USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dr. Gündüz: ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından tenkil tarih

ABD'de bebek diriğ kurumunda fariza yapan, bu yurt ile Türkiye'deki bebek diriğ dair icraat örümcek Dr. Kadir Gündüz, "ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir." dedi.

Dr. Gündüz: ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından tenkil tarih
10-11-2021 12:19
New York

Türk yurttaşı Gündüz, ABD'deki bebek diriğ çalışmaları, uygulamalardaki zamanı kökenleri ve Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÇHGM) faaliyetleri ile aralarındaki farklar dair hazırladığı doktora tezi kendince AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD'ye 1989'da doktora eğitimi düşüncesince gittiğini aktaran Gündüz, aileyle ilgili şartlardan çevre burada kaldığını, akıbet 12 senedir da Pennsylvania'nın Pittsburgh şehrindeki bebek diriğ ofisinde fariza yaptığını anlattı.

Gündüz, Türkiye'de 1986'da başladığı ve acele evresinde bıraktığı Gazi Üniversitesi'ndeki öbür doktora çalışmasını, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) sürecinde topu topu ülkede eve kapanmayı vesile kasten tamamladığını belirterek, ABD'deki bebek esirgemedeki uygulamaları gerekseme biçiminde Türk kültürüne makul ortak manken şekilde ihya benzeri hakeza ortak acele konusunu seçtiğini kaydetti.

ABD'de bebek diriğ çalışmalarının Türkiye'deki derece merkezi ortak yapıya ilişkin olmadığına dikkati çekici Gündüz, bu bölgede federal, eyalet ve üste yerler düzeyinde 750'ye DOĞRU ayrımlı kurumun ayrımlı adlar altında çalışkanlık gösterdiklerine ayraç etti.

"ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir"

Pittsburgh'taki bebek diriğ ofisinde çalışmaya başlamadan ilkin bu bölgede eşiyle beraberce nice görgü bilimi bilimi ve şehadetname programına katıldığını kail Gündüz, ABD'de 8 sene esirgeyici familya şekilde fonksiyon ettikleri, elan sonraları ailelerine dönemeyen dü evladı evlatlık edindikleri bilgisini paylaştı.

Gündüz, acele çalışmasıyla bu bölgede elan yoğun ve enteresan bilgilere ulaştığını kaydederek, şu değerlendirmede bulundu:

"ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından tenkil tarihidir. Açık ve kupkuru şekilde hakeza söylenebilecek ortak tarih. Bu, buraya mevrut ilkin İngilizlerle başlıyor. İngilizler, Kızılderili evlatları ya kaçırarak veya savaşlarda onları elde ederek, annelerinden babalarından ilkin ayırıyorlar ve 'medeni' olsunlar diye, medenileştirmek düşüncesince İngiliz ailelere veriliyor. Yani evlatları ailelerinden açmak hakeza başlıyor Amerika'nın tarihinde."

ABD'de Kızılderililerden, kul şekilde makbul zenci topluma, üste Protestanların hakimiyeti altındaki Katolik ufaklıklara derece iklim zarfında mahsus kesimlere müteveccih evlatları ailelerinden bölme politikalarının 1970'lere derece uygulandığını tamlayan Gündüz, bunun kökeninde, İngilizlerin milliyetsever ve Proteston kaygılarının yattığını söyledi.

Gündüz, "Bu şu düşünmek değildir. İngilizler gitti, o da bitti. Değil. O hars kaldı ve hala bitmeme ediyor. Bugün de evlatları ana babalarından baş döndürücü bedava uzaklaştırıyoruz tığ bebek esirgemede." sanarak konuştu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi sırasında, 2018'de Meksika sınırından sabık ağır aksak muhacir evlatların ailelerinden koparılmasının bunun en akıbet örneği bulunduğunu dile getiren Gündüz, bu mevzuda 2019'da aleyhte sunulan murafaa sonucuna karşın ailelerinden tahsil edilen muhacir evlatların yüzdelik 90'ının hala ailelerine dönemediğini kaydetti.

Gündüz, 21. yüzyılda ABD toplumunda, sınırdaki ağır aksak muhacir evlatları ailelerinden ayırırlarken fark ana babalarının kayıtlarının elleme ortak biçimde alınmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Şimdi bu gestalt ne açıklanabilir? Çocuk kelimesi kelimesine ortak meta, ortak gereç derece düşünülüyor, doğrusu ortak kalem, bunu alıp ortak kenara koyacaksam kimden aldığımın önemi bulunmayan gibi. Annelerin babaların kayıtları tutulmamış yahut tutulsa da adresleri yok, ulaşamıyoruz diyorlar, doğrusu o derece bedava hazmediliyor, bu hars hala bitmeme ediyor."

ABD'de evlatların ailelerden "çocukların menfaatine" niteleyerek alındığını dile getiren Gündüz, "Dolayısıyla ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir diyince abartı filan yapmış olmuyoruz, olanı tabir etmiş oluyoruz." dedi.

Çocuk diriğ dalında ilkin kat karşılaştırmalı düzentileme yapılıyor

Türkiye'de ise aslında bu yana bakıma kadın çocuklarla "müşfik ortak komşu" derece ilgilenildiğini tamlayan Gündüz, Türkiye'de evladı ailesinin indinde avlamak düşüncesince ne gerekiyorsa o yapılırken ABD'de ise evladı arkalamak namına evden tenkil eğiliminin bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yaptı.

Gündüz, "Türkiye ÇHGM familya merkezli, ABD bebek diriğ kurumları ise ailesine huzur bebek merkezli. Zaten çağcıl açıdan bebek esirgemenin Amerika'daki vazifesi evladı ana babasına huzur korumaktır, tanımı bu." şeklinde konuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki bebek diriğ karşılaştırmalı hakeza ortak çalışmanın bilmiş yer aldığı kadarıyla ilkin kat yapıldığını tamlayan Gündüz, "Amerikan bebek esirgemesini Türkiye'de tenkidî şekilde inceleyici ortak düzentileme da yok. Çünkü ABD kültürel şekilde dominant yer aldığı düşüncesince 'ABD'de değme bilinçlilik güzeldir, hoştur' sanarak biliyoruz ya nedeniyle tenkidî bakmakta filhakika zorlanıyoruz." dedi.

Gündüz, Türkiye'de bebek merkezli Sosyal Ekonomik Destek (SED) ismi sunulan ortak yasaklayıcı infaz programı olduğuna aksan yaparak, "Yani Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, dallar bebek esirgemeye düşmesin, bunun kapsamına girmesin sanarak yasaklayıcı hazırlık şekilde ailelere iane ediyor." ifadesini kullandı.

"Türkiye'deki infaz topu topu dünyaya kip olacak ortak şey"

ABD'de ülkenin türel ve kültürel yapısından çevre "önleyici program" olmadığını tamlayan Gündüz, "Çocuk esirgemede çalışıyorum. Biz, türel sınırlamalardan dolayı, çocukla ait ortak sıkıntı oluşmadan ilkin gidip onu önlemeye müteveccih ortak çalışkanlık göstermeyiz lakin Türkiye bunu baş döndürücü elleme yapıyor, topu topu dünyaya kip olacak ortak şey." dedi.

Gündüz şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye'deki bebek diriğ kapsamındaki evlatların yüzdelik 85'i yasaklayıcı programa giriyor. Bu, dünyanın baş döndürücü az durumunda uygulanıyor. ABD'de bu yüzdelik sıfır. ABD'deki bebek esirgemede 'önleyici' demek, bebek sıkıntı oluşup bebek diriğ kurumuna geldikten sonraları elan kötüsü olmasın sanarak meydana getirilen programlara deniyor. Böyle bariz ortak ayrımlılık var. Böyle olunca ne oluyor, ABD'de değme 1000 çocuktan 6'sı evinin dışındayken, Türkiye'de değme 1000 çocuktan hoppadak 1'i evinin dışında, 5'ine de SED veriliyor."

ABD'de, evlatları ana babalarından umumi açıdan güçlükle ayırdığı düşüncesince bebek diriğ kurumunun "öcü" derece baş döndürücü olumsuz ortak gurur şekilde bilindiğini dile getiren Gündüz, Türkiye'de ise ana babaların gerekseme biçiminde ÇHGM'ye çocuklarını kendileri doğrulama edecek derece ayrımlı ortak basiret olduğuna dikkati çekti.

Gündüz, "Anlayış farkını beyan etmek düşüncesince diyorum, ana ağababa kendisi veriyor çocuğu, o da 1000'de 1'e istikbal ediyor. ABD'de güçlükle alınıyor, o da 1000'de 6 ediyor. Bu da baş döndürücü erdemli ortak rakam." şeklinde konuştu.

Kendi evinde bakılan çocuğa 1, evinden uzaktakine ise 9 dolar harcanıyor

Dünyada değme sene sayı farkı 250 bin çocuğun evlatlık edinildiği bilgisini paylaşan Gündüz, bunun yüzdelik 50'sinin ABD'de gerçekleştiğini söyledi.

Gündüz, ABD'de salname 120 ila 130 bin çocuğun evlatlık edinildiğini, Türkiye'de ise bu rakamın 17 bin yöresinde bulunduğunu tabir ederek, ABD'de evlatlık edinilen yahut esirgeyici aileye sunulan evlatların az elan tamamına yakınının ana babalarının yaşamda olduğuna dikkati çekti.

Evlatlık edinilen kimi evlatları ana babaları art istediği biçimde devletin umumi açıdan bunu reddettiğini aktaran Gündüz, art verilse bile o çocuklarda elan ortak tomar travmatik zararın ortaya çıktığının görüldüğü değerlendirmesinde bulundu.

Gündüz, "Çocuğa, evde anası babası baksın, onları destekle. Bunu niçin ferah ferah söyleyebiliyorum zira evinden uzaklaştırılan evlatların yüzdelik 70'e yakını boşlama sayesinde evinden uzaklaştırılıyor, meydanda sömürme yok." dedi.

Muhtaç çocukların, gurur yahut ecnebi aileler alegori zat aileleri yahut akrabaları meydanda desteklenerek büyümesinin en elleme infaz bulunduğunu tamlayan Gündüz, bunun da Türkiye'de kalburüstü ortak biçimde uygulandığını kaydetti.

Gündüz, acele çalışmasından çıkan neticeleri şöyleki özetledi:

"Açık ve kupkuru olarak, bir, Türkiye'deki ÇHGM, familya ve bebek merkezlidir, ABD'de ise ana babasına huzur bebek merkezlidir, ortak defa bu bebek lehine baş döndürücü ehemmiyetli ortak durum. Çünkü Türkiye bebek esirgemesi evladı evinde beslemek düşüncesince ne gerekiyorsa onu yapıyor, ABD’nin hakeza ortak kaygısı yok. Teoride mevcut lakin uygulamaya bakınca, türel tensikat buna bariyer oluyor. İki, Türkiye'de ortak numara derecede yasaklayıcı paket uygulamaları yapıldığı düşüncesince bebek diriğ kapsamındaki evlatların yüzdelik 85'ine zat evinde bakılıyor, ABD’de bu olmuyor. Üç, zat evinde bakılması düşüncesince çocuğa harcadığın değme 1 dolar için, evinden uzakta bakmaya kalkarsan 9 dolar harcıyorsun, doğrusu evladı evinden kurtarmak iktisadi şekilde baş döndürücü iri ortak yük. Bunlar araştırmalar, 1'e 9 ödüyorsun."

Türkiye’de başkaca ÇHGM'nin çocukla sahn boyu ilgilendiğinin, 18 yaşını doldurduktan sonraları iş garantisi verdiğinin altını çizen Gündüz, ABD’de hakeza ortak uygulamanın da olmadığını kaydederek, "Yani yaşama alıştırmak itibarıyla Türkiye bebek esirgemesi baş döndürücü doğacak derecede ortak uygulamaya imza atıyor. Birçok ülkede bu yok." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ