USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin'e ilgili 17 harp uçağı ve 5 gemi, Tayvan etrafında görüldü

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün, güneş ortamında Çin'e ilgilendiren 17 harp uçağı ve 6 harp gemisinin Ada etrafında görüldüğünü bildirdi.

Çin'e ilgili 17 harp uçağı ve 5 gemi, Tayvan etrafında görüldü
21-08-2022 09:04
Pekin

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamada, uçaklardan 7'sinin Tayvan Boğazı'nda tarafların hasiyet alanlarını sınırladığı benimseme edilen iklim ve kükremek hattının doğusuna ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi" anons etmiş olduğu bölgenin güneybatı kısmına uçtuğu belirtildi.

Açıklamada, Çin'e ilgili iklim ve kükremek araçlarının, elektronik izlem araçları, karakol uçakları, gemiler ve arazi roket sistemleriyle izlendiği aktarıldı.

Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ay başındaki ziyaretinin ardından, Tayvan Boğazı'ndaki fiktif mutedil çizgiyi geçmiş olduğu uçuşları ve sefine devriyelerini derneşik bir duruma getirmiş olduğu gözleniyor.

Çin ordusu, Pelosi'nin ziyaretinin arkası sıra Ada etrafında askeri tatbikatlar başlatmıştı. 7 güneş devam eden tatbikatlar, Ada'nın etrafında fiili kuşatma oluşturmuştu. Gerçek tabanca ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında, Çin anne karasından ateşlenen güdülebilen füzeler Tayvan civarlarındaki sulara düşmüştü.

Ordu sözcüsü, 10 Ağustos'ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş fakat Tayvan Boğazı'ndaki askeri karakol faaliyetinin bitmeme edeceğini bildirmişti.

Pelosi, Çin ile komut ihtilafı içerisindeki Ada'yı 25 sene aradan sonraları ziyaret fail önceki ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha evvela 1997'de Newt Gingrich, bu rolü yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti. Ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası adına gören Çin'in tepkisini çekmişti.

Pekin, "tek Çin ilkesini" vurgulayarak Tayvan'ın evren ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilgiler kurmasına, BM'de ve öbür arsıulusal kuruluşlarda anabolizma edilmesine üzerine çıkıyor, kendisini tanıdıkları olan devletlerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini araç koşuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ