USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonominin hal gözleyen başlıkları G20'de evren liderlerinin anne gündemi olacak

G20'nin Roma’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde, evren liderleri, toy yüz koronavirüsün etken bulunduğu esenlik ve kazançlı krize hakkında "kapsayıcı ve sürdürebilir kazançlı toparlanma" görüşünü masaya getirecek.

Ekonominin hal gözleyen başlıkları G20'de evren liderlerinin anne gündemi olacak
28-10-2021 12:26
Berlin

Dünyanın en iri 20 ekonomisini indinde araya getiren G20'nin Roma’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde, hava değişikliğiyle mücadele, toy sima koronavirüs (Kovid-19) pandemisi, sayısal ekonominin vergilendirilmesi ve ticaret ve jeopolitik gerilimler gündeme gelecek.

Dünya liderleri, Kovid-19 aşısında toptan eşitsizliği çözmeye çalışarak, "kapsayıcı ve sürdürülebilir konuşu toparlanma" görüşünü masaya getirecek.

2020-2021’de evren nazirsiz zorluklarla dirlik karşıya kaldı. Kovid-19 pandemisinin etken yer aldığı toptan esenlik krizi, evren çapında şahısların ve ekonomilerin günce işleyişini madun yukarı etti. Bu dip değişikliklerin indinde neticesinde olarak, dünyanın değme köşesinde hava değişikliği ve müsavatsızlık kabilinden öbür sistemik teessürat arttı.

Yerel ve diyalekt zorlukların toptan indinde aciliyet kazanılmış yer aldığı ve elan güzel indinde dünyayı baştan nesir ika döneminin sınırlar çeşidinden özgür indinde ölçekte değişmeyen ödeme ve yürütüm gerektirdiği bildirme edilirken, toptan konuşu hastalıkların çözümünde ehemmiyetli platformlardan bir tanesi muazzez G20 Liderler Zirvesi, 30-31 Ekim’de İtalya’nın Roma şehrinde yapılacak.

G20 Dönem Başkanlığı'nı 1 Aralık 2020’de Suudi Arabistan’dan alarak toptan mesail dair çalışmaya süregelen İtalya, kullanmakta olanları Kovid-19 pandemisinden korumaya, hava değişikliğiyle mücadeleye ve konuşu toparlanmayı sürdürülebilir kılmayı odaklanmayı yansıtan önceliklerini “insanlar”, “gezegen” ve “refah” namına tanımladı.

Roma, eşitsizliklerle mücadele, bayanların güçlendirilmesi, enerjide dönüşümü hızlandırma, hava değişikliği, toptan ticaret sisteminde saydamlık kabilinden gündemler hazırladı.

Dünyayı gözleyen toptan zorlukların ortadan kaldırılması dair G20 Roma Zirvesi'nin dönüm noktası olmasını talip İtalya, eğitim, sağlık, ticaret ve yatırım, kalkınma, sayısal ekonomi, yolsuzlukla mücadele, istihdam, erke dönüşümü, hava sürdürebilirliği, çevre, kültür, gezim ve ekincilik kabilinden 8 anne dolambaç altında gündemler de hazırlayarak, dünyanın iri ekonomilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Dünya ekonomisinin yüzdelik 80’ini, evren ticaretinin kestirmece yüzdelik 75’ini meydana getiren G20'nin mütekâmil ve büyümekte bulunan ülkelerinin liderleri, Roma Zirvesi'nde 16’ncı kat indinde araya gelecek.

Liderlerin, zirvede aşırı taraflılık, muadele ve esenlik hizmetlerine erişimin inanca dibine alınması, gelecekteki konuşu şoklara dirlik direncin oluşturulması ve umumi refahın desteklenmesi doğrultusunda aceleci indinde müstevli cevabı sağlamaya odaklanmaları ve toy taahhütlerde bulunmaları bekleniyor.

Kovid-19 salgınının bitmeme etmesi nedeniyle, İtalyanlar, G-20 oturumlarına erişimi, önderi de engelleme kazanmak amacıyla şehir başına yalnızca dört kişiyle sınırlamayı planlıyor.

G20'de liderler düet görüşmelerde gerilimleri azaltmaya çalışıyor

Küresel sorunlara analizör bulunması hedeflenen G20 zirvesinde yalnızca konuşu ve mali mesail değil, başta düet görüşmelerde sığınmacı krizi, aşıda korumacılık, toptan ekonomiyi zılgıt fail belirsizliklerin kaynakları ortada yayınlanan jeopolitik gerilimler ve diyalekt arbede kabilinden konularının da damgasını vuracağı kestirim ediliyor.

Geçen sene Suudi Arabistan fasıl başkanlığında mevhum ortamda planlı G20 Liderler Zirvesi'nde evren liderleri, Kovid-19 sonrası büyümekte bulunan devletler ve az mütekâmil devletlerin ekonomilerinin baştan toparlanmasına iane edilmesine dayanak vermişti. Roma’da bu yönde meydana getirilen icraat masaya yatırılacak.

Zirve, Lehman Brothers'in çöküşünün arkası esna esneyen (2008) toptan mali krize hal anmak düşüncesince önceki kat toplanmıştı. Krizin etkilerinin giderilmesi düşüncesince G20 şehir liderleri arsıulusal güven kuruluşlarına krizle mücadelede araştırma görevlisi olacak kapital yardımı ika neticesinde alınmış, bu bağlamda başta IMF ve Dünya Bankası’na 1,1 trilyon dolar ek medet sağlanması G20’nin çalışan indinde vasat olmasında önceki ehemmiyetli hamle atılmıştı.

Bu yılki Roma zirvesi, toptan limonluk emisyonlarının yüzdelik 80'ini yapan G20 ülkelerinin konumunun eleştiri olabileceği İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan (COP26), yalnızca evvela geldiği düşüncesince de başta ehemmiyetli görülüyor.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özümleme etmesi bekleniyor

G20'de, Türkiye, ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve gurur namına Avrupa Birliği (AB) arazi alıyor. Dünya nüfusunun kestirmece üçte ikisi yahut yüzdelik 60’ı G20 vatanlarında yaşıyor.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler, G20 zirvelerinde derneşik arazi alıyor. Ayrıca ev sahibi şehir takım ortamında sıfır ülkeleri, diyalekt organizasyonları ve öbür arsıulusal organizasyonları zirveye çağırma edebiliyor.

G20 zirvelerinde İspanya derneşik namına temelli indinde mihman şehir namına katılırken, İtalya fasıl başkanı namına Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur'u zirveye çağırma etti.

Bu ayın sonuç haftasındaki zirveye aralarında Amerika Başkanı Joe Biden, görevi devretmeye hazırlanmakta bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aralarında bulunmuş yer aldığı aşırı sayıda ülkenin büyüklük ve hükümet başkanları katılacak.

Türkiye’yi zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özümleme etmesi ve G20 zirvesinde evren liderleriyle hararetli indinde diplomatlık trafiği yürütmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kovid-19 sonrası toptan yönetişim: elan eşit, adil, dayanabilen ve sürdürülebilir indinde evren düşüncesince Türkiye’nin vizyonunu" liderlere aktararak, BM reformu düşüncesince Türkiye’nin önerilerine bağlı ehemmiyetli içerikler sunması da öngörülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirveye devir içi katılmaları bekleniyor

ABD art döndü mü?

ABD Başkanı Joe Biden, “Amerika'nın art döndüğünü” anons ederek görevine başlamıştı.

Biden, küçük ay 2021’de Münih Güvenlik Konferansına videoteyp konuşma eliyle katılarak ABD'nin Avrupa Birliği (AB) ve müttefikleriyle toy dönemdeki ilişkilerini değerlendirirken, "Amerika art döndü, transatlantik ittifakı art döndü. Artık geriye değil, baş başa önümüze bakacağız." ifadesini kullanmıştı.

Biden, "ABD, yüzleştiğimiz hastalıkların çözümü düşüncesince AB'deki ortakları ve kıtadaki öbür başkentlerle aşırı andıran çalışacaktır.” sözünü vermişti.

Biden’ın bu laflarını hesabına getireceğine bağlı endişeler ABD’nin Afganistan'dan “feci” halde art çekilmesi ile artarken, Biden’ın şehir iç siyasetinde konuşu mevzularda mütekait vaziyette kalması Washington’un hava değişikliği ve Kovid-19 sonrası konuşu toparlanma dünyaya önderlik edeceğine bağlı tereddütleri de artırıyor.

ABD’nin Afganistan’dan çekme süreci ve yöntemi, müttefikler gözetiminde ABD’nin güvenilirliği dair istifham işaretlerine kaynak olmuştu.

Biden’ın G20’deki müttefiklerini “ABD’nin art döndüğünü” inandırma etmesi düşüncesince Roma’da hararetli görüşmeler yapması bekleniyor. Avustralya'nın Fransa'dan tahtelbahir alımını silme ederek Amerika ve İngiltere ile çekirdeksel enerjili tahtelbahir nesir ika dair anlaşmazlığa sonuncu indinde sonuç düşüncesince Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi bekleniyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a layıkıyla Biden, G20’de aşırı uluslu firmaların faaliyette bulundukları devletlerde 2023'ten itibaren minimum yüzdelik 15 oranında vergilendirilmesine müteveccih anlaşmanın sağlamlaştırılmasına müteveccih de görüşmeler yapacak.

Ayrıca Biden, ABD’nin İran’ın çekirdeksel anlaşmaya art dönmesine müteveccih stratejisine dayanak düşüncesince görüşmelerde gerçekleştireceği belirtiliyor. Biden, Tahran’ın 2015’teki çekirdeksel anlaşmadaki taahhütlerini hesabına getirmesi biçiminde anlaşmaya art döneceklerini duyurmuştu.

ABD başkanının ayrıca, pandeminin arkası esna donsuz devletler düşüncesince borçların hafifletilmesi ve hava değişikliği mevzusundaki taahhütlerin hızlandırılmasını ve toptan tedbir zinciri kısıtlamalarını ve çabucak kalan erke fiyatlarını G20’de öbür liderlerle görüşmesi bekleniyor.

Analistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirveye katılmamasının (çevrim içi katılmaları bekleniyor) Biden’e üstünlük sağlayacağını belirtiyor

“Dünya beşten büyüktür’

İtalyan öğretim üyesi Valeria Giannotta, G20'nin bahis konusu zirvesine ilişkin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Kovid-19 sonrası “sürdürülebilir, adil, etraflıca ve dirençli” indinde konuşu toparlanmaya dünyanın gereksinimi bulunduğunu söyledi.

Bunu iletmek düşüncesince hepsi devletlerin ve arsıulusal kuruluşların eş çabasına gerekseme bulunduğunu vurgulayan Giannotta, aşırı müsait sistemin sonuç zamanlarda enikonu “zayıf ve etkisiz” kaldığını dile getirdi.

Giannotta, “Bu nedenle, değme şeyden evvela arsıulusal kurumları reforme eylemek gerekiyor. Örneğin, güven ve iktisat dalında toptan yönetişimi perçinlemek düşüncesince Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ve gelecekteki salgınlara birlik kuvvetli karşılık vermesi düşüncesince Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) düzeltme yapılmalı.” dedi.

En aceleci düzeltme ihtiyacının BM’de bulunduğunu özetleyen Giannotta, “Gerçekten de arsıulusal manzume 1945'ten bu yana değişti ve bulunan kurumsal aranjman bu zamanlarda çelim dağılımını yansıtmamaktadır. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan yerinde namına ‘dünya beşten büyüktür’ün altını çiziyor. İtalya'nın da duruşu bu yönde.” değerlendirmesinde bulundu.

Giannotta, Kovid-19 salgınının yalnızca beş altı şahsi tutumu değiştirmekle kalmayıp bire indinde sürede iri indinde konuşu bunalım oluşturduğunu belirterek, algının ortaya çıkmasının arkası esna toptan GSYH gelişmesine müteveccih aşığı müsait risklerin hızlandığını aktardı.

Giannotta, şunları kaydetti:

“Kriz evren ticaretini menfi etkiledi, bire indinde sürede hem devletler ortada hem de şehir toplumları ortamında eşitsizlikleri artırdı. Dünya ekonomisinin toparlanması için, iri kabiliyetli indinde aşılama kampanyasının arkası esna elastiki maliye ve mal politikalarının uygulanmasının bitmeme etmesi gerekiyor. Salgın, devletlerin toptan istihsal zincirlerine bulunan çelimli bağımlılığını da gösterdi. Ek olarak, salgına karşılık vermede ve mücadelede amme esenlik sisteminin merkezi görevi de elan güzel anlaşıldı.” dedi.

G20 ve Afganistan

İtalya’nın G20 Başkanlığı'nda belirlediği “gezegen” önceliğinin, erke kaynaklarını arama eylemek ve parlak bulunan kaynakları yetiştirmek gayesi taşıdığını vurgulayan Giannotta, Kovid-19’un ağır konuşu ve içtimai etkilerinin Paris İklim Anlaşması'nın uygulanmasını tehir riski taşıdığını ve G20’nin bu anlaşmanın uygulanmasını cedelleşmek düşüncesince akıllıca düz sunduğunu kaydetti.

Giannotta, Afganistan’daki hali Batı'nın iri indinde muvaffakiyetsizliği namına niteleyerek, ülkedeki 20 salname NATO varlığının terörizmi arama dibine alamadığını, hanımlar ve çoluk çocuk düşüncesince elan güzel şartlar oluşturamadığını tabir etti.

Giannotta, Afganistan’a ilişkin, “Başta sağlık, mekân ve yoksullukla uğraş kazanmak amacıyla amme mallarının inanca dibine katılması açısından arsıulusal iş birliğinin güçlendirilmesi G20 zirvesinin neticesinde olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Taliban ile diyaloğu bariz sübvansiyon şansı elan faziletkâr bulunan yegâne NATO ülkesi olduğuna dikkati çekici Giannotta, “Afgan halkının insancasına desteğe gereksinimi var ve yardımımızın diyete değil aracısız çecik gittiğinden tehlikesiz namına bunu sağlamalıyız. Bu sebeple bazısı STK'lar Afganistan’daki krizinin etkilerini hafifleştirmek düşüncesince karışma edebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yerinde namına altını çizdiği gibi, 40 salname savaşın acısını çekici indinde ülkeyi ayrılma edemeyiz.” diyerek konuştu.

İtalya- Türkiye ilişkileri ehemmiyetli tamamlayıcılar üstünde dönüyor

G20 liderler zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine de yer veren Giannotta, “Geçen mart ayında hayret indinde halde ortaya çıkan krizden bu yana önceki toplantıları olacak. Masada düet münasebat yanı esna Avrupa Birliği, konuşu ortaklaşa iş ve diyalekt mevzular kabilinden anahtar başlıklar var. İtalya ve Türkiye ilişkileri hakkıyla de ehemmiyetli tamamlayıcılar üstünde dönüyor ve iktisat anne derece namına duruyor.” diyerek konuştu.

Giannotta, Libya, Doğu Akdeniz ve Afganistan kabilinden eleştiri mevzularda iş birliğinin yanı esna ticaret kütlesinin artırılmasının da gündemin önceliklerinden bulunduğunu belirterek, Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan 1.500'den indinde tomar İtalyan firması bulunduğunu, dü şehir arasındaki ticaret kütlesinin 20 bilyon dolar yöresinde bulunduğunu ve bunu doğacak devirde 30 milyara boşaltmak düşüncesince aykırı arzu bulunduğunu tabir etti.

Salgın önlenebilir miydi?

G20 Çalışma Grupları zımni sağlayıcısı ve Kanada merkezli Cuiriak Danışmanlık Üst Yöneticisi Dan Cuiriak da Kovid-19 pandemi esnasındaki gelişmelerin hükümetlerin hadisat üstünde ne denli kontrolden mahrum bulunduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

“Salgın önlenebilir miydi?” diyerek soran Cuiriak, “Çin’de Wuhan esenlik yetkililerinden 30 Aralık 2019'daki önceki ileti müstevli izlem sistemleri çeşidinden alındı. Kovid1-9’un genomunu keşfedildi ve 5 Ocak'ta Amerika hükümetinin umumi ağ sitesinde yayınlandı. Virüs düşüncesince aşılar, bildirilen önceki ölümlerin yer aldığı sıralarda modelleniyordu. Ancak o devirde beş altı ayrıklık dışında, virüsün yayılmasın mâni sürdürmek düşüncesince az elan rastgele indinde arama yoktu. 4. dalgadayız. Sürekli namına toy varyantlar ortaya çıkıyor. Şimdiye kadarki en güzel bilime sahibiz, fakat bu çarpıcı yönetişim anlamına gelmiyor. Hükümetler üstlenme ettiklerini çalışan indinde halde uygulayamıyorsa, G20'nin salgını ele alması ne araştırma görevlisi olabilir? değerlendirmesinde bulundu.

Cuiriak, dünyanın bugüne denli eş yer aldığı en mütekâmil geçmiş hizmet kapasitesine eş bulunmasına rağmen, taşımalık problemininin kontrolden çıktığını ve Çin, Brexit'in güzel çözümleme edilmesine karşın İrlanda uç sorunu, iş gücü arzı problemi ve tedbir zinciri problemi ile indinde konuşu yıkıma etken bulunduğunu anlattı. Cuiriak, Çin'in de yenilenebilir erke kapasitesi oluşturmada en mütekâmil şehir ve hükümet politikasını yürütüm dair en çarpıcı kabiliyete eş bulunmasına karşın indinde yalıtım krizine girmeden kömür kullanımını kısıntı dair indinde şeyler yapamadığını kaydetti.

OECD/G20’nin toptan bağış reformu adaletli değil

OECD/G20 Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı'na (BEPS) İlişkin Kapsayıcı Çerçeve’nin arsıulusal firmaların "verginden çekinme miktarını" düzeltmede aşırı çıtırbom kalacağını vurgulayan Cuiriak, “Kaçınılan bağış miktarı yalnızca OECD devletleri düşüncesince 1 trilyon doların üstünde ve kaçınılan bağış oransal namına büyümekte bulunan devletler düşüncesince elan fazla.” dedi.

Kapsayıcı Çerçeve’nin OECD devletleri düşüncesince yalnızca 150 bilyon dolar bağış geliri sağladığını ayraç fail Cuiriak, Ayrıca, sonuncu pazarlara devredilen bağış hakları (yaklaşık 30 bilyon dolar bağış geliri) aşırı uluslu firmalar çeşidinden elde edilmiş ve maddesel sıfır duran yaratıklar namına alışveriş değerlerine yansıtılan verilerin kıymetini adisyona katmıyor.

Bunlar, aşırı uluslu firmaların öz vatanlarında kapital hasılatları namına vergiye yayıncı olacak. Bu miktarın 800 bilyon dolar yöresinde bulunduğunu kestirim ediyorum ki bu da kestirmece 160 bilyon dolar kapital ateşçi vergisi geliri sağlayacak. Kapsayıcı Çerçeve altında adaletli ve hakkaniyetli indinde hal kıymetlendirmek zor.” değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ