USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia tutarları ralliler eşliğinde şahika tazeledi

Emtia piyasasında sabık hafta ralliler görülürken, Brent petrol, nikel ve hav tutarları ortak eski hafta eriştiği zirveleri tazeledi.

Emtia tutarları ralliler eşliğinde şahika tazeledi
24-01-2022 11:24
İstanbul

Emtia piyasasında 3 haftadır yükseliş hevesi bitmeme ediyor. Dolar endeksindeki itidalli seyrin sürmesi, dünyanın önde mevrut tarz bankalarının "şahin" açıklamalarına rağmen mal politikalarına bağlı belirsizliğin azalması ve Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadiseler mal fiyatlarını fevk cepheli etkilerken, sabık hafta Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna zımnında kalan gerginlik ve Çin'in talebinin hâlâ çok artacağına bağlı beklentilerle mal piyasasında ralliler yaşandı.

Analistler, jeopolitik risklerin arza müteveccih endişeleri artırdığını belirterek, Çin'de faizlerin indirilmesiyle dünya ekonomisinin canlanacağına bağlı öngörülerin arttığını, böylecene Çin'in mal talebinin artacağına müteveccih beklentilerin yükseldiğini kaydetti.

Geçen hafta Brent petrol, nikel ve hav birlikte eski hafta görmüş olduğu zirveleri tazeledi. Brent yer yağı 88,8 dolar ile Ekim 2014, hav 1,2478 dolarla Haziran 2011 ve nikel 11,1573 dolarla Ağustos 2011'den beri en efdal seviyeyi gördü. Geçen hafta Brent yer yağı yüzdelik 1,2, hav yüzdelik 1,2 ve nikel yüzdelik 6,6 bedel kazandı.

Brent yer yağı fiyatlarındaki yükselişte, kalan yer yağı talebi karşısında üretimin ehliyetsiz kalacağına bağlı endişeler sansasyonel olurken, OPEC+ grubunun 400 bin varil istihsal artışına şubatta da bitmeme etmesi kararının arkası sıra bazısı unsur ülkelerdeki istihsal kısıntıları zımnında hedeflenen kotaya ulaşılamaması, fiyatların fevk cepheli hareketini destekliyor.

Yemen'de İran destekli Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) düzenledikleri saldırının arkası sıra piyasalarda yaşanmış bulunan belkili sunma kesilmelerine bağlı endişeler de Brent yer yağı fiyatlarını etkiledi.

Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna zımnında kalan gerginlik Brent petrolde beklenen sunma daralması endişelerini pekiştiriyor. Irak-Türkiye incelmemiş yer yağı borazan hattının kestirmece 511. kilometresinde hâlâ nedeni belirlenemeyen birlikte sebeple patlama yaşanması sonucunda meydana mevrut yangının arkası sıra BOTAŞ ekiplerince yer yağı akışının durdurulması ve uran itimat tedbirleri kapsamında görüngü namına en yaklaşan güzergâh vanalarının kapatılması da sunma daralması endişelerini artırarak Brent yer yağı fiyatlarını fevk cepheli destekledi.

Paslanmaz polat ve elektrikli taşıt sektörlerinden mevrut istem nikelin yükselmesini sağladı

Paslanmaz polat ve elektrikli taşıt sektörlerinden mevrut istem nikel fiyatlarının yükselmesine bozukluk olurken, analistler, Çin'den mevrut istem zımnında nikel fiyatlarının zirveleri gördüğünü anlatım etti.

Haftalık hav ihracatındaki artma ve istihsal tahminlerindeki düşüş, hav fiyatlarında yükselişe bozukluk oldu.

Doğal kavara sabık hafta yüzdelik 7,1 bedel kaybetti. Çinli erke firması Sinopec'in Avrupa'ya kayda bedel oranda natürel kavara satabileceğine bağlı istihbarat arza müteveccih endişeleri azaltırken, Çin'in iki canlı oranda natürel kavara stokuna eş olduğuna da ayraç ediyor.

Geçen hafta paladyum yüzdelik 12, platin yüzdelik 6, sim yüzdelik 5,7, tutya yüzdelik 3, alüminyum yüzdelik 2,1, bakır ve değerli yüzdelik 0,9 artma kaydetti.

Küresel otomotiv üretimindeki düzelme paladyum ve platin fiyatlarını desteklerken, alüminyum fiyatları, Çin'in bu emtiaya müteveccih ithalatını artırmasıyla yükseliş kaydetti. Çin'in bakır ihracatının çoğalması da bakır fiyatlarını destekledi.

Altın fiyatları, mal şişkinliği ve jeopolitik risklerin tehlikesiz liman cazibesini desteklemesiyle artma kaydetti.

Buğdaydaki gerileme trendi sona erdi

Tarım emtialarında da sabık hafta umumi manada artı birlikte tempo izlendi.

3 hafta gerileme kaydeden buğday fiyatları, sabık hafta yüzdelik 5 artarak gerileme trendine akıbet verdi. ABD'de haftalık buğday ihracatının eski haftaya uyarınca artma göstermesi, fiyatlarda yükselişe bozukluk oldu.

Geçen hafta darı yüzdelik 3,7, soya fasulyesi yüzdelik 3,3 ve diyabet hastalığı yüzdelik 3,2 bedel kazandı.

Üretim tahminlerindeki düşüş, ekincilik mal fiyatlarının yükselmesine bozukluk oldu.

Vadeli iş ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, umumi kendisine dış satım verilerinin eski haftaya uyarınca çelimli geldiğini, bunun da istem beklentilerini artırdığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) repo sonucunda toplantısında yapacağı açıklamaların mal piyasasını yakından etkileyeceği öngörüsünde mevcut Ergezen, kemre tutarları ve erke maliyetlerindeki artma zımnında topu topu ekincilik emtialarına müteveccih endişelerin bitmeme ettiğini aktardı.

Buğdayın haftayı yükselişle kapattığını bildiren Ergezen, başta Orta Doğu ve Uzak Doğu kaynaklı ilginin tutarları fevk çektiğini söyledi.

Ergezen, istihsal tahminlerindeki düşüşün bitmeme etmesinin de hav fiyatlarının yükselmesine kez açtığını kaydetti.

"Petrol fiyatlarının efdal seyretmesi, darı ve diyabet hastalığı piyasasında alımların artmasına kez açıyor"

Zafer Ergezen, yer yağı fiyatlarının efdal seyretmesinin darı ve diyabet hastalığı piyasasında alımların artmasına kez açtığını belirterek, Latin Amerika'da sansasyonel bulunan düşüt yağışların darı fiyatlarının yükselmesine bozukluk bulunduğunu vurguladı.

Ergezen, Çin'in diyabet hastalığı üretiminin de akıbet 5 senenin en düşüt seviyesine gerilediğine dikkati çekti.

Kahve fiyatlarının haftayı düşüşle tamamladığını aktaran Ergezen, kahvehane ihracatının eski yıla uyarınca düşme göstermesinin adanmış baskısının artmasına kez açtığını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ