USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia piyasasında güzeşte hafta Omikron varyantı endişeleri can alıcı oldu

Emtia piyasasında, sabık hafta dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan dünkü varyanta bağlı endişelerle adanmış baskısı artarken, en çok bedel kaybı yüzdelik 15,2 ile paladyumda görüldü.

Emtia piyasasında güzeşte hafta Omikron varyantı endişeleri can alıcı oldu
29-11-2021 15:49
İstanbul

Enflasyonda yükselişin derinliğine ortak müddet gündemde kalacağı ve bu paralelde biçim bankalarının mal politikalarında beklenenden evvel sıkılaşmaya gidebileceği endişeleri yatırımcıların gündemini çalışır ederken, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da Kovid-19'un aşırı sayıda mutasyona tutulmuş Omikron varyantının belirleme edilmesi mal piyasasında düşüşleri birlikte getirdi.

Omikron varyantının ciddiyeti ve kazançlı toparlanmayı ne seviyede etkileyebileceğine müteallik detaylar hâlâ bilinmezken, analistler mevzuya bağlı gelişmelerin yatırımcı fiyatlamalarında can alıcı olmaya bitmeme edeceğini belirtti.

Analistler, dünkü varyantın mal politikalarının seyrine müteallik beklentilerin baştan şekillenmesinde can alıcı olabileceğine ayraç ederek, bu kapsamda dünkü haftada ABD ve Avro Bölgesi'nde açıklanacak istihdam ve mal şişkinliği verilerinin yakından izleneceğini, başkaca Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'nin yönlendirmelerinin de piyasaların seyri açısından nazik olacağını söyledi.

Bu gelişmelerle güzeşte hafta başta mızrap fiyatlarındaki azalış öne çıkarken, paladyum yüzdelik 15,2 bedel kaybetti. Paladyumun arkası esna en ortak tomar azalış kaydeden mal yüzdelik 8'le Brent yer yağı olurken, bunu yüzdelik 7,6'yla platin, yüzdelik 5,9'la gümüş, yüzdelik 2,9'la altın, yüzdelik 1,6'yla alüminyum ve yüzdelik 0,9'la bakır izledi.

Altın fiyatındaki düşüşte, Fed Başkanlığına Jerome Powell'ın gine namzet gösterilmesi sonrası eksilen belirsizlikler ile yatırımcıların emniyetli limanlardan infirak hevesi can alıcı oldu. Ekonomik aktiviteye bağlı endişelerle global otomotiv piyasasında bitmeme fail ilginin azalması da paladyum ve platin fiyatlarındaki oynaklığın sürmesini birlikte getirdi.

Brent petrolün varil fiyatındaki kaba düşüşte ise Omikron varyantı sonrası birtakım devletlerin pervaz yasaklarını devreye alması ve mümkün kapanmalara müteveccih endişeler belirleyici oldu. Öte taraftan güzeşte hafta Amerika Başkanı Joe Biden, fuel oil fiyatlarındaki artışa hal anımsamak düşüncesince ciddi yer yağı rezervinden 50 milyon varil kabak petrolün kullanıma sunulacağını, böylelikle ülkede fuel oil fiyatlarının düşeceğini açıkladı.

Nikelin fiyatı 7,5 senenin en faziletkâr seviyesini gördü

Geçen hafta mal piyasasında tutya ve nikel fiyatlarındaki artışlar dikkati çekti. Çinkonun fiyatı 1,56 dolarla teşrinisani ayının en faziletkâr seviyesini görmesinin arkası esna haftayı da yüzdelik 2 artışla 1,5 düzeyinden tamamladı. Nikelin fiyatı ise 9,7 dolarla Mayıs 2014'ten buyana en faziletkâr seviyeyi sınav ederken, haftalık bazda yüzdelik 1,8 bedel kazandı.

Çinko fiyatlarındaki artışta; dünyanın önde mevrut hammadde ticareti önleyen şirketlerinden Glencore'un İtalya'da üretimi sonlandıracağını açıklaması can alıcı oldu. Arz sıkışıklığı ve ekonomisini alevlendirmek talip Çin'den mevrut arzu de tutya fiyatlarını destekledi.

Doğalgaz tutarları da haftayı yüzdelik 5 yükselişle tamamladı. ABD'de sıvılaştırılmış natürel tabii yel yağı lambası (LNG) ihracatına bulunan arzu üstün dereceli seviyelere yaklaşması doğalgaz fiyatlarındaki bu artışın asliye sebebi adına öne çıktı.

Tarım emtiasında kıraathane ve buğdayda zirveler görüldü

Tarım emtiasında güzeşte hafta oynaklığın çoğalması dikkati çekerken, kakaonun fiyatı yüzdelik 7,5, pamuğun fiyatı yüzdelik 3,9, şekerin fiyatı yüzdelik 3 ve soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinin fiyatı yüzdelik 0,8 azalış kaydetti. Diğer taraftan buğday 8,75 dolarla Kasım 2012'den buyana en faziletkâr seviyeyi görmüş olduğu haftayı yüzdelik 1,3 yükselişle tamamlarken, 2,48 dolarla kestirmece 10 senenin zirvesini sınav fail kıraathane de yüzdelik 3,5 bedel kazandı.

Vadeli muamele ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dolar endeksinin bedel kazanmasının mal genelinde satı baskısının artmasına defa açtığını söyledi.

Vaka rakamlarındaki yükselişin hazırlık zinciri sıkıntılarının baştan artmasına sebep olduğunu, mümkün kapanmaya müteveccih endişelerinin tamamı fiyatlamaları etkilediğini özetleyen Ergezen, "Gübre fiyatlarındaki aceleci artım dolayısıyla tamamı ekincilik mal piyasasında endişeler de bitmeme ediyor. Burada erke maliyetlerindeki artım ve mal şişkinliği endişeleri de can alıcı oluyor." dedi.

Ergezen, haftayı yükselişle mütemmim buğdayda ise istihsal tahminlerindeki düşüşün can alıcı olmaya bitmeme ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ayrıca hikâye rakamlarındaki artışın, besin talebini baştan artıracağı beklentisi var. Bunun yanı esna basma ve erke maliyetlerindeki artış, başta hububatlar tarafında eder artışlarını desteklemeye bitmeme ediyor. Pamuk açısından baktığımızda ise burada gine hikâye rakamlarındaki artış, Hindistan'da hav kurdu salgını ve dolar endeksindeki fevk cepheli hareketin can alıcı bulunduğunu gördük. Kahve tarafında Brezilya'da ceninisakıt pahalı kıraathane satan kuruluşların çetin hale düşmesinin arza müteveccih kaygıları gündeme getirdiğini görüyoruz. Emtia endüstrisine umumi adına baktığımızda ise dünkü değişke sonrası kapanma endişeleri, kazançlı büyümeye müteveccih belirsizlikleri artıyor. Bu da arzu endişelerini birlikte getiriyor. Diğer taraftan global adına taşımalık talebinin faziletkâr olması dolayısıyla yüklemelerde teehhür yaşanıyor ve bu da bildirme endişelerini artırıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ