USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Döviz piyasalarında doların hegemonyası belirginleşiyor

Para politikalarında sıkılaşma döneminin devreye katılması ile nisanda dolar endeksi 20 senenin zirvesini görürken, avro, sterlin, Japon yeni, İsviçre frangı, Kanada doları ve İsveç kronu kabil büyük mal birimlerinde de satı baskıları hızlandı.

Döviz piyasalarında doların hegemonyası belirginleşiyor
02-05-2022 11:34
İstanbul

Küresel ekonomide salgınla süregelen bereketli akışkanlık sürecinin sonuna yaklaşılırken, yoğun düzen mülk politikalarına intikal sürecinin beklenenden kaba olabileceği endişeleriyle 20 senenin zirvesini gören dolar endeksi, nice diyar mülk biriminin edisyon altında kalmasına sebep oldu.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını devrinde ekonomileri müzaheret etmek neredeyse mülk musluklarını açan biçim bankalarının, ilkin Rusya-Ukrayna mücadelesi sonrası enflasyonist baskıların çoğalması ile yoğun düzen mülk politikalarına geçişi hızlandı. Bu durum, global çapta dolara bulunan alakanın artmasını yanında getirirken, nice diyar mülk ünitesi ve varlıkları da adanmış baskısı altında kaldı.

Böylece ABD'nin en ehemmiyetli tecim ortaklarının mülk birimlerine gönül rahatlığı doların değerinin ölçülmesinde geçer not dolar endeksi de müstevli sürecindeki kayıplarını çabucak telafi etti.

Dolar endeksi, ultra cansız mülk politikalarının devreye alınmasının peşi sıra 2020'de yüzdelik 6,7'lik kayıpla 90 eleştiri eşiğinin altını görmüş, sabık senenin ikinci yarısından itibaren ise global çapta ortaya çıkan tedbir zinciri problemleri ile aşamalı yükselişe geçmişti.

Bu senenin başlangıcında Rusya-Ukrayna savaşının yırtık vermesinin halihazırda efdal seyreden enflasyonist baskıları elan da artırmasıyla biçim bankalarının mülk politikalarında normalleşme adımları resmi kendisine başlarken, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) getiri rakamlarını tasarruf sürecinde icabında elan saldırgan adımlar atabileceği sinyalini vermesiyle dolar endeksi, april ayında 103,9 ile 20 senenin zirvesini gördü.

Japon toy ve avroda kaba zayi yaşandı

Küresel çapta bitmeme fail jeopolitik riskler ve müstevli endişeleri, zamanı seviyelerde seyreden enflasyona mukabil Avrupalı devletlerin sponsor mülk politikalarından art dolaşım dair ikilemde kalmasına sebep oldu. Bu durum, normalleşme adımları ile güçlenen dolar karşısında avronun değerinin elan da zayıflamasını yanında getirdi.

Bu evolüsyon ile Avrupa Merkez Bankası (ECB), bu sene süresince getiri artırımlarına başlamış olabileceği sinyali vermesine mukabil avro/dolar paritesi 1,0471 ile Ocak 2017'den buyana en az seviyeye geriledi. Nisan ayını 1,0550'ten kapatan paritenin hep kaybı ise yüzdelik 4,7 oldu.

Dünyanın tersine az enflasyonla savaşım fail Japonya Merkez Bankası ise (BoJ) mülk politikaları dair emsallerinden ayrışarak ultra cansız mülk politikasını sürdürürken, dolar/yen paritesi, 131,2 ile Nisan 2002'den buyana en efdal seviyeyi gördü. Paritenin april ayındaki hep bedel kaybı yüzdelik 6,7 seviyesinde gerçekleşirken, çok düzey hareketleri karşısında ülkede akçeli ve akçeli tedbirlerin benzeyen sürede devreye alınacağı öngörülüyor.

Dolar endeksinin hesaplanmasında ağırlığı tahsil edilen öteki mülk birimlerinin performansına bakıldığında, nisanda Temmuz 2020'den buyana en az seviyeyi gören sterlin/dolar paritesi yüzdelik 4,2 geriledi. 2 senenin zirvesine çıkan dolar/İsviçre frangı paritesi de yüzdelik 5,5 yükseldi.

Dolar karşısında april ayında Kanada doları yüzdelik 2,8 ve İsveç kronu yüzdelik 4,6 bedel kaybetti.

"Mevcut ortamda doların açık açık üstünlüğü var"

Nordea Bank Piyasa Stratejileri Birimi Başanalisti Niels Christensen, döviz piyasalarındaki bulunan havanın dolar düşüncesince iyice müspet bulunduğunu söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın, ilkin Avrupa'da konuşu manzara açısından efdal belirsizliğe sebep olmaya bitmeme ettiğini tamlayan Christensen, "Şu anda dünyanın rastgele durumunda pahalılık baskıları efdal izliyor ve biçim bankaları, müstevli sırasında benimsenen cansız mülk politikasını normalleştirmeye istekli. Şahin sinyaller gönderen ve evvela akıntı fail biçim bankalarının mülk birimleri güzel desteklenirken, hamle atmakta geciken biçim bankalarının mülk birimleri zayıflıyor ve savunmasız kalıyor. Fed ve dolar evvela akıntı fail grupta..." niteleyerek konuştu.

Christensen, Fed'in likiditeyi çekmeye başladığını ve yolun devamına bağlı de saldırgan getiri artırımı sinyali verdiğini anımsatarak, ECB'nin rastgele ne derece yoğun düzen mülk politikasına intikal işaretleri verse de Rusya-Ukrayna harbinde sulh sağlanmadığı müddetçe avronun kırılgan kalmayı sürdüreceğini vurguladı.

Tüm gelişmeler değerlendirildiğinde bulunan ortamda doların açık açık üstünlüğü olduğuna ayraç fail Christensen, şunları kaydetti:

"ABD'de hanehalklarının yükselen pahalılık karşısında incitici birlikte halde sakıt satın kabul etme gücü, ülkenin konuşu büyümesini yavaşlatacak ve Fed'in akçasal sıkılaştırma dönemini elan hızlandıracak. ECB'nin sıkılaşma döngüsüne başlaması ve Rusya-Ukrayna savaşından gelebilecek müspet haberler, Avrupa ekonomisi ve avro düşüncesince görünümü iyileştirebilir. Gelecek sene Fed, getiri oranlarında zirveye yaklaşmış olacak ve mihrak noktası Fed'in geçmiş gizil getiri indiriminin zamanlamasına akla yatkın kayacak. Bu süreçte ECB de elan aheste birlikte süratte olsa da sıkılaştırma döngüsünü sürdürecek. Biz avro/dolar paritesinin bu yılı 1,10 yöresinde bitirmesini, 2023'te 1,16'ya akla yatkın akıntı etmesini bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ