USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Emine Erdoğan, Nijerya’da Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Nijerya'nın başkenti Abuja'da Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı. Dost devletlerde oluşturulan hars merkezlerinin, ilişkilere verdikleri önemin birlikte nişanesi bulunduğunu tamlayan Erdoğan, "Abuja

Emine Erdoğan, Nijerya’da Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışına katıldı
20-10-2021 23:50

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Nijerya'nın başkenti Abuja'ya düzenlemiş bulunduğu görüşme kapsamında, Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı. Açılış esnasında meydana getirdiği konuşmada, Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştirmenin kendisi düşüncesince şişman feyiz bulunduğunu tamlayan Erdoğan, gösterdikleri konukseverlik ve içten gelecek düşüncesince şükranlarını sundu. Dost ve karındaş devletlerde oluşturulan firez merkezlerinin, ilişkilere verdikleri önemin birlikte nişanesi olduğuna ayraç fail Erdoğan, "Bu biçim ile Anadolu'nun bilim kapılarını Nijeryalı kardeşlerimize açıyor olacağız. Türk kültürünü hâlâ yakından aşinalık olanağı elde edeceğiniz gibi, dilerseniz Türk dili de öğrenebileceksiniz. Yunus Emre, Türk halkının can tahtında oturan birlikte Anadolu ozanıdır. Ancak mesajı evrenseldir. Onun hars komple mısraları insanoğlu sevgisini anlatır. Anadolu'da yoğun izler bırakmış Yunus Emre'nin mesajının, firez merkezimiz vasıtası ile Abuja'ya kavuşması şişman mutluluk. Bugüne genişliğinde 52 ülkede, 62 Yunus Emre Kültür Merkezi kurduk. Edebiyat, firez ve sanat, arkadaş ülkelerle bağlarımızı kuvvetlendiren en elleme araçlar. Yunus Emre, ünlü sözünde, Gelin tanıdık olalım, işi hazırlop kılalım, sevelim sevilelim, evren hiç kimseye kalmaz diyor. Sadeliği süresince akıbet evre yoğun anlamlar haiz bu uydurma tamamı kardeşliklerin başlangıcıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Kültür Merkezi'nin hayırlara punt olmasını dileyerek, emeği sabık her insana şükranlarını sundu.

"İnsan kalbinin, tek tercümana gereksinimi olmadığını görüyorsunuz"

Konuşmasında, Türkiye'nin başlatmış bulunduğu Afrika açılımıyla, 2005 yılından bu yana nice Afrika ülkesinde bulunma imkanının bulunduğunu tamlayan Erdoğan, benzeri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nice emlak dışı ziyaretine zevcelik ettiğini ve Afrika ülkelerine gelmeyi başta istediğini kaydetti. Afrika'ya etap attığı geçmiş günden bu yana kıtaya bulunan hayranlığının arttığını, burada nice adamlık hâline tanık bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu seyahatlerde, aramızdaki kültürel farklılıklara rağmen, tamamı insanlığın şişman birlikte fasile bulunduğunu içselleştiriyorsunuz. İnsan kalbinin, tek tercümana gereksinimi olmadığını görüyorsunuz. Dünyanın tamamı annelerinin sevincinin de gözyaşının da ayrımsız bulunduğunu anlıyorsunuz. Yani insanoğlu olmanın evrenselliğiyle tanışıyorsunuz. İşte bu süreçte, gönlümde birikenleri kaleme kabul etme gereksinimi hissettim. Başlı başına birlikte esin deposu bulunan Afrika'nın bendeki izlerini, makalenin kalıcılığına denyo ettim. Kültürel etkileşimin insanoğlu ortada elbette köprüler kurduğunu açıklama boy bos özellikte olduğuna inanıyorum" dedi.

“Afrika'yı 21. asrın yükselen yıldızı şekilde görüyoruz”

Emine Erdoğan, Afrika'nın adeta dünyanın dört başı mamur hazinelerini barındıran birlikte kasa olduğuna dikkati çekerek, kıtanın 2 binin üstünde ayrımlı anahtar ve budunsal toplumun evi olduğunu, 1 milyara birlikte hayli nüfusuyla baş döndürücü şişman birlikte potansiyelinin bulunduğunu bildirdi. "Afrika'yı 21. asrın yükselen yıldızı şekilde görüyoruz. Hak etmiş bulunduğu yere gelmesi düşüncesince de tamamı Afrika kıtasıyla el birliği halindeyiz" ifadelerini kullanan Erdoğan, Türkiye'nin Afrika Kıtası'ndaki büyükelçiliklerinin sayısının artmasının, ilişkilerin derinleştiğinin ifadesi olduğuna ayraç etti. Erdoğan, 2002 senesinde Türkiye'nin Afrika'da hoppadak 12 büyükelçiliği bulunurken, bugün 43 büyükelçiliğin çalışkanlık gösterdiğine nazarıitibar çekerek, "Önümüzdeki çağda bu sayıyı inşallah 49'a çıkarmayı hedefliyoruz. Ankara'daki Afrika büyükelçiliklerinin 2008 senesinde 10 bulunan sayısı ise 2021 senesinde 37'ye yükseldi. Türk Hava Yollarımız da Afrika'ya bulunan uçuşlarına toy rotalar ekliyor. Korona virüs (Covid-19) salgını öncesi, kıtada 40 ülkede 60 noktaya kez düzenleniyordu. Seyahat yasaklarının kalkmasıyla pervaz sayımız artırıyor ve hepimiz nice noktada baştan kavuşuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Afrika'yla bulunan arkadaşlığımız koruma ettiğim nice elleme projeye de esin oldu"

Afrika ile bulunan dostluğun, nice projesine esin bulunduğunu ve Afrikalı hanımlar katkıda mevcut olmak hesabına düşüncesince nice etap atıldığının altını çizen Erdoğan, "Afrika'yla bulunan arkadaşlığımız koruma ettiğim nice elleme projeye de esin oldu. 2016 senesinde Ankara'da Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi kurduk. Bu biçim sayesinde, Afrikalı kadınların, emeklerinin dört dörtlük karşılığını alabilecekleri adaletli birlikte piyasa oluşturduk. Literatüre kazandırdığımız, Afrika Yemek Kültürü ve Afrika Atasözleri kitapları ise kültürel yakınlaşmamızın yapıtı şekilde kitabevi raflarına eklendi. Her yıl, 25 Mayıs Afrika Günü'ne hususi etkinlikler düzenliyor ve Afrika'nın hâlâ elleme birlikte ana kara vizyonuna katkıda bulunmaya hız ediyoruz. Kitabımın satışından elde edilecek dirimsel de bulunduğu üzere Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi'ne aktarılıyor. Umarım Afrikalı hanımlarla bulunan dayanışmamıza manalı birlikte ulama olur" dedi.

"Kırılgan kesimler düşüncesince nice ülkede hususi iane programları yaşama geçirdik"

Türkiye'nin Afrika'yla ilişkisinin arı armağan yahut mevhibe muhtevalı birlikte döşeme hesabına müesses olmadığının altını çizen Erdoğan, kıtanın gelişim göstermesi ve kalkınmasının, dünyanın eş geleceği düşüncesince önemine yer vererek bunun düşüncesince de olanakları seferber ettiklerini kaydetti. İnsan odaklı aut siyaset kapsamında, Afrika ülkelerine terbiye desteği verdiklerini tamlayan Erdoğan, "Bugüne genişliğinde memleketimiz burslarından yararlanan Afrika öğrencilerinin sayısının, kısaca 14 bini bulması şişman mutluluktur. Dünyanın başına mevrut en şişman felaketlerden birisi bulunan Covid-19 salgınında da besin güvenliği sorunu çekici devletlerin beraberinde olduk. Kırılgan kesimler düşüncesince nice ülkede hususi iane programları yaşama geçirdik. Çok sevdiğim birlikte Afrika sav şu şekilde diyor, Hayırseverlik varlıktan değil, kalptendir. En baş döndürücü kalbimizle, Afrika'nın beraberinde olduğumuzu anlatım geçirmek istiyorum. Bugüne genişliğinde bulunduğu gibi, artık da kıtanın barış, istikrar, zenginlik ve kalkınmasına ulama sunmaya bitmeme edeceğiz. Afrika coğrafyasının muvaffakiyet ve mutluluğunun sürekli olmasını diliyorum" dedi.

Ayrıca hitabı sırasında, programda emeği sabık her insana şükranlarını sunan Erdoğan, en çelimsiz sürede baştan birlikte araya vürut temennisini iletti.

"Yunus Emre Enstitüsü'nün dünyanın değme durumunda kültüre ilgili birlikte Türkiye gündemi oluşturması akıbet evre önemlidir"

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı onur Ateş de dünyanın ciharıyek köşesinde Türkiye'nin firez elçiliğini karşılayıcı enstitünün toy birlikte merkezini Emine Erdoğan'ın teşrifiyle açmaktan şişman sevinme duyduğunu belirtti. Yunus Emre Enstitüsü'nün faaliyetlerini, Türkiye'nin arsıulusal ilişkilerini hâlâ ati boyutlara giymek neredeyse düzenlediğine ayraç fail Ateş, "Zengin birlikte kültürel birikimine erbap bulunan ülkemiz, evren gündemine kültürle, sanatla, kültürel mirasıyla gelmeyi ziyadesiyle adalet etmektedir. Kültür bu anlamda, ülkemizi steril gündemlere ve hata algılara alıkoymak talip muhtemelen odakların oyununun bozulması açısından da şişman birlikte fonksiyon görmektedir. Bu açıdan, Yunus Emre Enstitüsü'nün dünyanın değme durumunda kültüre ilgili birlikte Türkiye gündemi oluşturması akıbet evre önemlidir. Türkiye'nin binlerce salname kültürel birikimini gerçekten özümleme geçirmek ve insanlığın yararına sunmakla işyar bulunan Yunus Emre Enstitüsü'nün sorumluluğunun baş döndürücü ciddi bulunduğunun farkındayız. Bu ciddi sorumluluğun namına getirilmesinde, bizleri değme devir destekleyen Sayın Hanımefendiye teşekkürlerimi anlatım geçirmek istiyorum. Enstitü şekilde biçim açtığımız devletlerde amacımız, açıkça ve saydam insanca bağlar kurarak realist birlikte Türkiye algısı oluşturmak, Türkiye'nin tanınırlığını, bilinirliğini ve itibarını artırmaktır" dedi.

Ateş, 2021'in Cumhurbaşkanı Erdoğan kabilinden "Türkçe ve Yunus Emre Yılı" şekilde anons edildiğini hatırlatarak, böylesine ehemmiyetli birlikte yılda, Yunus Emre Enstitüsü'nün Abuja da açılıyor olmasının başkaca manalı ve altın bulunduğunu vurguladı.

Yunus Emre Enstitüsü, 53 ülkede 64 biçim sayısına ulaştı

Düzenlenen açılış törenine, Nijerya Enformasyon ve Kültür Bakanı Lai Muhammed, İnsani İlişkiler, Afet ve Sosyal Kalkınma Bakanı Sadiye Umar Farouq, Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Eşi Dolapo Osinbajo ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı. Törende Emine Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun benzeri Hülya Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın benzeri Şule Akar ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. onur Ateş zevcelik etti. Açılışın arkası sıra enstitü merkezini gezen Emine Erdoğan, davetlilerle anı fotoğrafı çektirdi. Nijerya'da planlı açılış ile toplamda 53 ülkede 64 biçim sayısına vasıl Yunus Emre Enstitüsü, hâlâ evvela hizmete giren, Mısır, Fas, Sudan, Güney Afrika, Somali, Senegal, Tunus ve Ruanda'dan sonradan Nijerya ile Afrika'daki biçim sayısını 9'a çıkardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ