USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Hem Filistin hem İsrail temaslarımız bitmeme edecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Filistin ve İsrail tarafıyla atılacak adımların, hem Filistin meselesinin çözümünde bununla birlikte lehçe sulh ve istikrarın sağlanması dair ehemmiyetli katkılar sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Hem Filistin hem İsrail temaslarımız bitmeme edecek
17-02-2022 21:54
Kudüs

Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın Filistin ve İsrail'i havi dü günce ziyareti sona erdi.

Kalın ve Önal'ın bulunmuş yer aldığı Türk heyeti, ziyaretin geçmiş gününde (16 Şubat) Filistin'de Devlet Başkanı Mahmud Abbas kabilinden benimseme edildi ve dünya mezun makamlarıyla temaslarda bulundu.

Filistin ve İsrail’e yaptığımız ziyarette düet ve diyalekt konuları; Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı, İsrail Devlet Başkanı Sn. Herzog’un Türkiye ziyaretini ve diyalekt sulh ve abra düşüncesince artık atılacak adımları ele aldık. Hayırlara punt olmasını diliyorum. pic.twitter.com/ondMUI2Kf3

— Ibrahim Kalin (@ikalin1) February 17, 2022

Heyet, bugünkü İsrail ziyaretinde ise İsrail Dışişleri Bakanı Genel Direktörü Alon Ushpiz, İsrail Cumhurbaşkanlığı Ofisi Genel Direktörü Eyal Shviki ve bu kurumlardan fevk dozaj isimlerle görüştü.

İki güneş devam eden temaslarını sonlandıran Kalın ve heyeti, ziyarete bağlı AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Ramallah'ta Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la ve Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile meydana getirilen toplantıda Filistin meselesinin geldiği akıbet nokta, Kudüs, Mescid-i Aksa, millî uzlaşma süreci ve gayrı mevzuları etraflıca hissedar halde ele aldıklarını kaydeden Kalın, şunları söyledi:

"Filistin tarafının hassasiyetleri katıksız bizim de hassasiyetlerimiz. Özellikle Filistin problemininin çözümüne çevrik olumlu adımların atılması, diyalekt sulh ve istikrarın sağlanması açısından da şişman ehemmiyet sunma ediyor.

Bu açıdan da dü devletli çözümün yaşama geçirilmesi düşüncesince hem düet bununla birlikte diyalekt manada neler yapabileceğimizi, aşırı cepheli platformlarda kesinlikle ele alabileceğimizi değerlendirdik. Sayın Mahmud Abbas da Cumhurbaşkanımıza ve Türkiye halkına esenleme ve hürmetlerini bu vesileyle ilettiler. "

İsrail Cumhurbaşkanının Türkiye ziyareti ele alındı

Kalın, İsrailli yetkililerle bugün gerçekleşen toplantıda İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un martta Türkiye'ye yapacağı ziyaretin ön hazırlıklarını ele aldıklarına ayraç etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İsrail temaslarına bağlı şunları söyledi:

"Türkiye-İsrail ilişkilerinin düet boyutunu, değişik yönleriyle istimara imkanımız oldu. Ayrıca Filistin meselesini katıksız ki ele aldık. Burada ilkin bizim Kudüs ve Mescid-i Aksa mevzusundaki hassasiyetlerimizi İsrail tarafına transport fırsatımız oldu. Bu konudaki beklentilerimizi de dile getirdik. İkili ilişkilerimizin ve Filistin meselesinin beraberinde diyalekt gelişimleri de ele benimseme etme imkanımız oldu. Körfez'de, Suriye'de yaşanmış olan gelişmeler, Ukrayna ve gayrı mevzular naşir ki gündemimizdeydi."

Kalın, şöyleki bitmeme etti:

"Biz hem Filistin tarafıyla hem İsrail tarafıyla artık atacağımız adımların da, hem Filistin meselesinin çözümünde hem Ortadoğu sulh döneminin ilerletilmesinde bununla birlikte diyalekt sulh ve istikrarın ve güvenliğin eksiksiz ortalık ve erkek oyuncular düşüncesince sağlanması dair ehemmiyetli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu temaslarımız bitmeme edecek. Bundan sonradan aykırı dü taraftan da ziyaretlerle bu temasları yoğunlaştırmayı ve bu sürece yardım sağlayacak adımları atmayı planlıyoruz."

Kalın, İsrail Cumhurbaşkanının ziyaretine bağlı de, "Bugünkü görüşmemizde İsrail Cumhurbaşkanı Sayın Herzog da toplantının hissedar bölümüne katıldı. Kendisiyle de ziyaretin anne başlıklarını ele benimseme etme imkanımız oldu." dedi.

Hedef sürdürülebilir ilişki

Görüşmelerden ne neticeleri edinmeyi hedeflediklerine ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yer aldığı kabilinden İsrail'e de hissedar iade-i görüşme beklenip beklenmediğine bağlı suali ise Kalın, şöyleki yanıtladı:

"Tabii bu konuların hepsinin aşama adım, sürdürülebilir hissedar ilişkiyi sağlayacak halde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bizim niyetimiz düşüncemiz de bu. Cumhurbaşkanımızın çizdiği izlemsel söve içerisinde bu adımları aykırı şekilde atmayı planlıyoruz. Karşılıklı ziyaretler, büyükelçilerin atanması ve başka bölgelerde yapılabilecek kuma icraat değerlendirilecek.

Bu görüşme ilişkilerin normalleşmesi yönünde ehemmiyetli hissedar aşama lakin eksiksiz problemlerin çabucak hissedar oturumda hissedar oturumda çözülmesi kabilinden hissedar ümit yaratılmamalı. Bu hissedar süreç. Birçok madde var. Bunların hissedar bölümü girişik konular, ağır konular. Bunların çözümü devir alacak. Ama tığ dobra niyetle, çelimli hissedar politik vizyonla, Cumhurbaşkanımızın gösterdiği gaye doğrultusunda Filistin'le ve İsrail tarafıyla ilişkilerimizi hâlâ yapıcı, hâlâ üretken, hâlâ kalıcı, sürdürülebilir hissedar zeminde ilerletmek düşüncesince çalışmalarımızı artık da yürüteceğiz."

İki devletli çözüm

Türkiye'nin Filistin dair "iki devletli hal vurgusuna" cevap İsrail tarafında "destekleyenler, sakıntı koyanlar ve gönül rahatlığı çıkanların" arazi aldığını ve dü devletli hal dair İsrail ortamında hissedar irdelemenin bitmeme ettiğini aktaran Kalın, "Türkiye açısından Filistin halkının öz devletine kavuşması, eksiksiz semt halkları ve İsrail açısından derinlemesine vadeli sürdürülebilir hissedar sulh ve abra ortamını sağlayacak aşama olacaktır. Bu mevzuda arsıulusal hissedar uzlaşma var. Bu yönde dünkü adımların atılmasını rüya ediyoruz. Bizim gayretimiz da bu yönde olacak. Bunlar da artık İsrailli görüşmelerle yapacağımız anne başlıklarından birisi olacak." ifadelerini kullandı.

"Türkiye namına uzatılan eli havada bırakmaz"

Kalın, dü yan ortada "ikili ilişkiler, Filistin meselesi, diyalekt konular, burada Türk kurumları ve sivil polis polis maşer müesseselerinin faaliyetleri kabilinden nice mevzunun gündemde olduğunu" belirtti.

Bölge devletleri arasındaki diyalog ve bakış açısı ortamını değerlendiren Kalın, "Türkiye namına uzatılan eli havada bırakmaz. Türkiye, namına hissedar aşama atana dü aşama atar, yaklaşır. Bu daim hakeza olmuştur. Türkiye, olumlu hissedar davranış görmüş yer aldığı anda gönül rahatlığı tarafa buna mukabelede bulunur. Dolayısıyla bu saydığınız ülkelerle ait Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Ermenistan umarız geçenlerde Suudi Arabistan ile de atılacak adımları bu çerçevede kıymetlendirmek lazım. Dönem, dönem, devletler ortada türlü düşünüm ayrılıkları olsa fark bunların çözümüne çevrik şekilde atılabilecek kuma adımlar değme devir vardır. Mısır ile ait süreci de bu bağlamda kıymetlendirmek gerekiyor. Bu normalleşme dediğimiz adımlar, esas olması gerekeni baştan kasılma etmeye çevrik adımlar." dedi.

Kalın, hem Filistin hem İsrail tarafıyla aykırı şekilde atılacak adımların düet ilişkilere, diyalekt istikrara yardım sağlamaya bitmeme edeceğini ve ziyaretten mutlu ayrıldıklarını aktardı.

Öte taraftan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Önal da, ziyaretteki en ehemmiyetli unsurun sürdürülebilirlik bulunduğunu belirterek, "Umarız ilkin İsrail mevki başkanının yapacağı görüşme sürdürülebilirlik açısından geçmiş adımı dokuma eder." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ