USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EİT'nin 15. Zirvesi'nde tahsil edilen kararlar Aşkabat Deklarasyonu kendisine açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılmış olduğu Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta meydana getirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 15. Zirvesi'nde enerji, ulaşım, lojistik, tecim üzere uzuv devletler düşüncesince ehemmiyetli mevzuları içeren Aşkabat Deklarasyonu imza

EİT'nin 15. Zirvesi'nde tahsil edilen kararlar Aşkabat Deklarasyonu kendisine açıklandı
30-11-2021 11:30
Aşkabat

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılmış bulunduğu Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta hafta sonu meydana getirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) 15. Zirvesi'nde imzalanan Aşkabat Deklarasyonun detaylarını açıkladı.

Deklarasyon kapsamında "EİT’nin 2025 vizyonu" ismi altında organ devletlerin ticaret, ulaşım, enerji, turizm, konuşu kalkınma ve gelişim, toplumsal asayiş ve mekân himaye sahalarında ilişkilerin sıklaştırılması ve konkre adımların atılması gerektiği vurgulandı.

Liderler, diyalekt ulaşımı ihya dair İslamabad-Tahran-İstanbul karaca yolunun kullanıma başlamasını takdirle karşıladı.

Bölgede turizmi yetiştirmek amacıyla organ devletlerin gezim bakanlarına, acemi sima koronavirüs (Kovid-19) sonrası devirde başka diyalekt ve toptan girişimlere akla yatkın kendisine EİT gezim sektöründeki Kovid-19 salgınıyla ait esas sorunları ele kabul kılmak düşüncesince çabuk adımlar atmaları buyruğu verildi.

EİT bölgesindeki erke kaynaklarının ticaretini ve ulaşımını genişletmek, erke ihracatını ve ithalatını kolaylaştırmak ve konuşu büyümeyi hızlandırmak, bölgenin erke güvenliğini sübvanse kılmak düşüncesince diyalekt birlikte erke pazarının oluşturulmasının önemine değinildi.

"Halkların kalkınma haklarını" ihlal eden, alanda istikrarın oluşturulmasına ve kalkınma düşüncesince bariyer bulunan birlikte tane yönlü yaptırımlar ve konuşu baskılar az daha önlemlerden dokunca gören organ devletlere dayanak noktası konusu ele alındı.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurtarılmış toprakları içre baştan oluşum ve yapım projelerini yaşama yapmak düşüncesince kapital yatırımını getirmek amacıyla EİT üyelerine çağrıda bulunuldu.

Deklarasyonda, organ devletleri ve arsıulusal topluluğu Afganistan'da kalkınma ve iane alanındaki projeleri uygulamaya çağırma kılmak mevzusunun altı çizildi.

Uyuşturucu, tabanca kaçakçılığı, terörizmi akçalanmış ika ve karaca mülk ibra az daha bulunan ve bitmeme fail suçlarla uğraş dair EİT araçlarının ve programlarının çalışan biçimde çalışmaya bitmeme etmesini getirmek düşüncesince eş görüşler tabir edildi.

Ulaştırma ve erke zirvenin rüçhan mevzuları ortada toprak aldı

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, organ devletlerin Aşkabat büyükelçileriyle zirveyi değerlendirdi.

Meredov, üyelerin teşrikimesai temposunun dinamiğinin hepsi bölgelerde geliştirilmesi dair muvafık kaldıklarını belirterek, "Alınan kararların derinlemesine vadeli el bırakacağına inanıyorum." dedi.

EİT’nin çalışan diyalekt birlikte güce dönüştürülmesi amacıyla liderlerin, hepsi imkanların kullanılmasında fikir donanmasında bulunduğunu aktaran Meredov, başka diyalekt ve arsıulusal örgütlerle iş birliğinin de liderlerin gündemindeki ehemmiyetli konulardan olduğuna dikkati çekti.

Meredov, toptan ısınma, çevre, ak pak erke hikayelerinde atılacak adımlar düşüncesince liderlerin kesme inisiyatiflerini belirttiğini söyledi.

Zirvede, eriştirme ve yazışma ast yapısının geliştirilmesi düşüncesince amelî şartların oluşturulması dair muvafık kalındığını dile getiren Meredov, EİT bölgesinin erke kaynaklarının hâlâ sansasyonel biçimde kullanılması, hâlâ düzen bağı iş birliklerinin kurulması, semt içi ticaretin hâlâ da geliştirilmesi, toptan ticarete bölgenin hâlâ çok alınması düşüncesince anlaşmaların yaşama geçirilmesi, üyeler ortada başıboş tecim bölgesinin kurulması az daha mevzularda da kararların alındığını söyledi.

Ulaştırma ve enerjinin zirvenin rüçhan mevzuları ortada toprak aldığını aktaran Meredov, organ ülkelerdeki enerjinin hepsi olanaklar kullanılarak evren pazarına çıkartılması, kuzey-güney, doğu-batı münakale koridorlarının desteklenmesi hikayelerinde fikir donanması bulunduğunu vurguladı.

Meredov, zirve kapsamında meydana getirilen iş forumunda ve düet görüşmelerde 42 anlaşmanın imzalandığını dile getirdi.

"EİT dünyanın en izlemsel konumdaki örgütlerinden biridir”

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral, EİT Dönem Başkanlığını Türkmenistan’a devreden Türkiye’nin, Türkmen kardeşlerine başlatacakları inisiyatiflerin yaşama geçirilmesi dair rastgele çeşitli desteği vermeye apiko bulunduğunu söyledi.

Türkiye’yi Türk Cumhuriyetleri ve Güney Asya ülkeleriyle birlikte araya getiren EİT’nin 8 milyon kilometrekarelik birlikte piyasası ve 500 milyona yaklaşan nüfusu içerisinde barındırdığına dikkati çekici Oral, şunları kaydetti:

"Üye ülkeler natürel kaynaklar açısından varlıklı olmakla birlikte, konuşu ve toplumsal kalkınmaya mebni birlikte geleceğe ulama sağlayacak konuşu eşme çeşitliliğine de sahiptir. Bu da Türkiye’nin müessis üyesi bulunduğu bu teşkilatı en çalışan arsıulusal diyalekt örgütlerden bir tanesi yapmaktadır.

EİT, üyesi ülkeler yoluyla Basra körfezi, Hazar Denizi ve Kafkasya edinmek az daha Balkanlara denli münakale olanağı ile izlemsel kendisine da dünyanın en izlemsel konumdaki örgütlerinden biridir."

Büyükelçi Oral, tahsil edilen kararların yaşama geçirilmesi biçiminde üyeler arasındaki semt ticaretinin 100 bilyon doları çıkmasının muhtemel bulunduğunu da belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ