USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ekonomik krizdeki Afganistan’da evren narkotik trafiğinin deposu kenevir ekimi sürüyor

Taliban uyuşturucuyla savaşım vaadine rağmen konuşu darboğazdaki halkın en ehemmiyetli dirimsel kaynağına halen engelleme edemedi.

Ekonomik krizdeki Afganistan’da evren narkotik trafiğinin deposu kenevir ekimi sürüyor
29-11-2021 13:25
Kabil

Taliban'ın Afganistan yönetimini devralmasının arkası sıra narkotik ticaretini yasaklaması gündemdeyken, kenevir hala çiftçilerin en karlı ekini olmaya bitmeme ediyor.

Afganistan dünyada gayrikanuni yollarla narkotik bap elde edilmiş bitkilerin en birlikte tomar üretildiği ve ihraç edilmiş bulunduğu devletlerin başlangıcında geliyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin (UNODC) kasımda yayımladığı tutanağa göre, dünyada afyon üretiminin yüzdelik 85'inden dahası Afganistan'da yapılıyor.

Taliban’ın ülkeye eskiden eş iri seviyede bilgili bulunduğu 1996 sonbaharı ile ABD işgaliyle devrildiği 2001 yılları arasındaki dönem, Afganistan’da afyon üretiminin en uzuv düşmüş bulunduğu fasıl adına kayıtlara geçti. Ancak 2001'den sonradan afyon üretimi çabucak arttı.

Kenevir ekimi ve üretiminde de Afganistan 2015-2019 yıllarında Fas'tan sonradan ikinci tam bulunuyordu.

Birleşmiş Milletler (BM), 2010'da Afganistan'ın dünyada en birlikte tomar kenevir üreten gayrimenkul bulunduğunu duyurdu.

Taliban'ın ağustostan itibaren ülkeye baştan bilgili olmasıyla en kesif yinelediği vaatlerinden birisi uyuşturucuyla uğraş oldu.

Ancak Taliban'ın iktidarı devralmasıyla ülkeye müteveccih arsıulusal yardımlar da sonuç buldu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afganistan'da aceleci besin güvensizliği ile gönül rahatlığı karşıya küsurat can sayısının minimum 18,8 milyon bulunduğunu ve sayının sene sonuna derece 22,8 milyona yükselmesinin beklendiğini duyurmuştu.

Geniş ekincilik sahalarında ekimler sürüyor

Taliban, esbak hükümetle harbinde ehemmiyetli birlikte sağlık deposu adına yararlandığı kenevir ve haşhaş ekimi ve bunlardan elde edilmiş narkotik maddelerin ticaretini yasaklayacağını duyurmasına rağmen, çiftçiler şu anne derece rastgele birlikte engelle karşılaşmadıklarını anlatım etti.

Afganistan'da doğrudan çabucak kâffesi vilayetlerin rustik sahalarında açık kenevir ve haşhaş tarlaları değerlendirmek mümkün. Hasat tarihi vardığında çiftçiler mahsulleri toplayıp işleyerek elde ettikleri ürünleri lazım gayrimenkul içre gerekse gayrimenkul haricinde çalışkanlık yayınlayan narkotik tacirlerine satıyor.

Kenevir tarlalarından rastgele birlikte sene birlikte kat semere elde ediliyor. Temmuz sonlarında eskiden teşrin işlemi yapılırken, eskiden teşrin böylelikle verim toplanıyor. Haşhaşın ekimine ise açıklık ayının eskiden yarısında başlanıyor.

Kenevirden tıp, kozmetik sahalarında faydalanılıyor, kumaş, ip, kağıt, mahrukat kıl payı mahsulat elde edilebiliyor.

Bazı toprak malikleri mahsulü özlük işlerken birileri da işleyecek şahıslara satıyor.

Ülkede kenevirle elde edilmiş maddeye de "Çers" deniliyor. Çers, genel anlamda sağlık donör bap adına sigara, nargile ve çaya karıştırılarak kullanılıyor. Buharlaştırılarak dumanı da içe çekilebiliyor.

Ülke dışındaki narkotik tacirleri daha erdemli fiyatlara satıyor

Ciddi konuşu bunalım içerisindeki ülkede, kenevirden elde edilmiş maddenin 1 kilogramının 150 dolara, ürünün en baş döndürücü alıcısının bulunduğu Pakistan’da ise 300 dolara satılması Afganların ekimi sürdürmesinin ehemmiyetli nedenlerinden.

Kandahar il merkezinden tahminî 30 kilometre uzaklıkta Pencvayi ilçesinde yolun köşe ve iç kesimlerinde onlarca dönümlük kenevir tarlası bulunuyor.

AA muhabiri, kenevir ekimi karşılayıcı çiftçilerle konuştu.

Tarla sahibi Kudretullah Serhadi, başta Pakistan iktisap etmek kıl payı iri miktarda gayrimenkul dışındaki narkotik kaçakçılarıyla iş yaptığını söyleyerek, bu insanların ürünü baş döndürücü daha pahalıya sattıklarını belirtti.

Serhadi, "Keneviri narkotik kaçakçılarına satıyoruz. Kaçakçılar ise gayrimenkul içi ve haricinde bunları güzel birlikte ücretle satıyor." diyerek, maddesel hasılatının da güzel bulunduğunun altını çizdi.

Kenevir ticareti karşılayıcı ve isminin açıklanmasını istemeyen Kandaharlı birlikte tecimen ise keneviri, Kandahar'ın Reg ilçesi üstünden gümrüksüz yollarla Pakistan'a götürdüklerini ve duyurulmayan halde narkotik tüccarlarına sattıklarını anlattı.

Tüccar, "Bu iş bizlere baş döndürücü güzel servet kazandırıyor, bu işi yalnızca Pakistan’da değil Nimruz vilayeti üstünden İran'a da yapıyoruz. Yurt içre ise satışı az." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın şu anne derece ticaretlerine birlikte bariyer getirmediğini kaydeden tüccar, "Uyuşturucu ticaretini arsıulusal kurda yapanlar da mevcut lakin bizim işimiz şimdilik Pakistan ve İran'a satmak." niteleyerek konuştu.

Ülkenin şimal vilayetlerinden Belh'in Dehdadi ilçesinde canlı fellah Gavsıddin Rahmani, kenevir ekiminin başka mahsullere mucibince en karlı semere bulunduğunu dile getirdi.

Rahmani, 5 dönüm kenevir tarlası bulunduğunu ve hasılatının güzel bulunduğunu vurgulayarak, "Uyuşturucu tacirleri kimin kenevir ektiğini biliyor. Kendileri geliyor bize. Bizim gitmemize lazım yok." niteleyerek konuştu.

15 senedir kenevir ektiğini aktaran Rahmani, Taliban'ın narkotik ticaretiyle uğraş edeceğini açıklamasıyla tedirginliğe kapıldığını fakat şu anne derece kendisinin de rastgele birlikte engelle karşılaşmadığını aktardı.

Rahmani, "Taliban’ın gelmesiyle az buçuk kırgınlık oluştu. Bu sebeple kenevirin görünür olmaması düşüncesince hav tarlalarının arasına ektim. Yıllardır yaptığım geliri en erdemli eskiden teşrin hav ve kenevir." halinde konuştu.

Rahmani, Afganistan’da en nitelikli kenevirin Belh vilayetinde yetiştiğini ve Kabil'deki narkotik tüccarlarına baş döndürücü sayıda semere sattığını söyledi.

Gelirinin güzel olduğuna ayraç fail Rahmani, bu işi hazırlamaya bitmeme edeceğini laflarına ekledi.

Taliban'ın narkotik ticareti ile uğraş söylemi

Taliban gayrimenkul yönetimini devraldıktan sonradan narkotik ticareti ile uğraş edeceğini fakat bunun arsıulusal yardımların bitmeme etmesiyle beklenir olacağını belirtmişti.

Önceki Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetin düşmesinin arkası sıra Afganistan'a müteveccih arsıulusal yardımlar durmuş, ülkenin gayrimenkul dışındaki bankalarda mevcut rezervleri dondurulmuştu.

Ekonomik krizin yaşandığı Afganistan'da milyonlarca insanoğlu besin problemi yaşarken Taliban'ın narkotik ticaretiyle uğraş söyleminde ne derece kalburüstü olabileceği nikbet konusu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ