USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin'de Omicron varyantı haiz Kovid-19 vakalarının yayılması ide yaratıyor

Çin'de dünkü insan koronavirüsün bulaşıcılığı efdal Omicron varyantını haiz vakalardaki artış, doğacak ay Pekin Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği hazırlamaya hazırlanmakta olan ülkede salgınla mücadeleye ilişkin kaygıları artırıyor.

Çin'de Omicron varyantı haiz Kovid-19 vakalarının yayılması ide yaratıyor
18-01-2022 11:46
Pekin

Ülkede eskiden el 8 Ocak'ta Tiencin şehrinde taşınmazlar içi kaynaklı Omicron olayının görüldüğünün bildirilmesinin arkası esna vakalar, başşehir Pekin karışma 9 şehre yayıldı.

Eyalet düzeyinde bağımsız yönetime sahip, ülkenin en şişman şehirlerinden Tiencin, Pekin ve Şanghay'ın yanı esna ülkenin itidalli kesimindeki Hınan eyaletine ilişkin Anyang, kuzeyindeki Liaoning eyaletine ilişkin Dalian ile güneyindeki Guangdong eyaletine ilişkin Congşan, Cuhai Meycou ve Şıncın şehirlerinde evcil kaynaklı Omicron olayları belirleme edildi.

İlk el Kasım 2021 böylece Güney Afrika'da belirleme edilen ve "BA.1 mutasyonu" kendisine isimlendirilen Omicron varyantı, ortaya çıkışından itibaren sabık 2 aydan endamsız müddette 140'tan aşkın dünya ve alana yayıldı. Bulaşıcılığı erdemli Kovid-19 mutasyonu, Amerika ve İngiltere üzere devletlerde Delta varyantı haiz vakaların önüne geçerek bilgili varyant durumuna geldi.

Tiencin'den Anyang'a

Çin anne karasında Omicron varyantına eskiden el 14 Aralık 2021'de, 5 gündüz evvela taşınmazlar dışından mevrut nezdinde şahıslarda rastlanmıştı. Ancak şehirde 8 Ocak'ta belirleme edilen taşınmazlar içi kaynaklı dü vakanın eski taşınmazlar dışı kaynaklı olayla bağlantısı yoktu.

Sağlık yetkilileri enfekte kişilerden aldıkları numunelerde üçüncü batın yayımlanma izlerine rastlarken virüs varyantının nezdinde süredir şehirde yayılmakta bulunduğunu kestirim ettiklerini belirtti. Aynı gündüz eskiden olaylarla benzeyen temastaki insanlara meydana getirilen testlerde 18 toy enfeksiyona şimdi rastlandı.

Kentte bugüne sincap Omicron varyantı haiz evcil kaynaklı 312 hadise belirleme edildi.

Daha sonraları Hınan eyaletinde ilişkin Anyang şehrinde belirleme edilen taşınmazlar içi kaynaklı vakaların Tiencin ile irtibatlı yer aldığı ve Omicron varyantı taşımış yer aldığı anlaşıldı. Vakalar, Tiencin'den 28 Aralık 2021'de yılbaşı tatili düşüncesince Hınan eyaletinin Anyang şehrindeki evine dönen nezdinde darülfünun talebesi kanalıyla bu eyalete sıçradı.

Öğrenci, virüsü kız kardeşi ile babasına bulaştırırken Anyang'ın Tangyin ilçesinde 4 bin öğrencinin yetişek görmüş yer aldığı nezdinde leyli okulda muallimlik karşılayıcı ağababa kanalıyla okuldaki onlarca mektepli ve öğretmene yayıldı.

Anyang'daki en şişman müstevli dalgası

Omicron varyantı haiz olaylar zımnında 5,5 milyon sözü geçen Anyang şehri, salgının kökeninden beri tanıdık en şişman müstevli dalgasıyla gönül rahatlığı karşıya kaldı. İlk vakanın belirleme edilmiş yer aldığı 10 Ocak'tan beri şehirde 385 hadise belirleme edildi. Oysa şehirde Ocak 2020'den o tarihe denli sabık 2 yılda sadece 54 Kovid-19 olayı belirleme edilmişti.

Ardından 12 Ocak'ta bu el kuzeydeki Liaoning eyaletinin Dalian şehrinde Omicron varyantını haiz taşınmazlar içi kaynaklı hadise belirleme edildi. Vakadan tahsil edilen numunenin kalıtım bilimi özelliklerinin Anyang'da belirleme edilen Tiencin kaynaklı eskiden hadise ile paralellik taşımış yer aldığı bildirildi.

13 Ocak'ta Omicron vakalarının görüldüğü yerlere, ülkenin en şişman kenti Şanghay da eklendi. Yerel yönetiminden meydana getirilen açıklamada, 2 evcil hadise ve dert belirtisi göstermeyen 3 asemptomatik hadise belirleme edilmiş yer aldığı bildirildi. Açıklamada, olaylardan 4'ünün 11 Ocak'ta belirleme edilen taşınmazlar dışı kaynaklı nezdinde olayla benzeyen temasta bulunduğu, 1 vakanın ise benzeyen temastaki bu kişilerden birinin kardeşi yer aldığı belirtildi.

Başkent Pekin'de eskiden vaka

Pekin evcil yönetimi, 15 Aralık 2021'de icra ettiği açıklamada, şehirde 14 Aralık 2021'de yaptırdığı testi zait çıkan nezdinde olaydan tahsil edilen numunede Omicron varyantına rastlandığı belirtildi.

Başkentin özek ilçelerinden Haidian'da canlı hastanın, konfirme olaylardan rastgele biriyle değinti kurmadığı ve akıbet 14 günde apayrı şehre gezi etmediği tabir edildi.

Vakanın ortaya çıkması, virüs varyantının şehirde nezdinde süredir yayılmakta olduğuna ilişkin endişeleri artırırken hastanın evi ve ofisi karantina dibine alındı, ev ve iş noktayı etrafında ve akıbet 14 günde bulunmuş yer aldığı mekanlarda pestil ile değinti kurmuş olabilecek binlerce insana testler uygulandı.

Postadan sıvanmış olabilir

Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Yardımcı Direktörü Pang Şinghuo, geçmiş icra ettiği açıklamada, hastanın 11 Ocak'ta Kanada'dan Amerika ve Hong Kong kanalıyla nezdinde defa gönderisi aldığını, gönderinin paketinden ve içerisindeki belgeden tahsil edilen örneklerde virüse rastlandığını belirtti.

Vakaya ilişkin epidemiyolojik soruşturmanın sürdüğünü tabir fail Pang, taşınmazlar dışından mevrut nesneyle değinti kararı virüs sıvanmış olabildiği ihtimali üstünde durulduğunu kaydetti.

4-20 Şubat tarihlerinde Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği hazırlamaya hazırlanmakta olan şehirde ortaya çıkan vaka, organizasyona ilişkin endişeleri arttırdı.

Pekin evcil yönetimi, 22 Ocak'tan mart sonuna sincap şehre gezi edeceklere varıştan 48 bugün evvela mamul aksi Kovid-19 sınav sonucunu bildirmenin yanı esna varıştan sonraları 72 bugün ortamında baştan sınav yaptırma zorunluluğu getirdi.

Guangdong eyaletinde 4 şehre yayıldı

Öte taraftan ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde eskiden el 13 Ocak'ta Congşan şehrinde Omicron varyantını haiz nezdinde hadise rastlandı.

Ardından 14 Ocak'ta yandaki Cuhai şehrinde 4 şahsiyet nezdinde ailede Omciron enfeksiyonları görüldü. Enfeksiyonun deposu bulunamazken ailenin nezdinde hafta evvela Congşan şehrini görüşme etmiş yer aldığı bildirildi.

16 Aralık 2021'de bu el yandaki Meycou kentinde Cuhai'deki olaylarla irtibatlı nezdinde hadise belirleme edildiği, başkaca ülkenin en şişman şehirlerinde, genel ağ ve uygulayım bilimi şirketlerinin merkezi konumundaki Şıncın şehrinde Delta varyantı haiz olaylarla baş başa Omicron varyantı haiz vakaların görüldüğü bildirildi.

Kaynağını anımsamak şimdi zor

Tüm bu olaylarda keyif yetkilileri karantina ve şişman sınav tedbirleri alsa da Omicron varyantının şimdi aceleci yayılması ve dert belirtilerinin şimdi az bariz olması, yayımlanma zincirinin başlangıcını belirleme etmeyi zorlaştırıyor.

Yapılan epidemolojik soruşturmalara karşın eskiden Tiencin'de ortaya çıkan vakaların deposu daha belirleme edilebilmiş değil. Pekin olayında da postadan şüyu senaristliği haricinde virüsün kaynağının ne yer aldığı rastgele ipucuna daha ulaşılamadı.

Çin, Kovid-19 olaylarını ortaya çıktıkları yerde bastırmayı ve şüyu zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Bu takip karantina, gezi kısıtlamaları ve şişman testler üzere sert ve serbest ölçekli tedbirleri içeriyor. Tedbirler, yaşamın alışılagelen akışına karışma ve yarattığı maliyetler açısından devir kurnaz tartışmalara tarz açıyor.

Omicron varyantının bilgili duruma gelmesinin, Çin'in müstevli önleme ve arama tedbirlerinin geleceğini ne etkileyeceği sorusu belirsizliğini koruyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ