USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia endüstrisi 'Omicron' kıskacından kurtulamadı

Fed'in "şahinleşen" tutumu dünya malı fiyatlarında oynaklığı artırırken, mal piyasasında da Omicron varyantı kaynaklı endişelerle sabık hafta umumi adına dun taraflı müşterek ilerleyiş izlendi.

Emtia endüstrisi 'Omicron' kıskacından kurtulamadı
06-12-2021 11:19
Istanbul

Emtia piyasası, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omicron varyantına bağlı endişelerin sürmesiyle güzeşte hafta da adanmış baskısından kurtulamadı.

Emtia piyasasında, Kovid-19 salgınında ortaya çıkan dünkü varyanta bağlı endişelerle küsurat adanmış baskısı güzeşte hafta da sürdü. Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) "şahinleşen" tutumu servet fiyatlarında oynaklığı artırırken, mal piyasasında da Omicron varyantı kaynaklı endişelerle umumi namına aşağılık cepheli müşterek tempo izlendi.

Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın "şahinleşen" söylemleriyle dolara bulunan ilginin artarak çoğalması kararı mal piyasasında satışların hızlandığını belirterek, bu hafta ABD'de açıklanacak TÜFE verilerinin, getiri artışının dönemine bağlı beklentiler engelleme nice fiyatlamayı tesir ihtimali zımnında servet fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Alüminyumda dikkati çeken artış

Geçen hafta metallerde menfi müşterek tempo gözlemlenirken, alüminyumdaki yükseliş dikkati çekti.

Altın yüzdelik 0,5, sim yüzdelik 2,6, mermi yüzdelik 0,9, platin yüzdelik 2 bedel kaybederken, bakır ve çinkoda ufki müşterek tempo izlendi. Stoklardaki düşme ve Çin'in kömür sözleşmeleri başvuru fiyatını yükseltmeyi planladığına değgin haberlerle rallinin yaşandığı alüminyum, güzeşte hafta yüzdelik 34,8 artma kaydetti. Bir eski hafta yüzdelik 15'ten aşkın bedel kaybeden paladyum ise mevrut aksülamel alımlarıyla güzeşte hafta yüzdelik 2,4 bedel kazandı.

Analistler, Omicron varyantının yarattığı belirsizlikler ve Fed Başkanı Powell'ın icra ettiği "şahin" açıklamalarla altının ons fiyatı üstündeki baskının bitmeme ettiğini söyledi.

Omicron varyantına bağlı optimist açıklamalarla bakır fiyatlarında yükselişler görülse de ABD'de iş gören Çinli şirketlerin, ABD'li regülatörlerin bu şirketleri ABD'deki borsa kotundan çıkarabileceği endişesiyle bakırda art çekilmeler görüldü.

Bu durumun ABD-Çin arasındaki gerginliği tetikleyip toptan toparlanmayı tehlikeye sokabileceğini tamlayan analistler, toptan toparlanmada mal piyasasında başvuru namına benimseme edilen bakırda da baskınını arttığını aktardı.

Enerji emtialarında kaba satışlar

Geçen hafta erke emtialarında da kaba satışlar gözlemlendi. Brent yer yağı yüzdelik 2,5 ve natürel taş yağı lambası yağı yüzdelik 24,3 düşme kaydetti. Brent petroldeki düşüşte, Kovid-19 salgınında ortaya çıkan Omicron varyantının toptan hesaplı toparlanmayı ve yer yağı talebini aksi etkileyeceğine müteveccih endişeler can alıcı oldu.

Analistler, iklim sıcaklıklarının sezon normallerinin üstünde olacağına müteveccih öngörülerin natürel taş yağı lambası yağı talebini aksi etkilediğini, bunun da natürel taş yağı lambası yağı fiyatlarında kaba satışlara etken bulunduğunu söyledi.

Tarım emtialarında da kayda bedel düşüşler görüldü

Bir eski hafta zirvelere oynayan ekincilik emtialarında güzeşte hafta kaba düşüşler görüldü. Kovid-19 salgınında hadise rakamlarındaki artışla bu arada öğrenci müteveccih endişeler, istihsal tahminlerindeki artma ve dolar endeksinin yükselmesi, ekincilik emtialarını etkileyen esas unsurlar oldu.

Geçen hafta hav yüzdelik 7, buğday yüzdelik 4,7, darı yüzdelik 1,1, diyabet hastalığı yüzdelik 3,1 bedel kaybederken, soya fasulyesinin yüzdelik 1,3, kakaonun ise yüzdelik 3,2 bedel kazanması dikkati çekti.

ABD'den Çin'e soya fasulyesi satışının artacağına müteveccih beklentiler tutarları üst cepheli etkiledi. Kakao tutarları ise üretimin düşmesiyle beraberce yükseldi.

"Üretim tahminlerinde düşme olsa da ekonomilere müteveccih endişeler satışların çalışan bulunmasına defa açtı"

Vadeli iş ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Omicron varyantının kısıtlamaların artacağı endişelerine illet olduğunu, bunun da mal talebini aksi etkileyeceği endişelerine defa açtığını söyledi.

Buğdayın haftayı düşüşle tamamladığını bildiren Ergezen, dolar endeksindeki artma ve dünkü modifikasyon ile küsurat hesaplı endişelerin buğday endüstrisi üstünde can alıcı bulunduğunu aktardı.

Ergezen, istihsal tahminlerinde düşme olsa da ekonomilere müteveccih küsurat endişelerin satışların çalışan bulunmasına defa açtığını, basma ve erke maliyetlerindeki artışın da başta hububatlar tarafında bedel artışlarını desteklemeye bitmeme ettiğini söyledi.

Mısırdaki düşüşe yer veren Ergezen, "Arjantin ve Brezilya'da can alıcı bulunan kurak iklim zımnında darı üretimine müteveccih endişeler artıyor. Bu sebeple emtialar genelindeki adanmış baskısına karşın mısırda düşüşün hudutlu kaldığını gördük." dedi.

Ergezen, pamuktaki düşüşte de hadise rakamlarındaki artma ve dolar endeksindeki yükselişin can alıcı bulunduğunu kaydetti.

Ergezen, başta kapanma endişeleri ile beraberce hesaplı büyümeye müteveccih endişelerin de arttığını, bunun da pamukta istem endişelerini yanında getirdiğini söyledi.

Şekere yer veren Ergezen, dolar endeksindeki yükseliş ve dünkü modifikasyon ile küsurat hesaplı endişelerin diyabet hastalığı fiyatlarını aksi etkilediğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ