USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EBRD: Türkiye’nin müstevli sonra arsıulusal istihsal merkezi olma potansiyeli var

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası Bölgesel Başekonomisti Kelly, Türkiye'nin müstevli sonrası bağlamda diyalekt ve arsıulusal birlikte istihsal merkezi olma potansiyeline cemaat bulunduğunu belirtti.

EBRD: Türkiye’nin müstevli sonra arsıulusal istihsal merkezi olma potansiyeli var
04-11-2021 11:06
Londra

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporunu yayımladı.

Raporda, EBRD'nin faaliyette bulunduğu topu topu alanlarda 2021 sene sonu büyümesinin yüzdelik 5,5, 2022 sene sonu büyümesinin ise yüzdelik 3,8 olması bekleniyor.

Raporda Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahmini ise yüzdelik 5,5'ten yüzdelik 9,0'a yükseltildi.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin konuşu görünümüne bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin salgınının topu topu dünyada ağırbaşlı etkilerinin hissedildiği güzeşte sene bakımından yüzdelik 1,8 büyüme kaydettiğini hatırlatan Kelly, “Türkiye bu halde güzeşte sene artı büyüme kaydedebilen birlikte iki ekonomiden bir tanesi olmayı başardı. Ekonomik aktivitedeki çelimli çoğalma bu sene da bitmeme etti.” ifadelerini kullandı.

Kelly değerlendirmesine şöyleki bitmeme etti:

“Türkiye'nin bu sene yüzdelik 9 yöresinde büyüyeceğini, doğacak sene ise hâlâ sürdürülebilir kur bulunan 3,5'e art döneceğini öngörüyoruz. Küresel iktisat toparlanırken, müstevli kısıtlamaları kaldırılırken, bu sene konuşu aktivitenin gücü hem iç hem de aut istekten kaynaklanıyor. Gelecek sene düşüncesince hâlâ bağan bulunan büyüme tahminimiz ise müstevli sonrası normale devir beklentimizi yansıtıyor.”

Son çağda toptan hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan sıkıntıların Türkiye’ye bazısı müspet yansımaları olabileceğine ayraç fail Roger Kelly, “Türkiye'nin müstevli sonrası bağlamda lehçe ve arsıulusal birlikte istihsal merkezi olma potansiyeline eş bulunduğunu banko düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Kelly, “Türkiye’nin elastiki istihsal üssü ve çeken mühim pozisyonu zımnında hâlâ endamsız hazırlık zincirlerine müteveccih trendden faydalanmak düşüncesince aşırı dobra birlikte pozisyona eş bulunduğunu düşünüyorum. Ancak bunu başarabilmek düşüncesince akilane politikaların uygulandığından güvenli olunması gerekiyor.” dedi.

Makroekonomik istikrarın sağlanması ve direkt ecnebi yatırımların artışının sağlanması düşüncesince hâlâ öngörülebilir birlikte siyasa ortamının anahtar önemde bulunduğunu tamlayan Kelly, “Olumlu çeşidinden bakarsak, yetkililer direkt ecnebi yatırımlardaki düşüşe karşılık verecek adımlar atıyor. Yakın sürede direkt ecnebi yatırımları artırmaya ve nitelikli direkt ecnebi yatırımları çekmeyi amaçlayan 2021 ile 2021 yıllarını havi ecnebi envestisman stratejisini yayımladılar.” ifadelerini kullandı.

“TCMB’nin pahalılık tahmini gerçekçi”

Enflasyonun Türkiye’nin alıngan noktası bulunduğunu tamlayan Başekonomist Kelly, “Biz resmi adına pahalılık tahminleri yapmıyoruz. Ancak tarz bankası güzeşte günlerde, bu sene düşüncesince sene sonu pahalılık tahminini yüzdelik 18,4'e yükselttiği sonuç pahalılık raporunu yayınladı. Bu azda olsa bildirme cepheli faktörlerle ilgili. Bana kalırsa, bu numara iyice realist görünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Son çağda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan mevrut getiri iskonto kararlarını da yorumlayan Kelly, “Gelen mesaj, tarz bankası akan matematik açığını azaltmaya çalışırken, tam hâlâ birlikte tomar getiri indirimi bulunduğunu gösteriyor kabil görünüyor. Bu, sonuç haftalarda aldığımız acemi birlikte mesaj.” değerlendirmesinde bulundu.

Başekonomist Kelly, ilerleyici çağda hâlâ birlikte tomar akçasal relaks adımlarının atılması durumunda, 2022 sene böylecene enflasyonun tarz bankasının tahmininin az buçuk hâlâ üstünde gerçekleşebileceğini söyledi.

“Paris anlaşmasının onama Türkiye’nin pozisyonu düşüncesince faydalı”

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasın sonuç basamak müspet birlikte etap olduğuna ayraç fail Roger Kelly, “Kesinlikle hâlâ yeşil birlikte yaklaşımı benimsemenin hemen planet düşüncesince değil, ayrımsız sürede Türkiye'nin arsıulusal ve Avrupa pazarlarındaki pozisyonu düşüncesince de müfit bulunduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kelly, “Türkiye'nin ecnebi ana paraya bağımlılığı, hava değişikliği ve sürdürülebilirlik dair hâlâ proaktif birlikte yaklaşım benimsemenin finansman çekmeye bitmeme etmesine araştırma görevlisi olabileceği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin önündeki vesile ve riskler

Türkiye’nin doğacak çağda hazırlık zincirlerindeki sorunları avantaja çevirebileceğine ayraç fail EBRD Bölgesel Başekonomisti Kelly, “Türkiye, endamsız hazırlık zincirlerine müteveccih eğilimden faydalanmak düşüncesince dobra birlikte konumda. Türk makamları, şirketlerin arı bedel zincirlerine katılımlarını artırmakla kalmayıp ayrımsız sürede hâlâ birlikte tomar ek altın verim üretmelerini, Türkiye'nin strüktürel akan açığının kapatılmasına araştırma görevlisi olmalarını gelmek düşüncesince uyguladığı politikaları değişik artırmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ayrıca turizmin baştan canlandığını gördük. Bu, bu yılki toparlanmayı desteklemeye araştırma görevlisi oldu. Yani (önümüzdeki devre ilişkin) artı kazanmak düşüncesince sağlam aşırı bozukluk var. Son çağda toptan bazda müstevli olaylarındaki çoğalma iç ve aut talebi etkileyebilir, yükselen mal tutarları Türkiye’de pahalılık ve büyüme üstünde edisyon oluşturabilir" diyen Kelly laflarını şöyleki tamamladı:

”Küresel enflasyon, nice mütekâmil ve büyümekte bulunan ekonomide, Türkiye'ye kapital akımlarını etkileyebilecek sıkılaştırıcı politikaları art getiriyor. Şimdi, Türkiye bu risklerin kimilerini ağırlık edecek sağlam birlikte tomar birlikte bilinçlilik yapamıyor kabil fakat bunlara (gelişmelere) akıllıca birlikte halde karşılık verebilir. Bu da politikanın Ortodoks ve saydam birlikte halde yürütülmesini gelmek anlamına gelir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ