USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dünyada 1 milyar insan emniyetli elektriği sıfır keyif tesislerinden işlev alıyor

Dünya genelinde ölçülü ve bağan gelirli ülkelerdeki yaklaşık 1 milyara benzeyen insan, güvenilir elektriğe ehil sıfır esenlik tesislerinden fariza alıyor.

Dünyada 1 milyar insan emniyetli elektriği sıfır keyif tesislerinden işlev alıyor
14-01-2023 19:09
Cenevre

Dünya Sağlıklı Örgütü (DSÖ), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Dünya Bankası ve Herkes düşüncesince Sürdürülebilir Enerji (SEforALL) platformunun, "Sağlığa Enerji Vermek: Sağlık Tesislerinde Elektrik Erişimini Hızlandırmak" başlığıyla yayımladığı eş tutanağa göre, dünyanın nüfusunun yaklaşık 8'de 1'i (1 milyar), güvenilir elektriği yok esenlik merkezlerinde otama görüyor.

Elektriğe erişim, bebeklerin doğumu, ihtisas krizi üzere aceleci ahval ve sahn kurtaran aşılar üzere hallerde nitelikli esenlik hizmeti sunulması açısından iri ehemmiyet taşıyor.

Güvenilir elektrik olamadan üniversal esenlik güvencesine de ulaşmanın muhtemel olmayacağı biliniyor.

Güney Asya ve Sahra Altı Afrika devletlerinde gelişigüzel 10 esenlik tesisinden 1'inde elektriğe muvasala bulunmazken, Sahra Altı Afrika'daki esenlik merkezlerinin yarısına yakını emin elektriğe muvasala sağlayamıyor.

Son senelerde bu bölgede birtakım gelişmeler yaşansa da evren genelinde hala yaklaşık 1 milyar insan, emin elektriğe eş sıfır veya tek elektrik erişimi yok esenlik tesislerinde misyon alıyor. Bu hizmete erişemeyen ad sayısı, ABD, Endonezya, Pakistan ve Almanya'nın nüfuslarının toplamına yaklaşan yerine hesaplanıyor.

Ülkeler içinde elektriğe erişimde de eşitsizlikler yaşanırken, rustik alanlardaki esenlik merkezlerinin elektriğe muvasala oranı, şehirlerdekilere göre şimdi az oluyor. Bu çeşit eşitsizlikleri saptamak, en aceleci gerekseme mahsus bölgeleri yakalamak ve harekete devrolmak açısından iri ehemmiyet taşıyor.

Merkezi sıfır sürdürülebilir erke çözümleri, solar fotovoltaik sistemleri üzere şimdi ehven ve ak pak olmakla baş başa merkezi şebekenin gelmesini beklemeye de ister duymuyor.

Güvenilir, ak pak ve sürdürülebilir enerjiye yatırım

Güvenli elektrikle ilgilendiren rahatlıkla bulunacak çözümlerin, el sağlığı üstünde iri tesirinin olabileceği belirtiliyor.

İklim değişikliği, esenlik sistemi ve tesisleri şimdi bir tomar etkilemeye bitmeme ederken, bu şartlara dayanabilen esenlik tesisleri düz yazı etmenin önemine de aksan yapılıyor.

Raporda görüşlerine arazi sunulan DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Direktörü Maria Neira, esenlik tesislerinde elektriğe erişimin ömür ile ahiret yolculuğu ortada ayırt oluşturabileceğini kaydetti.

Neira, "Sağlık tesisleri düşüncesince güvenilir, ak pak ve sürdürülebilir enerjiye envestisman yapmak, hoppadak pandemiye tedarik düşüncesince değil üniversal esenlik güvencesine iktiran etmek ve hava direnci ile uyumu düşüncesince de baş döndürücü gereklidir." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ