USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çinliler, Kovid-19 politikasındaki yön değişikliğinden umutlu

Çin'de hükümet, bu hafta Kovid-19 politikasında acemi yaklaşımını duyurmasıyla ülkede salgının gene beri meri birtakım kısıtlamaların gevşetilmesine ve kaldırılmasına müteveccih adımlar atılmaya başlandı.

Çinliler, Kovid-19 politikasındaki yön değişikliğinden umutlu
12-12-2022 12:09
Pekin

Çin'de Devlet Konseyine değgin Müşterek Salgın Koruma ve Kontrol Mekanizması, 7 Aralık'ta Kovid-19 tedbirlerinin uygulanmasında dünkü yaklaşımları duyurdu.

Çin Kovid-19 kısıtlamalarını gevşetiyor

Yeni uygulamada, çor belirtisi göstermeyen yahut hoppa icmal yayınlayan vakaların evlerinde karantinada kalabileceği, yurt içi yolculuklarda ve kamusal bölgelerde afiyet kodu ve imtihan kararı tayin zorunluluklarının kaldırılacağı, şişman imtihan ve serbest kabiliyetli karantina uygulamalarının vazgeçme edileceği bildirildi.

Yeni yaklaşım, Çin'in "sıfır vaka" yerine bilinen sert müstevli arama tedbirlerinde değişime gideceğinin en çelimli göstergesi oldu.

Karantina, gezi kısıtlamaları, şişman testler, imalat, tecim ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması kabilinden sert ve serbest ölçekli tedbirler, yaşamın normal akışına müdahalenin indinde konuşu maliyeti açısından da tartışmalara biçim açıyordu.

Çoğu ülke, virüsle belli başlı ortak uzlaşma içre yaşamaya, yaşamın akışını ve konuşu faaliyetleri aksatacak arama tedbirlerinden kaçınmaya müteveccih stratejileri benimserken, Çin'de salgının gene bu yana başvurulan baskıcı tedbirler sürdürülüyordu.

AA muhabiri, Çin vatandaşlarına Kovi-19 politikasındaki yaklaşım değişikliği konusu için görüşlerini, müstevli sürecinde yaşadıklarını ve geleceğe değgin beklentilerini sordu.

"İnsanlar derinlemesine zamandır bekliyordu"

Ülkenin güneyindeki uygulayım bilimi merkezi Şıncın şehrinde canlı 34 yaşındaki Çın, bu hafta dünkü tedbirlerin duyurulmasıyla baş başa kentte iskân yerlerine ve büro binalarına girerken afiyet kodu tayin zorunluluğunun kalktığını bildirdi.

Çin’in şişman uygulayım bilimi şirketlerinden birinde devim bilimi Çın, müstevli önleme tedbirlerindeki dünkü yaklaşımdan kıvançlı bulunduğunu belirterek, “İnsanlar derinlemesine zamandır bekliyordu, ahacık ve yaşamda belkili olduğunca acele normale hâllenmek istiyordu. Doğru yönde ortak değiş yer aldığı düşüncesince mutluyum.” dedi.

İşi gereği yoğun pıtrak Pekin’e gezi fail Çın, bu hafta başlangıcında başkentte geçer not afiyet kodu programında beliren “seyahat engeli” uyarısıyla karşılaşmış yer aldığı düşüncesince gezisini silme buyurmak mecburiyetinde kaldığını anlatarak, merkezi hükümetin yurt içi gezi engellemelerinin kaldırılacağını duyurmasının arkası sıra ise ikaz ekranının kaybolduğunu dile getirdi.

Pekin dışındaki vilayetlerde biraz da olsa vakaların görüldüğü yerleri “riskli” farzımuhal burada yaşayanların yahut çelimsiz müddet bulunanların başkente gelmesini kırıcı uygulama, müstevli çağında şahısların en ortak tomar yakınma etmiş yer aldığı uygulamalardan biriydi.

Virüs kendisince hâlâ ortak tomar bilgelik edindikçe, dünkü varyantların evvelkinden hâlâ az sakıncalı bir duruma geldiğinin anlaşıldığına dikkati çekici Çın, “Artık ağırbaşlı hastaların tedavisine ve dirilik kayıplarının önlenmesine odaklanılmalı. Başta yaşlılar kazanmak neredeyse riziko altındaki grupların korunduğundan ve aşılandığından sakıncasız olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

"Kış geliyor ancak ilkbahar da uzakta değil"

Pekin’de canlı 41 yaşındaki Ma da değişimin geç ancak akla yatkın yönde atılan ortak hamle olduğuna inandığını söyledi.

Film senaryosu önleyen Ma, müstevli tedbirlerinin beyaz perde sektörüne şişman vuruş vurduğunu belirterek, “Salgın yüzünden çekimler zorlaştı, kapalılık arttı. Gişe açısından da öyle. İnsanlar beyazperdeye gitmekten çekiniyordu, salona girip giremeyeceklerini bilmiyorlardı. Belirsizlik hasebiyle tüketicilere envestisman kesildi. Sinema, müstevli koşullarından en çirkin etkilenen alanlardan birisi oldu.” ifadelerini kullandı.

Çin’de müstevli öncesinde, 2019’da 64 bilyon yuana ( 7,75 bilyon dolar) vasıl salname şalter gelirleri, bu sene 28,5 bilyon yuana (yaklaşık 4 bilyon dolar) denli düşmüştü.

Ma, sabık ay Pekin’de Kovid-19 tedbirlerine huzur meydana getirilen protestoda ortak gailesiz kadının, “Filmleri art verin. Sinema özgürlüğümüzü istiyoruz.” laflarını duyduğunda duygulandığını aktararak, “Birilerin bizi hatırladığını kullanmak beni hüzünlendirdi ancak ayrımsız sürede rüya vericiydi. Bu sözler, şahısların geçinme özlemini tabir ediyor.” diyerek konuştu.

İnsanlığın sonsuza değin bu virüsle yaşamda gelişmek mecburiyetinde olduğunu, hasebiyle bu gerçeğe akıllıca cereyan edilmesi icap ettiğini vurgulayan Ma, değiş ile baş başa vaka sayısının artabileceğine, afiyet sistemini ve derman kaynaklarını güvenceye takanak tedbirlerin uygulanması gerektiğine ayraç etti.

Ma, “Şiirde söylendiği gibi; ‘Kış geliyor ancak ilkbahar da uzakta değil’. Şu an mütekait ortak çağa giriyoruz ancak mütekait vakitler umudun da en benzeyen yer aldığı zamanlardır.” dedi.

"3 sene sonraları bundan sonraları virüs hâlâ zayıf"

Pekin’de canlı 45 yaşındaki Cang da yön değişikliğin lazım yer aldığı görüşünü dile getirerek, hükümetin konuşu vaziyeti doğrultmak düşüncesince Kovid-19 politikasını değiştirmesinin mecburi bir duruma geldiğini tabir etti.

Spor programları yapımcısı Cang, müstevli çağında Tokyo Olimpiyatları, Pekin Kış Olimpiyatları ve mestur devir meydana gelen öteki spor organizasyonlarını izleyebilmek düşüncesince derinlemesine müddet karantinalardan devrolmak mecburiyetinde kaldığını belirtti.

Geniş ölçekli kapanmaların ve merkezi karantinanın kaldırılmasının durumunda yer aldığı vurgulayan Cang, şunları söyledi:

“Kapanma, topluluğun geneli açısından dobra ortak nesne değil. Bir binada ortak vaka olduğunda oradaki herkesi karantina merkezine irsal yapmak aşırıya kaçan ortak tedbir. Başlangıçta virüs güçlüydü, Vuhan’da baş döndürücü sayıda dirilik kaybı olmuştu ancak sabık 3 sene sonraları bundan sonraları virüs hâlâ zayıf, tesiri dargın algınlığı seviyesinde. İnsanlar, derman alıp evlerinde dinlenerek rahatsızlığı atlatabilir.”

Vakaların yayılmasının da politikada ansızın değişikliği mecburi bir duruma getirdiğini tamlayan Cang, “Örneğin; bizim şirketimiz ofise gelebilmek düşüncesince 48 saatte mamul Kovid-19 testinin menfi sonucunu tayin zorunluluğu var. Dün, yöneticimiz, ‘Kimler erte ofise gelebilir?’ diyerek sorduğunda baş döndürücü az isim müspet cevap verebildi.” diyerek konuştu.

"Normale dönülmesi icap ettiğinin anlaşılması iyiye işaret"

Ülkenin güneyindeki Guangcou şehrinde işletmelere müşavirlik önleyen 42 yaşındaki Lu da tedbirlerin hem imalat hem de hizmetler sektöründe işletmeleri konuşu yerine çıkmaza soktuğunu dile getirdi.

Lu, “İnsanlar bundan sonraları önlerini göremez, envestisman değişmeyen alamaz bir duruma gelmişti. Bunu müşavirlik hizmeti verdiğimiz şirketlerde görebiliyorduk. Ekonomiye tesirleri açısından siyasa değişikliği zorunluydu. Etkilerinin çelimsiz vadede giderilmesi beklenmese de en azından normale dönülmesi icap ettiğinin anlaşılması iyiye işaret.” ifadelerini kullandı.

Toplu testlerin salgının başlarında vakaların belirleme edilmesi düşüncesince yarayışlı yer aldığı ancak devir içre virüsün bulaşıcılığının artmasıyla devim bilimi ortak formül olmaktan çıktığını özetleyen Lu, kaynakların afiyet sistemine, otama ve aşılamaya aktarılmasının derinlemesine devirde hâlâ ortak tomar yarar sağlayacağına inandığını vurguladı.

"Kovid tedbirleri en baş döndürücü kendilerine dokunca verdi"

Tekstil sektöründe Çin ile iş önleyen Türk müteşebbis Mahmut Tanrıkulu ise çalışma gezisi düşüncesince bulunmuş yer aldığı Guangcou’da, ülkedeki Kovid-19 politikasındaki yön değişikliğine değgin görüşlerini paylaştı.

Salgın çağında işi gereği baş döndürücü el Çin’e gezi ettiğini, rastgele seferinde 21 güne vasıl karantina sürelerini otellerde çıkmak mecburiyetinde kaldığını tabir fail Tanrıkulu, şunları kaydetti:

“Tedbirlerin ticarete dokunca verdiğini gördük. Söz gelimi salgından evvel 1000 ecnebi iş düşüncesince buraya geliyorsa, deminden 10 ecnebi geliyor. Kovid-19 tedbirleri en baş döndürücü kendilerine dokunca verdi. İş yaptığımız şirketler, siparişleri doğacak yıla öteliyor sonraları araştırıyoruz bakıyoruz ki tezgahı kapatmışlar. Bu vaziyette baş döndürücü pres var.”

Tanrıkulu, menfi tabloya karşın mütebeddil yaklaşımla baş başa çelimsiz vadede olmasa da toparlanma beklediklerini, Çin’de hala hem tecim hem de imalat teşrikimesai açısından Türk iş dünyası düşüncesince asıl fırsatlar olduğunu, ülkeye merakı sürdüreceklerini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ