USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Döviz kurundaki gerilemenin çiftçinin de elini rahatlatması bekleniyor

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Tavşan, ekonomiye bağlı dünkü kararlar ve döviz kurundaki gerilemeye ilişkin, "Tohumdan gübreye ve mazota denli giderler daima döviz üstünden bulunduğu düşüncesince buralarda salah sağlayacağı muhakkak." dedi.

Döviz kurundaki gerilemenin çiftçinin de elini rahatlatması bekleniyor
22-12-2021 12:53
Ankara

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu ekonomiye müteallik dünkü kararlar ve döviz kurunda yaşanmış olan gerilemenin gözyaşı meyve ve sebze sektörüne etkisine müteallik değerlendirmede bulundu.

Yaş meyve ve sebze üretimi ve fiyatlarının hâlâ aşırı arz-talep dengesi ve iklim koşullarından etkilendiğini tamlayan Tavşan, verim ferah bulunduğu devir fiyatların gerilediğini ve az bulunduğu devir da fiyatların artım gösterdiğini söyledi.

Tavşan, tarımdaki girdilerde dövizin aşırı ağır tesirinin bulunduğunu, kurdaki gerilemenin de fiyatların düşüşüne ehemmiyetli yardım sağlayacağını anlatım ederek, "Tohumdan gübreye ve mazota derece masarif her daim döviz üstünden bulunduğu düşüncesince buralarda salah sağlayacağı muhakkak. En azından üreticinin eli rahatlayacak." niteleyerek konuştu.

Tarım sektöründe de kaba maddelerin çoğunun ülke dışından geldiğine dikkati çekici Tavşan, fuel oil fiyatlarından çevre taşımalık fiyatlarında da deşarj olacağını bildirdi.

"Meyve ve sebzede ağır fiyat artışları yok"

Tavşan, "Doğrudan verim fiyatlarıyla ait kıymetlendirme yapmam akıllıcasına olmaz. Bizde müşterek üretimevi kabilinden imalat veya kar marjıyla satı yok. Günlük birleşen ve tüketilen verim bulunduğu düşüncesince fiyatlar kendinden oluşuyor. Şunu söyleyebiliriz, akıbet gelişmeler sonrası dövize müteallik girdilerde deşarj olacak ve her insanın üstünden başağrısı kalkacak. Yarın nasıl biteceği güvensizliği ve belirsizliği gidecek. Fiyatlara yansır mı, yansımaz mı müşterek bilinçlilik diyemeyiz fakat en azından üreticinin eli rahatlar." değerlendirmesinde bulundu.

Meyve ve sebze fiyatlarında elhak ağır artışlar görülmediğini vurgulayan Tavşan, şunları kaydetti:

"Domates hala uygun, elden hıyar ve biber cinslerinde fiyat artışı oldu. Bu fiyatlar bu sezon düşüncesince uygun. Meyve fiyatlarında da mübalağalı artışlar yok. Yeşillikler, sezon sebzeleri akla yatkın fiyatlı. Biz bölüm yerine beş altı aydır enflasyona müspet yardım veriyoruz. Önümüzdeki şita koşulları ne getirir bilmiyoruz. dışsatım da ağır miktarda yüksek."

"Üreticiler ve perakendeciler en çelimsiz müddette fiyatlarında organizasyon yapmalı"

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel de üreticilerin girdi maliyetlerinin döviz kurlarına müteallik yerine değişebildiğini belirterek, "Yeni hesaplı modelin açıklanmasının arkası sıra döviz kurlarında ağır düşüşler meydana geldi. Döviz kurlarındaki düşüşler çiftçilerin girdi maliyetlerine de yansıyacaktır. Girdi maliyetlerinin düşmesiyle çiftçiler hâlâ ucuza istihsal yapabilecek. Bu da vatandaşın cebine yansıyacak, nihai tüketicilerin hâlâ akla yatkın pahalı mahsulat tüketmesini sağlayacak. Üreticiler ve perakendeciler en çelimsiz müddette fiyatlarında organizasyon yapmalı." ifadelerini kullandı.

Yüksel, kurdaki dalgalanmanın çiftçinin önünü görmesini engellediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Son çağda kurdaki dalgalanmalardan çevre fiyatlara bindirim yapılırken olandan hâlâ erdemli kur hesaplanmaya başlandı. Yani gerçekte kur artışı yüzdelik 10 iken fiyatlar yüzdelik 30 artıyordu. Bu da üreticilerimizin akım yeteneğini kısıtladı. Şimdi çağ hem düşmesi bununla birlikte sabitlenmesiyle üreticiler müşterek hacim hâlâ şen akım edebilecek. Çiftçiler ürettiklerini ürünün maliyetini hâlâ dobra hesaplayabilecek."

Tarımsal üretimin hâlâ da artmasıyla ihracata ağırbaşlılık verilmesi icap ettiğini vurgulayan Yüksel, kusursuz hür müşterek iktisat düşüncesince ihracatın aşırı ehemmiyetli bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ