USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

DSÖ, hava kirliliği kılavuzlarını 15 yılın ardından güncelledi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kalitesi yönergesini 15 yılın ardından güncelleyerek, “Yeni Küresel Hava Kalitesi Kılavuzları”nı (AQG) açıkladı. DSÖ, kılavuzlarda tavsiye edilen standartlar yakalandığı ve kriterlere uyulduğu takdirde değme yıl milyonlarca yaşamın kur

DSÖ, hava kirliliği kılavuzlarını 15 yılın ardından güncelledi
23-09-2021 11:51

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kalitesi standartları ve kriterlerini içeren “Yeni Küresel Hava Kalitesi Kılavuzları”nı (AQG) açıkladı. DSÖ, 15 yılın ardından güncellediği hava kirliliği kılavuzlarında tavsiye edilen standartlar yakalandığı ve kriterlere uyulduğu takdirde herhangi birlikte yıl global namına milyonlarca ölümün ve PM 2.5 namına bildik müeddep partiküllerle irtibatlı ölümlerin tahminî yüzdelik 80'inin önlenebileceğini belirtti. DSÖ hava kirliliği kılavuzlarıyla ilgilendiren meydana getirmiş yer aldığı açıklamada, 2005 senesinde gerçekleştirdiği sonuç global güncellemeden buyana hava kirliliğinin afiyet vaziyetini ne etkilediğini yayınlayan bulgularda açıkça birlikte çoğalma gözlendiğini anlatım etti. Açıklamada ayrıca, hava kirliliğinin, hava değişikliğinin beraberinde insanoğlu sağlığına müteveccih en iri çevresel tehditlerden birisi olduğuna nazarıitibar çekildi. Kılavuzların hava kirliliğinin elan evvel düşünülenden elan ceninisakıt seviyelerde üstelik insanoğlu sağlığına verdiği zararın kanıtlarını kemiksiz birlikte biçimde sunmuş yer aldığı ve hava kalitesi düşüncesince dünkü seviyeler önerilmiş yer aldığı aktarıldı. Hem bundan dolayı bununla beraber kanıtların sistemli birlikte incelemesinden sonraları DSÖ'nün hava kalitesi kılavuzunun dünkü değerlerinin aşılmasının afiyet düşüncesince ehemmiyetli risklerle münasebetli yer aldığı ait uyarıda bulunarak kâffesi kılavuz değerlerini elan ceninisakıt değerlerde olacak biçimde baştan düzenlemiş yer aldığı anlatım edildi. Bu dünkü değerlere ilişikli kalmanın milyonlarca yaşamı kurtarabileceği vurgulanarak, herhangi birlikte yıl hava kirliliğine verilen kalmanın 7 milyon bireyin er ölümüne ve milyonlarca metin dirim yılının kaybedilmesine ne yer aldığı aktarılarak, çocuklarda da bu probleminin akciğer büyümesi ve akciğer işlevlerinde azalma, teneffüs yolu enfeksiyonları ve ağırbaşlı astım biçiminde görüldüğü belirtildi.

Açıklamaya göre, yetişkinlerde aut mekan hava kirliliğinin ne yer aldığı en yayılmış ahiret yolculuğu sebepleri iskemik ihtisas rahatsızlığı ile sekte olurken, kılavuzlar, hava kirliliği devamlı şeker rahatsızlığı ve beyindeki asap hücrelerinin işlevini kırıcı türlü çor ve ahval az daha gayrı etkilere müteallik kanıtları da ortaya koydu. Bu durumun, hava kirliliğinin ne yer aldığı çor yükünü, gayrisıhhi tagaddi ve yaman kullanması az daha gayrı ehemmiyetli global afiyet riskleri ile bire birlikte seviyeye getirmiş yer aldığı anlatım edilen açıklamada, hava kirliliğinin hava değişikliğinin beraberinde insanoğlu sağlığına müteveccih en iri çevresel tehditlerden birisi yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, DSÖ'nün dünkü kılavuzlarının hava standardını iyileştirme, hava değişikliğinin etkilerini kısıntı çabalarına yardım sunmuş yer aldığı belirtilirken, emisyonları azaltmanın da hava standardını iyileştireceği vurgulandı. Ülkelerin, bu kılavuz değerlere ulaşmaya fiilen hem sağlığı koruyabileceği bununla beraber global hava değişikliği ait dayanaklık etmek olabildiği anlatım edilirken, verilen kalmadan meydana gelen afiyet tesirleri ait en birlikte tomar kanıtın bulunmuş yer aldığı 6 kirletici düşüncesince olması müstelzim hava kalitesi seviyelerini önerilmiş yer aldığı aktarıldı. Klasik kirleticiler namına adlandırılabilecek elektron öz (PM), ozon (O), azot dioksit (NO), çalma dioksit (SO) ve karbon monoksit (CO) kirleticilerine gönül rahatlığı tahsil edilen önlemlerin, gayrı dokuncalı kirleticiler düşüncesince de ehemmiyetli olduğuna nazarıitibar çekildi.

Çapı 10 ve 2.5 mikrometre yahut elan ıvır zıvır elektron öz (PM10 ve PM 2.5) ile münasebetli afiyet risklerinin bilhassa ahali sağlığı açısından önemi vurgulanan açıklamada, PM'nin, bilhassa ulaşım, enerji, ev, endüstri ve ekincilik müdahale kazanmak az daha ayrımlı sektörlerde geçer yakıtların yanması ile ortaya çıkmış yer aldığı belirtildi. Kılavuzların ayrıca, hava kalitesi kılavuz değerlerini tespit etmek düşüncesince tam kantitatif tez namevcut bir takım elektron öz türlerinin (siyah karbon/temel karbon, aşırı müeddep partiküller, kum ve türap fırtınalarından meydana gelen partiküller gibi) yönetimine müteveccih dobra uygulamaların da altını çizdiği anlatım edildi. Kılavuzların, kâffesi halleri kapsadığı ve global açıdan hem aut bununla beraber iç ortamlara uygulanabilir yer aldığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, bilhassa ceninisakıt ve ölçülü gelirli devletlerde iri seviyede müstehase yakıtların yakılmasına dokunan iri ölçekli kentleşme ve iktisadi kalkınma dolayısıyla küsurat kurda hava kirliliği yaşanırken, hava kirliliğine verilen kalmadaki eşitsizlikler evren genelinde arttı. Hava kirliliğine ilişikli global değerlendirmelerin, ceninisakıt ve ölçülü gelirli devletlerde tanıdık hava kirliliği ile en iri derecede ilişkilendirilebilir çor yüküyle birlikte, beniz milyonlarca metin dirim yılı kaybedildiğini gösterdiği anlatım edildi. Hava kirliliğine verilen kalma ne denli artarsa, hava kirliliğinin astım, akciğer ve ihtisas az daha vakayiname hastalıkları bulunan bireylerin beraberinde yaşlılar, füru ve iki canlı hanımlar üstündeki afiyet tesirinin de o denli arttığı vurgulandı. Hava kalitesinde çelimli siyaset odaklı iyileştirmeler meydana getirilen ülkelerde, hava kirliliğinde bir aşırı kez açıkça birlikte eksilme görüldüğüne nazarıitibar çekildi.

Eşit sıfır çor yükü

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus meydana getirmiş yer aldığı açıklamada, "Hava kirliliği kâffesi devletlerde sağlığa müteveccih birlikte tehdittir fakat en aşırı ceninisakıt ve ölçülü gelirli ülkelerdeki kullanıcılarını etkilemektedir. DSÖ'nün dünkü Hava Kalitesi Kılavuzları, hayatın ilişikli yer aldığı hava standardını düzeltmek düşüncesince kanıta mebni ve ameliye birlikte araçtır. Tüm devletleri ve çevremizi dayanaklık etmek kazanmak düşüncesince harp verici herkesi, kirliliğin sefer açmış yer aldığı acıları indirmek ve sahn çevirmek düşüncesince bu kılavuzları kullanmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr Hans Henri P. Kluge ise kılavuzların siyaset belirleyicilere öz kendisince berk tez ve muktezi vesait sağladığını belirterek, “DSÖ, milyonlarca ölümün, hava kirliliğinin etkilerinden, bilhassa bulaşan sıfır hastalıklardan kaynaklandığını salname namına hesaplıyor. Temiz hava, esas birlikte insanoğlu hakkı olmanın beraberinde metin ve doğurucu toplumlar düşüncesince muktezi birlikte şart olmalı. Bununla birlikte, sonuç 30 yılda hava kalitesinde yaşanmış bulunan birtakımı gelişmelere rağmen, milyonlarca insanoğlu er ölmeye bitmeme ediyor ve bu gidişat bir aşırı devir en kırılgan ve ötekileştirilmiş nüfusları etkiliyor. Sorunun büyüklüğünü ve bu problemi ne çözeceğimizi biliyoruz. Güncellenmiş kılavuzlar, siyaset belirleyicilere bu derinliğine vadeli afiyet yükünün üstesinden doğmak düşüncesince berk kanıtlar ve muktezi araçları sağlıyor” dedi.

Önerilen hava kalitesi kılavuz değerlerine ulaşmanın yolu

Kılavuzun amacının, kâffesi devletlerin tavsiye edilen hava kalitesi seviyelerine ulaşabilmesi yer aldığı tamlanan açıklamada, DSÖ'nün hava kalitesinde aşamalı iyileştirmeyi kolaylaştıracak çelimsiz vadeli hedefler önerilmiş yer aldığı anlatım edildi. Mevcut hava kirliliği seviyeleri, güncellenen kılavuzda tavsiye edilen seviyelere düşürülmüş yer aldığı takdirde evren genelinde PM 2.5 namına bildik müeddep partiküllerle irtibatlı ölümlerin tahminî yüzdelik 80'inin önlenebilir duruma geleceği belirtildi. Aynı zamanda, çelimsiz vadeli hedeflere ulaşılmasının en iri yararının, müeddep partiküllerin efdal konsantrasyonlarda bulunmuş yer aldığı ve nüfusları efdal bulunan ülkelerdeki çor yükünün azaltılması olacağı aktarıldı.
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ