USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin'den ABD'ye "casus balonu" krizinin ilişkilere verdiği ziyanı pres çağrısı

Çin, ABD'nin iklim alanında düşürdüğü faziletli yükselti balonunun dü dünya ortada sefer açmış olduğu krizin onarılması düşüncesince beraberce emek vermek çağrısında bulundu.

Çin'den ABD'ye
17-02-2023 22:09
Pekin, Washington

Dışişleri Bakanı Vang Vınbin, Pekin'de düzenlemiş yer aldığı normal matbuat toplantısında, "Çin'e ilgilendiren taharri memuru polis iklim aracı" kendisine nitelediği balonun ABD iklim alanına girişinin daima şok ve münferit indinde fenomen yer aldığı görüşünü yineledi.

ABD'nin balonu vurarak düşürmesinin, Washington'ın krizleri akıllıca halde diyet ve Çin ile ilişkilerini istikrara kavuşturma mevzusundaki samimiyetini sınadığını tabir fail Vang, "ABD, bu şok münferit vakası akıllıca halde ele almak, hata anlamalar ve aritmetik hatalarından kaçınmak, düet ilişkileri baştan berk ve dengeli evolüsyon rayına saplamak düşüncesince Çin ile beraberce ve ayrımsız doğrultuda çalışmalı." dedi.

Vang, Başkan Joe Biden'ın meselenin halli düşüncesince Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüşmeyi istediği, krizin dü diyar ortada enformasyon kanallarının bariz tutulmasının önemini gösterdiğine ilişkin laflarına ilişkin, "ABD, indinde taraftan gerilimi körükleyip krizi tırmandırırken öbür taraftan iletişimin ve diyaloğun önemini dile getirmemeli." sanarak konuştu.

Biden, esbak icra ettiği açıklamada, Çin ile arbede değil rakiplik istediklerini belirterek, "Yeni indinde Soğuk Savaş niyetinde değiliz. Ancak kusur dilemiyorum. Rekabet edeceğiz ve bu rekabeti çatışmaya dönüşmemesi düşüncesince mesul indinde halde yöneteceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmeyi umduğunu kail Biden, bahis konusu balonu düşürerek, "egemenliklerinin ihlalinin bildirme edilemez olduğu" anlamında bariz indinde ileti verdiklerini belirtmişti. Biden, krizin dü diyar ortada enformasyon kanallarının bariz tutulmasının önemini gösterdiği vurgulamıştı.

Vang ile Blinken'in Münih'te görüşeceği kanıt edildi

Öte yandan, balon krizinin dü diyar ortada diyalog kanalıyla çözülmesi düşüncesince ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Çin'in en mümessil diplomatı, Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi'nin hafta böylelikle Münih Güvenlik Konferansı marjında beniz yüze müzakere yapacağı kanıt ediliyor.

İlkin Reuters ajansının diplomatik kaynaklara isnaden duyurduğu müzakere hazırlığı ABD'deki birtakımı komünikasyon araçları organları çeşidinden da doğrulandı.

Vang, erte konferansın "Çin'in hayattaki yeri" başlıklı oturumunda indinde hanek yapacak.

ABD ordusu Çin'e ilgilendiren balonun enkazını denizden çıkardı

Öte taraftan ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı (NORTHCOM), 4 Şubat'ta South Carolina eyaleti açıklarında yaralanan Çin'e ilgilendiren erdemli yükselti balonunun enkazının denizden çıkarıldığını ve tetkik düşüncesince Federal Soruşturma Bürosu (FBI) laboratuvarına götürüldüğünü açıkladı.

NORTHCOM'dan meydana getirilen kayıtlı açıklamada, "ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığınca görevlendirilen ABD birliğine ilişkin gemiler, 4 Şubat 2023'te düşürülen erdemli yükselti Çin bakma balonunun enkazını başarıyla bulup çıkardıktan sonradan South Carolina kıyılarındaki çökme sürüm operasyonunu 16 Şubat'ta bitirdi." denildi.

Açıklamada enkazın istihbarata dirlik koyma amacıyla kullanılması düşüncesince incelenmek kabilinden FBI çeşidinden Büronun Virginia laboratuvarına götürülmüş yer aldığı belirtildi.

ABD iklim alanına girdikten indinde müddet sonradan Amerikan çekirdeksel silahlarının bulunmuş yer aldığı Montana eyaleti üstünde belirleme edilen Çin'e ilgilendiren erdemli yükselti balonu, Washington ile Pekin ortada diplomatik krize sebep olmuştu.

Balon, 4 Şubat'ta South Carolina eyaletinin açıklarında ABD Hava Kuvvetlerine ilişkin F-22 uçağı çeşidinden düşürülmüştü.

Bu operasyonun peşi sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin ziyaretini ertelemişti.

Çin, balonun askeri yahut duyum amacıyla kullanılmadığını, keyif bilgisi emekleri yaptığını ve sürüklenerek ABD iklim alanına girdiğini kanıt ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise balonun tatbikat yeteneğine ve duyum kaydetme kapasitesine erbap bulunduğunu gelecek sürüyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ