USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomide 2021 hakeza geçti

Türkiye'de senenin sonuç çeyreğinde, efdal ürem döngüsü yerine, "yüksek büyüme, az akan açık" odaklı toy müşterek ekonomi politikası uygulamaya konuldu.

Ekonomide 2021 hakeza geçti
22-12-2021 11:29
Ankara

Türkiye, geçmiş çeyrekte toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerine karşın dünyada en güzel başarım yayınlayan ekonomilerden birisi olurken, dış satım ve uran üretimi büyümenin lokomotifi oldu. İhracatta senenin geçmiş aylarında rekorlara imza atıldı.

Büyüme, dış satım ve uran üretiminde zait başarım sergilenen geçmiş çeyrekte, Ekonomi Reform Paketi ve Milli Uzay Programı ilkin edinmek kabilinden nice bölgede Türkiye ekonomisine bağlı kere haritaları anlaşılan oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasındaki (TCMB) fariza değişimi, gündemin öne çıkan başlığı bulunan geçmiş çeyrekte, salgından dokunca gören esnaf, sanatkar ve esas ad tacirlere müteveccih dirimlik kaybı, icar ve iş hacmi kaybı dayanaklık etmek ödemeleri gerçekleştirildi.

Salgın dolayısıyla toptan hazırlık zincirinin bozulması ve mal fiyatlarındaki faziletkâr artışlardan Türkiye'deki fiyatların da etkilendiği bu dönemde, enflasyonla uğraş kapsamında fahiş paha artışı yapanlara dirlik denetimler artırıldı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca nice kuruluşa yönetimsel mülk cezası uygulandı.

Türkiye ekonomisi, toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla birlik kapanma da geçerli senenin ikinci çeyreğinde nema trendini ve ihracatta rekorlara imza atmayı sürdürdü.

Kovid-19 salgınına müteveccih önlemler kapsamında senenin ikinci çeyreğinde birlik kapanma devri (29 Nisan-17 Mayıs) yaşanırken, bu süreçte salgından etkilenen sağlam baş döndürücü kitleye müteveccih destek sunar uygulamaya konuldu. Ticaret Bakanlığınca esnaf ve sanatkara dü ayrı ekip şeklinde bağış desteği sağlanırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde KOBİ'lere finansman desteği düşüncesince 2021 Nefes Kredisi devreye alındı. Ödeme güçlüğü çekilen çek ve senetlere bağlı suhulet getirildi. Başlamış yürütme ve batkınlık takipleri de durduruldu. Emeklilerin şetaret ikramiyesi de 1000 liradan 1100 liraya çıkarıldı. Kamuya müteveccih mevhibe ve prim borçları düşüncesince konfigürasyon olanağı da tanındı.

Ticaret Bakanlığında fariza değişim işlemi yapılırken, Ruhsar Pekcan'ın adına AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi.

Merkez Bankasının 128 bilyon dolarlık sakınma tartışmaları da ikinci çeyrekte ruzname maddesi oldu.

Türkiye, gezim sezonuna denktaş mevrut üçüncü çeyrekte tarihinin en iri orman yangınlarıyla uğraş etti.

Orman yangınları, 28 Temmuz’da Manavgat'ta başladı. Antalya, Muğla ve Isparta ilkin edinmek kabilinden 54 ilde kısaca 300 orman yangınına, karadan, açıktan ve denizden engelleme edildi.

Yeni sima koronavirüs salgınının etkisiyle dünyada bozulan hazırlık zincirlerine seçenek arayışlarının Türkiye'ye bulunan merakı artırdığı bu dönemde, salgınla uğraş kapsamındaki tedbirlerle üretime bitmeme fail Türk şirketleri, emlak süresince gereksinimleri karşılarken ihracatta bulunan pazarlara yenilerini ekledi. Türkiye ekonomisi, faziletkâr dış satım performansını sürdürdü ve toy dış satım rekorlarına imza attı.

Üçüncü çeyrekte açıklayan nema rakamı, e-ticaret platformu Hepsiburada'nın evren uygulayım bilimi borsası Nasdaq'da çecik bildirme edilmesi, Türkiye'nin tabakalı iklim savunmasının domestik ve ulusal sistemlerle sağlanmasına müteveccih atılmış adımlar, ehemmiyetli ruzname maddeleri ortada arazi aldı.

Türkiye'de senenin akıbet çeyreğinde, faziletkâr getiri döngüsü yerine, "yüksek büyüme, bağan akan açık" odaklı toy müşterek ekonomi politikası uygulamaya konuldu.

İhracat ve nema verileri senenin akıbet 3 ayında da zait seyretti. Bu devirde açıklayan eylül, teşrinievvel ve teşrinisani ihracatında rekorlar tazelendi ve dış satım artışını sürdürdü. Türkiye ekonomisi, senenin 3'üncü çeyreğinde güzeşte senenin bire müşterek zamanına layıkıyla yüzdelik 7,4 nema kaydetti. Türkiye, bu oldukça verisi açıklayan G20 devletleri ortada en aceleci büyüyen ikinci diyar oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faziletkâr getiri döngüsü yerine, yatırım, üretim, istihdam, ihracat, nema odaklı ekonomi politikasına odaklanıldığını, istihdamın korunduğu toy müşterek ekonomi modeline geçildiğini bildirdi. Bu kapsamda, temel noktasını "yüksek büyüme, bağan akan açık" gerçekleştiren "Türkiye Ekonomi Modeli" uygulamaya konuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdaki dalgalanmayı durdurarak göreli müşterek denge getirmek düşüncesince toy vasıtaların devreye alınacağını açıkladı. Erdoğan, düzey getirisinin bankadaki Türk lirası varlığının tevdiat hasılatının üzerinde kalması şeklinde aradaki farkın aracısız vatandaşa ödeneceğini bildirdi. "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü devreye alındı.

Görevden affını talip ve talebi bildirme edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati getirildi.

Türksat 5B uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ