USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Eski Yunanistan Kralı sonuç yolculuğuna Avrupalı hanedan personeli akrabalarıyla uğurlandı

Yunanistan'ın emektar Kralı İkinci Konstantinos, Atina Metropol Katedrali'nde planlı dini törenin ardından, Tatoi Sarayı'na defnedildi.

Eski Yunanistan Kralı sonuç yolculuğuna Avrupalı hanedan personeli akrabalarıyla uğurlandı
16-01-2023 21:09
Atina

Referandum sonucu ile kral ünvanı elinden tahsil edilen İkinci Konstantinos'un naaşı domestik saatle ile 05.45'te Atina Metropol Katedrali'nin tarafındaki Ayos Eleftherios Kilisesi'ne getirildi.

Eski kralı sonuç yolculuğuna geçirmek ve tabutu gitmek talip binlerce isim sabahın er saatlerinden itibaren kilisenin uğrunda levent boylu kuyruklar oluşturdu. Aralarında, İkinci Konstantinos'un kral yer aldığı çağa ilgili Yunan bayrakları ve çiçekler taşıyanların da bulunmuş yer aldığı canlı kesif pıtrak "Kral aşırı yaşa" çarpıcı sözleri atarak Yunanistan ulusal marşını okudu.

Dini merasim düşüncesince Atina Metropol Katedrali'ne mevrut emektar kralın akrabaları şişman cümbüş ve alkışlarla karşılandı.

Hükümeti temsilen törene eklenen Başbakan Yardımcısı Panayotis Pikrammenos ile Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni ise hükümetin emektar krala resmi merasim yapılmaması yönündeki sonucu zımnında gıcırtı edildi.

Törene eklenen kraliyet destekçilerinden Spiridu, AA muhabirine, "Sabah 5'ten buyana buradayım. Bu denli aşırı insanoğlunun burada bulunduğunu gördüğüm düşüncesince aşırı ihtisas yüklüyüm. İkinci Konstantinos'u armağan etmek düşüncesince geldik ve şişman nezdinde hevesle (eski Kral'ın oğlu) İkinci Pavlos'u bekliyoruz". dedi.

Thanassis Saksonis ise kardeşinin de kral muhafızı yerine fariza ettiğini belirterek, "Küçüklüğümden buyana kralcıydım. Bu kuruluşa inanıyorum zira hususi nezdinde kişiliği var. Kralı kovduk. Uzun hikaye. Umarım çocukları, oğlu Pavlos babasının varisi olur, bitmeme ederler." diyerek konuştu.

Mihalis Ceparakos, emektar kralın ölümü zımnında Yunan halkının üzüntüsünün şişman olduğunu, kraliyet ailesinin iane kuruluşları marifetiyle Yunan halkına iane etmiş yer aldığı düşüncesince aşırı sevildiğini encam sürdü.

Ceparakos, "Bunlar elbette ki duyulmadı, zira kral anca istedi." diyerek konuştu.

Törene Avrupa'dan Kraliyet aileleri çalışanları da katıldı

Eski kralın cenaze töreni düşüncesince dini tören, Atina Metropol Katedrali'nde Yunanistan Başpiskoposu Yeronimos'un liderliğinde, ülkenin ciharıyek yanından mevrut 12 metropolitin katılımıyla yapıldı.

Avrupa'nın 11 ülkesinden hanedan üyelerinin de katılmış yer aldığı törene çabucak davetliler benimseme edildi.

Törene katılanlar arasında, İkinci Konstantinos'un Avrupa krallıklarındaki akrabaları da vardı. İkinci Konstantinos'un kız kardeşi Sophia, törene emektar İspanya Kralı bulunan benzeri Juan Carlos ile katıldı. Eski İspanya Kraliçesi'nin oğlu İspanya Kralı 6. Felipe de benzeri Letizia ile baş başa dayısının cenazesindeydi. İspanya'daki akrabalardan Prenses Elena ve Cristina da törendeki yerlerini aldı.

İngiltere'den Kral Charles'in kız kardeşi Prens Anna törene katılırken, İkinci Konstantinos'un vaftiz etmiş yer aldığı Prens William törende yoktu.

İkinci Konstantinos'u sonuç yolculuğunda bekâr bırakmayanlar ortada Avrupa'dan ayrıksı hanedanlar da vardı.

Danimarka Kraliçesi İkinci Margrethe, Danimarka Prensi Frederick ve Prensesi Benedikte, İsveç Kralı Carl Gustaf ve Kraliçe Silvia, Norveç Veliaht Prensi Haakon ve benzeri Prenses Mette Marit, Lüksemburg Grandükü Henri, Hollanda Kralı Willem Alexander ve benzeri Kraliçe Maxima, anası emektar Kraliçe Beatrix, Belçika Kralı Philippe ve benzeri Mathilde, Monako Prensi İkinci Albert, emektar Sırbistan Kralι Aleksandros ve Kraliçesi Ekaterini, Rusya Grandüşesi Mariya Vladimirovna Romanova, emektar Romanya Prensi Radu da törene katılanlar arasındaydı.

Kral Konstantinos'un naaşı, kilisedeki törenin peşi sıra emektar yazlık Kraliyet Sarayı Tatoi'a, gayrı Kraliyet çalışanlarının yanına defnedildi.

Üst dozaj çıkışlı ve kraliyet ailesi çalışanlarının katılmış yer aldığı cenaze töreni düşüncesince bin polis, helikopter ve insansız iklim araçlarıyla (İHA) düzenlilik önlemi aldı. Güvenlik önlemleri çerçevesinde başşehir Atina'daki birtakım yöntemler trafiğe kapatıldı.

82 yaşlarında hayatını yitirmişti

Yunanistan’ın sonuç kralı İkinci Konstantinos, 10 Ocak’ta 82 yaşlarında öldü.

Başkent Atina'nın Paleo Psihiko semtinde Haziran 1940'ta doğan İkinci Konstantinos, 1964'ten Yunanistan'da monarşinin referandumla kaldırıldığı 1973'e denli "Yunanistan Kralı" unvanını taşıdı. 1974'teki ikinci referandumla Yunanistan'daki kraliyet diyeti sonuncu yerine kaldırılmıştı.

Eski kral, Aralık 1967'de ülkedeki Albaylar cuntasının zorba diyetine gönül rahatlığı düzenlemiş yer aldığı hareketin başarısızlıkla sonuçlanmasının peşi sıra ülke dışına çıkmıştı.

Yunan hükümeti, 1994'te emektar kralı vatandaşlıktan da çıkarmıştı.

İtalya ve İngiltere'de canlı İkinci Konstantinos, sonuç yıllarında ise Yunanistan'da yaşam sürmeyi yeğleme etmişti.

Kraliyet mülkünün kamulaştırılması zımnında ödence arzu fail emektar krala Yunan devleti, 2003'te 13 milyon avronun üstünde ödence ödemişti.

Cenazenin kesinlikle yapılacağı münakaşaya sefer açmıştı

İkinci Konstantinos'un cenaze töreninin kesinlikle yapılacağı ülkede münakaşaya bozukluk olmuştu.

Yunan basınındaki haberlere göre, emektar kralın ailesi, cenaze töreninin "eski talih başkanına" akıllıca biçimde yapılmasını arzu etmişti.​​​​​​​

Bu düşünceye gönül rahatlığı çıkanlar ise "kral" unvanının kendisinden 1973'teki ve 1974'teki referandumlarla alındığını ve Yunan vatandaşlığından da çıkarıldığını belirterek resmi merasim olmayacağını savunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ