USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia fiyatlarındaki rekor artışlar küresel ekonomiyi derinden sarsacak

Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla petrolden eroin ve ekincilik ürünlerine az henüz hepsi emtia fiyatlarında kaba artışlar yaşanması, halihazırda faziletkâr fiyat şoklarıyla uğraş fail evren ekonomisindeki sorunları henüz da derinleştiriyor.

Emtia fiyatlarındaki rekor artışlar küresel ekonomiyi derinden sarsacak
08-03-2022 11:36
Moskova

Küresel ekonomi, Kovid-19 salgını zımnında yaşanmış bulunan hesaplı krizin toparlanma evresini tamamlayamadan Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin namına emtia fiyatlarında tanıdık artışlarla sarsılıyor.

Batılı devletlerin Rusya ekonomisini zayıflatmaya müteveccih uyguladığı yaptırımlar, Rusya'nın ehemmiyetli paya cemaat bulunduğu nice emtia ürününde tutarları hepsi zamanların en faziletli seviyesine taşıdı.

Avrupa'da derinliği en aşkın bulunan Hollanda merkezli mevhum gaz tecim noktası Dutch TTF'te akıbet birlikte yılda 10 büküm küsurat gaz fiyatı, savaşın başlamasıyla rekor tazeledi.

Savaş başlamadan geçmiş çağ bulunan 23 Şubat'ta megavatsaat başı 88,3 ekü seviyesindeki vadeli gaz fiyatı, 7 Mart'ta megavatsaat başı 345 avroya çıkarak yüzdelik 292 artış kaydetti.

Brent petrolün varil fiyatı ise bu zamanda 96,6 dolar düzeyinden yüzdelik 35,3 artışla yüzdelik 130,7 doları gördü. Böylece yer yağı fiyatları, 2008'den bu yana en faziletli seviyesine ulaştı.

API2 Rotterdam vadeli kömür titrem başı fiyatı ise 23 Şubat'taki 200 dolar seviyesine uyarınca yüzdelik 142,5 artarak 485 doları buldu.

Fiyatlardaki artışta, Batılı devletlerin Rus yer yağı ve gaz ihracatına engelleyim infaz olasılığı can alıcı oldu.

Ocak ayında günce mecmu 10 milyon varil kabak yer yağı üretimiyle dünyanın en iri üçüncü yer yağı üreticisi konumunda mevcut Rusya, günce 8 milyon varille en iri ikinci yer yağı ihracatçısı unvanına da sahip.

Rusya, küresel gaz ticaretinin yüzdelik 26'sını, sıvılaştırılmış gaz ticaretinin de yüzdelik 8'ini gerçekleştiriyor.

Küresel kömür ihracatında yüzdelik 15 oranı bulunan Rusya, Endonezya ve Avustralya'nın peşi sıra dünyanın en iri üçüncü kömür ihracatçısı konumunda bulunuyor.

Kritik metallerde fiyat rallisi durmadı

Rusya-Ukrayna savaşı, küresel mızrap piyasalarında da fiyat rekorlarının kırılmasına bozukluk namına ekonomileri tedricen hâlâ aşkın zorluyor.

Bakır tutarları 23 Şubat'a nazaran 7 Mart'ta yüzdelik 10 artışla titrem başına 10 bin doları geçerek rekor kırarken, alüminyumun titrem başı fiyatı yüzdelik 20 artışla 3 bin 388 dolardan 4 bin 73 dolara çıktı.

Söz konusu çağda paladyum tutarları ons başına yüzdelik 25,6 artışla 2 bin 484 dolar düzeyinden 3 bin 120 dolara yükselirken, nikelin titrem fiyatı da yüzdelik 88 artışla 24 bin 900 dolardan 46 bin 800 dolara çıkarak Haziran 2007'den buyana en faziletli seviyesine ulaştı.

Elektrikli vasıtalar ve polat endüstri düşüncesince iri ehemmiyet haiz nikelde fiyatlar ahit rekor tazeledi. LME'de 3 ay vadeli nikelin titrem fiyatı 100 bin dolar seviyelerini gördü.

Rusya, küresel mızrap tedarikinde ehemmiyetli hisse sahibi

Merkezi Londra'da mevcut emtia piyasaları çözümleme firması CRU Grup'un verilerine göre, Rusya; küresel paladyum tedarikinde yüzdelik 35, platinyumda yüzdelik 10 ve alüminyumda yüzdelik 6 paya sahip.

Dünya arıtılmış bakır ve bakır madenlerinde yüzdelik 4'er oranı bulunan Rusya, nikel tedarikinin de yüzdelik 5'ini karşılıyor.

Ülkenin mızrap ve madenî ürünlerden elde etmiş bulunduğu dış satım geliri 51,1 bilyon doları buluyor. Bu rakam, Rusya'nın mecmu ihracatının yüzdelik 10,4'ünü oluşturuyor.

Buğday piyasalarında deprem

Buğday tutarları ise bahis konusu çağda yüzdelik 47,8 artışla 12,94 dolara ulaştı.

Rusya, yüzdelik 18 payla küresel buğday ihracatında önder konumda bulunuyor ve ekincilik mamüllerinden yılda kestirmece 36 bilyon dolar dış satım geliri (yüzde 7,3) sağlıyor.

Ukrayna ise yüzdelik 7 payla dünyanın beşinci buğday ihracatçısı namına öne çıkıyor.

Savaş zımnında Ukrayna'da istihsal ve ihracatın düşmesi, Batılı devletlerin Rusya'daki geri hizmet firmalarına uyguladığı yaptırımlar zımnında küresel buğday arzı sekteye uğrarken, bu durum, fiyatlara artış namına yansımaya bitmeme ediyor.

Küresel ekonomiden 1 trilyon dolar buharlaşabilir

Merkezi İngiltere'de mevcut Ulusal Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü'nün (NIESR) projeksiyonuna göre, savaşın etkisiyle küresel GSYH'nin bu sene yüzdelik 0,5 ve doğacak sene yüzdelik 1 daralacağı öngörülüyor. Bu oran, küresel GSYH'nin kestirmece 1 trilyon dolar azalması anlamına geliyor.

Büyümedeki düşüşün ise küresel enflasyonu bu sene yüzdelik 3 artırarak maliyetler üstünde bası oluşturacağı hesaplanıyor.

Savaşın hesaplı hasarının Rusya'dan sonraları en iri tesirinin ise Avrupa'da hissedilmesi ve Rus erke ihracatına müteveccih müeyyide uygulanmasının Avrupa'da dinginlik tekvin riskini artırdığı anlatım ediliyor.

Uluslararası Para Fonu da (IMF) 6 Mart'taki analizinde, fiyat şoklarının hepsi dünyayı etkileyeceğine ve hesaplı zararın tahripkâr olacağına dikkati çekmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ