USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomiye bağlı "torba" kanun Resmi Gazete'de

Ekonomiye bağlı tensikat içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ekonomiye bağlı
09-11-2022 04:06
Ankara

Kanunla, yenilenebilir enerjide mevhibe muafiyeti 25 kW'den 50 kW'ye çıkarıldı. Elektrik Piyasası Kanunu gereğince lisanssız yürütülebilecek ameliyat kapsamında yenilenebilir erke kaynaklarına mebni yalıtım enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları yahut kiraladıkları konutların yapı yahut cephelerinde, yerleşmiş gücü maksimum 50 kilovata derece yalıtım enerjisinden gerekseme fazlasını akıbet eşme hazırlık şirketine satanlar, selamet vergisinden affedilmiş olacak.

İşverenlerce, iş haklı yahut müştemilatında kemirmek verilmemiş hallerde çalışılmış bulunan günlere ilişik biricik günce kemirmek ücretinin 51 lirayı aşmayan kısmı, selamet vergisinden ayrıklık tutulacak. Ödeme bu ücreti aşarsa, aşan bölüm ile bu amaçla sağlanan öteki menfaatler, ecir adına vergilendirilecek.

Yurt haricinde meydana getirilen inşaat, onarım, kurup takma işleri ile fen hizmetlerde etkin bakım erbabına, çalışarak emlak dışındaki emekleri karşılığı işverenin emlak dışı hasılatlarıntan karşılanarak meydana getirilen ecir ödemeleri, selamet vergisinden ayrıklık olacak.

Bireysel şeriklik yatırımcısı dört dörtlük mükellef hafriyat kişilerin, edinim ettikleri dört dörtlük mükellef çok ortaklı şirketlere ilişik şeriklik hisselerini, minimum 2 sene elde tutmaları şartıyla Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye ilişik hükümlerine layıkıyla hesapladıkları hisselerin tutarlarının yüzdelik 75'ini, salname beyannamelerine husus çıkar ve iratlarından hisselerin edinim edilmiş yer aldığı çağda indirebileceklerine müteveccih düzenleme, 31 Aralık 2027'ye uzatılacak.

Yıllık tenzilat ücreti ise 1 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltilecek. Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilmiş selamet yahut hasılatlara uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Öğrenim kredisi borcu faizsiz ödenecek

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, toplama kredisi alanlar borçlarını, aldıkları hacim derece ödeyecek.

Öğrenim kurumundan yetkilendirilmiş bulunan yahut rastgele biricik sebeple tedris kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 sene sonradan neşet buyurmak üzere, güven almış yer aldığı derece müddette ve maaş dönemler biçiminde borcunu ödeyecek.

Borçlu borcunu talik talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK'den doğrulama edilmesi halinde, ön sene rastgele biricik arttırma olmadan, ahir zamanlarda ise değme sene düşüncesince maruz miktara yüzdelik 10 ilave edildikten sonra güven borcu hesaplanacak. Ancak mebni yılda TÜFE'nin yüzdelik 10'dan az olması biçiminde TÜFE uygulanacak. Erteleme işlemi en çok üç kez yapılabilecek.

Ödemenin askeriye zamanına emsal gelmesi halinde, borçlunun talebi üstünde rastgele biricik arttırma olmaksızın askeriye periyodunun sonuna derece güven borcu ertelenecek.

Maddi yahut türel nedenlerle takibinde kazanım namevcut ve yılları bütçe kanunlarında yayınlanan miktarları aşmayan güven borçları terkin edilecek. Katkı kredisi borcu ödemelerinde de bu esaslar uygulanacak.

Süresinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren rötar zammı hesaplanacak. Taksitlerin, akıbet taksitin önel evveliyatına derece ödenmemesi yahut az ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit fiyatları kovuşturulma yapılmak neredeyse mebni mevhibe dairesine bildirilecek. Taksitler düşüncesince hin aşımı süresinin belirlenmesinde, akıbet taksitin önel vakti asal alınacak. Vergi dairelerince bu alacaklarla mebni adına meydana getirilen tahsilatlar, kovuşturulma fail ayın sonuna derece Gençlik ve Spor Bakanlığına aktarılacak.

Öğrenimi esnasında yahut tahsilden sonradan ölenlerin yahut yüzdelik 90 ve kimlik bariyer sahibi oldukları dört dörtlük teşekküllü biricik hastanenin afiyet kurulunca saptama edilenlerin, artan borçları silinecek.

Kredi meydan yahut güven borcunun ifa vakti daha başlamamış kişilere, toplama ve ulama kredisi adına maruz tutarlara indeks hesaplanmayacak. Kredi arka ödemesi devam eden yahut borçları mevhibe dairesine kovuşturulma düşüncesince deklare bulunan kişilere, toplama ve ulama kredisi adına maruz tutarlara arttırma edilmiş indeks fiyatları terkin edilecek.

Yasanın yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten evvela toplama edilen tutarlar reddetme edilmeyecek ve mevhibe dairesine kovuşturulma düşüncesince bildirildiği biçimde daha toplama edilmemiş güven taksitleri içindeki indeks fiyatları terkin edildikten sonradan bulaşık taksitler vadesinde ödenmediği takdirde kovuşturulma edilmeye bitmeme olunacak.

-Yersiz meydana getirilen muhtaç, evde bakım katkısı ödemeleri arka alınmayacak

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle, gerçeğe akla yatkın sıfır afiyet yerleşmiş tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler hariç, bu kanun kapsamındaki insanlara bu maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe derece iletilen ödenen ve arka katılması müstelzim aylıklar ile bunlardan doğan ukubet ve faizler silinecek.

İlgililer kendisince rastgele adli, yönetimsel ve icrai kovuşturma yapılmayacak. Yersiz ödemeler kapsamında maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten evvela dümen kabilinden meydana getirilen tahsilatlar, ilgililerine reddetme edilmeyecek.

Tıp fakültelerinin 5. yılını tamamlayıp 6. yılına sabık öğrencileri ile dişçilik fakültelerinin 4. yılını tamamlayıp 5. yılına sabık öğrencilerine intörn eğitimi zamanında akademisyen rehberliğinde icra ettikleri infaz emekleri karşılığında mebni kurumların bütçesinden 12 kocaoğlan geçmemek üzere; talih üniversitelerinde ödemenin yapıldığı tarihteki açık minimum ecir tutarında, vakıf üniversitelerinde ise 4 bin 702 belirtke rakamının işyar maaş katsayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak tutarda maaş ecir ödenecek. Bu ödemeden rastgele biricik mevhibe kesilmeyecek.

Vakıf üniversitelerinde bu tutarın üstünde ifa hazırlamaya ve yapılacak ödemenin tutarını belirlemeye mütevelli heyeti salahiyetli olacak.

Turizmi Teşvik Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı kabilinden meydana getirilen parasız girişli değme tesisler, yalnız Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü yahut iştiraki firmalar kabilinden işletilebilecek, üçüncü insanlara devredilemeyecek ve işlettirilemeyecek.

Sosyal Hizmetler Kanunu'na katılan arızi maddeyle, gerçeğe akla yatkın sıfır doküman ve afiyet yerleşmiş tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler aut fazla, iletilen ödenen ve arka katılması müstelzim evde bakım katkısı ödemeleri ile bunlardan doğan faizler terkin olunacak. Yürürlük tarihinden evvela bu kapsamda toplama edilen tutarlar bakımından mebni şahıslar lehine tek biçimde ilişki hakkı doğmayacak ve meydana getirilen tahsilatlar reddetme edilmeyecek.

Kısa çalışmaya ilişikli işlemlere düzenleme

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle Kovid-19 sayesinde işverenlerin icra ettikleri zorba etken gerekçeli endamsız düzentileme başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişikli işlemler ile nakdi ecir desteği işlemleri kendisince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu personeline rastgele biricik vebal yüklenemeyecek.

Bu kapsamda Kovid-19 sayesinde ödenen endamsız düzentileme ödeneği ile nakdi ecir desteği ödemelerinde kavisli işlemlerden meydana gelen çok ve iletilen ödemeler ile nakdi ecir desteğinden yararlanan işçinin, müracaatta bulunmuş yer aldığı çalıştıran kabilinden çalışarak çalıştırıldığının tespiti biçiminde işverene geçerli yönetimsel mangır cezalarından, bu maddenin meriyet vakti bakımından toplama edilmemiş olanlar terkin edilecek. Tahsil edilenler reddetme yahut mahsup edilemeyecek.

Bu alacaklarla mebni başlatılmış kovuşturulma ve toplama işlemlerine bitmeme edilmeyecek, ilçe mercilerine geçiş etmiş bulunan dosyalarda kasıntı ve gözaltı aleyhine usa vurma giderine hükmedilmeyecek. Kısa düzentileme geçerli çağda çalıştıran kabilinden iştirakçi çıkarılmasına güvenerek oluşan çok ve iletilen ödemeler ile ukubet soruşturmasına yahut takibine husus reşit endamsız düzentileme ödeneği ile nakdi ecir desteği ödemeleri bu husus kapsamı haricinde olacak. Ceza soruşturması yahut kovuşturması neticesinde kovuşturmaya toprak olmadığına ilişikli değişmeyen yahut aklanma neticesinde verilenler kendisince bu husus gereğince terkin hükümleri uygulanacak.

Gümrük Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle arızi dış çekicilik diyeti kapsamında ferdî kullanıma muhtemelen ecnebi plakalı taşıtları Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getiren adalet malikleri kabilinden gümrük idaresine bilim verilmeden taşıtsız emlak dışına çıkılması haklı yolsuzluk cezası uygulanacak.

Yapılan bu değişiklikle taşıtın marka, manken ve yaşına layıkıyla değişmekle birlikte, orantısız biçimde faziletkâr yer aldığı değerlendirilen cezalarda indirime gidilecek.

BDDK ve SGK'ye ilişikli düzenlemeler

Kanuna göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), biricik veznedar yahut veznedar grubu düşüncesince çalışkanlık mevzuları bazında sınırlama yahut engellemeler gelmek şekli ile çalışkanlık izni vermeye salahiyetli olacak.

Bankaların müşterilerine sundukları hizmetlerin tehlikesiz ve okunabilen biricik biçimde sürdürülmesinde ehemmiyetli noktayı bulunan bakım sağlayıcıların uymaları müstelzim kökler ve esasları saptama yetkisi BDDK'ye veriliyor.

Mevduat bankalarının şeriklik fonu kabulü, mali isticar işlemleri; şeriklik bankalarının tevdiat kabulü; kalkınma ve envestisman bankalarının ise tevdiat kabulü ve şeriklik fonu kabulü kabil faaliyetlerde bulunmaları ve çalışkanlık sınırlamaları yahut kısıtlamalarına uymamaları halinde, 1 milyon liradan ve çıkar sağlanmış olması biçiminde sağlanan menfaatin dü katından az olmamak üzere, kısıtlılık ve sınırlamalara muhalefet oluşum fail tutarın yüzdelik 100'üne derece yönetimsel ukubet verilecek.

BDDK, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na naşir şirketlerce yapı izni düşüncesince aranan yahut ortaklık ortaklarınca kurucularda aranan şartların kaybedilmesi haklı bunların çalışkanlık iznini kaldırabilecek ve tasfiyesine değişmeyen verebilecek.

SGK'nin taşınmazlarının elektronik ortamda satışı da karışma peyda buyurmak neredeyse değme çeşitli satışı ve öteki iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişikli kökler ve esaslar, Kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

2022 senesinde maktu değer üstünden bakım alıntı sözleşmesi mamul amme darülfünun afiyet hizmeti sunucularının SGK'ye 31 Aralık 2022'ye derece verdikleri otama hizmetlerine ilişikli hep gerçekleşme ücretinin maktu değer kontrat tutarından bağan olması durumunda, aradaki ayırt terkin edilecek.

Sermaye azaltımında vergileme

Sermayeye eşme aktarımından itibaren 5 sene süresince kapital azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin böylece kapital azaltılmışsa, işletmeye konulmuş bulunan nakdi yahut ayni kapital ile ana paraya katılan öteki unsurların hep ana paraya oranlanması şekli ile azaltıma husus edilen meblağ içindeki unsurlar saptama edilerek vergilendirme yapılacak.

5 yıldan evvela kapital azaltımı önleyen kurumlarda ise azaltılan sermayenin en herşeyden ilk olarak ana paraya arttırma haricinde apayrı biricik adisyona nakledilmesi, işletmeden çekilmesi yahut kapital hesabından apayrı hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kar dağıtımına ilişikli mevhibe kesintisine naşir tutulacak hesaplardan, daha sonradan hoppadak kar dağıtımına ilişikli tevkifata naşir hesaplardan, vergiye naşir sıfır nakdi ve ayni ana paradan oluştuğu onama edilerek vergilendirme yapılacak.

Yapılan kapital azaltımında ana paraya katılan kaynakların bazılarının 5 salname süreyi aşması, bazılarının ise aşmaması haklı ise laf konusu kaynaklardan rüçhan adına ana paraya arttırma edilme vakti 5 yılı geçmemiş olanların çekilmiş yer aldığı onama edilecek. Böylelikle ana paraya arttırma olunan kaynakların minimum 5 sene süresince sermayede kalması özendirilerek, işletmelerin öz kaynaklarının çelimli kalması isteklendirme edilecek.

Geçmiş sene hasarlarının mahsubu şekli ile kapital azaltılması durumunda, azaltıma husus edilen kapital unsurları da kapital azaltımında vergilemeyi düzenleyen bu ahkâm kapsamında saptama edilecek. Ancak bu tutarlar üstünden kar dağıtımı yahut anne merkeze dökme meblağ kapsamında mevhibe kesintisi yapılmayacak.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasına uzatma

2022 yılı sonuna derece ecnebi paraların ve giranbaha hesabı bakiyelerinin Türk lirası tevdiat ve iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında tahavvül fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilmesi müstelzim akıbet gün 31 Aralık 2023 olacak. Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata gerçekleşme ettirilecek nema ve kar payları ile öteki hasılatları ayrıklık kapsamında tutulacak.

Cumhurbaşkanına, istisnayı, 31 Aralık 2023 evveliyatına derece değme biricik arızi mevhibe yahut salname aritmetik dönemleri sonu bakımından kurumların bilançolarında toprak meydan ecnebi nukut düşüncesince değiştirilmiş yahut beraberce uygulatma üstünde mezuniyet veriliyor.

Kaçak akaryakıtın tasfiyesi

Kaçak akaryakıtın tasfiyesine ilişikli iş ve işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığının dışarlık teşkilatı bulunan defterdarlıklar hesabına envestisman izlem ve eş güdüm başkanlıkları kabilinden hesabına getirilecek.

Satışı yapılarak likidasyon edilen gümrüksüz akaryakıtın bedeli, mebni il hususi idaresinin yahut envestisman izlem ve eş güdüm başkanlığının ekonomik durumuna selamet kaydedilecek.

Numune çözümleme neticeleri fen düzenlemelere akla yatkın sıfır ve en yaklaşan rafinericiye satılan gümrüksüz akaryakıtın adanmış bedeli de mebni il hususi idaresinin yahut envestisman izlem ve eş güdüm başkanlığının ekonomik durumuna selamet adına kaydedilecek.

Karşılıksız çek ve gıcırtı edilmiş borçlar

Karşılıksız çıkan ağırlık gıcırtı edilmiş, senet, güven kartı ve öteki güven borçlarını vaktiyle ödeyemedikleri düşüncesince Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen şahısların ve güven müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Temmuz 2023'e derece tamamının ödenmesi yahut baştan yapılandırılması halinde, eskiden ifa performanslarına ilişikli menfi kayıtları dikkate alınmayacak. Bu borçların anamal yahut taksit ifa vakti 1 Ekim 2022'den evvela olacak.

Kredi kuruluşları ve mali firmaların bulunan kredileri baştan yapılandırması yahut toy güven kullandırması, bu kuruluşlara türel ve cezai vebal doğurmayacak.

İçme sularının Sağlık Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan değme çeşitli araştırma ve çözümleme bedellerinden il hususi idarelerince 30 Eylül 2022'ye derece ödenmemiş bulunan ilişki tutarları, ferileriyle beraberce terkin edilecek. Bu alacakların tahsili düşüncesince açık davalarda değişmeyen verilmesine toprak olmadığına, yürütme takiplerinin ise iptaline değişmeyen verilecek.

Anayasa Mahkemesi reis ve üyelerinin fariza süreleri

Anayasa Mahkemesinin, mecburi tekaütlük yaşından evvela fariza süresi dolan başkanı ve Yargıtay, Danıştay, Sayıştay Başkan ve üyeleri arasından seçilen üyeleri, rastgele biricik el işi lüzum olmaksızın ve iletilen takım şartı aranmaksızın, artan fariza sürelerini tümlemek neredeyse geldikleri üyelik görevine arka dönecekler, boşalan ön uzuv ekibi kendilerine tahsis olacak.

Yükseköğretim kurumlarından seçilenler, talepleri üstünde ayrıldıkları yükseköğretim kurumuna yahut eksperlik sahalarına layıkıyla arzu ettikleri 3 yükseköğretim kurumundan birine atanacaklar.

Üst basamak yöneticileri, başıboş avukatlar, biricik numara dershane bilge ve savcılar ile raportörler arasından seçilenlerle, yükseköğretim ekibinden seçilip tedris üyeliğine değiştirmek istemediğini fariza süresi bitmeden biricik ay ortamında bildirenler, Sayıştay üyeliği ekibine atanacak.

Yaş haddine derece görevlerine bitmeme etmeleri öngörülen üyelerden gözyaşı sınırını doldurmadan zat talebiyle üyelikten çekilenler de düzenlemeye naşir olacak. Bu hükümler, 1 Ekim 2022'den itibaren uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Finansman şirketlerinin, kredilendirecekleri mangır yahut hizmetleri gerçekleştirme fail satıcılarla ilkin bağlanmış biçimde yapmaları mecburi bulunan sözleşmeleri, engin haberleşme araçlarının kullanılması şekli ile mesafeli adına da yapılabilecek.

Hizmet sağlayıcılarına müteveccih düzenlemeler

Hizmet sağlayıcılarınca kurumlar vergisi beyannameleri ekindeki selamet tablosunun açık satışlar kısmında tamlanan tutardan firmanın sefer hizmetlerinden elde etmiş yer aldığı açık adanmış kazancına sadme fail miktarın yüzdelik 2'si, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği kocaoğlan kovuşturulma fail ayın sonuna derece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bildirilecek.

Hizmet sağlayıcıları kabilinden belirlenen ulama payının tahakkukuna asal bildirimlerin süresinde yapılmaması yahut eksik/yanlış yapılması yahut tamlanan müddet ortamında ulama payının ödenmemesi/eksik ödenmesi biçiminde Bakanlık kabilinden bakım sağlayıcısına yapılacak tebliğle bildirimin yahut ödemenin, bildiri tarihinden itibaren 1 ay ortamında yapılması istenecek. Bu müddet ortamında ulama payının tahakkukuna asal bildirimin dört başı mamur ve akilane yapılmaması, ulama payının ödenmemesi yahut az ödenmesi hallerinde Bakanlığın bildirimi üstünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca bakım sağlayıcısının yetkilendirmesi bozma edilecek.

Hizmet sağlayıcılarınca, 2022 yılı Ekim-Kasım-Aralık devri sefer hizmetlerinden elde edilmiş açık adanmış kazancına sadme fail miktarın yüzdelik 2'si, doğacak sene mart sonuna derece Bakanlığa bildirilecek.

Hizmet sağlayıcılarına müteveccih tensikat 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Turizm oranı alınan işletmelerin hisse oranları azaltılıyor

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle yönetimsel mangır cezası madun ve yukarı sınırları güncelleniyor. Alt ve yukarı sınırları tamlanan yönetimsel mangır cezalarının uygulanmasında Ticaret Bakanlığınca ukubet ücreti saptanırken işlenen kabahatin hayıf içeriği, tekrarı ve sayısı, zeval zımnında elde edilmiş menfaatin ve illet olunan zararın büyüklüğü ile failin kusuru ve konuşu hali kabil hususlar dikkate alınacak.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının değişmeyen onama etme organı bulunan Yönetim Kurulu Başkanı, Tanıtma Genel Müdürlüğünden mesul Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olacak. Kamu-özel kesim ortaklık ile yönetilen ve ağırlıklı adına seçimle iş başına mevrut hususi kesim mümessillerinden oluşan Yönetim Kurulunun Bakanlık gezim işletmesi belgeli birleşik tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki rakamları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin casus rakamları artırılıyor. Turizm pres belgeli yiyecek içmece ve cümbüş tesisleri ile kükremek turizmi tesisleri de emlak çapında seçimle 3 sene süreyle belirlenecek biricik üyeyle asimilasyon edilecek.

Turizm oranı alınan işletmelerin gezim oranı oranları azaltılıyor. Buna göre, gezim payı, birleşik tesisler ile konaklama tesislerinden, Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve cümbüş tesislerinden ve kükremek turizmi tesislerinden binde 7,5 hesabına binde 5; gezi acenteleri ve iklim yolu işletmelerinden on binde 7,5 hesabına on binde 5 oranında alınacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığından gezim pres belgeli kükremek turizmi araçlarından gezim oranı alınmasına ilişikli kombinezon yürürlükten kaldırılıyor. Ancak bu araçlardan 31 Aralık 2022 evveliyatına derece gezim oranı alınacak.

Şans oyunlarına müteveccih düzenlemeler

Milli Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de meydana getirilen değişiklikle, pırtı piyangosu ve keşide ayarlamak talip müracaat sahiplerince alınan müsaade bedelleri düzenleniyor.

Buna göre, karşılığı akçe sıfır piyango kombinezon izni düşüncesince 2 bin liralık müracaat bedeli alınacak. Yapılan araştırma kararında müsaade verilmesi kararlaştırılan piyangolarda üstenme edilen ikramiye, rütbe yahut benzer menfaatlerin hep rayiç ücretinin yüzdelik 15'i düşüncesince özellikle müsaade bedeli alınacak. Yurt dışından ithal edilen yahut apayrı hafriyat ve hukuksal şahıslar kabilinden üretilen, gerçekleştirme edilen yahut ticaretine husus edilen mangır ve hizmetlerin ikramiye adına konulması biçiminde bu bağıntı dü sert adına uygulanacak. Kamu kasıntı ve kuruluşları ile mevhibe muafiyeti maruf evkaf ve amme yararına etkin cemiyetler kabilinden düzenlenecek piyangolardan ise müracaat yahut müsaade bedeli alınmayacak. Başvuru bedeli, baştan valüasyon oranında takvim yılı aslında muteber peyda buyurmak neredeyse artırılarak uygulanacak.

Düzenlemeyle yasa dışı nasip oyunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bu bağlamda değme çeşitli pırtı piyangosu, nasip oyunları ve biricik laf yahut benzer oyunları oynatanlar yahut oynanmasına toprak yahut olanak sağlayanlar, 3 yıldan 5 yıla derece cezaevi ve 10 bin güne; emlak haricinde oynatılan değme çeşitli pırtı piyangosu, nasip oyunu, biricik laf ve benzer oyunlara genel ağ eliyle ve vesair suretle ulaşım sağlayarak Türkiye'den oynanmasına olanak sağlayanlar 4 yıldan 6 yıla derece cezaevi ve 5 bin güne; değme çeşitli pırtı piyangosu, nasip oyunları ve biricik laf yahut benzer oyunlarla irtibatlı adına mangır nakline vasıtalık edenler, 3 yıldan 5 yıla derece cezaevi ve 5 bin güne; bireyleri reklam hasretmek ve vesair surette değme çeşitli pırtı piyangosu, nasip oyunları ve biricik laf yahut benzer oyunları oynamaya isteklendirme edenler, 1 yıldan 3 yıla derece cezaevi ve 3 bin güne derece adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Fiziki yahut elektronik ortamlar üstünden üçüncü kişilerce planlı değme çeşitli pırtı piyangosu, nasip oyunları ve biricik laf yahut benzer oyunları oynayanlara, mahallin en iri mülki dümen amiri kabilinden 5 bin liradan 20 bin liraya derece yönetimsel mangır cezası verilecek.

Gerekli izni meydan fakat çekilişleri yapmayanlar, keşide neticelerini anons etmeyenler, taahhütlerini hesabına getirmeyenler 2 aydan 2 yıla derece cezaevi ve 3 bin güne derece adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Belirlenen suçların işlendiği iş bölgeleri mahallin en iri mülki dümen amiri kabilinden ihtarda bulunulmaksızın 3 taban derece süreyle mühürlenerek kapatılacak. İş noktayı açılış ve düzentileme ruhsatına erbap iş yerlerinin ruhsatları, mahallin en iri mülki dümen amirinin bildirimi üstünde izin vermeye salahiyetli dümen kabilinden 5 mesai haset ortamında bozma edilecek.

Bu suçlarla irtibatlı adına nasip oyunları, değme çeşitli pırtı piyangosu, biricik laf yahut benzer oyunların oynanmasına tahsis edilen yahut oynanmasında geçer not yahut suçun konusunu meydana getiren pırtı ile bu oyunların oynanması düşüncesince ortaya konulmuş bulunan yahut oynanması şekli ile elde edilmiş değme çeşitli mangır varlığı değeri, Türk Ceza Kanunu hükümlerine layıkıyla zor alım edilecek.

KGK'nin fariza ve yetkilerine ilişikli düzenlemeler

Kanunla, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun (KGK) fariza ve yetkileri de düzenlendi.

Buna layıkıyla Kurul, mevzuata aykırılıkları saptama edilen özgür denetleme kuruluşları, özgür denetçiler, bilim sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar kendisince yönetimsel müeyyide neticesinde verebilecek, özgür denetime naşir işletmelerin mali tablolarının ölçün ve düzenlemelere uyumunun nezaretini yapabilecek.

Kurul, arsıulusal standartlarla ahenkli olacak biçimde Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarını belirleyecek, yayımlayacak, gerektiğinde değiştirilmiş pres büyüklükleri ve sektörler bakımından değiştirilmiş tensikat yapacak, bu mevzularda denetleme yapacakları yetkilendirecek ve gözetime naşir tutacak.

Bağımsız denetleme kapsamındaki işletmelerden bilim sistemleri denetimine naşir olacakları belirleyecek bulunan Kurul, bu denetimin arsıulusal standartlara akla yatkın adına yürütülmesini teminen düzenleme, yetkilendirme ve denetleme yapabilecek.

Kanunla, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca araştırma yapılacak denetleme müesseselerinin belirlenmesinde dikkate alınacak sürenin hesaplanmasında pratikte karşılaşılan karışıklıkların giderilmesi de amaçlanıyor. Buna layıkıyla izleyen araştırmalarda süre, eskiden incelemeye ilişikli Kurul kararını kovuşturulma fail takvim yılından itibaren baştan başlayacak.

KGK kabilinden meydana getirilen araştırmalar kararında özgür denetleme kuruluşları, özgür denetçiler, bilim sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar kendisince ikaz, uyarı, faaliyetin kısıtlanması, çalışkanlık izninin askıya katılması ve iptali karışma peyda buyurmak neredeyse akla yatkın yaptırımlar uygulanabilecek. Faaliyet izninin iptali ıssız aut peyda buyurmak üzere, yönetimsel müeyyide uygulanmasına değişmeyen maruz hallerde aykırılığı gerçekleştirenlere daim pedagoji bilimi yükümlülüğüne arttırma pedagoji bilimi yükümlülüğü getirilebilecek.

Takip ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt alacaklar

İşverenler kabilinden çalışanlara elektrik, natürel kavara ve öteki istinas giderlerine cevap peyda buyurmak neredeyse 30 Haziran 2023 evveliyatına derece arttırma adına meydana getirilen maaş 1000 lirayı aşmayan ödemeler, prime asal hasılata karışma edilmeyecek ve bu meblağ üstünden selamet vergisi hesaplanmayacak.

Yasayla bulaşık kovuşturulma ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt yürütme takibindeki alacakların likidasyon edilmesi amaçlanıyor.

İcra takip edeni başlatılmış bulunan, borçlusu hafriyat ad bulunan ve değme biricik yürütme dosyası bakımından temel ilişki ve ferileri karışma yürütme takip edeni başlatılmış yer aldığı tarihteki kovuşturulma tarihinde toprak meydan kovuşturulma ücreti 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile bu tutarın üstünde kovuşturulma başlamış olmakla beraberce 15 Ağustos 2022 vakti bakımından dosyada mamul tahsilatlar hasebiyle bulaşık kovuşturulma ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt alacaklar; alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek yürütme takiplerini sonlandırmaları koşuluyla önemsiz ilişki kapsamına alınacak.

Böylece önemsiz ilişki adına tanımlanan alacaklarından feragat fail mükelleflere, bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine layıkıyla önemsiz ilişki onama ederek kayıtlarından sürüm olanağı sağlanacak.

Telgraf ve Telefon Kanunu'na layıkıyla Hazine oranı ödemekle mükellef GSM operatörleri ve yetkilendirilmiş öteki işletmecilerin, takibinden vazgeçtikleri meblağ ortamında Hazine oranı hesaplanmasını gerektirir ilişki bulunması halinde, yürütme dosyasındaki kovuşturulma ücretinin yüzdelik 18'i, ödemeleri müstelzim Hazine paylarından mahsup yapılmak şekli ile reddetme edilecek.

İcra takiplerinin sonlandırılmasını isteklendirme buyurmak amacıyla yürütme takibinden çekilme hasebiyle katılması müstelzim harçlar alınmayacak.

Bankacılık Kanunu kapsamında çalışkanlık yayınlayan servet el şirketlerince, bankalardan 15 Ağustos 2022 vakti bakımından hin ve temlik alınan ve bu kanunun yürürlüğe girmiş yer aldığı gün bakımından anamal kovuşturulma bakiyesi 2 bin 500 liralık ve altında bulunan ferdî kalifiye değme çeşitli güven sözleşmesinden kaynaklı alacakların anamal kovuşturulma bakiyesinin yarısı; artan anapara, faiz, masraf, vekalet ücretleri ve benzer alacaklarının takibinden feragat edilmesi şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden TMSF'ye dökme tutardan Fonun iştiraki bulunan servet el firması kanalıyla ödenecek. Bu kapsamda likidasyon edilecek meblağ biricik hafriyat bireyin hepsi servet el şirketlerine bulunan namus borcu toplamı dikkate alınarak saptama edilecek.

Tasfiye edilen alacaklar hasebiyle verecekli tarafından, servet el şirketlerinden yahut Hazine ve Maliye Bakanlığından vekalet ücreti, usa vurma gideri ve benzer özellikle biricik adalet ve ilişki talebinde bulunulamayacak. Kapsama giren alacaklara cevap maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonradan servet el şirketlerince mamul tahsilatlar, bu şirketlerce borçlusuna reddetme edilecek.

Kovid-19 salgınında doğranan yönetimsel mangır cezaları

Kovid-19 salgınının yayılmasını karşılamak amacıyla 11 Mart 2020 tarihinden itibaren maruz ve ilgilisine bildiri edilmemiş bulunan yönetimsel mangır cezaları bildiri edilmeyecek. Tebliğ edilmiş bulunan cezaların tahsilinden vazgeçilecek. Bu maddenin meriyet tarihinden evvela işlenen laf konusu kabahatler düşüncesince yönetimsel mangır cezası verilmeyecek, toplama edilmiş bulunan yönetimsel mangır cezaları ise reddetme edilmeyecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle, dış satımcı birliklerinin redif akçelerine dökme tutarın yüzdelik 50'si ile yüzdelik 90'ı ortada Ticaret Bakanlığınca belirlenen miktar, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine katılmak neredeyse kapital taahhüdü ödemesi adına aktarılacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ