USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Diyarbakır'da işyeri ve ikametgâh kiralarında 'fahiş artış' kiracıları kıygın ediyor

Diyarbakır'da fahiş sayılara vasıl ofis ve hane kiralarındaki artış, kiracıları çetince vaziyette bırakıyor.

Diyarbakır'da işyeri ve ikametgâh kiralarında 'fahiş artış' kiracıları kıygın ediyor
24-09-2021 12:41
Diyarbakır

Göç, tayin, üniversitelerin açılması kabilinden nedenlerle şehirde kalan ikametgâh talebi hakkında kiralarda lehçe bazda iri çoğalma oluyor. Yasal oranın aşırı üstünde kira artışı uygulaması, tüketiciyi zorluyor.

"Kentte kiralar minimum ücretin adına çıkmıştır"

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkan Mustafa Koç, AA muhabirine, yapım imalinde geçer gereç fiyatındaki artışın ikametgâh fiyatlarında da artışa illet bulunduğunu söyledi.

Koç, dünkü bayındırlık çalışmalarının aceleci birlikte biçimde yapılarak sıkışmış bayındırlık planı dışına çıkılması icap ettiğini dile getirerek, ikametgâh fiyatlarındaki artıştan kiralık büküm fiyatlarının da aşırı ağırbaşlı etkilendiğini belirtti.

"Konutu 1 milyon liradan fazlaya düzlük yatırımcı bunu 4 bin 500 liranın altında kiraya vermemekte." diyen Koç, ikametgâh fiyatlarında düşme olursa bunun müteselsil namına kiralara da yansıyacağını aktardı.

Koç, "Kentte kiralar minimum ücretin adına çıkmıştır. Devletin belirlediği payı dikkate almadan kafalarına layıkıyla çoğalma yapıyorlar. Devletin belirlediği yüzdelik 15,78'dir. Ancak tek kimesne bunu dikkate almıyor. Şu anda Diyarbakır'da 15-20 bin ikametgâh açığı var." dedi.

Gayrimenkul envestisman danışmanı Enes Akdemir, sonuç senelerde vatandaşların kira artışlarıyla ilişik şikayetlerinin bulunduğunu belirtti.

"Kentte dünkü bayındırlık alanlarının açılmaması ve dünkü konutların yapılmaması zımnında ağırbaşlı açıdan bildirme sorunu yaşanıyor. Buna ilişkin namına ikametgâh fiyatlarının da yükselmesiyle vatandaşların kiralık dairelere yönelmesi kararı kira artışlarını görmekteyiz. Üniversitelerin beniz yüze tahsile açılmasıyla da ağırbaşlı açıdan arzu oluştu." ifadelerini kullanan Akdemir, bunun da ikametgâh kiralarına yansıdığını aktardı.

Akdemir, "Ciddi açıdan konutların kira fiyatlarının yükseldiğini, olması müstelzim değerden faziletkâr bulunduğunu görmekteyiz. Geçen sene 1000 liraya kiralanan ev 2 bin liraya denli kiraya veriliyor. Yüzde 100 çoğalma görüyoruz. Bu da ağırbaşlı açıdan kiralık ev arayan vatandaşları kıygın etmekte. Konut fiyatlarına ilişkin işyerlerinde de kiraların arttığını görüyoruz. Bu mevzuda herkesi imanlı olmaya çağırma ediyorum." sanarak konuştu.

Kira fiyatlarında yaşanmış bulunan bu oranlardaki artışın bildirme edilemez bulunduğunu dile getiren Akdemir, "Bu sene şehrimize dışardan gelen, ev isticar restore etmek talip etraflı öğrencilerden şirket namına gayrimenkul alt kurul tutarı almamayı kararlaştırdık. Ciddi açıdan kalan kira payı var. İnsanları hâlâ birlikte tomar kıygın kılmak istemedik. Kira fiyatlarındaki artıştan çevre fırsatçılara adeta güneş doğdu. Bazı mal malikleri emektar kiracısı düşüncesince de kira bedelini faziletkâr miktarda tasarruf kılmak istiyor yahut evden çıkarmakla gözdağı ediyor." ifadelerini kullandı.

"Önlem alınmaz ise önümüzdeki devirde de kiraların artmaması düşüncesince tek bariyer yok"

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Emin Özer, 1000 liralık bulunan işyeri kirasının 2 yılda 3 bin liraya çıkmasının esnafı zorladığını belirtti.

"Pandemide kimi esnaf dükkan kapattı. Esnafa asistan olmamız lazım. Şimdi tılsım alınmaz ise önümüzdeki devirde de kiraların artmaması düşüncesince tek bariyer yok." diyen Özer, bunun bildirme ve arzu meselesi bulunduğunu kaydetti.

Özer, "Ev ve işyeri kiraları ağırbaşlı birlikte biçimde artıyor. Halk namına birbirimize asistan olmamız lazım. Devletimiz ve milletimiz bu mevzuda elini taşın dibine koysun, insanoğlu hâlâ birlikte tomar güç halde kalmasın." şeklinde konuştu.

"Mülk sahibi kiraya yüzdelik 100 bindirim gerçekleştirmek istiyor"

İş yeri kiracısı Şiyar Karaduman, müstevli sürecinde tedbirler zımnında dükkanın mahkûm bulunmasına karşın kira ödediklerini, kiralardaki artışın çıkarlarını aksi etkilediğini söyledi.

Karaduman, "Mülk sahibi kiraya yüzdelik 100 bindirim yaparak, 10 bin liralık bulunan kirayı 20 bin liraya boşaltmak istiyor. Kabul etmememiz biçiminde bizi iş yerinden çıkarmakla gözdağı ediyor. Çaresiz durumdayız. Yetkililerin bu hale birlikte an ilk ilaç bulmasını istiyoruz. "diye konuştu.

Korkut Ali Avar da 8 senedir kafeterya işlettiğini, bu vakte denli salname yüzdelik 12 bindirim ile kira ederinin arttığını, bu sene ise artışın aşırı faziletkâr bulunduğunu belirtti.

Avar, şunları kaydetti:

"Geçen sene 8 bin liralık ödüyorduk. Bu sene 13 bine çıkartıldı. Sözleşmemiz bulunmasına karşın bu bindirim yapıldı. Dükkan sahibi 'İşinize gelirse kalırsınız, yok ise çıkarsınız.' niteleyerek gözdağı etti. Buraya 400 bin liralık harcama yaptık. Paramızın çöpe gitmemesi düşüncesince birlikte obje diyemiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ