USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dijital devirde önemi kalan veri korumada AB, mevzuatındaki zorlukları aşmaya çalışıyor

Avrupa'da evvel yerine Avrupa Konseyi çeşidinden dikkate tahsil edilen veri koruma, dijitalleşmeyle önemini artırırken, Avrupa Birliği mevzuyla ilgilendiren düzenlemesindeki zorlukları aşmaya çabalıyor.

Dijital devirde önemi kalan veri korumada AB, mevzuatındaki zorlukları aşmaya çalışıyor
27-01-2022 11:41
Brüksel

Kişisel verilerin korunmasıyla ek arsıulusal bağlayıcı nitelikteki ilkin belge, Türkiye'nin de müessis üyeleri ortada arazi aldığı, Strazburg merkezli Avrupa Konseyi çeşidinden imzaya açıldı.

Konseyin 1970'li senelerde başlatmış olduğu emekleri sonucunda ortaya çıkan 108 mahdut Sözleşmenin 1981'de imzaya açıldığı 28 Ocak günü, Konseyce veri koruma gerçekten ek farkındalık kaldırmak düşüncesince Uluslararası Veri Koruma Günü anons edildi.

İlk imzacıları ortada Türkiye'nin de arazi almış olduğu "Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesi", hayatın rastgele dalında zatî verilerin kullanılması, toplanması, işlenmesine gönül rahatlığı hususi yaşamı korumayı, esas şahısların asliye doğruluk ve özgürlüklerini garanti dibine edinmeyi hedefledi.

Avrupa Konseyi, ortak müddet ilkin dünkü bilgelik ve yazışma teknolojilerinin kullanımından meydana gelen zorluklarla başa kabarmak amacıyla Sözleşmeyi modernize etti.

Bu çerçevede Konsey, sonuç senelerde zatî verilerin siyasal kampanyalar çeşidinden ve istatistiki amaçlarla kullanılması ile işlenmesi, beniz aşinalık yönergeleri, siber uzayda kullanıcı müdafaasını ve güvenliğini iyileştirme, internette ve devre içi medyada gizlilik ile zatî verilerin korunum edilmesi, sayısal ortamda evlatların mahremiyetinin korunması kadar bölgelerde icraat yapıyor.

Avrupa Konseyinin değişmeyen benimseme etme organı Bakanlar Komitesinin uzuv devletlere, yanay tekvin bağlamında zatî verilerin kendiliğinden adına işlenmesi, kalıtım bilimi testlerden elde edilmiş veriler de engelleme iktisap etmek üzere, sigorta gayeli zatî sağ esen ek verilerin işlenmesi, içtimai ağ hizmetlerinde ve kontrol motorlarında insanoğlu haklarının korunması kadar mevzularda kaynak kararları bulunuyor.

Konsey ayrıca, düet yahut lehçe iş donanmasına özen duyduğunu tabir fail uzuv devletlere veri koruma dalında türel ve uran iane sağlamayı amaçlayan ortak kol projesi uyguluyor.

Avrupa Birliği'nde veri koruma

Avrupa ve ötesinde 40 yılı epey süredir veri koruma alanındaki emekleri şekillendiren 108 mahdut Sözleşme, alandaki yegâne bağlayıcı arsıulusal anahtar olma hususi durumunu korurken, AB de özlük içinde Sözleşmeden ilham alınarak umumi ortak talimatname alıştırmak düşüncesince çalışmalara 1990'larda başladı.

24 Ekim 1995'te "Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Serbest Dolaşımı Bakımından Bireylerin Korunmasına İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi Direktifi" gösterildi fakat uzuv devletlerin tümü, Direktifte arazi meydan kuralları iç hukuklarına aktarmadığı düşüncesince liyakatsiz olundu.

Ayrıca bazısı konkre hadiseler da Direktifin yenilenmesi ihtiyacını doğurdu. Bunlardan en bilineni "Schrems kararı" adına anılan, AB Adalet Divanının 6 Ekim 2015'te verdiği değişmeyen oldu.

Divan, AB yurttaşlarının zatî verilerinin ABD'ye transferine müsaade verici "Safe Harbor" anlaşmasının batıl olduğuna hükmetti. Söz konusu sıkıntı Max Schrems isminde Avusturyalı ortak ahbaplık talebesi tarafından, Snowden vakasının Amerika kuruluşlarının zatî verilere düşünmek düşüncesince hukuku gezinti olanağına erbap bulunduğunu ortaya çıkarması dair açılmıştı.

Dolayısıyla AB, devletlerin iç hukuka uygulaması esnasında farklılıkların ortaya çıkmadığı "Genel Veri Koruması Düzenlemesi" isminde yönetmeliği 24 Mayıs 2016'da benimseme etti, meriyet zamanı adına 25 Mayıs 2018'i belirledi.

Yönetmeliğin hücre çarpan en ehemmiyetli özelliği, AB haricinde çalışkanlık göstermesine rağmen Birlik tüketicisini hedefleyen şirketleri de bağlamasıydı.

Yönetmelik, AB’nin veri koruma kurallarının uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek düşüncesince Avrupa Veri Koruması Denetmenliği makamı oluşturdu.

AB, bu çerçevede 2020 sonu bakımından bir aşırı millî veri koruma otoritelerini müzaheret etmek düşüncesince iktisap etmek neredeyse mecmu 6,3 milyon avroluk kaynak sağladı.

Uygulamada monotonluk konusu

AB bahis konusu yönetmeliği benimseme etse de kuralların Birlik genelinde uygulanması konusu sıkıntı yapılanma etmeyi sürdürdü.

Apple, Facebook, Google, Microsoft, Facebook kadar dayanıklı baş döndürücü uygulayım bilimi şirketinin Avrupa'daki merkezlerine ev sahipliği karşıcı İrlanda'da çalışkanlık yayınlayan Sivil Özgürlükler Konseyi, Kasım 2021'de, AB Ombudsmanına şikayette bulundu.

Buna göre, İrlanda'nın millî teftiş otoritesi, AB yönetmeliğinin en güçsüz halkasıydı ve veri koruma hukukunun denetimini yapmıyordu. Şikayette, AB Komisyonunun da veri koruma açısından anahtar önemdeki bu ülkeyle ek bir hale gönül rahatlığı kelimesiz kalmış olduğu kaydedildi.

İrlanda Sivil Özgürlükler Konseyi, AB'de veri koruma kurallarının kağıt üstünde kaldığını savundu.

Avrupa Parlamentosu da Komisyondan, İrlanda'ya gönül rahatlığı ihlal prosedürü başlatmasını istedi.

Üye devletlerin görüşlerindeki farklılıklar zımnında çıkmaza giren öbür ortak bap da Parlamento ve Konsey çeşidinden 2017'de benimseme edilen ve umumi yönetmeliğin devre içi iletişimi gaye meydan ortak parçası niteliğindeki e-Mahremiyet düzenlemesi.

Düzenleme, elektronik yazışma sektöründe hususi yaşama saygı, iletişimin gizliliği ve zatî verilerin korunması özellikle iktisap etmek neredeyse asliye doğruluk ve özgürlüklerin korunmasını hedefliyor.

Öte taraftan AB, DOĞRU sürede intihap kampanyaları düşüncesince dünkü kavait belirlemişti. Buna göre, reklamın siyasal amaçla kullanıldığı ve ki çeşidinden akçalanmış edilmiş olduğu bilgisinin üstünde açıkça halde belirtilmesi ve reklamlardaki insanlara ilişik budunsal köken, dini tandans kadar verilerin destursuz kullanılmaması kararlaştırılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Sivasspor3854-7
7Kasımpaşa3753-4
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3849-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3843-10
13Kayserispor3842-13
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16Fatih Karagümrük3840-3
17MKE Ankaragücü3740-4
18Hatayspor3738-9
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ