USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretleri, yatırımlar ve ticarette dünkü fırsatlar sunacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretleri, yatırımlar ve ticarette dünkü fırsatlar sunacak
19-02-2022 12:13
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Senegal ve Gine Bissau'ya gerçekleştireceği ziyaretlerin, düet tecim hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının alanda yapacağı yatırımları çoğaltması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye-Afrika ilişkileri, 2003'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu "Stratejik Afrika" politikasıyla dünkü indinde ivme kazandı.

Türkiye, 2005'te Afrika Birliği'ne "gözlemci üye" oldu, 2008'de de Birlik, Türkiye'yi "stratejik partner" duyuru etti.

İlki 2008'de İstanbul'da, ikincisi 2014'te Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da meydana getirilen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin üçüncüsü 16-18 Aralık 2021'de İstanbul'da gerçekleştirildi.

Afrika ile diplomatik gelişmeler ivme kazanırken, bu gidiş hesaplı ve ticari ilişkilere de yansıdı. Türkiye, Afrika ile hesaplı ilişkilerini denk katılma temelinde kazan-kazan esasına ilgili düz yazı ediyor.

Geçen sene bakımından Türk firmaları, Afrika genelinde bütün kıymeti kısaca 70 bilyon doları sabık 1150'den indinde tomar plan üstlendi. Kıta çapındaki yatırımların kıymeti de 6 bilyon doları aştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erte KDC'ye 21-22 Şubat'ta Senegal'e ve 22-23 Şubat'ta da Gine Bissau'ya yapacağı ziyaretlerin alanda dünkü iş birlikleri yaratması, düet tecim hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının alanda yapacağı yatırımları çoğaltması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.

Sahra Altı Afrika ile düet tecim kütlesi 11 bilyon dolar düzeyinde

Türkiye İstatistik Kurumunun Genel Ticaret Sistemi verilerine göre, Sahra Altı Afrika devletleri ile aut tecim kütlesi sabık yıl, 2020'ye mucibince yüzdelik 24,8 artarak 10,7 bilyon dolarla en faziletli seviyesine ulaştı.

Söz konusu çağda semt ülkelerine hariç satım yüzdelik 31 terfian 7,9 bilyon dolar, hariç alım da yüzdelik 10 artarak 2,8 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Kongo'ya en aşırı "hububat", Senegal'e en aşırı "demir ve çelik" satıldı

2021'de KDC'ye hariç satım yüzdelik 6,4 azalarak 53,7 milyon dolar, hariç alım yüzdelik 1426 artarak 14,3 milyon dolar şekilde kayıtlara geçti.

Türkiye'nin bahis konusu çağda KDC'ye en aşırı hariç satım icra ettiği fasılların başlangıcında "hububat, un, nişasta yahut motorin müstahzarları, pastacılık ürünleri" geldi. Bu faslı "etler ve yenilen sakatat" ile "elektrikli otomobil ve cihazlar" izleme etti.

Geçen sene Türkiye, Senegal'e 529,5 milyon dolarlık mahsul satarken, bu ülkeden 10,9 milyon dolarlık mahsul satın aldı ve Senegal'e hariç satım salname bazda yüzdelik 47 arttı, hariç alım ise yüzdelik 43 azaldı.

Türk ihracatçıların sabık sene Senegal'e en aşırı mahsul sattığı önceki 3 devre "demir ve çelik", "demir ve çelikten eşya" ve "elektrikli otomobil ve cihazlar" şekilde sıralandı.

Türkiye’nin Gine Bissau’ya ihracatı sabık yıl, 2020’ye mucibince yüzdelik 18 terfian 9,8 milyon dolar, ithalatı ise yüzdelik 314 terfian 4,9 milyon dolar oldu.

Söz konusu çağda ülkeye en aşırı “demir ve çelik”, “tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento” ve “çeşitli meful eşya” ihraç edildi.

"İş hacimlerinin artırılmasıyla ağır indinde tecim hacmine kavuşulacak"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kongo Demokratik Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Yusuf Cenk Dağsuyu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin "Operasyonel Risk Endeksi"nde 201 varlık ortada 197'nci tam arazi aldığını belirterek, "Ülke, pazarı aşırı eskimemiş indinde durumda. Kazan-kazan politikasıyla dü varlık tecim kütlesi ehemmiyetli seviyelere gelecektir." dedi.

Dağsuyu, kısaca 100 milyon varlık nüfusuna eş KDC'nin, yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın 2'inci, dünyanın 11'inci iri ülkesi olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin KDC'ye ihracatının akıbet 5 yılda yüzdelik 98 artmasının bu durumun ehemmiyetli indinde işareti olduğuna ayraç fail Dağsuyu, "Son 5 yılda Türkiye'nin ülkeye ihracatının artmasında un ve pastacılık, et ve et ürünleri, otomobil ihracatının yükselmesi sansasyonel oldu. Özellikle eroin ve erke sektöründeki dünkü gelişmeler doğacak açısında aşırı önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Dağsuyu, maden, erke ve enfrastrüktür sektörlerinde yatırımlar ve iş hacimlerinin artırılmasıyla düet tecim kütlesinin 2022'de ağır indinde seviyeye kavuşacağını, bu sene hedeflenen hariç satım ederine iktiran etmek ve envestisman ilişkilerinin büyüme göstermesi düşüncesince ticari diplomatlık faaliyetlerine bitmeme edeceklerini söyledi.

"Beta Transformatör 2022'de 40 milyon dolarlık envestisman planlıyor"

Afrika ile dostluğun ve iş birliğin büyüme göstermesine hususi ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Dağsuyu, "Biz baş başa kazanalım, baş başa kalkınalım, baş başa büyüyelim istiyoruz. Bu ziyaretin dü varlık iş hacmine aşırı müspet yardım sağlayacağını düşünüyoruz ve dünkü dönemde, 2021'de 54 milyon dolar seviyesine vasıl hariç satım kütlesinin bu sene 100 milyon dolar düzeyinin hesabına çıkmasını hedefliyoruz." niteleyerek konuştu.

KDC'ye yapılması planlanan yatırımlara yer veren Dağsuyu, şunları kaydetti:

"Beta Transformatör şirketi şekilde ülkeye bu sene 40 milyon dolarlık envestisman planlıyoruz. Yatırımın, düet iş hacmine ehemmiyetli indinde yardım sağlayacağı kanaatindeyiz. Bu uygulayım bilimi transferiyle KDC'de istihdama yardım sağlamayı kendimize hedef, Afrika'ya desteği indinde namus borcu biliyoruz. Madencilik sektöründe ise altın, sim rafinerisinin kurulumu, Ulusal Altın ve Kıymetli Madenler Bankasının açılması derece envestisman planları mevcut. Yenilenebilir erke kaynakları, transformatör, kablo, canlılık ast ve fevk bina projeleri ve yalıtma üreteci derece sektörler de ağır ciddiyete sahip."

"Senegal ile ilgiler rastgele manada evolüsyon sürecinde"

DEİK Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı da Senegal ekonomisinin tarıma ilgili bulunduğunu belirterek, bu piyasanın halihazırda iş gücünün yüzdelik 70'ine istihdam sağladığını anlattı.

Senegal'in Afrika kıtasının ışıldak yıldızlarından birisi bulunduğunu aktaran Tosyalı, "Kendisini toptan indinde hidrokarbür oyuncusu meydana getirecek derece iri engin sektör yağı ve doğal doğal kavara yağı lambası kaynaklarına sahip. Bu bağlamda, dü varlık arasındaki ilgiler rastgele manada evolüsyon sürecinde. Bunda elbette dü varlık cumhurbaşkanlarının DOĞRU ilişkileri de ehemmiyetli indinde etken." dedi.

Tosyalı, Senegal'in ihracatının akıbet 5 yılda yüzdelik 50 artarak 2020'de 3,9 bilyon dolara, ithalatının ise ayrımsız çağda yüzdelik 43 artarak 7,8 bilyon dolara yükseldiğine dikkati çekerek, "Senegal'de ihracatın artmasında enerji, değerli ve anorganik kimyasallar sektörlerindeki hariç satım artışları sansasyonel oldu. dışalım tarafında da enerji, makina ve elektrikli cihazlar ithalatındaki artışlar ön plana çıkıyor." bilgisini paylaştı.

"Türkiye Senegal'in en aşırı hariç alım icra ettiği 8'inci ülke"

Türkiye'nin Senegal'in en aşırı hariç satım icra ettiği 40'ıncı, hariç alım icra ettiği 8'inci varlık bulunduğunu dile getiren Tosyalı, düet ticarette Türkiye'nin ehemmiyetli indinde farkla aut tecim ilavesi verdiğini tabir etti.

Tosyalı, 2020'de meydana gelen Senegal-Türkiye İş Forumu'nda tecim kütlesi hedefinin endamsız vadede 1 bilyon dolar şekilde belirlendiğini anımsatarak, akıbet 5 yılda Türkiye'nin Senegal'e ihracatının artmasında demir-çelik, elektrikli cihazlar, çimento, otomobil ve plastik sektörlerinin sansasyonel bulunduğunu anlattı.

"Türk şirketlerinin Senegal'deki projelerinin bütün ücreti 1,2 bilyon dolar"

Senegal'de üstencilik alanının öne çıktığını aktaran Tosyalı, Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği planların bütün ücretinin 1,2 bilyon dolar, plan sayısının da 33 bulunduğunu söyledi.

Tosyalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alanda yapacağı temaslarına değinerek, "Ümit ederiz ki görüşme vesilesiyle konkre sonuçlar elde edilir. Cumhurbaşkanımızın Senegal'e ziyareti rastgele devir kılıç iş müşterilerini düşüncesince müspet indinde hava oluşturuyor." dedi.

Dakar Havalimanı dü Türk şirketi kabilinden düz yazı edildi

Tosyalı, Senegal'e yatırımlarda müteahhitlik, enerji, kuvvetli polat sektörlerinin önceki sıralarda arazi alabileceğini, tarım, turizm, balıkçılık, bilgelik ve haberleşme teknolojileri (ICT), sağlık, eğitim, yenilenebilir erke ve madencilik sektörlerinin de envestisman potansiyelinin faziletli bulunduğunu tabir etti.

Ülkenin en iri hava meydanı bulunan Dakar Havalimanı'nın dü Türk şirketi kabilinden düz yazı edildiğini hatırlatan Tosyalı, havalimanından kent merkezine gidecek raylı meslek projesi, kent merkezinde arazi düzlük otel ve şifahane projelerinin Türk şirketi kabilinden yapıldığını, Türk kuruluşların havalimanı, spor salonu, alım satım merkezi, otel, fuar ve kurultay merkezi ile kuvvetli yolu derece ehemmiyetli yapım ve enfrastrüktür projelerini yaşama geçirdiğini bildirdi.

Senegal'in bütün nüfusunun 2020 yılı tahminine mucibince 16,8 milyon bulunduğunu ve nüfusun kısaca yarısının Dakar bölgesi yöresinde yerleştiğini tamlayan Tosyalı, "Senegal'in kapıları kazan-kazan ve aykırı hürmet prensibi içinde idman talip her insana açık." niteleyerek konuştu.

Vize hususunda Türk hususi alanının ümit içinde bulunduğunu aktaran Tosyalı, ticaretin altyapısını elan da esaslandırmak hesabına yürürlüğe girmesini bekledikleri bazısı anlaşmaların da bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ