USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Enerji krizi, dış alımcı devletlerde ekonomik kırılganlıkları artırabilir

Küresel enerji piyasalarında üstün dereceli bucak fiyatlar ekonomilerin müstevli sonrası toparlanma çabalarını sekteye uğratırken, ithalata tabi devletler düşüncesince oluşacak faziletkâr enerji faturalarının kırılganlıkları artırabileceği öngörülüyor.

Enerji krizi, dış alımcı devletlerde ekonomik kırılganlıkları artırabilir
05-10-2021 12:26
İstanbul

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınına gönül rahatlığı tahsil edilen tedbirlerin gevşetilmesiyle beklenenden birlikte tomar kalan enerji talebi karşısında arzın çıtırbom kalması, Avrupa ilkin kazanmak az daha küresel piyasalarda tabii taş yağı lambası yağı ve kömür fiyatlarında üstün dereceli getirmeye bitmeme ediyor.

Avrupa'da vadeli kontratlarda tabii gazın fiyatı sonuç birlikte yılda 7, kömürün titrem fiyatı ise 4 katına çıktı. Fiyatlardaki yükselişte, güzeşte yıllara uyarınca Rusya'dan hâlâ az tabii taş yağı lambası yağı gelmesi ve kıtanın toprak altı ambarlama tesislerindeki doluluk oranlarının sonuç 10 sene averajının altında kalmasıyla arzın öğrenci yetişememesi en ehemmiyetli etkenler kendisine öne çıktı.

Avrupa'da cazibe üretiminde tutarları üstün dereceli ibik tabii taş yağı lambası yağı ve kömürün payının artmasıyla, cazibe tutarları da üstün dereceli seviyeye ulaşarak bilhassa endüstri sektöründeki üretimi menfi etkiledi.

Dünyanın en iri enerji tüketicisi konumunda mevcut Çin'de ise arz-talep dengesizliği kararında şehir çapında cazibe kesintileri uygulanırken, şita arifesinde hükümet enerji tedarikini sürdürebilmek düşüncesince şirketlere maliyetine bakmaksızın ithalat yapmaları anlamında emir verdi.

Uluslararası bankacılık ve mali hizmetler firması Goldman Sachs, yaşanmış bulunan enerji sıkıntıları dolayısıyla Çin ekonomisine müteveccih 2021 büyüme tahminini yüzdelik 8,2'den yüzdelik 7,8'e düşürdü.

Fiyatlardaki artışın salgına müteallik sebepleri var

Arz-talep dengesizliği kararında zirveyi gören enerji fiyatlarından global ekonomik etkinlik ve tedbir zinciri menfi etkilenirken, enerji arzını sürdürülebilir tamir etmek düşüncesince efdal fiyattan ithalat gerçekleştirmek durumunda bulunan ekonomilerin kırılganlıklarının artabileceği öngörülüyor.

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası (EBRD) Dönüşüm Etkisi ve Küresel Ekonomi Direktörü Alexander Plekhanov, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, enerji fiyatlarındaki artışın salgına müteallik sebepleri bulunduğunu söyledi.

Plekhanov, Kovid-19 engellemelerinin uygulanmış olduğu çağda enerji tüketiminin düştüğüne ayraç ederek, normalleşmenin etkisiyle bilhassa misyon ve imalat sektörlerinde kalan arzu karşısında arzın çıtırbom kalmasıyla fiyatların en efdal seviyeye ulaştığını anlatım etti.

Öte yandan, kişi ve enerji talebinin büyüdüğünü ancak dünya değişikliğiyle uğraş kapsamında taşıl mahrukat yatırımları azaldığı düşüncesince alakanın çıtırbom kaldığını tamlayan Plekhanov, şu biçimde konuştu:

"Daha birlikte tomar enerjiye ihtiyacımız var. Bu enerjinin yenilenebilir kaynaklardan gelmesini istiyoruz boydak yenilenebilir kaynaklardaki istihsal dünya koşullarına müteallik kendisine değişebiliyor. Örneğin, eylülde Avrupa'da rüzgardan istihsal aşırı azdı ve ansızın bu düşüşü telafi edecek bambaşka birlikte fondan enerjiye gerekseme duyduk. Bu da bahis konusu ters boğazı oluşturdu. Yeni arsa yağı yahut tabii taş yağı lambası yağı yatırımı yapmayınca, bu kaynaklar da hâlâ fiyatlı bir duruma geliyor. Eğer hakkıyla dünya değişikliğini mâni temdit etmek ve yeşil enerji dönüşümünü gelmek istiyorsak, taşıl yakıtların enerjisinin hâlâ fiyatlı bir duruma gelmesi gerekiyor ki bundan böyle kullanılmasın. Bu pahalılığı da birlikte biçimde akçalanmış geçirmek gerekiyor. Bunun düşüncesince rüsum toplanabilir ve bu rüsum yeşil enerjinin finansmanında kullanılabilir ve ya hâlâ birlikte tomar kirleten hâlâ birlikte tomar ihsan ödeyebilir. Bundan ahir süreçte politikaların ilerlemesi müstelzim benek burası."

Plekhanov, arzdaki ters geçit dolayısıyla oluşan efdal enerji fiyatlarının devletlerin ekonomik büyümelerini değişik şekillerde etkileyeceğine dikkati çekerek, "Yüksek fiyatlar, Rusya kadar ekonomisi enerji gelirlerine müteallik devletlere yarar sağlayacaktır. Bu devletlerin ekonomik büyümelerine müteallik öngörülerde üst cepheli revizeler olabilir. Diğer yandan, bu fiyatlar gayri duru gayrimenkul içi hasılasında enerji giderleri ehemmiyetli toprak markajcı güçsüz ekonomileri ise menfi etkileyecek." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ