USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir: Hürkuş Azerbaycan'dan banko uyanıklık görüyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, esas terbiye uçağı Hürkuş'un Azerbaycan'da meydana getirdiği uçuşlara ilişkin, "Hürkuş Azerbaycan'dan banko dikkat görüyor. Orada da inşallah ehemmiyetli gelişimleri geçenlerde göreceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir: Hürkuş Azerbaycan'dan banko uyanıklık görüyor
05-12-2021 14:04
Ankara

İsmail Demir, Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı'21 kapsamında matbuat personelleri ile müşterek araya gelmiş şekilde gündemdeki mevzulara dair soruları yanıtladı.

Türkiye'nin faziletli yükselti iklim savunma sistemi tedarikine müteveccih çalışmalarına dair istifham üzerinde Demir, S-400'de 2 manzume düşüncesince masaya oturulduğunu, ikinci sistemin makul bölgelerde iş birliğini içerdiğini ve bu yönde konkre gelişmeler de bulunduğunu söyledi. Patriot dair rastgele müşterek evolüsyon olmadığını bildiren Demir, SAMP-T düşüncesince tanımlama çalışmasının bittiğini, salgının da etkisiyle 3 ülkeli bu planın baş döndürücü çabuk ilerlemediğini dile getirdi. Demir, "Birkaç ayrıntı imzamız var, daha sonra oturup şimdi eski konuştuğumuz çerçevede planlayacağız." sanarak konuştu.

Demir, Birleşik Arap Emirlikleri ile savunma sanayisinde toy iş birliklerinin bahis konusu olup olmayacağı sorusuna karşılık, bu alandaki ihracata bakılınca çöküntü çağında bile makul işlerin bitmeme ettiğini yayınlayan rakamlar bulunduğunu tabir etti. Savunma sanayisinin gizil müşterek meydan olduğuna yer veren Demir, "Türkiye'nin geldiği vaziyet ve seviyenin onların takdirini çektiğini biliyoruz. İlişkilerin baş döndürücü hamam bulunmadığı çağda güçlü müşterek değini vardı, normale girdiğinde bu temasın şimdi müterakki seviyede olacağını ve ehemmiyetli seviyede dış satım olanakları olacağını göstermek isterim. Daha baş döndürücü er aşamalardayız ancak gelişmeler enikonu bunları göreceğiz." dedi.

Ukrayna'ya insansız iklim uzlaştırıcı (İHA) satışının müşterek proses bulunduğunu ve en başından konuşulan projenin istihsal ve yatırımı da kapsayacak halde partiler biçiminde bitmeme ettiğini özetleyen Demir, gelişmelerin Rusya'nın değerlendirmeleriyle ilişkilendirilmesinin akilane olmadığını söyledi. Demir, "Daha eski anlaşmaların gereği namına orada makul üretimleri de içeren müşterek terim var. Onun devamı, olmadan gerilim var, Türkiye bu gerilim üzerinde İHA/SİHA yolluyor kabilinden müşterek kavrayış olmasın." ifadelerini kullandı.

Demir, düşkün sönüm uçaklarının kiralanması ve temelli bit kurulması çalışmalarının Başkanlık üstünden yürütüldüğünü, hazırlık edilmesi planlanan helikopterle nazarıitibar rakamların da gözden geçirildiğini anlattı.

Hürkuş, Azerbaycan yolunda

İsmail Demir, Türkiye'nin tabakalı iklim savunması tevlit çalışmalarının 1-2 kilometreden başlayıp 200 kilometreye denli gittiğini, baş döndürücü cepheli teknolojilere müteveccih çalışmaların da bitmeme ettiğini belirtti.

Rusya ile görüşmelerde Milli Muharip Uçak da müdahale nice teşrikimesai konusunu değerlendirdiklerini dile getiren Demir, 2023'te hangardan çıkma uçakla ilgilendiren seçilen sistemlerin giderek değiştirilmesi, geliştirilmesi, yenilenmesi ve yerlileştirilmesi süreci olacağını tabir etti. Yerlileştirilecek sistemlerle ilgilendiren Rusya tarafıyla görüşmeler olabileceğini aktaran Demir, "Bu başlıklardan birisi, baş döndürücü müşterek tomar ayrıntı namevcut şu anda." dedi.

Demir, Siper Hava Savunma Sistemi'nin evveli etapta Hisar O+ iklim savunma sisteminde şimdi dobra olacağını, sonuncu Siper'in ise baş döndürücü şimdi dobra olacağını, yavaş yavaş S-400 yahut şimdi müterakki müşterek düzene akilane gidileceğini bildirdi.

TCG Anadolu gemisinin 2022'nin er zamanlarında hizmete girmesi düşüncesince çalıştıklarının tabir fail Demir, "Geminin bazısı ayrıntı donanımlarının işlev esnasında yapılması olanaklı sanarak düşündük. Onun düşüncesince az buçuk şimdi er kabil mi sanarak bastırıyoruz. Gemiye İHA/SİHA konuşlanmasıyla ilgilendiren plan de müşterek taraftan bitmeme ediyor. Gemimizi özgün dizaynında bulunduğu kabilinden evveli evvela hizmete verip, Bayraktar TB3'ün çalışmalarını olgunlaştırıp müheyya olduğunda gene müşterek fırsatta gemiye bütünleşmiş etmekle ilgilendiren müşterek planımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Hürkuş'un Azerbaycan'a ihracatına müteveccih soruya İsmail Demir, "Hürkuş Azerbaycan'dan banko nazarıitibar görüyor. Orada da inşallah ehemmiyetli gelişimleri geçenlerde göreceğiz." cevabını verdi.

Dövizdeki artışın planlar ve ihracata etkisi

Dövizdeki artışın savunma sanayisi planlarına etkisine müteveccih istifham üzerinde Demir, şunları kaydetti:

"Döviz endeksli olanlardan oluşacak maliyetlerle bu arada yerlileşme dair firmalarımızın şimdi şişman iştiha göstereceğini ve madun müteahhit arayacağını söylüyoruz. Bu anlamda müspet müşterek katkısını vurgulayabiliriz. Döviz endeksli bulunan kalemlerde gerekli namına artım mahsus halde olacak ancak bunun yerliyi tetiklemesi mevzusundaki yararını da boşlama etmemek lazım. Oluşacak etkiyi göğüsleyecek sığa ve yeteneğe sahibiz.

Finansman modellerinde de gerçekte baş döndürücü muhtelif kavramlar gündeme gelebilir. Bazen krizler punt oluşturur, bunun da on paralık akla gelmeyen fırsatlar tevlit ihtimali baş döndürücü büyük. Bunu da arkadaşlarımız çalışıyorlar. Sahada göreceğiz. Buradan baş döndürücü müspet neticeler bekliyoruz, zira manken dair enikonu özgün fikirlere erbap olduğumuzu söyleyebilirim, inşallah onlar da ihracatımızı açık açık tezyit anlamında etkisinde bırakır yapacak."

Altay tankı düşüncesince kuvvet grubu çalışmaları

Demir, Altay tankının kuvvet grubu gereksinimi düşüncesince hesaplı icraat ve Güney Kore ile imzalanan düşünce beyanına dair sorular üzerinde şu değerlendirmelerde bulundu:

"Güç grubu dair seçenek dünya derken Kore'yi kastediyoruz. Bu mevzuda salgının da etkisiyle Kore tarafında bunca müşterek yavaşlama olmuştu. Bu mevzuda Dışişleri Bakanımızın ziyareti esnasında bunu gene gündeme getirip müşterek ihraç izni meselesi imzalandı. Akabinde de müşterek uzlaşma zaptı imzası uydurma konusu. Kore'deki muhatabımız ile görüşmelerimiz oldu. Onların da madun düzey bürokraside müşterek iki işlemi var. Onlar tamamlanmasından sonradan müşterek imzaya doğacak ve kendileriyle küçük ay ayında beniz yüze konuşma planımız var. Onların müşterek ziyareti uydurma konusu. Belki ondan evvela bizim ziyaretimiz olabilir. Kore makamlarından bu eğreti dönemindeki durgunluğun aşılmış bulunduğu ve yukarı kurda öncecilik kullanarak meselenin gene rayına sokulacağıyla ilgilendiren müşterek art tebligat aldık. Orada da çabucak müşterek tomar şirket işin ortamında bulunduğu düşüncesince bunu eş güdümlü etmenin az buçuk devir aldığını söylediler.

Kendi çalışmalarımızda ise 1000 atlama beygiri grubundaki hem motor hem transmisyon sistemimiz imtihan etabına başladı. Entegre halde testler sürüyor. İkinci ekip 1500 atlama beygiri sınıfındaki motorda ki bu Altay tankının motoru oluyor, testler sürüyor. Transmisyon bütünleşmiş edilmesi evresinde gelindi. Yani müşterek transmisyon şu an çalışıyor, ikincisi de motor testinin mahsus müşterek evresinde yüklemeleri gördükten sonradan onu da bütünleşmiş yazar çalıştırılmasını 1-2 ay sonradan görmüş olacağız. Güç grubu dair da yerli motor ve transmisyonlarımız imtihan evresinde çalışıyorlar. Bu imtihan süreçlerinin endamsız vakitler olmadığının da bilinmesi gerekiyor."

Milli Muharip Uçak ve Hürjet'in motoru

Milli Muharip Uçak çalışmalarının F110 motoru ile başlayacağını ve motor tedarikinde müşterek başağrısı bulunmadığını tabir fail Demir, teklife davet cihazı dokümanının da Türkiye’de yerli motoru içeren müşterek düzentileme bulunduğunu söyledi.

Bu dokümanın alışılmış teklife davet cihazı dokümanlarından az buçuk değişik olacağını vurgulayan Demir, şu halde konuştu:

"Bu Türkiye’nin ulusal tepkili uçak motoru yolculuğunda beklenen oyunculara gösterildi ve onların müşterek araya gelip bu teklifi gene gözden geçirmeleri ve yerli motor üretimi ile ilgilendiren müşterek kere haritası oluşturup Türkiye’deki bulunan halis muhlis kabiliyetlerin masada bulunduğu müşterek kere haritasında her daim bu arada el ele dolaşma stratejisini oluşturacak. Çünkü Türkiye’nin bu mevzuda baş döndürücü yoğun müşterek geçmişi yok, bu mevzuda görmüş geçirmiş mühendisimiz, tasarımcımız baş döndürücü müşterek tomar yok. Onun düşüncesince 3-4 bölüme ayırmak kabilinden müşterek lüksümüz bulunmadığı düşüncesince onları birleştirip, müşterek arada koordineli halde çalıştırmamız gerekiyor. İmalat dair ehemmiyetli yeteneklerimiz var. TEI baş döndürücü ehemmiyetli imalat yetenekleri sergiledi. Daha da müterakki materyal kontrolleri ve imalat teknikleri çalışılıyor ancak bahsettiğimiz teklife çağrı, ulusal motor ihya sürecimizin toy müşterek adımı. Hürjet motoruyla nazarıitibar de başağrısı yok. Baştan yola çıkarken başağrısı olamayacağıyla ilgilendiren tabiri caizse güvence alınarak yola çıkıldı. O anlamda müşterek seçenek tasar yapmadık. Bir başağrısı beklemiyoruz."

Atak helikopterinin koku alma organı topunun yerlileştirme çalışmalarının olgunlaştığını bildiren Demir, Pakistan'a yapılacak helikopter ihracatının ise motor mevzusundaki dış satım iznine dair bulunduğunu söyledi.

İsmail Demir, Hisar O+ sisteminin teslimatına müteveccih soruya karşılık, "Hisar O+'nın teyit süreci bitmeme ediyor. Sistem yapımcı açısından hazır. Kullanıcıyla makul kontroller, uyarlama eğitimleri ve benzerleri var. Bu sene sonu istesek olabilmekte ancak her insanın içerisine sinecek halde az buçuk şimdi sene sonunu geçebilir." dedi.

Demir, Atmaca füzesinin teslimatına başlandığını, çokluk platformlarındaki cephane ve tabanca sistemlerine müteveccih çalışmaların da bitmeme ettiğini bildirdi.

Çip krizinin tüketicilere tesirinin hudutlu bulunduğunu özetleyen Demir, yerli çıpır üretimi ile ilgilendiren bazı adımlar atıldığını, bunlar olgunlaştıkça kamuoyuyla paylaşacaklarını tabir etti.

Ramjet dair TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN'ın eş güdüm biçiminde çalıştıklarını dile getiren Demir, "Müjdeyi evveli testi yaptığımız devir inşallah veririz diyelim." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ