USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia piyasasındaki taraf arayışı global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor

Emtia piyasasındaki dalgalanmalarla bitmeme fail doğrultu arayışı, toptan ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor.

Emtia piyasasındaki taraf arayışı global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor
01-11-2021 11:39
İstanbul

Emtia piyasasındaki oynaklık sabık hafta da bitmeme etti. Söz konusu dalgalanmalar küresel ekonomide de belirsizliklere illet oluyor.

Emtia fiyatlarında görülen ansız yükseliş ve düşüşler bir yandan endişeye, öbür yandan da kazançlı aktivitede belirsizliklere illet kendisine toptan ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor.

Kuraklık ve stoklardaki azalma ekincilik emtialarındaki yükselişi tetikliyor

Geçen hafta ilkin ekincilik emtiaları ve metaller ortada ayrışmalar görüldü. Kuraklık ve stoklardaki azalma ekincilik emtialarındaki yükselişi tetiklerken, evren genelinde açıklayan kimi makroekonomik verilerin beklentilerden güzel gelmesinin ekonomiye müteallik iyimserliği çoğaltması ve Çin'in kömür sanayisine müdahalesiyle metallerde bedel kayıpları görüldü.

Geçen hafta kıymetli yüzdelik 0,5, sim yüzdelik 1,7, paladyum yüzdelik 1,3, platin yüzdelik 2,2, alüminyum yüzdelik 5,1, nikel yüzdelik 1,5 ve tutya yüzdelik 1,4 bedel kaybederken, bakır ve mermi yüzdelik 0,6 bedel kazandı.

ABD ve Çinli yetkililer arasındaki görüşmeler sonrası kalan toptan riziko iştahı altının ons fiyatını baskılarken, ilkin ABD'de açıklayan kimi makroekonomik verilerin beklentilerden güzel gelmesiyle emin limanlara bulunan alakanın azalması gümüşte bedel kayıplarına illet oldu.

Alüminyum tutarları ise Çin'de cazibe kesintilerini ıskat etmek düşüncesince yerli kömür sahasının baştan incelenmeye katılması ile kaba düştü. Analistler, alüminyumun Çin'de sakıt termal kömür fiyatlarının bildirme endişelerini hafifletmesiyle gerilediğini belirtti.

Enerji emtiaları alengir birlikte başarım sergiledi

Doğal kavara ve Brent petrol, sabık hafta güzel birlikte başarım sergilemedi. Brent yer yağı yüzdelik 1,7 bedel kaybederken, natürel kavara yüzdelik 1,9 yükseldi.

Brent yer yağı tutarları düşüşünde, dünyanın en iri yer yağı tüketicisi ABD'nin ticari idmansız yer yağı stoklarındaki artım öngörüsü ve İran'ın çekirdeksel müzakerelere baştan başlanacağını duyurması sansasyonel oldu.

Doğal kavara fiyatları, sabık hafta iklim vaziyeti tahminlerinin "sıcaklıkların düşeceğine" müteallik güncellenmesiyle artım kaydetti. Rusya'dan mevrut müspet açıklamalarla natürel kavara fiyatlarında art çekilmeler bulunmasına rağmen haftalık bazda üst taraflı birlikte tempo görüldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom'a, "Rusya'daki natürel kavara ambarlama tesislerini doldurduktan sonradan Avrupa'daki ambarlama tesislerine müteveccih natürel kavara tedarikini artırma" buyruğu vermişti.

Tarım emtialarında ise sabık hafta yükselişler görüldü. Buğday yüzdelik 2,3, hav yüzdelik 2,9, darı yüzdelik 5,8, kahvehane yüzde, 1,6 ve şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 1 bedel kazandı.

"Hindistan'da hav kurdu salgını, hav fiyatlarının çelimli kalmasına kez açıyor"

Vadeli prosedür ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dünyanın ehemmiyetli buğday ve darı ihracatçılarından Rusya'nın ihracata arttırma bağış getirmesi zımnında bildirme endişelerinin arttığını söyledi.

ABD'deki yağışlar zımnında darı ve soya fasulyesi hasadında gecikmeler yaşandığını, bunun da endamsız vadeli arzı menfi etkilediğini tabir fail Ergezen, ABD'de darı mezru alanlardan soya fasulyesine yöneliş bulunduğu haberlerinin de mısırda müşterilerin artmasına kez açtığını kaydetti.

Ekonomilerin baştan açılmasının hav sahasının da kalabalık bulunmasına illet olduğunu, bununla bu arada Hindistan'da hav kurdu salgınının hav fiyatlarının çelimli kalmasına kez açtığını tamlayan Ergezen, Hindistan'ın dünyanın en iri hav üreticilerinden birisi bulunduğunu hatırlattı.

Kahvenin sabık haftayı yükselişle tamamladığını aktaran Ergezen, hafta süresince dolar endeksindeki gevşemenin kahvehane fiyatlarına müspet yansıdığını tabir etti.

Ergezen, toptan kendisine taşımalık talebinin faziletli olması zımnında yüklemelerde rötar yaşandığını, bunun da bildirme endişelerini artırdığını kaydetti.

Hava tahminlerinde bu sene düşüncesince La Nina ortamı oluşmaya başlandığının açıklandığını tabir fail Ergezen, "Bu da Uzak Doğu düşüncesince şimdi aşkın yağmur demek. Özellikle Hindistan ve Tayland için... Bunun kararında istihsal tahminlerinde artım yaşanabilir." dedi.

Ergezen, kemre fiyatlarındaki çabuk artım zımnında tamamı ekincilik emtialarına müteveccih endişelerin yükseldiğini de vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ