USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Donbas’taki ayrılıkçıların hedeflediği 'sınırlar' Rusya'nın karışma sahasına değgin ipu

Rusya’nın bağımsızlığını tanıyarak er göndermeye başladığı Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki sözde yönetimlerin "sınır iddiaları”, alanda acemi problemlere bap aralayacak.

Donbas’taki ayrılıkçıların hedeflediği 'sınırlar' Rusya'nın karışma sahasına değgin ipu
24-02-2022 13:47
Moskova

Rusya’nın bağımsızlığını tanıyarak er göndermeye başladığı Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki sözde yönetimlerin "sınır iddiaları”, alanda toy problemlere bap aralayacak.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi başladıRusya Ukrayna'nın kentlerini vuruyorSebepleri ve sonuçlarıyla Rusya’nın Ukrayna’yı işgali

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki sözde cumhuriyetleri tanıması, Moskova’nın "hangi sınırları" dikkate alacağı ve başlatmış olduğu askeri müdahaleyi nerede durduracağı sorusunu yanında getiriyor.

Putin’in ifadesiyle “Rusya, bu yönetimleri tanırken onların anayasasını ve öteki resmi belgelerini de tanımış” olacağından gelişigüzel dü yönetimin sözde anayasasında anons etmiş olduğu sınırlar, Moskova çeşidinden bildirme edilmiş olacak.

Sözde yönetimlerin belgelerinde arazi düzlük hudut iddiaları

Sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin anayasasında yönetimin sınırlarının “kuruluş gününde mevcud sınırlarla belirlendiği” kaydediliyor.

İlgili yasada bu sözde sınırlar düşüncesince Harkiv, Dnipro, ve Zaporojya bölgesi yönetsel sınırlarına yandaki bulunan “kara suları engelleme Donetsk bölgesinin tamamının” tarifi veriliyor.

Sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin de anayasasında yönetimin sınırlarının “kuruluş gününde mevcud sınırlarla belirlendiği” tabir ediliyor.

Yasalarında ise sözde sınırlar düşüncesince Harkiv bölgesi yönetsel sınırlarına yandaki bulunan “Luhansk bölgesinin tamamı” tanım ediliyor.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların “bugün kontrolünde bulunan bölge” ise Donetsk ve Luhansk site merkezleri çevresinde bulunuyor.

Rusya’nın sınırları tanıması müdahalenin boyutları üzerine iz verebilir

Her dü yönetsel birime ilgilendiren küsurat yerler şu demek oluyor ki “ayrılıkçıların adalet kanıt etmiş olduğu sınırlar, çağ Ukrayna ordusunun” kontrolünde arazi alıyor.

Rusya’nın bu sınırları tanıması, Ukrayna topraklarına müteveccih askeri karışma ve sevkiyatların uzanacağı bölgeye müteallik düşün verebilir.

Zira Putin, Kiev yönetimi ile ayrılıkçılar ortada çatışmaları durduran Minsk anlaşmalarının Kiev yönetimince öldürüldüğünü söyleyerek, bu anlaşmaların bundan böyle bulunmayan mesabesinde bulunduğunu anons etti.

"Minsk anlaşmalarının bulunmayan olması" eyitmek değinme hattını da kaldırıyor

"Minsk anlaşmalarının bulunmayan mesabesinde olması" eyitmek ise ateşkesin ortadan kalkması, Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar ortada mütareke ile baş başa gelişigüzel dü tarafın da ciddi silahları art çekmesini mucip “temas hattının ortadan kalkıyor olması” anlamına geliyor.

Rusya, Ukrayna ordusunun derinliğine süredir bu değinme hattına bir güzel yaklaştığını, 120 bin yöresinde er ve ciddi silahlar konuşlandırdığını, zımnında değinme hattıyla bağlanmış geçim maddelerinin ihlal edildiğini öne sürüyor.

Rusya, gelişigüzel dü yönetim ile icra ettiği anlaşmada bu alanlarda barışın sağlanması düşüncesince askeri iane desteği lafı verdi. Hemen peşi sıra Rusya Parlamentosunda dünya dışına er atıf üzerine Putin’e mezuniyet verici değişmeyen onaylandı.

Bölgeye gönderilecek hep Rus askeri sayısı, çalışkanlık alanları, görevleri ve alanda kalma süreleri ise Rus anayasası gereği Putin çeşidinden belirleniyor.

Rus askerinin "bahsedilen yönetimlerin sınırlarının güvenliğini" sağlamaya müteveccih operasyonlara dayanaklık etmek vereceği kestirim ediliyor.

Donbas’ta mevcut sivillerin, Rusya’nın Rostov sahasına tahliyesi kararları da bölgedeki askeri arbede ve müdahalenin boyutlarının büyüyebileceği iddialarını destekliyor.

Ayrılıkçıların Karadeniz'de kontrolü sağlayacak Mariupol üzere önemli yerlere Rus askeri birliklerini konuşlandırması şeklinde arbede endüstrisi genişleyecek.

Donbas krizi

Ukrayna’da 2014’te ortalık olaylarının arkası sıra Batı yanlısı hükümetin yönetime gelmesi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeden kaçmasıyla baş başa Rus budunsal kökenine erbap nüfusun koyu yerine yaşamış olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar, Kiev yönetimine huzur çıkarak yönetimler anons etti.

Dünyada o günlerde on paralık kimsenin tanımadığı fakat Rusya’nın dayanaklık etmek verdiği sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni anons fail ayrılıkçılarla Kiev yönetimi güçleri ortada kaba ve hunriz çatışmalar yaşandı.

Çatışmaların durdurulmasına müteveccih 2014 ve 2015’te Minsk anlaşmaları imzalansa da mütareke ihlalleri bitmeme etti ve bugüne kadarki çatışmalarda 14 bin yöresinde insanoğlunun yaşamını kaybetmiş olduğu belirtiliyor.

Rusya, akıbet aylarda Ukrayna sınırında icra ettiği askeri yığınağın arkası sıra sabaha huzur bazısı kentlere askeri karışma başlatmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ