USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Devrim otomobillerinin mühendisinin kurduğu üretimlik TOGG'a zerre üretmeye talip

Türk mühendis ve işçiler kabilinden 1961'de imal edilen "Devrim" otomobillerinin kaynak mühendisi Halil Kaya Gedik'in Sakarya'da kurduğu fabrikada, TOGG'a zerre hazırlık edilmesi hedefleniyor.

Devrim otomobillerinin mühendisinin kurduğu üretimlik TOGG'a zerre üretmeye talip
17-11-2021 12:12
Sakarya

Şimdiki ismi Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) bulunan Eskişehir Demiryolu Fabrikalarında zamanın Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in direktifiyle 1961'de "Devrim" otomobillerini üreten ekipte toprak düzlük kaynak mühendisi Halil Kaya Gedik, 1963'te kaynak sarfiyat materyali üreticisi namına Gedik Kaynak'ı kurdu.

Yaklaşık 44 sene firması müdür ve 2012'de yaşamını kaybeden Gedik, rolü 2007'de kızı Hülya Gedik'e devretti. Hendek ilçesinde 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) çalışkanlık yayınlayan Gedik Holding'e ilgilendiren kaynak fabrikasında, kaynak ve değişmez makineleri, kaynak elektrotları, telleri ve tozları, kaynak ekipmanları ile aksesuarlarının üretimi yapılıyor.

Aynı OSB ortamında 25 bin metrekare mestur bölgede oturmuş alıngan ve kum döküm tesislerinde ise otomotiv, makine, süreç endüstrisi, ekincilik makineleri, defans sanayi, enerji, madencilik ve yapım kabil nice tüketicilere mahsul yapım ediliyor.

Şirketin valf istihsal tesislerinde de pik, sfero, çelik, paslanmaz, tunç vanalar ile sınai tesisler, erke santralleri, su ve ayıklama tesisleri, kimya, arz yağı ve sefine nesir kabil sağlam baş döndürücü tüketicilere istihsal yapılıyor.

Isıtma-soğutma, buhar, hoşnutsuz yağ, hamam su, LPG, saf gaz, arz yağı ve gelişigüzel muhtelif kimyevi seyyal uygulamalarına seslenme fail firma, nice ürünün evcil ve ulusal namına imal edilmesine önderlik ediyor.

Gedik Holding, kurucusu Halil Kaya Gedik'in aktif gösteriş almış olduğu Türkiye'nin evcil makine serüvenine ulama getirmek düşüncesince döküm ve kaynak deneyimini TOGG'a aktarma etmek istiyor.

"Kaynak sektörüne iri yardımı bulunan ortak babanın evladıyım"

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, AA muhabirine, mızrap ve kaynak sektöründe çalışkanlık yayınlayan holdingin 1963'te babası Halil Kaya Gedik çeşidinden kurulduğunu söyledi.

Kaynak, döküm ve valf sektöründe onlarca mahsul yapım ettiklerini tamlayan Gedik, otomasyonlu sistemler kuran şirketlere de misyon verdiklerini dile getirdi.

Gedik, firmanın kurulması ve büyümesinde gerçek kahramanın babası bulunduğunu tabir ederek, "Babamın devrettiklerini elan da yukarıya çıkararak, genişleterek, ekleme kıymeti faziletli mahsul üreterek, ego ve ekibimiz bu bayrağı elan yukarılara boşaltmak düşüncesince gelişigüzel güneş gayretle koşturuyoruz, çalışıyoruz." dedi.

Almanya'da kaynak dair yetişek almasının arkası sıra Türkiye'ye dönüp Demiryolu Fabrikalarında aktif babasının ülkedeki önceki kaynak mühendisi olduğuna dikkati çekici Gedik, şunları kaydetti:

"Beni işlerinin başına getiren, Devrim otomobillerinde 29 mühendisle kesintisiz demeden 129 günde prototipi bile sıfır arabayı deli dolu bir duruma getiren ortak babanın evladıyım. Babam Avrupa'da öğrenim görmüştür. Bu bakımdan kaynak dair bükülme diyebileceğimiz icraat hem Gedik Kaynak'a hem tüketicilere hem ülkeye kâr koymuştur. Kaynak mevzularıyla alakadar kitapları Türkçeye çevirmiştir. Bu bakımdan kaynak sektörüne iri yardımı bulunan ortak babanın evladıyım. Ondan çevre da şirketimizde kaynak konusu gelişigüzel devir düşüncesince mihrak noktası oldu. Aynı sürede kaynak, piyasasının de baş döndürücü ehemmiyetli ortak girdi malzemesi. Biz de kaynak düşüncesince deriz ki 'sanayinin ekmeğidir', ayrımsız sürede iskeletidir. Çünkü nice tüketicilere girdi materyali verir. Eğer ortak ülkede sanayide kaynak endüstrisi kuvvetliyse, başka sektörler de ona koşut demir olur."

"Türkiye'nin evcil arabasını bizler bekliyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın 30 Ekim'de fabrikayı görüşme ettiğini tamlayan Gedik, Bakan Varank'a TOGG'un parçalarının üretimi düşüncesince dökümhanelerini gezdirdiğini, fabrikanın zerre üretimi düşüncesince baş döndürücü makul bulunduğunu dediğini aktardı.

Babasının "Devrim" otomobilleriyle süregelen hikayesinin sağlıksız kaldığını dile getiren Gedik, "Türkiye'nin evcil arabasının 1961'den sonraları yeniden oluşmasını bizler bekliyoruz. Döküm şirketimizde otomotiv sektörüne ayrışık parçalar döküyoruz. Bu bağlamda gelişigüzel devir defans sanayisine, makine üreten sektördeki başka firmalara döküm parçaları üretiyoruz. TOGG'un da bunlardan ortak tanesi olmasını istek ederiz. Dökümhanemiz buna baş döndürücü uygun, zira hem ebat hem mevrut parçanın butik istihsal şekliyle baş döndürücü elastik istihsal şeklimiz var. Buna müteveccih TOGG parçaları yada rastgele ortak otomotiv sektöründen mevrut zerre isteklerine gelişigüzel devir açığız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ