USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dünyada nakliye tutarları arttı, Türkiye yatırımcıya sunmuş olduğu avantajlarla öne çıktı

Son devirde küsurat küresel nakliye tutarları dolayısıyla ilkin Avrupalı yatırımcıların koyu ilgisiyle dikkati çekici Türkiye, coğrafi konumu, muvasala ağı, nüfus bilimsel yapısı ve yatırımcılara sunmuş olduğu kolaylıklarla öne çıkıyor.

Dünyada nakliye tutarları arttı, Türkiye yatırımcıya sunmuş olduğu avantajlarla öne çıktı
21-10-2021 11:20
Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde küresel tedarik zincirinin almış olduğu vuruş zımnında nakliye maliyetleri yükseldi. Nakliye ve navlun fiyatlarındaki artış, erke fiyatlarının yanı esna işçilik, ayrıca konteynır ekipmanında yükselen maliyetlerden etkilendi.

Tedarik zincirindeki kargaşa küresel konuşu büyümeyi yıldırma ediyorAlman şirketleri, Türkiye'yi 1,5 bilyon nüfusluk sektöre münakale düşüncesince özek namına görüyorTürk tır sürücüleri Avrupa'daki çoban ihtiyacını karşılamaya isteyen oldu

Küresel ticaretin yüzdelik 80'inden dahası bahir taşımacılığı üstünden yapılırken bahis konusu maliyetlerdeki artma firmaları Uzak Doğu'da istihsal ve tedarik seçeneğini sorgulamaya itti.

Bu sebeple küresel bazda çalışkanlık yayınlayan şirketler, maliyetlerini ıskat etmek neredeyse değişik alışveriş arayışları içerisine girdi.

Uzmanlara göre, ilkin Avrupalı yatırımcıların üretimlerini Uzak Doğu'dan hâlâ benzeyen yerlere giymek düşüncesince yeğleme etmiş olduğu tercihler ortada Türkiye öne çıkıyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in akıbet analizinde de Türkiye'nin, Avrupa'da tedarik zincirlerindeki değişimden en nezdinde tomar çıkar elde edecek şehir konumunda bulunmuş olduğu belirtildi.

Türkiye 26 trilyon dolarlık sektöre 4 saatlik pervaz mesafesinde

Türkiye'yi bu aşamada öbür alternatiflere nazaran kompetitif kılan unsurlar ortada coğrafi konumu, münakale ağı, popülasyon bilimsel yapısı ve yatırımcıya sunmuş olduğu kolaylıklar arazi alıyor.

Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarına benzeyen nezdinde konumda bulunan, 1,3 milyarlık nüfusa ve 26 trilyon dolarlık nezdinde sektöre 4 saatlik pervaz mesafesinde arazi meydan Türkiye, coğrafi pozitif yanlarının yanı esna genç, devim bilimi ve kaliteli nüfusu ve benzeşim devletlere nazaran akıllıca iş maliyetleriyle de yatırımcılara avantajlar sunuyor.

Öte yandan, ülke, Asya ve Avrupa ortada güreşçi köprüsü pozisyonu üstlenmesinin yanı esna ehemmiyetli tecim yollarının da kesişim noktasında bulunuyor.

Denizden havaya münakale imkanları

Küresel geri misyon ağın ehemmiyetli nezdinde parçası bulunan ülkede, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de elden gelişigüzel muhtelif geminin erişebileceği limanlar misyon veriyor.

Pekin'den Londra'ya denli okunabilen nezdinde tecim yolu kurmayı hedefleyen Kuşak ve Yol Projesi ile anahtar role erbap bulunan Türkiye'nin hinterlandında, akıbet senelerde sert yollarına meydana getirilen yatırımlarla baş başa tahminî 40 milyon metrekarelik bölgede 60'tan nezdinde tomar şehir ve 4,5 milyarlık popülasyon arazi alıyor.

Yatırımcılara maruz teşvikler

Türkiye, düzelti çalışmalarıyla hususi bu sektörün gelişimine olanak sağlayarak, yatırımcı dostu nezdinde hava de oluşturuyor. 80'i nezdinde tomar ülkeyle aykırı yatırımları siper dibine meydan ülkede tekme vergilendirmenin önüne sabık anlaşmalarla yatırımcılara avantajlar sunuluyor.

Ülkede iştirak yapı işlemlerinin nezdinde vakit içre tamamlanması mümkünken ecnebi esas ve hukuksal şahısların iştirak kurması evcil yatırımcılarla ayrımsız kurallara yayımcı tutuluyor.

Bunların yanı esna bölgedeki devletlerde ameliyat tay tay arabası nezdinde firma, lehçe ameliyat dalavere merkezini Türkiye'ye taşırsa burada çalıştırdığı şahısların ücretlerinden sağlık vergisi alınmıyor.

Öte yandan, firmaların bedel zinciri içre hâlâ fevk mahsul gruplarına geçişi düşüncesince muhtelif teşvikler de veriliyor.

Yatırım teşvikleri, sahasına ve sektörüne uyarınca değişmekle birlikte, yatırım ücretinin tamamının vergiden affedilmiş olmasına, içtimai asayiş primlerinden işverenlere sakıt payın amme kabilinden karşılanmasına denli ulaşabiliyor.

Türkiye'de muhtelif ihsan türlerinde sağlanan bağışıklık ve indirimlerin yanı esna yatırımcılara repo payı desteği, kapital katkısı, altyapı, enerji, terbiye bilimi bilimi ve itimat yardımıyla alıntı garantisi kabilinden heveslendirme unsurları da sunuluyor.

1225 Ar-Ge merkezi, 89 teknokent, 350'den nezdinde tomar OSB faaliyette

Türkiye'de Ar-Ge faaliyetleri tay tay arabası evcil ve arsıulusal firmalar ayrımsız sürede muhtelif Ar-Ge teşviklerinden de yararlanabiliyor. Bu teşviklerden faydalanabilmek düşüncesince nice arsıulusal firma Türkiye'de de Ar-Ge merkezi açarak, ehemmiyetli oranda istihdam sağlıyor. Türkiye'de 1255 Ar-Ge merkezi bulunuyor ve bunların 204'ü ecnebi yahut ecnebi ortaklı firmalara ait.

Ülkede 89 teknokent de çalışkanlık yürütüyor. Bu teknokentler, Ar-Ge, uygulayım bilimi para aktarımı merkezi, gurk merkezi kaliteli yatırım ve faaliyetlerin yoğunlaştığı bölgeler namına dikkati çekiyor.

Ayrıca Türkiye'de 350'nin üstünde birleştirme uran bölgesi (OSB) bulunuyor. Sanayi üretimi düşüncesince en ehemmiyetli unsurlardan birisi erke ve öbür anne girdilerin bedava ve stabil gerçekleştirme edilmiş olduğu OSB'ler, girişimciler kabilinden yönetiliyor ve enerji, saf gaz, su kabilinden anne girdiler açısından yatırımcılara hususi tekâlif sunabiliyor.

Öte yandan, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yürürlükte bulunan Gümrük Birliği Anlaşması ve 22 ülkeyle yürürlükte bulunan başıboş tecim anlaşmaları da değişik pazarlara aracısız erişiminin önünü açıyor.

"Türkiye'de istihsal Avrupa devletleri düşüncesince hâlâ avantajlı"

Houston Üniversitesi Tedarik Zinciri ve Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi Margaret Kidd, AA muhabirine, küresel nakliye maliyetlerindeki artışlar ve bunun Türkiye'ye etkilerine dair değerlendirmede bulundu.

Nakliye fiyatlarının ABD'li ve Avrupalı ​​tüketicilerden mevrut koskoca öğrenci dair olarak, arz-talep dengesizliğinden ötürü katlanarak arttığını tamlayan Kidd, konteyner, takım ve kamyon şoförlerinin yetersizliği ile gemilerdeki sığa kısıtlamaların da yükselen nakliye fiyatlarında ehemmiyetli gösteriş oynadığını söyledi.

Kidd, 40 fitlik (yaklaşık 12 metre) nezdinde konteynerin maliyetinin 2019'un sonlarında 2 bin doların altındayken 2021'de 12 bin doların dair çıktığına dikkati çekerek, "Konteyner sıkıntısı, kargo nakliyecilerinin nezdinde taşımalık düşüncesince 24 bin dolara denli ödemesine sebep oldu. Artan nakliye maliyeti de neticede tüketiciye aktarılıyor. Gıda kabilinden esas kalemlerin fiyatlarındaki artış, şu anda kanıt olduğumuz enflasyonist baskıların nezdinde göstergesi." değerlendirmesinde bulundu.

Bu maliyetlerden gocunmak düşüncesince devletlerin izleyebilecekleri yola da yer veren Kidd, Avrupa devletleri düşüncesince hâlâ geçenlerde üretmenin hal olabileceğini anlatım etti.

Kidd, "Türkiye'de üretim, Çin fabrikalarında yaşanmış bulunan canlılık kesintileri zımnında yaşanmış bulunan belirsizliklerin yanı esna nakliye ve taşımalık tutarları düşünüldüğünde Avrupa devletleri düşüncesince hâlâ avantajlı olabilir. IKEA, LPP, DW Reusables ve Boehringer Ingelheim'dan mevrut akıbet haberler, Avrupa, Asya ve Afrika ortada nezdinde güreşçi köprüsü namına avantajlı coğrafi pozisyonu zımnında Türkiye'ye hevesi ve burada üretimin çekiciliğini gösteriyor." niteleyerek konuştu.

AB ve Asya ortada kalan geri misyon maliyeti ve küresel tedarik zinciri kısıtlamalarının, AB pazarlarına coğrafi yakınlığı zımnında Türkiye düşüncesince iyiye ayraç ettiğini vurgulayan Kidd, şunları kaydetti:

"Halihazırda Türkiye, AB'nin 6'ncı en şişman tecim ortağı. Batı Avrupa'ya nazaran Türkiye'deki genç, dobra talimli iş gücü havuzu, avantajlı iş gücü maliyeti avantajı, ilkin giyim, möble ve otomotiv endüstrileri düşüncesince Türkiye'de üretimin düşünülmesinde zorba nezdinde sebep sunuyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ