USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Durum, Dodik'in tavırları ve tehditleri dolayısıyla asayiş krizine dönüşebilir'

Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Dzaferovic, Konsey'in Sırp Üyesi Dodik'in söylemleriyle tırmanan siyasal krizin Dodik'in tavırları ve tehditleri zımnında asayiş krizine dönüşebileceğini söyledi.

'Durum, Dodik'in tavırları ve tehditleri dolayısıyla asayiş krizine dönüşebilir'
12-11-2021 11:15
Brüksel

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Sefik Dzaferovic, ülkesindeki siyasal krizi ve Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkileri AA muhabirlerine değerlendirdi.

Sırp reis Dodik'in ayrılıkçı söylemleri Bosna Hersek'teki siyasal krizi tırmandırdı

Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna Hersek'in en iri dostu bulunduğunun altını çizen Dzaferovic, "Türkiye, Bosna Hersek'ten tek cevap beklemeden herhangi birlikte devir iane elini uzatıyor. Günümüzde hakeza birlikte arkadaş ve dayanak noktası hatırlamak baş döndürücü zor." dedi.

Dzaferovic, Türkiye'nin Bosna Hersek'in Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğini desteklediğini vurgulayarak, "Bosna Hersek'in dişi ve fonksiyonel birlikte talih olması düşüncesince herhangi birlikte devir dayanak noktası verici Türkiye'nin zarfında bulunduğumuz siyasal krizden adam olmak düşüncesince gösterdiği hukuk enikonu değerli. Teşekkür ederiz." sanarak konuştu.

Bosna Hersek'in ağırbaşlı birlikte siyasal krizle gönül rahatlığı karşıya olduğuna ayraç fail Dzaferovic, "Durum, Milorad Dodik'in tavırları ve tehditleri zımnında düzenlilik krizine dönüşebilir. Dodik'in entite düzeyinde ordu, ilçe ve vergilendirme sistemlerinde kökten adımlar atacağı söylemleri ile RS'yi bağımsızlığa götürücü adımlar durdurulmalı. " ifadesini kullandı.

"Bosna Hersek'e dokunca verici Dodik'e müeyyide uygulanmalı"

Dzaferovic, Dodik ve Sırp yetkililerin, emektar Yüksek Temsilci Valentin Inzko'nun genosit inkarını kabahat sayan birlikte hukuk çıkartmasını boykot etmeleri kararının da "RS'nin ayrılmasının" birlikte parçası bulunduğunu belirterek, "Bu, Bosna Hersek'in egemenliği ve arazi bütünlüğüne mamul birlikte darbedir. Tabii ki kılıç buna müsaade vermeyeceğiz. Bosna Hersek'i eskiden de savunduk, bugün de savunacağız." dedi.

Bosna Hersek'in henüz az dokunca görmesi düşüncesince Dodik'in yaptıklarının birlikte an evvel sonuç bulması gerektiğine dikkati çekici Dzaferovic, durumun düzenlilik krizine dönüşmesi gibi dört başı mamur Batı Balkanlar'ı ve Avrupa'yı etkileyeceğini dile getirdi.

Dzaferovic, boykot sonucu zımnında bütçenin ikrar edilemediğine, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinin çıplak çecik iane edemediğine değinerek, "Dodik'in başlatmış olduğu bu çıldırasıya durum birlikte an evvel sonuç bulmalı. Bosna Hersek kurumları derneşik çalışmalarına arka dönmeli. Uluslararası kurumlardan iane bekliyoruz." sanarak konuştu.

Dodik'in bugüne derece yaptıklarına gönül rahatlığı birlikte müeyyide uygulanmasının lojik bulunduğunu kail Dzaferovic, "Bosna Hersek'e bu halde dokunca verici ve yıldırma fail her insana müeyyide uygulanmalı. Dodik, ülkeye o derece baş döndürücü dokunca verdi ki herhangi birlikte ayrışık yaptırımı adalet etti." ifadelerini kullandı.

Dzaferovic, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarının uygulanması adına Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanmış olan mücadelesi sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'na gönül rahatlığı akım edildiğini aktararak, bunun dünya düşüncesince dobra olmadığını söyledi.

Bosna Hersek'teki siyasal kriz

Dodik ve Sırp yetkililerin, emektar Yüksek Temsilci Inzko'nun 23 Temmuz'da genosit inkarını kabahat sayan birlikte hukuk çıkartmasını boykot etmeleri kararıyla başlamış olan siyasal kriz, Sırp reis Dodik'in RS'nin bağımsızlığını duyuru edeceğini söylemesiyle derece derece büyümüştü.

Yüksek Temsilcilik Ofisinin (OHR) yürürlüğe koyduğu topu topu kanuncu değişimleri inkar fail Dodik, mücadelesi sonlandıran Dayton Antlaşması'nın özüne dönülmezse ordu, ilçe ve vergilendirme sistemlerinde kökten adımlar atacağını tabir etmişti.

Dodik, millî kurda mezun Bosna Hersek İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumunun yetkilerini, RS içerisinde kurulacak toy birlikte kuruluşa devretmeye bağlı anayasa teklifinin RS Meclisinde ikrar edilmesini sağlamıştı.

Entite düzeyinde kurulacak birlikte kurumun varlığı, "RS'nin 'paralel' birlikte talih hazırlığında olduğu" gibi nitelendirilirken, Dodik'in bu ayrılıkçı söylemleri ve hareketleri "Bosna Hersek'te baştan harp kabil mu?" sorularını gündeme getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ