USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Gıda krizi ve enerji krizi tüm dünyayı yakıp kavuruyor'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin, “Gıda krizi ve enerji krizi tüm dünyayı yakıp kavuruyor. Tarafları sulh masasına koymak düşüncesince güç gösterirken attığımız adımlarla, savaşın aksi etkilerini de en organ indirmeye çalışıyoru

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Gıda krizi ve enerji krizi tüm dünyayı yakıp kavuruyor'
30-11-2022 19:09

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın arkası sıra Romanya'nın başkenti Bükreş'te Uluslararası Demokratlar Birliği'nin (UID) Bükreş Temsilciliğinin açılışına katıldı. Çavuşoğlu açılışta icra ettiği konuşmada, “Bugün Uluslararası Demokratlar Birliği'nin Romanya Ofisi'nin açılışında sizlerle bu arada olmaktan şişman müşterek talih duyuyorum. Sizlere Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da selamlarını, sevgilerini, en güzel dileklerini atmak istiyorum. Dünyamız çetince günlerden geçiyor bunu çoğumuz görüyoruz. Sadece görmüyoruz, yaşıyoruz. Romanya'nın doğrudan bitmiş komşusu bulunan Ukrayna'da bitmeme fail savaş, hepimizi etkiliyor, tüm dünyayı etkiliyor” dedi.

“Tahıl anlaşması dünyada hububat ve besin fiyatlarının 2008'den sonraları düşüşüne etken oldu”

Çoğunluğu Türkiye'nin arazi almış olduğu bölgede iktisap kılmak kıl payı dünyanın ayrı ayrı bölgelerinde çatışmaların bitmeme ettiğine nazarıitibar çekici Çavuşoğlu, “İstikrarsızlıklar, krizler bitmeme ediyor. Krizlerin yansımaları ortada. En akıbet aha besin krizi ve enerji krizi tüm dünyayı yakıp kavuruyor. Bu gelişmeler karşısında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kılıç krizlerin çözümü düşüncesince olaylarının yatıştırılması düşüncesince güvene arttırıcı adımların atılması düşüncesince dünyanın barışı ve istikrarı düşüncesince güç sarfiyat ediyoruz. Tarafları sulh masasına raspalamak düşüncesince güç gösterirken attığımız adımlarla, savaşın aksi etkilerini de en örgen indirmeye çalışıyoruz. İşte müşterek hububat anlaşması, BM'yle baş başa vasıtalık yaptığımız, gerçekleştirdiğimiz hububat anlaşması dünyada hububat ve besin fiyatlarının 2008'den sonraları düşüşüne etken oldu. Eğer bu barışma olmasaydı ve dört ay sonraları uzatılmasaydı aşırı ağır krizle huzur karşıya kalacaktık. Aynı halde Ukrayna ve Rusya ortada tutsak değişim yapmak dair attığımız çabaları hacısı hocası biliyor” dedi.

“Daha buradan sayamayacağım, birileri da duyurulmayan iktisap kılmak kıl payı nice gayretimiz bitmeme ediyor”

Türkiye'nin Zaporijya Nükleer Santrali dair Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) yetkililerini müşterek araya getirmeye bitmeme ettiğini aktaran Çavuşoğlu, “Bu çeşit krizlerin önüne geçmemiz lazım. Daha buradan sayamayacağım, birileri da duyurulmayan iktisap kılmak kıl payı nice gayretimiz bitmeme ediyor. Tabii bunları yaparken NATO'da da ehemmiyetli müşterek gösteriş oynayan Türkiye var” dedi.

“Terörle savaşım Türkiye senelerdir aşırı değer ödedi”

Bükreş'teki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına yer veren Çavuşoğlu, “Özellikle Madrid Zirvesi'nden sonraları Stratejik Konseptin ikrar edilmesinden sonraları bu güruh akıbet adım ehemmiyetli ve anlamlıydı. Bu toplantılarda Rusya-Ukrayna ihtilafı elbette ki gündeme getirildi. Tabii yıldırıcılık de bundan sonraları Madrid Zirvesi ve Stratejik Konsept ile baş başa gözdağı adına NATO'nun envanterine girdi” dedi.

Terörle savaşım dair Türkiye'nin senelerdir aşırı değer ödediğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin terörle en çalışan mücadeleyi karşıcı devletlerin başlangıcında geldiğini belirterek, PKK, YPG, DEAŞ, FETÖ ve DHKP-C kabilinden nice yıldırı örgütüyle senelerdir savaşım ettiğini açıkladı.

“Ermeni yıldırı saldırılarına aşırı şüheda verdik”

Çavuşoğlu, “Bedeller ödedik. En aşırı martir sağlayan müşterek bakanlığın bakanı adına da doğrusu kılıç Dışişleri Bakanlığı adına Ermeni yıldırı saldırılarına aşırı şüheda verdik. Terörle mücadelenin bitmeme etmesi icap ettiğini bilici müşterek kurumuz ve taşınmazlar haricinde da terörle mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“Siz bizlere silüet etmeyin, kılıç terörle savaşım ediyoruz”

Pençe-Kilit Harekatı'nda martir sakıt düzenlilik güçlerine Allah'tan yağmur arzulayan Çavuşoğlu, “Dualarımız Mehmetçik ile terörle mücadelede kararlılığımız bitmeme ediyor. Hiçbir bilinçlilik bizi yıldıramaz. İkili görüşmelerde de muhataplarımıza da söyledik. Siz bizlere silüet etmeyin, kılıç terörle savaşım ediyoruz. Sivilleri erek almıyoruz. Değişik bahanelerle bizlere bariyer çıkarmaya çabalamayın dedik” ifadelerini kullandı.

Romanya'nın Türkiye düşüncesince hem arkadaş hem mühim kuma aynı zamanda bağlaşık bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, “Geçen yıl mühim ortaklığımızın 10'uncu yılını kutladık. Gelecek hafta Dışişleri Bakanı Aurescu, vatanımızda ağırlayacak olmaktan talih duyuyoruz. Aramızda Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasını da inşallah kuracağız. Diğer yandan Türkiye, Romanya, Polonya üçgen mekanizmada kalburüstü müşterek halde ilerliyor. Liderler zirvesi realizasyon dair kuma değişmeyen aldık. İkili tecim hacmimizde 10 bilyon dolar maksadımız vardı. Bu yıl o rakamı geçeceğiz. Artık toy hedefler ortaya koymamız lazım, 15 bilyon dolar endamsız vade, 20 bilyon dolar ılımlı mehil düşüncesince hedefler koymamız lazım. Tabii burada bu hedefleri koyarken en aşırı Türk girişimcilerine, iş insanlarımıza güveniyoruz ki bu ülkede 17 binden müşterek tomar şirketimiz var. Buradaki hep envestisman miktarımız 7 bilyon doları eski vaziyette ve düet tecim hacmine de aşırı ağır katkılar yapıyor bu yatırımlar. Çünkü yatırımlar yapılırken malzemenin mamüllerin şişman müşterek kısmı Türkiye'den geliyor” dedi.

Herkesin diplomasinin zarfında bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Sivil maşer örgütleri arada sırada bizim açamadığımız kapıları da açabiliyor. Resmi görüşün ötesinde hususi temaslarıyla ilişkilerimize ve diplomasimize aşırı ehemmiyetli katkılar sağlıyor. Bu bağlamda senelerdir evvela Avrupalı Türk Demokratlar Birliği adına başlayan, deminden Uluslararası Demokratlar Birliği adına bitmeme fail de aşırı ehemmiyetli katkıları oldu. Geçmişte AK Parti Genel Başkan Yardımcısı adına o günkü adıyla Avrupa'da kimi ofislerin açılmasına da ulama sağlamıştım. Sonuçta 32 ülkede şu anda Uluslararası Demokratlar Birliği çalışkanlık gösteriyor. Kuruluşlarımızın da diplomasimize ve bulundukları ülkelerle ayrıca dek ettikleri diyalekt arsıulusal örgütlerle ilişkilerimize aşırı ehemmiyetli katkılar sağladığını görüyoruz. O sebepten dolayı müteşekkiriz” dedi.

“FETÖ yıldırı örgütü bulunmuş olduğu değme taşınmazlar düşüncesince tehdittir”

Terör örgütü FETÖ'ye de nazarıitibar çekici Çavuşoğlu, “Tabii burada sözlerime akıbet vermeden evvela müşterek mevzuda gine dikkatinizi tefriş kılmak istiyorum. Yani FETÖ konusunu müşterek defa hâlâ dikkatinize atmak istiyorum. FETÖ yıldırı örgütü bulunmuş olduğu değme taşınmazlar düşüncesince tehdittir. Dolayısıyla bu devletlerde de, Avrupa devletlerinde de varlar. Maalesef bu yıldırı örgütü kimi devletler çeşidinden da korunuyor ve kullanılıyor. Dolayısıyla hassaten bu FETÖ yıldırı örgütünün faaliyetlerine de nazarıitibar kılmak lazım. Mesafeyi güzel ayırmak lazım. Herhangi müşterek vaziyette da büyükelçiliğimiz, başkonsolosluğumuz ilkin iktisap kılmak kıl payı çoğumuz de müdahale doğrudan bilgilendirmede bulunmanızda yarar var” dedi.

Türkiye'nin taşınmazlar haricinde canlı vatandaşların, soydaşların ve hısım topluluklarının indinde bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Bu bizim aut politikamızın önceliklerinden müşterek tanesi. Konsolosluk hizmetlerinin standardını arttırmak, çeşitliliğini arttırmak, yurttaşlarımızdan mevrut talepler doğrultusunda ve aceleci müşterek halde yurttaşlarımızın taleplerini hesabına getirmekte önceliğimiz. Şu anda 74 değişkin bölgede konsoloshane hizmeti veriyoruz” dedi.

Yurtdışında canlı vatandaşların Türkiye'nin yönetilmesine, intihap eliyle oy vererek ulama sağlamasını önemsediklerini tabir fail Çavuşoğlu, “O sebeple filhakika mukteza düzenlemeleri yaptık. Sadece misyonlarımızda seçimleri gerçekleştirebiliyoruz. Tabii Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı. Biz Yüksek Seçim Kurulu'na misyonlarımızın bulunmadığı yerlerde de şayet müsaade verirlerse intihap sandığı açabileceğimizi bu birikime, kapasiteye, tecrübeye ulaştığımızı gine söylüyoruz. Tabii akıbet değişmeyen Yüksek Seçim Kurulu'nundur. Onların almış olduğu karara adapte iktisap kılmak zorundayız” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ