USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Roma'da 'BM Güvenlik Konseyi Reformu' paneli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İtalya'nın başkenti Roma'da "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Bir Yaklaşım" mevzulu panel düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Roma'da 'BM Güvenlik Konseyi Reformu' paneli
27-04-2022 12:42
Roma

Westin Excelsior Otel'de planlı panele, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Dr. Çağatay Özdemir, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, KKTC Roma Temsilcisi Mustafa Davulcu ve aşkın sayıda çağrılı katıldı.

Moderatörlüğünü SETA Vakfı Washington Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat’ın üstlendiği panelde, İtalya’nın Eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Trento Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Uluslararası İlişkiler Okulu Öğretim Üyesi Prof. Giuseppe Nesi, Uluslararası Politikalar Çalışma Merkezinin (CeSPI) Türkiye Gözlemci Koordinatörü Valeria Giannotta, Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi ve Ankara Yıldırım Beyazit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yücel Acer, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) müteveccih reform taleplerini şimdiki arsıulusal gelişmeler bağlamında ele aldı.

Panelde, sonuç zamanlarda yaşanmış olan nice dava karşısında arsıulusal camianın ve arsıulusal firmaların şişman sınamalarla erinç karşıya kalmış olduğu ve bu sınamalar karşısında arsıulusal sistemin atıl kaldığına ayraç edilirken BMGK reformunun gerekliliği vurgulandı.

BMGK'deki sürekli üyelik sistemi, veto hakkı, özümleme problemi az daha reform mergup bap başlıklarının değerlendirildiği panelde, BM reformuna ilişikli Türkiye ve İtalya’nın önerileri ele makbuz ve bu çerçevede gerçekleşebilecek teşrikimesai olanakları üstünde duruldu.

Panelin moderatörü Doç. Dr. Kanat, BM Güvenlik Konseyi'ne müteveccih reform kampanyasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığını anımsatarak Ukrayna savaşının, BM sisteminin işlemediğini açık açık ortaya koyduğunu belirtti.

İtalya'nın Eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de Kuzey Kore'nin 1950'de Güney Kore'yi işgali de iktisap etmek az daha BM'nin "felaketleri önlemede başarısız" bulunduğunu tabir ederek "Son zamanlarda BM organizasyonun hayattaki sert aşkın arbede karşısında atıl kalışına şehadet ederiz buna şu andaki Rusya-Ukrayna mücadelesi da engelleme ki bu gidişat toy fikirlere bap açabilir." dedi.

Marsili, İtalya'nın hâlâ geçmiş de BMGK sürekli organ sayısının arttırılmasını gündeme getirdiğini aktararak 60 üyeli birlikte BMGK'nin aşkın hâlâ adaletli olacağını ve bunun muhtemel birlikte gidişat bulunduğunu söyledi.

Emekli Büyükelçi, BMGK sürekli üyesi 5 ülkenin veto haklarının bulunmadığı birlikte ortamın aşkın hâlâ demokratik birlikte özümleme ortamı yaratacağını tabir etti.

Marsili, namına fariza verilse 5 ülkeyi ne argümanlarla inandırma edeceği sorusuna, "Bu, aşkın çetin birlikte görev" cevabını vermesi, salondakileri gülümsetti.

Doç. Dr. Aylin Ünver Noi da pandemi, hava değişikliği ve arbede az daha sınamalarda ortaklaşa sıfır millî çıkarlara hâlâ birlikte tomar ehemmiyet verildiğine dikkati çekerek dünyada ve arsıulusal ilişkilerde buhran bulunduğunu kaydetti.

BM'de reform yapılabilmesine BM zarfında hal bulunması düşüncesince BM Antlaşması'nda da bazı tebeddülat icap ettiğini fakat bu çeşit birlikte fark olasılığının, sürekli üyelerin onayına ilişikli olması hasebiyle enine boyuna sınırlandırıldığını tabir fail Noi, toy tehditlere erinç ortaklaşa savaş edilmesi gerekliliğinin altını çizdi. Noi, Türkiye'nin BM'nin güzel işlemesinden yana bulunduğunu belirtti.

Trento Üniversitesinden Prof. Giuseppe Nesi de tahminî 30 sene geçmiş de BMGK'yi reformdan nakil tartışmalarının bulunduğunu hatırlatarak "Ancak bazısı devletler çıkarları hasebiyle reform yapmayı istemedi." sanarak konuştu.

Reform tartışmalarında en ehemmiyetli konunun, sürekli üyelerin veto hakkı olduğuna dikkati çekici Nesi, bu mevzuda BM’nin vetoya değgin esbabımucibe istemesinin gündemde bulunduğunu aktardı.

Prof. Acer: "Reform kayda bedel olmalı ki sonunda toy birlikte BM görebilelim"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Yücel Acer de çağ toy birlikte BM’ye gerekseme bulunduğunu vurgulayarak şişman savaşın galiplerinin BMGK’yi zat çıkarları doğrulusunda ellerinde tuttuğunu kaydetti.

Mevcut BM yapısının İkinci Dünya Savaşı'nın galipleri kabilinden kurulduğuna dikkati çekici Acer, "Dünya 5'ten büyüktür. Bu sebeple BM, manalı halde reformdan geçmeli, bu elden bürokratik veya strüktürel boyutta olmamalı. Reform kayda bedel olmalı ki sonunda toy birlikte BM görebilelim." dedi.

BM’nin görevinin dünyada barışı bildirmek ve arkalamak olduğuna tamlayan Acer, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin BM Genel Kurulu’na bağlanarak yaşananlar karşısında "BM nerede" söylediğini anımsattı.

Giannotta: "BMGK'de Afrika, Latin Amerika, Orta Doğu'yu özümleme fail birlikte şehir yok"

Uluslararası Politikalar Çalışma Merkezinin (CeSPI) Türkiye Gözlemci Koordinatörü Valeria Giannotta da veto hakkından, coğrafi manada adaletli birlikte çözülüm olmamasına derece BM sistemi içerisinde çağ sert aşkın şeyin kusursuz şekilde işlemediğini anlattı.

Giannotta, "BMGK'de 5 sürekli organ şehir mevcut güçlükle bunların ortada Afrika, Latin ABD ve Orta Doğu'yu özümleme fail birlikte şehir bulunmayan güçlükle şimdilerde arsıulusal manzume değişiyor ve değişmeye bitmeme etmekte. BM'nin şu anki sistemi 1945'te şekillendi. İkinci Dünya Savaşı'nın galiplerince yapıldı." ifadelerini kullandı.

Tüm sıkıntılara karşın tarafları birlikte araya getirmede BM'nin değerli birlikte geçmişi bulunduğunu dile getiren Giannotta, "Yakın geleceği aşkın fazlalık göremiyorum az buçuk menfilik bahis konusu güçlükle en azından şu etapta arbede ihtimalini kısıntı anlamında çalışabilecek yegane platform." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ