USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dardanel dünya haricinde örgensel ve anorganik büyümesini sürdürecek

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Önen, "Yurt haricinde uzvi ve anorganik büyümemiz sürecek. İhracatta da gelişme planımız var. Ciro içerisindeki oranı yüzdelik 20'lerde bulunan ihracatın payını ılımlı ve etraflıca vadede yüzdelik 50'ye çıkaracağız." dedi.

Dardanel dünya haricinde örgensel ve anorganik büyümesini sürdürecek
10-01-2022 12:23
İstanbul

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, İş Dünyası Sohbetleri kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmelerini ve 2022'den beklentilerini paylaştı.

Salgın döneminin topu topu dünyada ehemmiyetli neticelere defa açtığını, toplumsal ve konuşu manada ağır dönüşümler yaşandığını özetleyen Önen, meydana getirilen incelemelerin bu dönüşümün sürekli olacağına ayraç ettiğini söyledi.

Önen, saf ve dosdoğru beslenmenin salgının aşırı öncesinde süregelen toptan ortak trend olduğuna ayraç ederek, "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile çelimli muafiyet sistemi söyleminin artması, nihai tüketicilerin dosdoğru ve saf tagaddi yöntemlerini hâlâ ortak tomar benimsemesini sağladı. Bu gidişat saf protein ve faziletli omega 3 deposu istavrit azmanı ve çokluk ürünlerine talebi artırdı. Dünyanın neresine bakarsınız bakın çokluk ürünleri ve konserve istavrit azmanı pazarında yükseliş lakırtı konusu. Önümüzdeki devirde ise bu ivmenin artacağına inanıyoruz." sanarak konuştu.

Global bazda balık ve çokluk ürünleri pazarının salname yüzdelik 7’nin üstünde büyüdüğünü aktaran Önen, 2030'a genişliğinde bu büyüklüğün 70 bilyon dolara ulaşmasının beklendiğini tabir etti.

Önen, Türkiye'de de pazarın yükselişte olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Dardanel Önentaş, 1980 senesinde kuruldu. 1984 senesinde ise fabrikamızı açtık ve üretime başladık. Türkiye'yi titrem balığıyla tanıştıran evvela bellik namına yatırımlarımıza ve üretimimize himmet kesmeden bitmeme ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada istihdamımız 2 bin 500'e yaklaştı. 2020 bizim düşüncesince zamanı ortak sene ergin ve 36 senenin rekorunu kırmıştık. 2021'de bu çoğalma ivmesini sürdürürken, bedelci kapital artırımıyla öz kaynağımızı 653 milyon liraya çıkardık. Bu devirde aktiflerimiz ise yüzdelik 40 artarak 940 milyon liraya yükseldi. Bugün Dardanel markası namına yüzdelik 58'lik iş hacmi payıyla istavrit azmanı kategorisinde piyasa lideriyiz. Öncelikli hedefimiz bu çoğalma ivmesini hem Türkiye'de bununla beraber dış satım gerçekleştirdiğimiz coğrafyalarda sürdürmek. 2022'de markalı ve eklenmiş kıymeti faziletli üretimle gayrimenkul ortamında ve gayrimenkul haricinde hâlâ aşırı piyasa oranı elde etmeye ve memleketimiz düşüncesince bedel yaratmaya odaklanmaya bitmeme edeceğiz."

"Yatırımcıların Türkiye'ye fideist dört dörtlük olmalı"

Niyazi Önen, Türkiye'nin hem insanoğlu deposu hem dinamizmiyle gelişigüzel devir dünyada potansiyeli en faziletli ekonomilerden birisi bulunduğunu söyledi.

Salgının ağır şartlarından aksi etkilenilse de Türkiye'nin sanayideki gücünün, bu zorlukların üstesinden istikbaline inandıklarını vurgulayan Önen, "Yatırımcıların Türkiye'ye fideist dört dörtlük olmalı. Özellikle bizim denli Türkiye'ye mümin grupların bu süreçlerde elini taşın dibine koyması ve eklenmiş kıymeti faziletli üretimle gayrimenkul haricinde da dış satım düşüncesince emek harcaması gerek. Biz gelişigüzel zorluğun, yanı sıra fırsatlar getirdiğine mümin ve geleceğe envestisman işleyen ortak grubuz. Bu sürecin de başta üretim, envestisman ve dış satım açısından ülkemize ehemmiyetli avantajlar sunacağına inancımız tam." dedi.

Önen, besin dalının kalburüstü çağını yaşadığını, gelecekte de bu durumun değişmeyeceğini belirterek, sağlıklı, lezzetli, kılgı gıdanın önemi artarken besin şirketlerinin yükselişinin süreceğini dile getirdi.

Tüketicilerin ümit ve ihtiyaçlarının kendileri düşüncesince öneminden bahseden Önen, aldıkları topu topu art bildirimleri Ar-Ge çalışmalarıyla yaşama geçirdiklerini ve sonunda alıcı sadakatlerini artırdıklarını, sonuç devirde bedava açılır kap engelleme uygulayım bilimi dalında tahminî 15 milyon dolarlık envestisman yaptıklarını tabir etti.

Önen, andıran devirde hayattaki en iri su ürünleri üreticisinden birisi olmayı hedeflediklerini kaydederek, "Global ortak Türk şirketi olarak, ülkemizin istavrit azmanı ve çokluk mamüllerindeki deneyimini dünyaya taşımaya, toptan piyasa payımızı artırmaya kararlıyız. Türkiye'de ürettiğimiz istavrit azmanı ve çokluk ürünlerini dünyaya satarak, ülkemizin ekonomisinde ve akan açığın azaltılmasında ehemmiyetli ortak oyuncu olmaya bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"İhracat gücümüzü artırmak, ortak evren markasına girmek istiyoruz"

Niyazi Önen, Edirne'nin Enez ilçesinde nice bireyin istihdam edileceği üretimlik yatırımlarının bitmeme ettiğini, plan tamamlandığında buradaki üretimlerinin yüzdelik 50'sini ihraç etmeyi planladıklarını söyledi.

2021'de başkaca Yunanistan'ın dondurulmuş çokluk ürünlerinde güzel şirketi Kallimanis'i bünyelerine kattıklarını anımsatan Önen, "Yunanistan'daki satın kabul etme süreci, grubumuzun toptan yatırımları düşüncesince ehemmiyetli ortak intizar noktası oldu. Kallimanis, dondurulmuş çokluk ürünlerinin üretimi ve satışı dair aşırı ehemmiyetli deneyimlere sahip. Dolayısıyla bu birleşmenin gelişigüzel dü kuruluşa bulunduğu denli tüketicilere ve dü abuhava ekonomisine de yardımı iri olacak. Kallimanis'in Kuzey Avrupa, Akdeniz ve Balkanlar'da ehemmiyetli ortak dış satım potansiyeli var. Bu satın almayla istihsal kapasitemizi ve çeşitliliğimizi artırırken, dış satım coğrafyamızı da büyütmeyi hedefliyoruz." sanarak konuştu.

Önen, endamsız ortak devre evvela Niyazi Önen Gıda ismi altındaki şirketlerini Niyazi Önen Holding durumuna getirdiklerini de hatırlatarak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bütün grubumuzdaki firmaların hareket portföyünü bu holdingde izleme ediyoruz. Bugün en ehemmiyetli önceliğimiz çecik bariz şirketimiz Dardanel Önentaş'ın sonuç adım karlı, velut ve akçe akışı aşırı çelimli ortak müşareket namına büyümesini sürdürmesi. İkinci önceliğimiz örgensel ve anorganik çoğalma getirecek yatırımlara bitmeme etmek. Son zamanlarda takım namına gelişigüzel sene dolar bazında minimum yüzdelik 20 çoğalma hedefimiz var. EBİTDA'da da hedefimiz yüzdelik 15'i sürdürmek. Yıllardır bu hedeflerimizi tutturuyoruz. Bundan sonraları da önceliğimiz dolar bazında büyümemizi sürdürmek. Bulunduğumuz kategorilerde piyasa oranı liderliğine oynuyoruz. Yapacağımız yatırımlarla markalı satışlarımızın piyasa payını da artıracağız. Kendi markamızla dış satım gücümüzü hâlâ da tasarruf etmek ve ortak evren markasına girmek istiyoruz. Öte taraftan çelimli öz kaynakla ilerlemeye bitmeme ediyoruz. Özetle gayrimenkul haricinde örgensel ve anorganik büyümemiz sürecek. İhracatta çoğalma planımız var. Ciro içerisindeki oranı yüzdelik 20'lerde bulunan ihracatın payını ölçülü ve derinlemesine vadede yüzdelik 50'ye çıkaracağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ