USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EBRD'nin Türkiye'ye sağlayacağı 1,5 bilyon avroluk finansmanın ½ si 'yeşil' pr

EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso, "Bu sene sonu bakımından Türkiye'ye sağladığımız finansman 1,5 bilyon avroyu bulacak, bunun ½ si ise yeşil finansman olacak." dedi.

EBRD'nin Türkiye'ye sağlayacağı 1,5 bilyon avroluk finansmanın ½ si 'yeşil' pr
08-11-2021 12:29
Glasgow

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso, Türkiye'de finansman sağlayacakları planlara bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Bugün Türkiye'ye icra ettiği resmi ziyaretin önce haset bulunduğunu kaydeden Renaud-Basso, bu kapsamda Gaziantep, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları, hususi bölüm temsilcileri, taharri memuru polis maşer örgütleri, tutum kuruluşları temsilcileri ve diplomatlarla görüşmeler gerçekleştireceğini söyledi.

Renaud-Basso, görüşme esnasında Türk ekonomisi ve hususi piyasanın çalışmalarına müteveccih EBRD'nin değerlendirmelerini paylaşacağını anlatım ederek, "Türkiye, 2009'dan buyana 14 bilyon avrodan çok yatırımla EBRD'nin en çok çalışkanlık gösterdiği ülke. Türkiye'deki yatırımın ½ si ülkenin az karbon ekonomiye geçişini şimdiden destekliyor. Bugüne denli 175 plan kanalıyla 6,6 bilyon ekü yeşil finansman sağladık. Yıllık yatırımların da az şimdi ½ si ülkenin yeşil programını destekliyor. Ancak akilane politikalarla finansmanımızı artırabiliriz ve öteki kaynaklardan envestisman çekilmesini sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

EBRD'nin Türkiye'de avrat girişimcilere sağlayacağını finansmanı ikiye katlamayı hedeflediğini tamlayan Renaud-Basso, "Türkiye'ye bu hafta yapacağım ziyarette, imalat sektöründen mürşit müşterek kuruluşa 150 milyon avroluk itimat iletmek şartıyla imzaları atacağız. Bu finansmanın müşterek kısmı, Kredi Piyasası Birliğinin yeşil itimat ilkelerine layıkıyla yapılandırıldı ve Türk imalat sektörüne müteveccih onaylanan önce yeşil itimat olacak." dedi.

"Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasını kıvançla karşıladık"

EBRD Başkanı Renaud-Basso, Gaziantep'te çağ enerjisinin kent şebekesine bütünleşmiş edilmesi, Ankara ve İstanbul'da az karbonlu şişman taşımanın geliştirilmesi projeleri ile Mersin'deki emektar otobüs filosunun mekân dostu araçlarla değiştirilmesine müteveccih sağlayacakları 15 milyon avroluk finansman paketi üstünde çalıştıklarını anlattı.

Bu planların EBRD'nin Türkiye'nin yeşil dönüşümünü desteğinin beş altı örneği bulunduğunu ve benzeşim nice projenin şimdi desteklenebileceğini anlatım fail Renaud-Basso, "Türk yetkilileri ve hususi sektörüne EBRD'nin iklim finansmanından yararlanmaya bitmeme edecekleri dair garanti hasretmek istiyoruz. Bu sene sonu bakımından Türkiye'ye sağladığımız finansman 1,5 bilyon avroyu bulacak, bunun ½ si ise yeşil finansman olacak." diyerek konuştu.

Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylaması ve 2053'e müteveccih kemiksiz kullanılmamış emisyonu belirlemesini kıvançla karşıladıklarını kail Renaud-Basso, şunları kaydetti:

"Bu gayretler Türkiye'de yatırımların artmasını sağlayacak. Yeşil Ekonomi Finansman Fonu kapsamında Türkiye'ye sağlayacağımız 500 milyon avro, Türkiye'de az karbonlu yatırımları açık açık tezyit çabalarımızın müşterek parçası. Yönetim kurulumuzun bu finansmanı 24 Kasım'da onaylaması bekleniyor. Daha sonradan bu kaynak hususi sektörü, belediyeleri, erke verimliliği ve ıvır zıvır ölçekli yenilenebilir planlarına envestisman gerçekleştirmek talip haneleri akçalanmış buyurmak düşüncesince Türk bankaları yahut mali isticar şirketlerine aktarılacak."

Renaud-Basso, Paris Anlaşması kapsamında Türkiye'den millî yardım beyanlarını güncellemesini ve levent boylu dönemli önemli yazı oluşturmasını beklediklerini vurgulayarak, Türkiye'de limonluk gazı emisyonlarının kısaca yüzdelik 70'inin erke kullanımından kaynaklandığını aktardı.

Özellikle çarpıcılık istihsal sektörü, eriştirme ve tarımda karbonsuzlaşmanın sağlanması düşüncesince bazısı adımlar atılması icap ettiğini tamlayan Renaud-Basso, "Ayrıca, müstehase yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara şimdi korkusuz müşterek intikal yapılmasını bekliyoruz. Enerji dip sektörlerin emisyonlarını gözden geçirerek az karbonlu müşterek kez haritasına ahenk sağlamasını umuyoruz." dedi.

Renaud-Basso, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin uygulayacağı sınırda karbon vergisi mekanizmasına huzur önemli müşterek yöntem belirlemesine gerekseme bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'deki sektörlerin bahis konusu düzenek dolayısıyla 777 milyon ekü ek maliyetle karşılaşabileceğine ayraç fail Renaud-Basso, bu kapsamda Türkiye'nin çıkarma tecim sistemini kurmaya müteveccih hazırlıklarından sevinme duyduğunu aktardı.

"EBRD 2025'te hususi tüketicilere müteveccih yeşil finansman desteğini ikiye katlayacak"

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı'nda (COP26) ölçülü iklim finansmanı müzakerelerini de değerlendiren Renaud-Basso, EBRD'nin 2025 bakımından hususi tüketicilere müteveccih yeşil finansman desteğini ikiye katlayacağını belirtti.

Renaud-Basso, büyümekte bulunan devletlerde akçalanmış edilmektedir iklim planlarında yaşanmış bulunan kısıtın bu ekonomilerin karbonsuzlaşmasının önündeki en iri zorluklardan birisi bulunduğunu anlatım ederek, şunları söyledi:

"Karbon fiyatının olmaması, tedbir zincirindeki aksamalar, düzenlemelerdeki engeller ve atalet, az karbon ekonomiye geçişi geciktiriyor. İklim değişikliğinin en iri sorumlusu bulunan kömürden adam olmak ve az karbon ekonominin oluşturulması, hedeflere ulaşmada ciddi ehemmiyet taşıyor. Şu anda devletlerin sunmuş olduğu millî yardım beyanlarıyla toptan coşkunluk artışı bırakın 1,5 dereceyi 2 derecenin güçlü üstünde çıkıyor. Bu nedenle, COP26 şimdi iddialı beyanlar konulması düşüncesince ivmeyi hızlandırmalı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ