USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dijital TL'de 'cüzdan' HAVELSAN'a emanet

HAVELSAN, Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi'nde dijital mal sistemi hile araçlarının dizaynı ve geliştirilmesi, siber güvenlik, dijital cüzdan uygulamaları iş paketleri kabilinden ortak paradigma bölgede anne mesul olacak.

Dijital TL'de 'cüzdan' HAVELSAN'a emanet
24-09-2021 12:56
İstanbul

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde planlı ve Anadolu Ajansı'nın (AA) iletişim araçları paydaşı bulunduğu Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST ile firmanın yürüttüğü çalışmalara bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

TEKNOFEST'te Robotaksi Binek Otonom Araç, Sürü İHA ve Karma Sürü Simülasyon yarışmalarına dayanak noktası verdiklerini tamlayan Nacar, stantlarında ise ürünlerini sergilediklerini, gençlere müteveccih türlü eğitimler verdiklerini, ayrıntılar düşüncesince maket atölyeleri düzenlediklerini anlattı.

Etkinliklere dip ortak ortaklık bulunduğunu tabir fail Nacar, seneler içinde TEKNOFEST ziyaretçilerinin ne istediğini bilen, henüz şuurlu halde bölgeye geldiğini söyledi.

Son çağda Endonezya ile ticari manada elleme münasebat oluştuğunu, ilkin sefine kazanmak neredeyse türlü planlara müteveccih imzalar attıklarını aktaran Nacar, "Burada havacılık dalında yapmış olduğumuz ortak uyuşma zaptı oldu. Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitimi ve öğrencelik satışına yönelik. N-219 uçakları var, onun simülatörünün geliştirilmesi neredeyse mevzuları ele aldık. PT Dirgantara Indonesia (PTDI) firmasıyla ortak imza töreni oldu. Endonezya ile bundan sonradan işlerimiz artarak büyüyecek. Endonezya, doğacak vadeden ortak pazar. Ticari ilişkilerimizin henüz elleme seviyelere gideceğini beyan etmek mümkün. Bu imza inşallah öğrencelik ihracatı getirecek, beklentimiz o yönde. Birkaç cins öğrencelik ihracatını getirebilecek ortak imza bulunduğunu düşünüyoruz." halinde konuştu.

"Dijital bütünlük konseptini ileriye taşıyacağız"

Mehmet Akif Nacar, firmanın ortak süredir "dijital birlik" konsepti üstünde çalıştığını, bu kapsamda insansız kara, kükremek ve iklim araçlarının beraberce operasyon, güruh halinde fariza yapabilmesini ele aldıklarını söyledi.

Bu alandaki çalışmaların dijital birlikten dijital orduya derece uzanabileceğine ayraç fail Nacar, askeri personelin giysisi ve kullandığı silahların da sensörlerle düzene karışma edilmesiyle şümullü kumanda arama konsepti oluşturulabileceğini anlattı. Nacar, "Dijital birlik, büyümekte bulunan ağır ortak alan. Bu mevzuyu önemsiyoruz. Bundan ahir etkinliklerde de toprak vereceğimiz ve ileriye taşıyacağımız ortak husus olacak." dedi.

Dijital ikizle MMU henüz ileriye taşınacak

HAVELSAN Genel Müdürü Nacar, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'ne bağlı mevzuları da levent boylu zamandır görüştüklerini söyledi.

Harekat imtihan ortamı yazılımı, mühendislik simülatörü yönünde icraat yaptıklarını ve anne yazılım iş paketi dair da görüşmeler yürüttüklerini özetleyen Nacar, şunları kaydetti:

"Siber güvenliğiyle ilişik bazısı icraat var. Bir yandan testler yapılırken imtihan sonuçlarının görselleştirilmesi belkili olacak. Bu manada motosiklet tarafı, uçağın hepsi ve bambaşka sistemler düşüncesince de bunu ika olanağı var. Bu mevzuda modelleme, şişman data çözümleme çalışmaları, bireşimli zeka emek harcamaları sebebiyle ihya sürecindeki imtihan rakamları azalacak. Sonuçların kesin ve aceleci halde katılması sağlanacak. En önemlisi uçağın uygun dijitali yerde reşit olacak. Uçtuğunda şişman data akışıyla yerdeki mevhum sistemin beslenmesiyle dijital ortamda fonksiyonların akla yatkın çalışıp çalışmadığı, muhtemel senaryolar yerde görülmüş olacak. Böylece geliştirmede henüz karşılama noktalara gitme şansı yakalanacak."

Dijital TL'nin altyapısını hazırlayacak

"Dijital birlik", "dijital ikiz", "dijital dönüşüm" projeleri derken değişik dijitalleşen ortak evren düşüncesince analizör ürettiklerini vurgulayan Nacar, bu kapsamda akıbet adına "dijital para", "dijital Türk lirası (TL)" mevzusunun da gündemlerine girdiğini söyledi.

Merkez Bankası'nın bu yönde ortak teşebbüs başlattığını hatırlatan Nacar, şunları kaydetti:

"Bu projenin fazları, ilk örnek ihya evreleri olacak fakat hamle çarpmak önemliydi. Türkiye'nin uygulayım bilimi devlerini ortak araya getirdiler ve ortak ortaklık protokolü imzaladılar. HAVELSAN'ın öne çıkmış bulunduğu düzlük bilhassa emniyetli hareketli haberleşme, biyometrik verilerle etiket doğrulama, kimliklendirme mevzuları ve demci defter uygulamaları dediğimiz, dijital cüzdana revan yolda geliştireceğimiz algoritmalar. Bütün bunlar hareketli ortamda, hareketli infaz halinde gerçekleştirilecek. Bunların siber güvenliği, saklı yazı güvenliği de ayrı ortak konu. Bu bundan sonradan blokzincir teknolojisiyle mi olur, bambaşka ortak uygulayım bilimi mi kullanılır önümüzdeki çağda netleşecek. HAVELSAN, yazılım dip işlerde rastgele devir bulunduğu neredeyse bu projeye de dayanak noktası verecek. İnandığımız, elleme ortak plan olacak. Dünyada dijital mal dair ilklerden birisi olacak ülkemiz. İnşallah bu plan elleme ortak halde neticelenir ve halkımızın dijital parayla tanışması belkili olur."

HAVELSAN'ın dijital mal sorumlulukları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital mal ilk örnek uygulaması imar etmek neredeyse ortak plan inisiyatifi başlattı. HAVELSAN, ASELSAN, TÜBİTAK BİLGEM ile meydana getirilen teşrikimesai ile Merkez Bankası Dijital Parası prototipi geliştirilmesi planlanıyor.

HAVELSAN bu kapsamda, plan ihya ortamının ve altyapısının oluşturulması ve yönetimi, demci defter teknolojileri senaryoları, simülasyonları ve başarım testleri, dijital mal sistemi idare araçlarının dizaynı ve geliştirilmesi, siber güvenlik, dijital cüzdan uygulamaları iş paketlerinde anne mesul adına fariza alacak. Diğer irtibatlı iş paketlerinde de HAVELSAN sponsor rolde bulunacak.

Projenin ortak numara fazında uçman infaz senaryoları ve öbür fazların yapılandırılmasına müteveccih icraat yapılması öngörülüyor. Ayrıca, asgari uygulanabilir ürünün belirlenmesi hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ