyetçiler saldırıyı püskürterek Komünistlerin Tayvan’a ilerlemesini önledi.

Komünistler devrisi sene düzenledikleri saldırılarda ise güzel oldu. Nisan 1950’da güneybatıdaki Hainan Adası’nı, mayısta Cıciang eyaleti açığındaki Couşan Adası’nı, ağustosta ise Guangdong eyaleti açığındaki Vanşan Adası’nı ele geçirdi.

Birinci Tayvan Boğazı krizi

KMT, anakarada Fucien eyaleti kıyısında arama etmiş bulunduğu adaları, gelecekte Komünistlere huzur düzenleyeceği birlikte harekatın sıçrama tahtası yerine görüyordu.

Komünistlerin 3 Eylül 1953’te Kinmen Adaları’nı bombalamaya başlayıp ayrımsız anda Doğu Çin Denizi’ndeki Daçen Adaları’nı zılgıt etmesiyle Birinci Tayvan Boğazı krizi pırtlak verdi.

ÇHC'nin 20 Ocak 1955’te Doğu Çin Denizi’ndeki Yicangşan Adaları’nı KMT’den geri alması üstünde Amerika Kongresi, 24 Ocak’ta Amerika Başkanı’na Çin Cumhuriyeti’nin çokluk birlikte hayli yurtlarını himaye yetkisi sağlayan "Formoza Kararı"nı benimseme etti.

İkinci Dünya Savaşı süresince Çan Kay-şek önderliğindeki KMT güçlerini bilfiil destekleyen ABD, geçmiş kere Tayvan ilişkin kendine birlikte cins güvenceci görevi biçiyordu.

ABD hükümetinin bu tutumu benimsemesinde ayrımsız senelerde Kore Savaşı’nda Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sovyetler Birliği ile Kuzey Kore güçlerini desteklemesi can alıcı oldu.

Kriz, bağlantısızlar hareketine önderlik fail devletlerin devreye girmesi ve Komünistlerin Mart 1955’te Kinmen bombardımanına sonuç vermesiyle çözüldü.

İkinci Tayvan Boğazı Krizi

İkinci Tayvan Boğazı Krizi ise Komünistler ve Milliyetçiler ortada 23 Ağustos 1958’de iklim ve denizde çatışmaların başlamasıyla pırtlak verdi. Komünistler Tayvan Boğazı'ndaki Kinmen Adaları'nı, Milliyetçiler ise anakaradaki liman şehri Şiamen'i ferde ateşine tuttu.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) gemileri, Kinmen Adaları’nı ablukaya alarak KMT’nin bitirme gemilerinin adalara yaklaşmasını engelledi. ABD, Çan Kay-şek’in PLA futbolcu bataryalarını bombardıman isteğini geri çevirse de harp jetleri ve uçaksavar silahlarıyla KMT güçlerine dayanaklık kılmak sağladı, adalara bitirme sağlanması düşüncesince yüzergezer cereyan gemilerini devreye soktu.

7 Eylül’de Amerika gemileri KMT bitirme gemilerinden oluşan konvoya zevcelik ederken Komünistler filoyu ferde ateşine tutmaktan kaçındı.

Kriz, Komünistlerin 25 Ekim’de bölümsel ateşkes duyuru etmesiyle sona erdi.

Sonraki senelerde direkt çatışmalar olmasa da muhit iç mücadelesi sona erdirecek birlikte ateşkes yahut sulh anlaşmasına da imza atmadı.

Diplomatik iştihar ve BM’de temsil

1971’e denli sabık müddette ne hükümetin Birleşmiş Milletlerde (BM) Çin’i anabolizma edeceği kesinleşmemiş olmayı sürdürdü. Çin Cumhuriyeti, Kuzey Atlantik Paktı (NATO) ülkelerinin iri kısmı kabilinden Çin’in yasal mümessili yerine benimseme edilmeyi sürdürürdü. Öte taraftan Varşova Paktı ülkeleri, bloksuz devletler ve İngiltere ile Hollanda bazısı Batılı devletler Çin anakarasını arama fail Halk Cumhuriyeti’ni Çin'in yasal mümessili yerine tanımayı seçti.

“İki Çin” yerine bilinen bu dönem, ahir senelerde birlikte hayli sayıda ülkenin diplomatik alışveriş tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesi ve 1971'de BM Genel Kurulu'nda meydana getirilen oylamada Pekin hükümetinin Çin'in yegâne yasal mümessili benimseme edilmesiyle sona erdi.

ÇHC ve onu muhatap benimseme fail devletler "tek Çin" politikasını benimserken Tayvan’ın ve Çin Cumhuriyetinin BM ve öteki arsıulusal örgütlerdeki konumunu belgisiz bir duruma getirdi.

Çan Kay-şek’in 1975’te, Mao Zıdong’un da 1976’da ölmesinin arkası sıra Çin-Tayvan ilişkileri barışçı ancak anlaşmazlıkların bitmeme etmiş bulunduğu birlikte çağa girdi.

Tayvan, 1987’de geçmiş kere anakaraya seyahatlere müsaade verdi. 1988’de benimseme edilen "22 Nokta Düzenlemesi" ile Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Tayvan yatırımlarına bağış muafiyetleri ve sahiplik hakkı güvencesi sağlanırken "1992 Uzlaşması" ile muhit ilişkilerinde fonksiyonel meselelere elan birlikte tomar odaklanabilmek düşüncesince emir konusunu belgisiz salıverme ilişkin anlaştı.

Fakat iktisadi ilişkilerin gelişme göstermesi ve etkileşimlerin çoğalması gerilimleri sona erdirmedi.

Üçüncü Tayvan Boğazı Krizi

Tayvan Boğazı’nda dünkü kriz, Temmuz 1995’de zamanın Tayvan önderi Lee Teng-hui’nin, mezunu bulunduğu ABD’nin Cornell Üniversitesinden konuşmaya çağırma edilmesi ve Amerika Kongresinin, diplomatik aşinalık bulunmadığı düşüncesince ara sınav verilemeyen Lee’nin ülkeye vizesiz girişi düşüncesince değişmeyen almasının arkası sıra geldi.

Lee, davete icabet ederek ABD’nin yöntemini tutarken ziyarete öfkelenen ÇHC yönetimi 7 Temmuz’da Tayvan Boğazı’nda roket denemeleri yapacağını bildirdi. Fucien eyaletindeki Çin askeri birlikleri harekete geçirilirken ağustosta meydana getirilen roket denemelerini ekimde asıl kurşun ve mühimmatın kullanıldığı emisyon tatbikatı izledi.

ABD ise buna reaksiyon olarak, Başkan Bill Clinton'ın direktifiyle alana dü tayyare gemisi filosu ve birlikte de emisyon gemisini göndererek beden gösterisi yaptı. Uçak gemilerinden birisi ve emisyon gemisi Tayvan Boğazı’ndan geçti.

Çin’in ABD’nin Tayvan’a iane göndermesi biçiminde rastgele birlikte huzur cereyan yapamayacağını almak mecburiyetinde kalmıştı. Ancak Pekin, 23 Mart 1996’da Tayvan’da yapılacak önderlik seçiminde Lee’nin baştan seçilmesini karşılamak neredeyse dünkü roket denemeleriyle ada seçmenine ileti ita girişiminde bulundu.

PLA, 8-15 Mart tarihlerinde Tayvan’ın Keelung ve Kaohsiung limanları açığında, ada karasularına düşecek biçimde roket denemeleri yaptı.

Bölgenin çokluk ticareti ve iklim yolu trafiğinde takıntılara biçim açan denemeler, Lee’nin baştan seçilmesini de engelleyemedi.

Yeni birlikte buhran kapıda mı?

Çin ordusunun sonuç günlerde Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Sahası” yerine belirlediği alana birlikte hayli sayıda harp uçağıyla girmesi, Tayvan Boğazı’nda dünkü birlikte askeri gerilimin kapıda mı bulunduğu sorusuna biçim açtı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, 1 Ekim’de 38, 2 Ekim’de 39, 3 Ekim’de 16 ve 4 Ekim’de 56 harp uçağının iklim defans tanımlama bölgesine girdiğini bildirirken 4 Ekim'deki uçuşlar, Tayvan'ın kayıtlarını tutmaya başladığı Eylül 2020'den buyana en birlikte hayli uçağın toprak almış bulunduğu "ihlal" yerine kayda geçti.

Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşunun kutlandığı 1 Ekim Ulusal Günü ve izleyen haftada tatile giren Çin tarafı bahis konusu askeri faaliyetin sebebine ilişkin hâlâ resmi izah yapmazken talih medyasında toprak düzlük sav ve yorumlarda, uçuşların Demokratik İlerici Partinin (DPP) istiklal istekli önderi Tsai Ing-wen ve destekçilerine müteveccih birlikte “savaş uyarısı” bulunduğu belirtildi.

ABD’li yetkililer uçuşları “provokasyon” yerine nitelerken Beyaz Saraydan ve Amerika Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamalarda, bölgedeki gelişmelerin yakından izlediği ve Tayvan’a desteğin sürdürüleceği mesajı verildi.

Çin tarafının uçuşları sürdürüp sürdürmeyeceği hâlâ öngörülemezken gerilimin ne yönde seyredeceği ileriki günlerde atılacak adımlara ilişkin olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ