USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Glasgow'da 'Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Strat

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı kapsamında "Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Stratejisi: Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve İnsani Bir Vizyon" başlıklı açık oturum düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Glasgow'da 'Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Strat
04-11-2021 11:56
Glasgow

İskoçya'nın Glasgow şehrinde bitmeme fail Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) kapsamında planlı panelde, iklim değişikliği, yeşil kalkınma, iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma, el değmemiş atık, çevrenin korunması, mesul istihsal ve tüketim, COP26'nın gündemi, mekân merkezli politikalar ile Türkiye'nin yeşil kalkınma hedefleri ele alındı.

TRT World Sunucusu Selina Downes'ın moderatörlüğünü meydana getirdiği panelde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Tanrısever, SETA Washington DC Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat, BM İklim Değişikliği Gençlik Danışma Grubu Başkanı Nisreen Elsaim ve Chatham House'da Çevre ve Toplum Programı Uzmanı Karim Elgendy hatip kendisine arazi aldı.

Birleşik Krallık'ta akıl kuruluşu Chatham House'da Çevre ve Toplum Programı Uzmanı Elgendy, iklim değişikliğinin Türkiye üstündeki etkilerine ilişkin, "Türkiye Akdeniz'de ve Akdeniz'in iklim değişikliğinden herkesten değişik halde etkilenen biricik coğrafi vaziyeti var. Başka müşterek deyişle henüz az yağmur düşünmek bu." dedi.

Türkiye'de sıcaklıkların şimdiden artmasının beklendiğini ve henüz az yağmur görüleceğini kaydeden Elgendy, "Bu ikisi baş başa henüz müşterek tomar çölleşme manasına gelir ve başkaca Türkiye'de esas müşterek dava bulunan aşınım düşüncesince şartları oluşturuyor. Bu sebeple Türkiye, erozyonu karşılamak düşüncesince henüz müşterek tomar orman meydana getirmeye çalışıyor." sanarak konuştu.

"Türkiye'nin adımları herhangi müşterek bakımdan ince etkileyici"

Elgendy, Türkiye'nin açık el değmemiş emisyona erişmek düşüncesince adımlar attığına ayraç ederek "Bence Türkiye, yenilenebilir kaynaklar dair ince ehemmiyetli gayretler gösterdi. Güneş ve yel potansiyeli sonuç beş altı yılda üç katına çıktı. Genel yenilenebilir enerjide şişman müşterek artım oldu. Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki payının, bu sene yüzdelik 50'nin üstünde bulunduğunu düşünüyorum ki bu, herhangi müşterek bakımdan ince etkileyici." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2023 düşüncesince iddialı müşterek ağaçlandırma maksadı olduğuna dikkati çekici Karim Elgendy, "Türkiye'nin birtakım fonlara erişmesiyle yenilenebilir kaynaklar, el değmemiş atılan projesi ve ağaçlandırma kabilinden konulardan müşterek tomar henüz fazlasını gerçekleştireceğini" anlatım etti.

"5,6 milyondan müşterek tomar insanoğlu kıtlık ve çıtırbom tagaddi dolayısıyla ahiret yolculuğu tehdidiyle huzur karşıya"

BM İklim Değişikliği Gençlik Danışma Grubu Başkanı Elsaim de iklim değişikliğinin hemen Türkiye'de değil, dünyanın herhangi müşterek durumunda görüldüğünü belirterek Afrika'dan sağlam verdi.

Afrika'da 2020'de 11'den müşterek tomar ülkenin baskın dolayısıyla aceleci gidiş duyuru ettiğini vurgulayan Elsaim, "Sudan da bunlardan biriydi. Yüzyılın en çirkin selini yaşadık ve bu sene ironik müşterek şekilde, 7 iklim de aceleci gidiş duyuru etti lakin bu defa dört dörtlük tersi nedeniyle; susuzluk nedeniyle. Yani bu sene 7 iklim kuraklıkla huzur karşıya. Bu durum, 5,6 milyondan müşterek tomar insanı kıtlık ve çıtırbom tagaddi dolayısıyla ölümle zılgıt ediyor." ifadelerini kullandı.

Elsaim, bu yüzden iklim değişikliğinin hemen baş döndürücü müşterek iklim vakası olmadığının altını çizerek su güvenliği, besin güvenliği ve tutum kabilinden alanları da etkilediğini söyledi.

İklim değişikliğinin müşterilerini göçe zorlayacağına da ayraç fail Elsaim, laflarını şöyleki tamamladı:

"Örneğin Bangladeş kükremek düzeyinin çoğalması dolayısıyla topraklarının üçte birisini kaybedecek ve müşterek tomar şişman müşterek nüfusa ehil müşterek tomar önemsiz müşterek ülke. Peki, topraklarının üçte birisini kaybeden bu insanoğlu ne yapacaklar? Göç edecekler. Ellerindeki müşterek tane hal bu. Sadece Bangladeş değil, hepsi önemsiz ada devletleri de böyle. Maldivler 12 milyona benzeyen nüfusa sahip. Peki Maldivler sular altında kalırsa ne olacak? Göç eylemek mecburiyetinde kalacaklar."

"Türkiye'nin yeşil sınai kalkınma stratejisindeki şişman potansiyelini gerçekleştireceğine düşünüyorum"

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanrısever ise Türkiye’nin iklim değişikliğinden meydana gelen zorlukların bilincinde bulunduğunu anlatım ederek “Çünkü Türkiye, dünyanın en emekli branşında arazi alıyor. Ormansızlaşma ve susama artışının dirim bilimsel gam üstündeki tesiri açısından iklim değişikliğinden etkileniyor. Bunun da su kaynaklarına tesirini gördük. Türkiye bu zorluklarla kişi başına uğraş ediyor." dedi.

İklim değişikliğiyle ilgilenmeye bulunan dikkatin, arsıulusal camianın buna kuma müşterek yaklaşım geliştirmesiyle henüz sistemli ve şümullü müşterek yaklaşıma dönüştüğünü özetleyen Tanrısever, "Türkiye, başından buyana bunun çelimli müşterek destekçisiydi. Türkiye, OECD üyesi bulunduğu düşüncesince diplomatik zorluklarla dövüşmek mecburiyetinde kaldı." sanarak konuştu.

Prof. Dr. Tanrısever, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) namzet müşterek iklim kendisine iklim stratejisini AB'ninkiyle ahenkli bir vaziyete sağlamak mecburiyetinde bulunduğunu belirterek "Aynı sürede diyalekt müşterek çelim kendisine Türkiye'nin bu muvaffakiyet hikayesini Kafkaslar'dan Orta Asya'ya, birtakım Orta Doğu devletleri ve Balkan ülkelerine ve başkaca Karadeniz'in müşterek kısmına denli benzeyen etrafına sunabileceğine inanıyorum. Türkiye'nin yeşil sınai kalkınma stratejisindeki şişman potansiyelini gerçekleştireceğini ve komşularının da bundan yararlanacağını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de gençlerin iklim değişikliğiyle mücadelenin bilincinde bulunduğunu vurgulayan Oktay Tanrısever, "Tüm üniversitelerde müşterek iklim temsilcimiz var ve muvasala ve gayrı mevzularda henüz çevreci analizör görülüyor. Gençlerin bu iklim politikalarının müşterek tomar bilincinde bulunduğunu gördük. Öğrencilerimiz dünyanın art kalanıyla benzeyen dek halinde. Farklı değiş programları bulunuyor ve öğrencilerimiz çevre, erke ve başkaca iklim hikayelerinde muhtelif programların parçası kendisine fariza alıyorlar. Dolayısıyla Türk gençliğinden müşterek tomar umutluyum ve onlar bu sorunları nakız dair bu bilince ve isteğe sahip." ifadelerini kullandı.

Yerli elektrikli arabayı sağlam gösterdi

Tanrısever, Türkiye'nin açık el değmemiş emisyona erişmek düşüncesince bitirdikleri arasında, kişi elektrikli otomobilini üretmesini sağlam gösterdi. Türkiye'nin bu teknolojiyi henüz ucuza üretmesi biçiminde Orta Asya, Karadeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu kabilinden bitişik ülkelerdeki ortaklarıyla paylaşacağını tamlayan Tanrısever, şunları kaydetti:

"Onlar da bu teknolojilere erişebilecekler. Türkiye de bu teknolojilere envestisman yapıyor. Dolayısıyla iş hemen erke geçişi değil, ayrımsız sürede henüz mekân dostu acemi analizör üretebilecek acemi teknolojilerin geliştirilmesidir. Türkiye'nin akıllıca yolda bulunduğunu düşünüyorum."

SETA Washington DC Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kanat da Türkiye'nin bilhassa atılan yönetimi, yenilenebilir enerji, ormanların genişletilmesi kabilinden bölgelerde etap attığına ayraç ederek "Ancak arsıulusal arenada bilhassa global pandemiden sonradan her insanın ayrımsız gemide bulunduğunu hissetmeye başladık. Küresel sorunlara huzur duyarlılık çabucak arttı. Türkiye adımlar atıyordu lakin sabık yıldan itibaren esasta odaklarını artırmaya başladılar ve bilhassa orman yangınları, dünyanın ciharıyek tarafındaki baskın felaketleri bu mevzuda da global iş donanmasına ihtiyacımız bulunduğu fikrini gündeme getirdi. " dedi.

İklim değişikliğinin tarz açacağı göçe dikkati çekici Kanat, "İklim mültecileri, ehil olduğumuz bulunan sığınmacı krizinden değişik olacak. Şimdi bu sığınmacıları iare statüde bildirme fail devletler var ve herhangi müşterek devir çatışmanın biteceği ve müşterek çeşit baştan teşkil olabileceği ve evlerine art dönecekleri ümidi var lakin iklim sığınmacıları sürekli olacak. Gidecek uğur boncuğu arazi olmayacak. Sadece hayatları değil, kültürleri, toplumları da namevcut olacak. Suriye sığınmacı krizinde 10 senedir arsıulusal maşer müşterek aksiyon planı hazırlayamadı. Bununla (iklim göçü) nite başa çıkacaklar? Ve mahsus dünyanın değişik yerlerinde ayrımsız anda yaşanacak iklim mültecilerinden bahsediyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ