USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrikli araç şarj istasyonu altyapısına bağlı bilgileri AA'ya açıklad

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'de kurulacak elektrikli araç şarj istasyonu altyapısının defa haritasını açıkladı.

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrikli araç şarj istasyonu altyapısına bağlı bilgileri AA'ya açıklad
25-11-2021 11:24
istanbul

Mustafa Yılmaz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'de 6 bin elektrikli araç ve 2 binin üstünde şarj istasyonu bulunduğunu tabir etti.

Gelecek sene böylecene TOGG'un istihsal bandından inecek olması ve Paris Anlaşması'nın Türkiye'de yürürlüğe girmesiyle elektrikli araç sayısının çabucak artacağını özetleyen Yılmaz, "En konservatör seans bile 2030'da elektrikli araç sayısının vatanımızda 1 milyon adede çıkabileceğini gösteriyor. Ülkemizde, 2023'te 75 bini çok elektrikli araç ve 12 bin 500 şarj soketi olmasını öngörüyoruz. Şu an 818'i hususi tutum kazanmak neredeyse 3 bin 36 şarj soketimiz bulunuyor." niteleyerek konuştu.

Yılmaz, şarj hizmetine müteveccih hükümlerin de ortamında bulunmuş olduğu anayasa teklifinin dü gündüz evvela TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda benimseme edildiğini anımsatarak, teklifte sekunder mevzuatın hazırlanması düşüncesince 3 maaş müddet öngörüldüğünü belirtti.

İkincil mevzuatın yayımlanmasından sonraları halihazırdaki şarj istasyonlarına, durumlarını kanuna uyumlaştırmaları düşüncesince 4 maaş müddet verileceğini tabir fail Yılmaz, şu halde bitmeme etti:

"Bu sürecin hâlâ endamsız müddette tamamlanacağını öngörüyorum. 2022'nin geçmiş ½ si bitmeden şarj hizmetine değgin mevzuat altyapısını tamamlamış ve bu doğrultuda şarj hizmetine başlamış olacağımızı düşünüyorum. Şarj hizmeti lisansa yayımcı ortak çalışkanlık olacak. Lisans, şarj ağını işletecek insana verilecek. Şarj istasyonları ise lisansa yayımcı olmayacak. Şarj istasyonlarını lisans sahibi kurup işletebileceği gibi, lisans sahibi sertifikalandırdığı üçüncü taraflara alakadar istasyonlarda da bu işlev sunabilecek. Şarj ot pres lisansları fuel oil tevzi lisanslarına benzeşim ortak halde olacak. Herhangi ortak münakasa yahut münhasırlık mümteni lakin heveslendirme yahut apayrı yollarla istasyon kurdurulma yöntemi düşünülebilir. Yapılacak sekunder düzenlemeleri halkoyu görüşüne açacağız. Konuyla alakadar değme kesimden yardım ve önerileri de bekliyoruz."

EPDK gerekseme şeklinde fiyatlarda ast ve fevk sınır belirleyebilir

Yılmaz, EPDK'nin şarj hizmetine değgin tutarları izleyeceğini, gerekseme olması şeklinde ast ve fevk sınır belirleyebileceğini bildirdi.

EPDK kabilinden elektrik araç ve şarj hizmeti altyapısının gelişimine müteveccih bakanlıklardan düşünce alınarak seans hazırlanacağını aktaran Yılmaz, "Projeksiyona mucibince şarj ağının yaygınlaştırılması düşüncesince alınabilecek tedbirleri ve heveslendirme ihtiyacını alakadar bakanlıklara bildirebileceğiz. Gerektiğinde istasyonların kurulması ve kurulum hızının elektrikli araç satı hızına yetişememesi ihtimaline rağmen en herşeyden ilk olarak heveslendirme metoduna başvurulabilir. gereksinim şeklinde şarj ot işletmecilerine arttırma şarj istasyonu ihdas yükümlülüğü getirebileceğiz." dedi.

Elektrikli araç kullanıcısı şarj ağını online ortam üstünden görebilecek

Yılmaz, şarj ot işletmecilerinin çok ortaklı yahut limited şeriklik kendisine kurulabileceklerini belirtti.

Lisans başvurusunda mevcut kuruluşların elektrik piyasasında çalışkanlık yasağının olmamasının araç bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, şu halde bitmeme etti:

"Lisans maruz şarj ot işletmecisinin belli müddet içerisinde minimal sayıda şarj istasyonunu ağına putrel yükümlülüğü olacak. Bir şarj istasyonunda hizmete başlanabilmesi düşüncesince iş noktayı açma ve düzentileme ruhsatıyla alakadar tevzi şirketinden müspet düşünce istenebilecek. Şarj istasyonlarının ünitelerinin kurulum ve güvenliğinde uyulacak standartlar TSE kabilinden çıkarıldı. Bu ve gibisi fen standartlara ek kendisine kılıç işlev sunumuna değgin birtakım standartlar, kavait koyacağız. Bir şarj ağındaki şarj ünitelerinin belli ortak oranının çabuk şarj edebilme kapasitesine eş olmasını isteyeceğiz. Kullanıcıların bilgiye erişimini kolaylaştırmak amacıyla ortak başıboş ulaşım platformu kuracağız. Bu ortam üstünden şarj istasyonlarının coğrafi konumları ve yerleri, şarj istasyonunda mevcut ünitelerin tipleri, şarj hizmeti tutarları ve izlem fail 24 vakit içindeki buyruğa amadelikleri kabilinden bilgilere erişilebilecek. Böylece, kullanıcı şarj ağlarına değgin istasyonlarda muteber fiyatlar karşılaştırma edilebilecek. Kullanıcıya güzergahı üstündeki istasyonların emramadeliklerine bakarak başlangıçta şarj birimi rezervasyonu yapması olanağı getirilecek. Böylece hem paradan bununla birlikte vakitten artırım yapılabilecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ