USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia piyasasındaki doğrultu arayışı global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor

Emtia piyasasındaki dalgalanmalarla bitmeme fail taraf arayışı, toptan ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor.

Emtia piyasasındaki doğrultu arayışı global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor
01-11-2021 11:39
İstanbul

Emtia piyasasındaki oynaklık güzeşte hafta da bitmeme etti. Söz konusu dalgalanmalar küresel ekonomide de belirsizliklere hastalık oluyor.

Emtia fiyatlarında görülen aniden yükseliş ve düşüşler bir yandan endişeye, başka yandan da iktisadi aktivitede belirsizliklere hastalık namına toptan ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor.

Kuraklık ve stoklardaki azalma ekincilik emtialarındaki yükselişi tetikliyor

Geçen hafta ilkin ekincilik emtiaları ve metaller ortada ayrışmalar görüldü. Kuraklık ve stoklardaki azalma ekincilik emtialarındaki yükselişi tetiklerken, evren genelinde açıklayan kimi makroekonomik verilerin beklentilerden güzel gelmesinin ekonomiye değgin iyimserliği çoğaltması ve Çin'in kömür endüstrisine müdahalesiyle metallerde bedel kayıpları görüldü.

Geçen hafta giranbaha yüzdelik 0,5, sim yüzdelik 1,7, paladyum yüzdelik 1,3, platin yüzdelik 2,2, alüminyum yüzdelik 5,1, nikel yüzdelik 1,5 ve tutya yüzdelik 1,4 bedel kaybederken, bakır ve mermi yüzdelik 0,6 bedel kazandı.

ABD ve Çinli yetkililer arasındaki görüşmeler sonrası kalan toptan riziko iştahı altının ons fiyatını baskılarken, ilkin ABD'de açıklayan kimi makroekonomik verilerin beklentilerden güzel gelmesiyle tehlikesiz limanlara bulunan ilginin azalması gümüşte bedel kayıplarına hastalık oldu.

Alüminyum tutarları ise Çin'de çarpıcılık kesintilerini dökmek düşüncesince domestik kömür alanının baştan incelenmeye katılması ile kaba düştü. Analistler, alüminyumun Çin'de sakıt termal kömür fiyatlarının bildirme endişelerini hafifletmesiyle gerilediğini belirtti.

Enerji emtiaları alengir birlikte başarım sergiledi

Doğal saf taş yağı lambası ve Brent petrol, güzeşte hafta güzel birlikte başarım sergilemedi. Brent yer yağı yüzdelik 1,7 bedel kaybederken, tabii saf taş yağı lambası yüzdelik 1,9 yükseldi.

Brent yer yağı tutarları düşüşünde, dünyanın en şişman yer yağı tüketicisi ABD'nin ticari idmansız yer yağı stoklarındaki çoğalma öngörüsü ve İran'ın çekirdeksel müzakerelere baştan başlanacağını duyurması can alıcı oldu.

Doğal saf taş yağı lambası fiyatları, güzeşte hafta iklim vaziyeti tahminlerinin "sıcaklıkların düşeceğine" değgin güncellenmesiyle çoğalma kaydetti. Rusya'dan mevrut müspet açıklamalarla tabii saf taş yağı lambası fiyatlarında art çekilmeler bulunmasına rağmen haftalık bazda üst cepheli birlikte tempo görüldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom'a, "Rusya'daki tabii saf taş yağı lambası ambarlama tesislerini doldurduktan sonradan Avrupa'daki ambarlama tesislerine müteveccih tabii saf taş yağı lambası tedarikini artırma" buyruğu vermişti.

Tarım emtialarında ise güzeşte hafta yükselişler görüldü. Buğday yüzdelik 2,3, hav yüzdelik 2,9, darı yüzdelik 5,8, kahvehane yüzde, 1,6 ve diyabet hastalığı yüzdelik 1 bedel kazandı.

"Hindistan'da hav kurdu salgını, hav fiyatlarının çelimli kalmasına kez açıyor"

Vadeli muamele ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dünyanın ehemmiyetli buğday ve darı ihracatçılarından Rusya'nın ihracata arttırma mevhibe getirmesi zımnında bildirme endişelerinin arttığını söyledi.

ABD'deki yağışlar zımnında darı ve soya fasulyesi hasadında gecikmeler yaşandığını, bunun da endamsız vadeli arzı menfi etkilediğini tabir fail Ergezen, ABD'de darı mezru alanlardan soya fasulyesine yöneliş bulunduğu haberlerinin de mısırda müşterilerin artmasına kez açtığını kaydetti.

Ekonomilerin baştan açılmasının hav alanının da canlı bulunmasına hastalık olduğunu, bununla bu arada Hindistan'da hav kurdu salgınının hav fiyatlarının çelimli kalmasına kez açtığını tamlayan Ergezen, Hindistan'ın dünyanın en şişman hav üreticilerinden bir tanesi bulunduğunu hatırlattı.

Kahvenin güzeşte haftayı yükselişle tamamladığını aktaran Ergezen, hafta süresince dolar endeksindeki gevşemenin kahvehane fiyatlarına müspet yansıdığını tabir etti.

Ergezen, toptan namına taşımalık talebinin faziletkâr olması zımnında yüklemelerde teehhür yaşandığını, bunun da bildirme endişelerini artırdığını kaydetti.

Hava tahminlerinde bu sene düşüncesince La Nina ortamı oluşmaya başlandığının açıklandığını tabir fail Ergezen, "Bu da Uzak Doğu düşüncesince elan aşkın yağmur demek. Özellikle Hindistan ve Tayland için... Bunun kararında istihsal tahminlerinde çoğalma yaşanabilir." dedi.

Ergezen, kemre fiyatlarındaki çabuk çoğalma zımnında kâffesi ekincilik emtialarına müteveccih endişelerin yükseldiğini de vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ