USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Enerji krizi canlı Avrupa'da Fransa'nın nükleer çıkışı dünkü kutuplaşmalar yaratabilir

Nükleer enerji yatırımlarını artırmayı planlayan Fransa, erdemli doğal patırtı yağı lambası lambası ve kömür tutarları zımnında güç eyyam nâkil Avrupa'da nükleer enerjinin "yeşil kaynak" kendisine ikrar edilmesi düşüncesince önder gösteriş oynuyor.

Enerji krizi canlı Avrupa'da Fransa'nın nükleer çıkışı dünkü kutuplaşmalar yaratabilir
15-10-2021 11:16
İstanbul

Avrupa'nın en iri nükleer gücü Fransa, kıtadaki enerji krizini nükleer enerji yatırımlarını ön plana çıkararak fırsata çevirmeye çalışırken, özellikle Almanya’nın nükleerden uzaklaşması kıtada toy birlikte düşünüm ayrılığına kez açıyor.

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) salgınının peşi esna Avrupa’da enerji tedarikinin istihlak taleplerine yetişememesi ve enerji fiyatlarının üstün dereceli düzeylere çıkması devletleri güç vaziyette bırakmaya bitmeme ediyor.

İngiltere’de küsurat yalıtım fiyatları, sektöre belli birlikte sınırın altında yalıtım feda etmek mecburiyetinde küsurat aşırı sayıda firması iflasa sürüklerken, Almanya'da yalıtım tutarları da birlikte sene öncesine gereğince 6 katına çıktı.

Enerji krizi kıtayı sarsarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron daha ilkin ülkesindeki nükleer reaktörlerin birlikte tarafını metres yönündeki vaadinden dönerek, 12 Ekim’de Fransa’nın nükleer enerji üretimini artırmaya değişmeyen verdiğini söyledi.

Fransa’nın alışılagelen boyuttaki nükleer tesisler hesabına daha az nükleer atılan gerçekleştiren "mini-reaktörler" mensur edeceği vaadinde olan Macron, bahis konusu planın Fransız sanayisinin rekabetçiliğini artıracağını da savundu.

Bu kapsamda Fransa, mini nükleer reaktörler istihsal etmek düşüncesince bu bölgeye 10 yılda 1 bilyon ekü envestisman yapacak.

Analistler, halkoyu şirketleri kabilinden meydana getirilen araştırmaların, Fransızların nükleer enerjiye müteveccih desteğinin arttığını gösterdiğini ve Macron’un da bunu avantaja yöneltmek isteyebileceğine ayraç ediyor.

Elektrik üretiminin yüzdelik 70,6'sını nükleerden karşılayan Fransa, Avrupa Birliği (AB) üyesi 10 ülkeyi de yanına alarak nükleer enerjinin yeşil envestisman adına sınıflandırılmasına müteveccih talepte bulundu.

Macron’un daha esbak vaatlerinin tersine nükleer enerji dair toy yatırımlar açıklaması, Fransa’yı özellikle Almanya iktisap etmek kıl oranı nükleer enerji karşıtı iri Avrupalı müttefiklerle gönül rahatlığı karşıya getiriyor. Alman yetkililer, 2011’de Japonya’da yaşanmış olan zelzele zımnında Fukuşima nükleer tesisindeki kazanın peşi esna kimi nükleer tesislerini basamaklı birlikte biçimde metres sonucu alarak nükleerden depar belgesi politikası belirlemişti.

"Almanya'nın mevki odaklı politikasını sorgulatır birlikte yaklaşım gır konusu"

Dünya Nükleer Birliği Direktörü Sama Bilbao y Leon, AA muhabirine, Macron'un nükleer enerjideki yatırımlarını açık açık çoğaltma kararının müspet birlikte evolüsyon bulunduğunu belirterek, "Fransa'nın bu taahhüdü önemsiz parçalı reaktörlerin de bu ekranların birlikte parçası bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca, nükleerin müvellidülma üretiminde ehemmiyetli birlikte gösteriş oynadığını ve nükleer teknolojilerin uygulanabileceği açık birlikte infaz yelpazesi bulunduğunu da vurguluyor." dedi.

Avrupa genelinde devletlerin temiz, akla yatkın değerli ve inanılır birlikte enerji arzı bildirmek düşüncesince nükleerin dirimsel görevi bulunduğunu benimseme ettiğini kaydeden Bilbao y Leon, 10 AB üyesinin nükleeri "uygun fiyatlı, kararlı ve ari birlikte enerji kaynağı" adına kullanmayı üstenme fail "Nükleer İttifakı" tekvin etmek düşüncesince birlikte araya geldiğini aktardı.

Bilbao y Leon, bu devletler ortada olan üretimini yükseltmek düşüncesince toy planlara müteveccih taahhüdünü daha yasalaştıran Çekya ile ilkin nükleer santralini mensur edecek Polonya'nın da toprak aldığını dile getirdi.

AB haricinde Birleşik Krallık'ın da kesin kullanılmamış çıkarma hedefleri düşüncesince nükleer enerjiyi ehemmiyetli birlikte eşme adına gördüğünü kail Bilbao y Leon, kıtada Almanya özellikle iktisap etmek kıl oranı nükleerden depar belgesi planlarının uygulanmasına ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya'nın sonucu Avrupa'da birlikte istisnaydı. Başka tek diyar nükleerden basamaklı depar belgesi planını izleme etmedi. Gelecek sene Almanya nükleer reaktörlerinin sonuncusunu kapatacak. Bu tarih, Almanya'nın sonuç kömür santralini kapatmayı organize ettiği dönemden 15 sene daha erken. Böyle birlikte strateji, kömürü oldukça aceleci birlikte biçimde kullanımdan tahammül yönündeki çabaların dört dörtlük tersi ve Almanya'nın mevki odaklı birlikte enerji politikasına ehil olup bulunmadığı algısını da sorgulatır nitelikte. Nükleer kapasitenin kullanımdan kaldırıldığı ve hesabına toy nükleer ile değiştirilmediği yerlerde bu sığa açığı çoğu kez natürel katıksız yel yağı lambası santralleriyle ikame edilir. Belçika'da bunu görüyoruz. Gaz fiyatlarında sonuç dönemdeki üstün dereceli artışların endüstri ve başka tüketiciler düşüncesince oluşturduğu hesaplı ağırlık menfez önüne alındığında, bu cins stratejiler bildirme güvenliğinin yanında kesin kullanılmamış çıkarma taahhütlerini yapmak düşüncesince de riziko oluşturuyor."

Bilbao y Leon, nükleer enerjiye gönül rahatlığı birlikte rağmen yaklaşım bulunduğunun bilindiğine dikkati çekerek, "Avrupa'da nükleer enerjiye nerede mensur edilirse edilsin gönül rahatlığı çıkan kimi faziletkâr sesler var fakat bu seslerin tartışmayı gereğinden birlikte tomar etkilememesini bildirmek düşüncesince nükleeri destekleyenlerden de küsurat birlikte üstenme var. Uluslararası Enerji Ajansı'nın bu haftaki raporunda da belirttiği gibi, nükleer, yel yahut devir kabilinden nice ceninisakıt karbonlu enerji altyapısı projesi muhalefetle karşılaşabiliyor ve bu cins inaksal muhalefetin tartışmayı yönlendirmesi düşüncesince riskler aşırı yüksek. Enerji ihtiyacımızı karşılayacak ve gezegenin geleceğini koruyacaksak, çabucak harekete geçmeli ve etraflıca vadeli akilane kararları şimdiden vermeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın nükleer kapasitesinin yüzdelik 26,7'si AB'de

Nükleer Enerji Enstitüsü verilerine göre, dünyada hep kapasitesi 393 bin 226 megavatı bulan 443 reaktör bulunuyor.

Bu kapasitenin tahminî 105 bin megavatı AB vatanlarında toprak alıyor. Böylece, AB devletleri global nükleer enerji kapasitesinin yüzdelik 26,7'sini oluşturuyor.

Nükleer enerjinin yeşil eşme adına benimseme edilmesi düşüncesince Avrupa Komisyonu’na talepte olan devletler ortada en faziletkâr sığa 61,400 megavatla Fransa'da bulunuyor. Fransa, 56 nükleer reaktörle yalıtım üretiminin yüzdelik 70,6'sını bu fondan sağlıyor.

Bu ülkelerden Slovakya yalıtım üretiminin yüzdelik 82,3'ünü, Macaristan yüzdelik 48'ini, Bulgaristan yüzdelik 40,8'ini, Slovenya yüzdelik 37,8'ini, Çek Cumhuriyeti yüzdelik 37,3'ünü, Finlandiya yüzdelik 34'ünü ve Romanya yüzdelik 20'sini nükleerden karşılıyor.

Almanya'da ise canlı biçimde olan ve kapasitesi 8 bin 113 megavatı bulan 6 nükleer reaktör, ülkenin yalıtım üretiminde yüzdelik 11,3'lük birlikte oranı oluşturuyor.

AB'nin hep yalıtım üretiminde nükleerin oranı ise yüzdelik 25 düzeyinde bulunuyor.

Birleşik Krallık’ta çalışkanlık yayınlayan 15 nükleer reaktörün kapasitesi ise 8 bin 923 megavat seviyesinde bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ