USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dönemin tanıkları KKTC'nin 'zorluklara hakkında yapı sürecini' anlattı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yapı sürecine şahitlik edenler, bunun birlikte zorunluluktan doğduğunu ve Kıbrıs Türkü'nün KKTC'nin kurulmasıyla büyüklük statüsünü elde ettiğini belirtti.

Dönemin tanıkları KKTC'nin 'zorluklara hakkında yapı sürecini' anlattı
14-11-2021 12:20
Lefkoşa

KKTC'nin anons edilmiş bulunduğu 15 Kasım 1983'te deli dolu siyasette bulunan emektar başbakanlardan Hakkı Atun, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı ve Girne Belediye Başkanlığı görevlerinde mevcut Erdinç Gürçağ ve gazeteci-yazar Akay Cemal, KKTC'nin kuruluşuna bağlı süreci AA muhabirine değerlendirdi.

Hakkı Atun, Kıbrıs müzakerelerinin başladığı 1968'den KKTC'nin kurulduğu 1983'e genişliğinde Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın tekraren ahenk noktasına geldiği fakat Rum tarafının hakeza beraberinde niyetinin olmadığının kesme şekilde ortaya çıktığını söyledi.

Federasyon modelinin Rum kısmını doygunluk fail ve Kıbrıs Türklerine denklik sağlayan beraberinde yöntem olmaktan çıktığını hatırlatan Atun, bundan dolayı bağımsızlığın kupkuru beraberinde halde duyurulması icap ettiğini ve cumhuriyetin anons edildiğini söyledi.

Atun, "15 Kasım 1983'te, benim de içinde arazi aldığım yasama kurulu oy birliğiyle KKTC'yi anons etmişti. O günden bugüne dayanıklı mütebeddil beraberinde nesne de yoktur." dedi.

Bugün ortaya koyulan "egemen denklik temelinde dü mevki köklü politikanın" doğruluğuna dikkati çekici Atun, 21 Aralık 1963'te Türk topluluğunun o kırım içinde beş altı silahla kelle tuttuğunu ve Kıbrıslı Türklerin o günden itibaren hükümran beraberinde maşer bulunduğunu anlattı.

Atun, "Bugün ölçülü dü devletli hal politikası akıbet evre doğrudur. Bunu eksiksiz dünyaya en bilimsel, en eli uz beraberinde siyasal bilgiyle beyan etmek ve bildirme yol açmak gerekir." sanarak konuştu.

KKTC'nin ilanına revan sürecin akıbet evre duyurulmayan tutulduğunu vurgulayan Atun, bunun Denktaş çeşidinden planlandığını ve beş altı ferdin bilmiş bulunduğu çalışkanlık şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Atun, "Denktaş düşüncesince bambaşka beraberinde seçenek (KKTC'nin ilanından başka) kalmamıştı. Elbette bundan hakeza bu yola girmemiz gerekirdi. Eğer girmeseydik, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından, Türkiye'nin de yardımı ile ölçülü siyasal formülü ortaya koyamazdık, beraberinde alternatifimiz olamazdı. Halbuki, filhakika hakeza bulunan vaziyeti o gündüz tescil etmiş olduk." biçiminde konuştu.

KKTC'nin anons edileceğini duyan halkın kendinden Cumhuriyet Meclisi'nin önüne koştuğunu anımsatan Atun, Denktaş'ın Meclis'in içinde giriş döndürücü sansasyonel beraberinde görüşme yaptığını ve bundan giriş döndürücü etkilendiğini söyledi.

Atun, şu halde bitmeme etti:

"KKTC, sözgötürmez suretle yaşamalıdır. Artık ne geriye devir bulunur ne de bunu gerçekleştirmek bizlere ve bizlerden sonradan doğacak nesillere yakışan onurlu beraberinde gidiş olur. Dünyada insanın elde etmiş bulunduğu en ehemmiyetli başarı, özlük devletini ihdas etmek ve bağımsızlığını eline alabilmektir. Doğu Akdeniz'in bu genişliğinde ciddi ehemmiyet bildirme etmiş bulunduğu beraberinde dönemde, Doğu Akdeniz'deki ciddi çıkarları açısından Kıbrıs Türkü ve KKTC, Türkiye'nin eğer olmazsa olmazıdır."

"Bütün görüşmelerde gönül rahatlığı yan devlet, kılıç de topluluk statüsündeydik"

Eski Bakan Gürçağ, gözyaşı, cari dem ve çekilen acılardan uydurma etmeden KKTC'nin kuruluşundan uydurma edilemeyeceğini söyledi.

Bağımsız KKTC'nin oy birliğiyle kurularak dünyaya anons edildiğini tamlayan Gürçağ, "Bu (KKTC'nin kurulması) gerekliydi. Müzakere masasına oturulduğunda onlar (Rumlar) beraberinde hükümetin başkanı, biz ise beraberinde cemaatin temsilcileri şekilde oturuyorduk. Bütün görüşmelerde gönül rahatlığı yan devlet, kılıç de topluluk statüsündeydik. Dolayısıyla bu dengeyi sağlayabilme namına kesinlikle beraberinde devletin kurulması anlamında dobra beraberinde aşama atıldı, dobra de oldu. Bugün tanınmamış olsak da Kıbrıs'ta bizim de devletimizin varlığı vardır. KKTC devletinin 'eşit hükümran beraberinde mevki şekilde kabulü' bizim vazgeçilmezimizdir." dedi.

Gürçağ, "Denktaş Bey, tam beraberinde diplomat, mevki adamıydı. Denktaş Bey, Türkiye'ye aşırma beraberinde insandı ve Türkiyesiz bu işin olamayacağına candan mümin beraberinde liderdi." sanarak konuştu.

"Türkiye'nin dayanak ve himayesinde bu devletin bundan hakeza kurulması kaçınılmazdı"

Gazeteci Cemal, "KKTC'nin kurulması, birtakımı birikimlerin sonucudur. Akritas Planı sanarak hazırlanan, 21 Aralık 1963'te uygulamaya konulmuş bulunan tasar çerçevesinde, Ada'nın tümünde, Girit misali, beraberinde şeb Kıbrıslı Türklerin ortadan kaldırılması, buranın Yunanistan'a ilave edilmesi ve Enosis'in gerçekleştirilmesi anlamında beraberinde değişmeyen alınmıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti bundan dolayı yaşayamadı." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türkü'nün 1963-1974'te giriş döndürücü teessürat çektiğini anımsatan Cemal, Ada içinde muhacir niteliğine geldiğini, şüheda verdiğini ve Türkiye'nin yardımı ile direndiklerini kaydetti.

Cemal, "Kıbrıs Türkü'nün meydana getirdiği direnişlerle giriş başa şimdi beraberinde tomar oyalanmaya tahammülü kalmadı. Taktik icabı Rumların mütalaa masasına oturduğuna doyum getirildi. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, müzakerelerde onların mevki şekilde bizim ise maşer şekilde masaya oturmamıza rağmen 'bu hakeza şimdi beraberinde tomar bitmeme edemez, adeta bizimle küçümseme ediyorlar, onun düşüncesince bizim de bundan hakeza beraberinde devletimiz olmalı' niteleyerek bu yola giriş koydu. KKTC'nin ilanı mukteza ve zorunluydu. Ana yurt Türkiye'nin dayanak ve himayesinde bu devletin bundan hakeza kurulması ve dünkü beraberinde sahife açılması kaçınılmazdı." dedi.

Gazeteci Cemal, Kıbrıs Türkü'nün zaman özlük devleti, bayrağı ve Türkiye ile alım çalım duyduğunun altını çizerek, "Doğu Akdeniz'de gelişen vakalara baktığımızda bu devletin kurulmasının ne genişliğinde DOĞRU ve durumunda bulunduğu beraberinde kat şimdi çıkmaktadır." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ