USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Deprem bölgesindeki iş dünyası da yurttaşlar düşüncesince seferber oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin oda, borsa ve sanayi bölgesi başkanları, birlikte taraftan kişi yaralarını sarmaya çalışırken birlikte taraftan da semt halkı düşüncesince seferber oldu.

Deprem bölgesindeki iş dünyası da yurttaşlar düşüncesince seferber oldu
08-02-2023 17:06
Ankara

Depremlerden etkilenen bölgelerdeki iş dünyası temsilcileri, iş dünyasının yürüttüğü emekleri ve beklentilerini, sanayi tesislerinin durumunu, AA muhabirine değerlendirdi.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, ilde baş döndürücü ağırbaşlı ortak hasar bulunduğunu belirterek, “Bu, ülkemizin başına mevrut en şişman felaketlerden biri fakat devletimiz yanımızda. Biz bunu hissedebiliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız yönerge vermiş saf olsun, el âlem burada, el âlem ortak şeyler hazırlamaya çalışıyor." dedi.

Bölgede yıkılan fabrikalar bulunduğunu dile getiren Narlı, "Kendi tesislerim, fabrikalarım da var. Birisine gittim, diğerlerine gidemedim. Şu anda şahısların sorunlarıyla uğraşıyoruz. Yemek, battaniye kabil çabuk gereksinimleri yönlendiriyoruz. Türkiye'deki iş adamlarına da çağırmak istiyorum. Bizim şu anda çabuk adına kumanya, battaniyeye ve tüplü ısıtıcıya ihtiyacımız var. Bir de mevki büyüklerime sesleniyorum, burada baş döndürücü ağırbaşlı yer yağı derdi var. Bunun da ortak an evvela giderilmesi ehemmiyet taşıyor. İnsanlar otomobillerine benzin, motorin alsınlar zira otomobillerde ısınıyorlar. İş insanlarına sesleniyorum, bizlere tırlarla değil minibüslerle hızlıca kumanya, battaniye ve tüplü ısıtıcılar göndersinler. Tırlarla gelenlerin dağıtımı baş döndürücü geç oluyor, iş adamlarına ve sanayicilerimize çağrımız bu malzemeleri bizlere minibüslerle hızlıca servis yapsınlar. Burada baş döndürücü ağırbaşlı ortak çıban var, daim bu arada saralım." değerlendirmesinde bulundu.

"Uzun müddet çalışabilecek halde değiliz"

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk de il genelinde yıkılan mesken sayısının baş döndürücü efdal bulunduğunu ve ölmüş sayısını kestirim etmekte zorlandıklarını belirterek, "İlimiz sıradan hasar gördü. Çok sayıda apartman yerle ortak oldu. İnşallah bu da geçecek." niteleyerek konuştu.

İldeki sanayi tesislerinin özelliğine bağlı de bilgelik verici Çelenk, "İlimizde 10 yöresinde fabrikamız yıkıldı. İl genelinde henüz baş döndürücü konfeksiyon fabrikaları var. Benim de zeytinyağı fabrikam yıkıldı. Uzun müddet çalışabilecek halde değiliz. Elektrik, su ve natürel kavara yağı lambası yağı yok. Vatandaşlarımız da iane bekliyor. Ekmek ve su kabil çabuk gereksinimler var. Valiliğimiz efor harcıyor fakat baş döndürücü şişman felaketle karşılaştık. İnşallah daim bu arada bunu da atlatırız." dedi.

Çelenk, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Torunoğlu ile AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'ın da çökmüş altında kalmış şekilde ölüm ettiğini anımsattı.

"Yetkililer ellerinden mevrut gayreti gösteriyor"

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de şu anda yetkililerin ellerinden mevrut bütün gayreti göstermeye çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz de emekleri eş güdüm merkezinden strateji ediyoruz. Şu anda çökmüş altında küsurat yurttaşlarımız var. Onlara ulaşılmaya çalışılıyor. İnşallah temennimiz henüz az dirilik kaybıyla bu işin içinden çıkmak. Ama bu facia filhakika bedava değil. Allah kimsenin başına vermesin. 'İnşallah en endamsız sürede normale döneriz' niteleyerek afsun ediyoruz. Şu anda Kızılay ve AFAD ekipleri lüzumlu koordinasyonları sağlıyor. Tüm Türkiye'den de iane materyali geliyor. Şehirde şu anda fuel oil derdi var. Benzin istasyonlarında insanoğlu bekliyor."

"Çevre illere iane edeceğiz"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da il genelinde sanayi tesislerinde ağırbaşlı ortak probleminin bulunmadığını belirterek, "Tam tersi sanayicilerimiz üretime ortak haftalık ara vererek, şu anda fabrikalarını depremde kıygın olanların korunma ve aş gereksinimi düşüncesince kullanıyor. Kendilerine teşekkürname ederiz." niteleyerek konuştu.

Sanayi tesislerinde önemsiz çatlaklar haricinde hasar olmadığını aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"Hem düzenleme sanayi bölgesi bununla yanında yapı düzenleme sanayi bölgesindeki tesisler, okullarla baş başa korunma ve besin gereksinimlerini karşılıyor. Fabrikalarımızdan çabuk siparişi olmayanlar hakeza ortak dayanak noktası verdiler. Ülkenin üretimine eklenmiş bulunan sanayicilerimiz, bugün de en şişman destekçimiz. Diyarbakır'da baş döndürücü dobra düzenleme olduk. Şimdi de mekân illere iane etmeye çalışacağız. Çevre ilerimizde dava var, öbür göz başkanlarımızla da görüşüyoruz. İş makinalarını oralara yönlendirdik. Devletin biricik başına yapacağı işler değil. Sivil maşer kuruluşları, sanayi kuruluşları, AFAD, il ve şehremaneti daim baş başa çalışırsak bu probleminin üstesinden geliriz. Parçalı çalışmanın faydası olmaz."

"Üretim yüzdelik 25 kapasitede"

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise ilde şu anda fırınların çalışmadığını belirterek, atlatmak ve besin gereksinimi bulunduğunu bildirdi. Oda adına ellerinden geldiğince süreci eş güdümlü etmeye çalıştıklarını tamlayan Sadıkoğlu, "Çevre illerden atlatmak ve şart getirterek halkımıza dağıtmaya çalışıyoruz. Fakat baş döndürücü ağırbaşlı hasar var. Kuzenlerimi kaybettik bu depremde. Binamız ağırbaşlı hasar gördü. Ama cilt kurarak bahçede üyelerimizin sıkıntılarına ilaç olmaya çalışıyoruz. Çevre illerden doğacak destekleri hızlıca bireylere ulaştırılmasını arzu ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Sadıkoğlu, üretimde de teessürat yaşandığının altını çizerek, "Elektrik ve natürel kavara yağı lambası yağı başağrısı bulunduğu düşüncesince istihsal durmuş durumda. İşçilerimiz de mecburiyetten aileleriyle baş başa devir geçiriyor. Şu anda istihsal yüzdelik 25 kapasiteyle gidiyor." niteleyerek konuştu.

"Siparişler bekleyecek"

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim de şehirde gıda, bebek maması, bebek bezi, battaniye ve ısıtıcı gereksinimleri bulunduğunu bildirdi.

Halkın dışarıda alma merkezlerinde bulunduğunun altını çizen Yetim, şöyleki bitmeme etti:

"Bu malzemeleri yetiştiremiyoruz. Devletimiz kendine düşeni yapıyor. AFAD, askerlik ve itimat güçlerimiz bütünü burada çabalıyor, on paralık uyumadılar, biz de tanık olduk. Onlarla beraberdik. Depremden ırak bulunan illerden bizim bölgemize besin ve ekmek, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a da ilkin atlatmak göndermelerini arzu ediyoruz. Bizim şehrimizin derdi yok. Ancak öbür rüesa orada şahısların gıdaya ve battaniyeye gereksinimi bulunduğunu söylediler. İstanbul, Antalya ve İzmir başkanlarıyla da görüşüyoruz, ağırbaşlı açıdan alana dayanak noktası çıkmalarını bekliyoruz."

Yetim, deprem haysiyetiyle sanayide üretimin durduğu bilgisini de vererek, "Üretim yok, değme nesne durdu. Personel çalışmaya gelemiyor. Siparişler bekleyecek." niteleyerek konuştu.

"Elimizden ne geliyorsa yapıyoruz"

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, yaşanmış bulunan olayın baş döndürücü şişman ortak facia ve yılgı ortak çözüm bulunduğunu belirterek, "Biz sanayiciler adına şu anda devletten ortak isteğimiz ve talebimiz yok. Bilakis devletimize, çıkışlı gurur ve kuruluşlara elimizden ne gelirse onu etme gayretindeyiz." dedi.

Sütçü, Adana OSB'nin çarpıcılık ve natürel gaza ulaşmada rastgele ortak başağrısı yaşamadığını bildirdi. OSB'deki makine, takım ve binaların depremden etkilenmediğini anlatım fail Sütçü, "Fiziki takım adına üretime bariyer haiz başağrısı yok. Vatandaşlarımızdan, ailelerinden depremden etkilenenler var. Bunlar ortamında ölüm eden, yaralananlar var. Bu sebepten OSB'mizde şu an emek vermek ortamı asgari seviyede. Depremin geçmiş haset doğrusu sert çalışamadık ne işe yaradığını anlayamadık. İkinci güneş de de bölümsel icraat var. Şu an yüzdelik 20-25 kapasitede çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sütçü, Adana'da 1998 depremini de yaşadıklarının anımsatarak, "Bu depremden sonradan inşaatların esasen mefruşat müzakere raporlarına derece OSB adına özen ettik. Yani düzgün, sağlam, depreme dayanabilen yapılar yapılması düşüncesince çalıştık. Bunların neticesini de şu anda görebiliyoruz. Şükürler olsun ki hakeza ortak deprem, 500'e andıran sanayi kuruluşumuzda ağırbaşlı adına fiziksel yapıda ortak dokunca görmedik." ifadesini kullandı.

"Fabrikalarda katabolizma yok"

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Kilis'te düzenleme sanayi bölgelerinde mevcut fabrikalarda rastgele ortak yıkımın olmadığını söyledi.

Doğal kavara yağı lambası yağı akışının kesildiğini aktaran Celkanlı, "Kilis öbür deprem merkezlerine uyarınca henüz elleme halde diyebilirim. AFAD'ın ve halkın kişi olanaklarıyla oluşturduğu toplantı sahalarında insanoğlu iane bekliyorlar. En şişman ihtiyacımız şu an besin katkısı ve hamam yemek. İslahiye baş döndürücü fazla henüz biçimsiz durumda." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ