USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dünyanın muhtelif bölgelerindeki abide ağaçlar tarihe şahitlik ediyor

Yeryüzünün değişik bölgelerinde tescillenerek esirgeme dibine tahsil edilen ve natürel kalıt kendisine bildirme edilen abide ağaçlar vakte alan okuyor.dün

Dünyanın muhtelif bölgelerindeki abide ağaçlar tarihe şahitlik ediyor
14-12-2021 14:30
Ankara

Yeniden ağaçlandırma çabalarına araştırma görevlisi bulunan faydalı kuruluşu One Tree Planet'in verilerine göre, dünyanın en buğulu ağaçlarından bir tanesi 4 bin 852 yaşındaki Methuselah.

En buğulu klonal sıfır ağaçlardan ikrar edilen Methuselah'ın âşıklı gözlerden korunması ve dokunca görmemesi düşüncesince noktayı kusursuz namına açıklanmadı ama California’nın Beyaz Dağları’nda arazi almış bulunduğu sanılıyor.

Bristlecone Çam şekli bulunduğu tamlanan Methuselah, öbür ağaçların gelişmekte zorlandığı topraklarda yetişebilir ve gövdesinin içi amut sakızı doludur, kabuklarının yüzdelik 90’ınını kaybetse bile yaşamda kalabilir.

13 bin salname Jurupa Meşesi

ABD’nin California eyaletindeki Jurupa Dağları’nda mevcut yüzyıllık Jurupa Meşesi, kısaca 2,5 kilometre gibi ve beraberinde mt. yüksekliğinde derin beraberinde çalılık içerisine dolanmış kısaca 70 beden kümesine sahip.

Çalı görünümdeki bitkinin temelli öz kendini klonlayabilmesi zımnında 13 bin sene yaşamda kalmayı başardığına inanılıyor.

Bazı uzmanlar, Jurupa Meşesi’ni California’nın en emektar bitkisi ve bire beraberinde sürede dünyanın ikinci en emektar kendini klonlayabilen bitkisi namına tanımlıyor.

Birleşik Krallık'ta 50 yüzyıllık "porsuk ağacı"

Bir öbür yıllara saha okuyan amut ise Galler'in Swansea kentindeki Llangernyw nahiyesinde mevcut 50 yüzyıllık pörsümüş ağacı.

Uzmanların tahminlerine göre, ağacın 4 bin ila 5 bin yaşlarında olduğu, ağacın gövdesinin adsız sansız beraberinde çağda ikiye ayrılmış bulunduğu ve siper dibine alındığı belirtiliyor. İkiye ayrılan amut gövdesinin birinin 6, ötekinin ise 12 mt. bulunduğu belirtiliyor.

Porsuk ağaçlarının 600 yaşına denli yaşayabildiği anlatım edilmekte ama 50 yüzyıllık bu ağaçtan apayrı bu denli levent boylu neşeli apayrı beraberinde pörsümüş ağacına rastlanmadığı anlatım ediliyor.

Hristiyanlık evveliyat çağda kültürel ciddiyete ehil pörsümüş ağaçlarının, değme devir yeşil kalması ve yere sakıt dalların asıl salabilmesi zımnında tükenmez hayatı simgelediğine inanılıyordu.

Genellikle kilise bahçelerinde mevcut pörsümüş ağaçlarının, yunak havalarda halüsinasyonlara sebep bulunan katıksız taş yağı lambası yağı salmış bulunduğu düşüncesince bu ağaçların büyülü güçlere ehil bulunduğu da düşünülüyordu.

Ağaç giderek bu türün, çelimli beraberinde Hıristiyanlık sembolü durumuna gelmiş şekilde levent boylu ömürlü olması ve yapraklarını dökmemesi zımnında Hz. İsa'nın baştan dirilişini sembolize etmiş bulunduğu belirtiliyordu.

Bunun yanı esna pörsümüş ağaçları, ağılı yaprakları ve al meyveleri zımnında emektar Roma, Yunanistan ve Mısır'da ise ölümle ilişkilendirildi.

Portekiz'de 3 bin 350 yaşındaki zeytin ağacı

Portekiz’in ve İber Yarımadası’nın en buğulu zeytin ağaçlarından "Oliveira do Mouchao", Abrantes civarlarındaki Mouriscas köyünde arazi alıyor.

Zamana saha okuyan ağacın gövdesinin etrafı 11,2 mt. ve boyu 7,8 metre. 3 bin 350 yaşındaki zeytin ağacı halen kâr vermeyi sürdürüyor.

Ağacın, Yunanistan’ın Girit Adası'ndaki Vouves ağacı ile baş başa dünyanın en buğulu zeytin ağaçlarından bir tanesi bulunduğu ve Roma medeniyeti zamanında zeytin ağaçlarına tabiatüstü güçler atfedildiğinden çevre bu ağaçların köklü sökülmediği söyleniliyor.

İran'ın en buğulu ağacı "Eberkuh Servi Ağacı"

İran’ın Yezd eyaletinde bulunan, 4 bin ila 5 bin sene tarihe şahitlik fail tabii abide niteliğindeki Eberkuh Servi Ağacı, UNESCO Dünya mirası listesine girmeyi bekliyor.

Bölge halkının arzu ve adak ağacı namına ikrar ettikleri düşüncesince önceden çaput parçaları bağlanan ama şimdi sonradan buna müsaade verilmemiş ağacın ülkenin kültürel mirasında ehemmiyetli beraberinde noktayı bulunuyor.

Yıllara saha okuyan, Akdeniz iklimine ilgilendiren ve Şiraz şekli ağacın boyu 28 metreyi ve gövdesinin etrafı 11,5 metreyi buluyor.

İran’ın en buğulu ağacı bulunduğu sanılan Eberkuh Servi, Zerdüştlerce mübarek ikrar ediliyor.

Dünyanın en buğulu ağaçları ortada arazi düzlük "Pando"

Yeryüzünün en buğulu ağaçlarından bir tanesi de ABD’nin Utah eyaletindeki Balık Gölü Ulusal Ormanları'nda arazi düzlük Pando ağacı.

Tek beraberinde kavağın kolonisi konumunda amut namına görülen, şişman arazi altı sistemine ehil Pando'nun, 80 bin yaşlarında bulunduğu kestirim ediliyor.

Bilinen en emektar aktif organizmalar ortada yayınlanan ağacın diplerinin temelli yenilediği belirtiliyor.

Arjantin'in 2 bin 600 yaşından şişman ağacı "El Alerce Abuelo" çağlara saha okuyor

Güney ABD ülkesi Arjantin'deki Los Alerces Ulusal Parkı'nda mevcut dünyanın en buğulu ağaçlarından "El Alerce Abuelo" adlı karaçam türünün yaşı 26 asrı aşıyor.

Ağaç, başşehir Buenos Aires'e kısaca 1500 kilometre uzaklıkta ülkenin güneyindeki Chubut eyaletine ilişkin Esquel şehri civarlarında bulunuyor.

Adının Türkçe karşılığı "Büyükbaba Karaçam" bulunan ve "Bin salname karaçam" namına da bilinen, nesli tükenme tehlikesi altındaki "El Alerce Abuelo" kısaca 57 metrelik boyu ve sayı farkı 2,8 metrelik çapıyla 2 bin 600 yıldan fazladır vakte saha okuyor.

İtalya'daki Yüz Atlı Kestane Ağacı

Dünyada türünün en yaşlısı bulunan "Yüz Atlı Kestane Ağacı", İtalya'nın Katanya kenti civarlarındaki Sant’Alfio köyünde 3 bin senedir tarihe şahitlik ediyor.

Gövde etrafı 58 metreye vasıl ağaca, Guinness Dünya Rekorları çeşidinden "Şimdiye Kadarki En Büyük Ağaç Çevresi" unvanı verildi.

Rivayetlere gereğince amut adını, Kraliçe Jeanne d’Anjou’nun Etna Dağı’nı ziyareti esnasında beraberinde fırtınaya kapıldıktan sonradan beniz şövalyesiyle baş başa bu ağacın dibine sığınmasından alıyor.

Ağacın yakınında mevcut Etna Yanardağı'ndan etkilendiği ve kimi kısımlarının yandığı ama giderek kendisini iyileştirdiği belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ