USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dışişleri Bakanı Vang, Çin'in Ukrayna mevzusundaki tutumunu 5 ilkeyle açıkladı

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Mevcut durum, kullanmak istediğimiz resim değil. Şu anda en ehemmiyetli öncelik, Ukrayna'daki durumun henüz kötüye gitmesini ve kontrolden çıkmasını karşılamak düşüncesince topu topu tarafların müstelzim itidali göstermesidir." dedi.

Dışişleri Bakanı Vang, Çin'in Ukrayna mevzusundaki tutumunu 5 ilkeyle açıkladı
26-02-2022 16:45
Pekin

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Avrupalı muhataplarıyla meydana getirdiği telefon görüşmelerinde Pekin'in Ukrayna problemi mevzusundaki tavrını meydana getiren esas prensipleri aktardı.

Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Bakan Vang, geçmiş İngiliz mevkidaşı Elizabeth Truss, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın Diplomatik Danışmanı Büyükelçi Emmanuel Bonne ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Vang, görüşmelerde Çin'in tutumunu 5 mebde çerçevesinde açıkladı.

Çin'in, ilk önce tamamı devletlerin egemenliğine ve arazi bütünlüğüne hürmet duyulması, korunması ve BM Şartı'nın erek ve ilkelerine içtenlikle uyulması icap ettiğini anlatım fail Vang, bu kesin ve insicamlı tavrın Ukrayna düşüncesince de uygulanan bulunduğunu belirtti.

Rusya'nın yasal asayiş talepleri ciddiye alınıp giderilmeli

Vang, ikinci olarak, Çin'in ortak, kapsamlı, iş donanmasına ilgili ve sürdürülebilir asayiş anlayışını savunduğunu vurgulayarak, "Bir ülkenin güvenliği gayri devletlerin güvenliği pahasına olmamalı ve lehçe asayiş askeri blokları güçlendirerek ve uzun uzadıya sağlanmalıdır. Tüm devletlerin yasal asayiş kaygılarına hürmet gösterilmelidir. NATO'nun doğuya akilane fevk üstüne üstlük iptidai kat genişlediği delik önüne alınarak Rusya'nın yasal asayiş talepleri ciddiye alınıp akla yatkın biçimde giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

Üçüncü olarak, Çin'in Ukrayna'daki gelişimleri yakından izlediğini kaydeden Vang, "Mevcut durum, gitmek istediğimiz safiha değil. Şu anda en ehemmiyetli öncelik, Ukrayna'daki durumun hâlâ kötüye gitmesini ve kontrolden çıkmasını karşılamak düşüncesince tamamı tarafların müstelzim itidali göstermesidir. Sivillerin dirilik ve servet güvenliği çalışan biçimde sağlanmalı ve ilkin iri kabiliyetli insancasına çöküntü önlenmelidir." halinde konuştu.

Rusya ile Ukrayna ortada aracısız diyalog ve araştırma başlatılmalı

Vang, dördüncü olarak, Çin'in Ukrayna krizinin barışçı çözümüne yardım sağlayacak tamamı diplomatik çabaları desteklediğini ve motivasyon ettiğini belirterek, "Çin, Rusya ile Ukrayna ortada aracısız diyalog ve müzakerenin benzer bulunan en endamsız sürede başlatılmasını kıvançla karşılayacaktır." temennisini dile getirdi.

Ukrayna problemininin komplike tarihî deste zarfında geliştiğine dikkati çekici Vang, "Ukrayna, Doğu ile Batı ortada güreşçi köprüsü olmalı, iri kuvvet mücadelesinin cephesi değil." değerlendirmesinde bulundu.

Vang, başkaca Çin'in AB ile Rusya ortada Avrupa asayiş sorunları ilişkin denk temelde diyalog yürütülmesi ve sonunda etkin, istikrarlı ve sürdürülebilir birlikte Avrupa asayiş mekanizmasının oluşturulmasını desteklediğini anlatım etti.

Güvenlik Konseyi yararlı gösteriş oynamalı

Beşinci olarak, Çin'in Ukrayna problemininin çözümünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yararlı gösteriş oynaması ve lehçe sulh ve balans ile tamamı devletlerin âlemşümul güvenliğine evleviyet verilmesi icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Vang, "Güvenlik Konseyinin eylemleri, gerilimi yükseltmek ve çatışmayı ajite etmek namına durumun hararetini azaltmaya ve diplomatik çözümü kolaylaştırmaya asistan olmalıdır. Bu görüşle Çin, BM Şartı'nın 8'nci Bölümü'nde arsa meydan BMGK kararları zarfında kuvvet kullanması ve yaptırımlara başvurmayı onaylamamaktadır." ifadelerini kullandı.

Vang, Çin'in BMGK'nin sürekli üyesi ve mesul birlikte iri iklim namına arsıulusal yükümlülüklerini tamamen sadakatle namına getirdiğine ve evren barışının ve istikrarının sağlanması düşüncesince yararlı gösteriş oynadığına ayraç ederek, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Barış ve balans bahis konusu olduğunda iri devletler ortada Çin, en güzel sicile sahiptir. Bugüne sincap apayrı birlikte ülkeyi engelleme etmedik ve vekalet mücadelesi yürütmedik. Etki piyasası arayışında olmadık, askeri bloklar arası cepheleşmeye katılmadık. Çin, barışçı kalkınma ve eş geleceği paylaşan adamlık camiası nesir ika hedefine bağlılığını sürdürüyor. Tüm hegemonya ve kuvvet politikası girişimlerine dirlik çıkmayı ve büyümekte bulunan ülkelerin, ilkin ıvır zıvır ve ılımlı ölçekli devletlerin haklarını ve kendilerini korumayı sürdüreceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ