USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Desing Week Türkiye' 17-18 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek

Ticaret Bakanlığı ve TİM’in koordinasyonuyla 17-18 Aralık’ta İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek "Desing Week Türkiye (Türkiye Tasarım Haftası)" tanıtıldı.

'Desing Week Türkiye' 17-18 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek
15-12-2021 14:45
İstanbul

Ticaret Bakanlığı ve TİM’in koordinasyonuyla 17-18 Aralık’ta İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek "Desing Week Türkiye (Türkiye Tasarım Haftası)" tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında mütekellim Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, bu sene Design Week Türkiye’ye talebin koyu bulunduğunu belirterek, projeye hazırlanırken kendilerinin de ince ateşli olduklarını kaydetti.

Yerli ve ecnebi piyasanın duayenlerinin bu tasarım ekosistemine arkalamak düşüncesince ortak araya geldiğini tabir fail Gülle, laflarını şöyleki sürdürdü:

“İhracatta ek değerimizin ve markalı ihracatın artırılmasına müteveccih çalışmalarımıza gayret kesmeden bitmeme ediyoruz. Bu kapsamda, müstevli çağında şimdi da aşırı ehemmiyet ele geçiren tasarım, markalaşma kabilinden mevzuları öne çıkarıyor, ihracatçılarımızın kantite yerine, niteliğe odaklanmasını referans ediyoruz. Ülkemiz, Küresel Tasarım sıralamalarında Almanya, Birleşik Krallık, Kanada kabilinden devletleri geride bırakarak adet bazında 7. sıraya yerleşti. Bu ince ehemmiyetli ortak başarı. Hedefimiz önümüzdeki devirde bu başarıyı şimdi da ileriye taşıyarak, önce 5 dünyalık arasına girmek. Bu gayeye iktiran etmek yerine Design Week Türkiye ince ehemmiyetli ortak yazık üstleniyor.”

"Design İstanbul projesi çabucak bitmeme ediyor"

Gülle, TİM’in "Design İstanbul" projesi çalışmalarının da çabucak bitmeme ettiğini aktararak, Design Week Türkiye’den edindikleri kâffesi kazanımları, aracısız yansıttıkları ortak plan hazırladıklarını anlattı.

Design İstanbul projesi kapsamında, tasarım yarışmalarından tasarım sokaklarının kurulmasına, Design İstanbul müzesinden yenilikçi emek vermek alanlarının oluşturulmasına derece serbest ortak perspektifte emek harcamaları ele aldıklarını tamlayan Gülle, “Projeyle İstanbul'u dünyada ehemmiyetli ortak tasarım destinasyonu biçimine getirmenin yanı esna tasarım ürünlerinin ihracatını artırarak doğurucu endüstrilerin ihracatını geliştirmeyi arzuluyoruz.” dedi.

Gülle, sene süresince dünyanın ciharıyek yanından ehemmiyetli tasarımcıların katılacağı Design İst konuşmalarıyla tasarım dünyasının nabzını tutacaklarını tabir etti.

Küresel hazırlık zincirinde acemi ortak zamanın başladığına ayraç fail Gülle, “İhracat ailemiz, hazırlık zincirindeki bu kırılmayı lehine kullanmayı başardı. Bu başarıyı sürdürülebilir eylemek adına, tasarımın gücüne inanıyoruz. Çünkü önümüzdeki bu süreçte rekabet, elden eder odaklı olmayacak. Yeni dönemde, ‘Tasarım’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Katma Değer’ başlıkları, rakiplik gücümüzü belirleyecek unsurlar olacak.” niteleyerek konuştu.

“Tasarlayan, görüntü eden, bu hayalleri üreten ve dünyanın ciharıyek köşesine ihraç fail ortak Türkiye var”

İsmail Gülle, rastgele ortak ürünün idmansız maddesi nitelikli olursa, insanoğlu sağlığına akla yatkın tasarlanırsa, yararlanma ferahlığı sağlarsa, çevreye duygun malzemeden üretilirse, bunların dair ortak de bellik kıymeti konulursa ürünün yeğleme edilebilirliğinin de o seviyede artacağını vurguladı.

Tasarımın elden fen ortak maslahat olmadığını, bire ortak sürede güvenlik, konfor, sağlık, kolaylık, sadelik, akıllıca iletişim, akıllıca tabir ve efdal değerler içeren ortak çalışkanlık olduğuna dikkati çekici Gülle, şunları kaydetti:

“Bu durum, sürdürülebilirlik ve uygulayım bilimi odaklı, çevreye duygun ve bellik kıymeti efdal görülmemiş ortak ihracat stratejisine geçmemiz icap ettiğini ortaya koyuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde ciharıyek koldan, global ticarette mütebeddil kâffesi koşullara ihracatçılarımızı hazırlamayı sürdürüyoruz. Artık tasarlayan, görüntü eden, bu hayalleri üreten ve dünyanın ciharıyek köşesine ihraç fail ortak Türkiye var. Design Week Türkiye ile bu kıymetli tasarım ekosistemine yardım sunmayı, türkiye sathında bu kültürü şimdi da geliştirmeyi hedefliyoruz. Bizler, mevcut olanla yetinmeyen, şimdi da fazlasına cesurluk fail kâffesi tasarımcılarımızın arkasındayız. Çünkü onlarla ek bedel yaratıp, onlarla kalkınacağımıza içten inanıyoruz.”

“Türkiye ihracatla, ihracat tasarımla yükselecek”

TİM Başkanı Gülle, akıbet devirde yükselen ihracat rakamlarıyla beraberce “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine ihtimal de tek bulunmadığı derece DOĞRU olduklarını belirterek, “Bunun düşüncesince sürdürülebilir ihracatı ve ek kıymeti elbette yaratacağımızı akıllıca halde belirleme etmemiz gerekiyor. Günümüzde, sürdürülebilir ihracat artışının yolu ek kıymetli üretimden geçiyor. Katma kıymetli üretimin yolu ise Ar-Ge, inovasyon, bellik ve tasarımdan.” niteleyerek konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde Türkiye’nin ihracatla, ihracatın tasarımla yükseleceğini özetleyen Gülle, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Türkiye’de tasarım denildiğinde önce akla mevrut aktiflik bulunan Design Week Türkiye’de bu sene sizleri gene kırcı kırcı ortak izlence bekliyor. Programımız çerçevesinde, 12 açık oturum ve konferans, 60'tan ortak tomar konuşmacı, 20’yi ortak tomar sergi, enstalasyon ve işlik çalışmalarını kıymetli katılımcılarımızla buluşturacağız. Bu sene keynote konuşmacılarımız ortada gene dikkati çekici esame var. World Design Organization (WDO) Başkanı Srini Srinivasan, WDO Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Garvey, mimar ve tasar çizimci Alessandro Colombo, dünyaca adlı sanlı tasarımcılarımız Hakan Akkaya, Aslı Filinta ve tasarım topluluğunun sağlam aşırı duayeni bizlerle olacak.”

Gülle, paneller ortada ise ilkin “Ar-Ge ve Teknolojide Endüstriyel Tasarım” panelinde ek kıymetli ihracatla ilgilendiren ehemmiyetli mevzular işleneceğini, “Tasarımda Çevre ve Sürdürülebilirlik” panelinde çağ hava kriziyle savaş fail dünyada farkındalığı artıracak insanoğlunun doğayla uyumunda tasarımın tesiri kabilinden konuların ele alınacağını söyledi.

“İstanbul’u tasarımın başkenti biçimine iletmek istiyoruz”

İsmail Gülle, tasarımın elden ürünlerde değil, kurumsallık ve markalaşma yönünde da aşırı ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek, “Markalaşmada Tasarımın İzleri’ ve ‘Stratejik Tasarımın Kurumsal Dünyadaki Yeri’ panellerinde dizaynı bu boyutuyla değerlendireceğiz. Tasarım, tercih ettiğimiz mamüllerin yanı esna yaşadığımız sahaların da belirleyicisi oluyor. Bu sebeple tasarım haftasında site planlamasına ve mimarlığa da hususi ortak arazi açmak gerekir. ‘Kentlerde Mimari Tasarımın İzleri’ paneli aha bu ihtiyaca yanıt verecek.” niteleyerek konuştu.

Diğer panellerde bulunduğu kabilinden birbirinden kıymetli konuklarla “Türkiye’den Dünyaya Moda Tasarımı” panelinde modada tasarımın nabzının tutulacağını özetleyen Gülle, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Tasarımın Dünyadaki Gücü ve Etkileri’ panelinde ise serbest ortak perspektiften tasarım ele alınacak. Hizmet ihracatına ve Made in Türkiye markasına akıbet zamanlarda ağırbaşlı katkılar karşıcı hile sahası de bu sene tasarım haftamızda yerini alacak. ‘Oyun Kurucular’ panelinde mevhum dünyanın ticarileşebilmesi düşüncesince en ehemmiyetli esas bulunan dizaynı dinleyeceğiz. Ayrıca programımız Design Türkiye mükafat Töreni ve İhracatçı Birlikleri mükafat Töreni’ne ev sahipliği yapacak.”

“İstanbul’u tasarımın başkenti biçimine iletmek istiyoruz” diyen Gülle, bu ekosisteme dayanak bulunan her insana teşekkürlerini iletti.

“(İhracat hedefi) 300 bilyon doları 2025’te gerçekleştireceğiz”

TİM Başkanı Gülle, ihracat ünite kilo ederine bağlı istifham üzerine, bazısı sektörlerde ağırbaşlı artışlar bulunduğunu belirterek, “Yılda 170 milyon titrem ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunun içine ne derece yardım koyarsak, ihracatın ünite kilo kıymetini 2 dolara çıkardığımızda aşırı şimdi ayrımlı ortak tabela ile karşılaşacağımızı bizler biliyoruz.” niteleyerek konuştu.

2026’da 300 bilyon dolar ihracat hedefini anımsatan Gülle, “Görünen o ki 2025’e çekeceğiz. İnşallah 300 bilyon doları 2025’te gerçekleştireceğiz.” dedi.

World Design Organization (WDO) Başkanı Srini Srinivasan ise, “Tasarımcılar, sektörlerinin gelişmesini istiyorlarsa sürdürülebilirliğin ehemmiyetli ortak eleman bulunduğunu unutmasınlar.” değerlendirmesinde bulundu.

TİM Marka Konseyi Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da markalı ihracatta kilo başına ihracatın elbette artırılacağına müteveccih çalıştıklarını belirterek, herkesi Design Week Türkiye’ye çağırma etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ