USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

"Evim Yuvan Olsun" kampanyasına armağan başvurusu 4 bin 568'e ulaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların korunma gereksinimlerini istikbal etmek şartıyla başlatılan "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına 4 bin 568 hediye başvurusu yapıldığını bildirdi.

22-02-2023 16:10
Ankara

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya göre, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası, "asrın felaketi" adına vasıflandırılan depremler sonrası afetten etkilenenlerin tahaffuz sorununu bertaraf eylemek üzere başlatıldı.

Kampanyaya 3 günde 4 bin 568 hediye başvurusu geldi. 3 bin 604 insan evini 3 ay bedelsiz adına depremzedelere adamak isterken 964 hayırsever yurttaş da evini 1 sene süreyle iskontolu müşterek halde kiraya özgülemek düşüncesince müracaatta bulundu.

İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının koordinasyonundaki kampanyaya, AFAD ve Türkiye Sigortanın beraberinde yurt siteleri EmlakJet, Hepsiemlak, Sahibinden.com ve Zingat da dayanaklık eylemek verdi.


Kısa müddette binlerce vatandaş, depremzedelere makul sürelerle konutlarını adamak üzere "www.evimyuvanolsun.org" adresine başvurdu.

Uygulamanın detayları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamış yer aldığı kampanya, gerekseme dahası bulunan gereksiz evlerin emniyetli şekilde, makul müddet ve koşullarda depremzedelere tahsis edilmesini kapsıyor.

Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç kadem hesabına kuruldu. Yardımsever yurttaşlar kampanyaya, "3 ay bedelsiz tahsis", "1 sene iskontolu bedelle kira" yahut "kira desteği" ile katılabiliyor.

Kampanyanın yürütülmüş yer aldığı "www.evimyuvanolsun.org" genel ağ sitesinde "Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum" butonuna tıklayanların başvuruları, habbe bulunmuş yer aldığı ilçenin kaymakamlığı kabilinden durumunda incelenecek.

Kaymakamlığın makul bulmuş yer aldığı evler bedelsiz adına kampanyaya engelleme edilecek. Kaymakamlık ile ev sahibi ortada "ödünç sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve ilçe kabilinden yerleştirilecek. 3 maaş müddet hayırsever ev sahibinin talebiyle 12 kadem tabanı denli uzatılabilecek.

"Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum" seçeneğini yeğleme edenlerin başvuruları da gine habbe bulunmuş yer aldığı içtima kaymakamlığı kabilinden incelenecek.

Kaymakamlık, maksut icar ederinin habbe esas ederinin açık müşterek halde altında bulunmasına bakacak. Kaymakamlığın habbe uygunluğunu ve icar ederinin iskontolu bulunduğunu doğrulama etmesinin peşi esna ev kampanyaya engelleme edilecek.

Kaymakamlık ile ev sahibi ortada "Kira Sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve ilçe kabilinden yerleştirilecek. Ev düşüncesince belirlenen icar bedeli, AFAD hesabında birleşen icar bağışlarından karşılanacak.

"Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum" seçeneğini yeğleme edenlerin yapacağı bağışlar, kampanya kapsamında iskontolu adına kiralanacak evlerin icar ödemelerinde kullanılacak.

Depremzedelerin seçilme aşaması

Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri kabilinden belirlenecek. Evlere yerleştirilme yapılırken engelli, yaşlı, derneşik otama mucip süreğen rahatsızlığı bulunanlar üzere dezavantajlı bireylerin yer aldığı aileler ile depremde fertlerini yitirmiş çocuklu ailelere evleviyet verilecek.

Evlerin elektrik, su, katıksız kavara yağı lambası lambası faturaları ilçe kabilinden ödenecek. Ev sahiplerine arttırma müşterek masraf doğmamasına nazarıitibar edilecek.

Depremzedelerin kullandığı habbe yahut evindeki eşyanın dokunca görmesi ihtimaline cevap Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evler, "Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası" ile garanti dibine alınacak.

Emlak listeleme platformları Emlakjet.com, Hepsiemlak.com, Sahibinden.com ve Zingat.com, eş oldukları alıcı portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere ayırmak isteyenler, istedikleri müşterek platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyonla İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.

Başvuru evreleri ise şu halde olacak:

- Ev sahibi, yurt sitelerinden başvuru formunu dolduracak.

- Emlak sitesi, ev sahibiyle iletişime geçerek detayları doğrulayacak.

- Emlak sitesi, doğruluğunu doğrulama etmiş yer aldığı detayları ilgilendiren amme birimine iletecek.

- Kaymakamlık yetkilileri, evi görüşme ederek imtizaç tespiti yapacak.

- Kaymakamlık, ev sahipleriyle "Ödünç Sözleşmesi" yahut "Kira Sözleşmesi" imzalayacak.

- Engelli, buğulu üzere dezavantajlı insanlara eş aileler, rüçhan adına evlere yerleştirilecek.

- Kaymakamlık, müddet bitiminde konutu ev malikine doğrulama edecek.

- "Evim Yuvan Olsun projesi devlet-millet el ele verilerek yapıldı"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremin evvel gününden itibaren vatandaşlardan kullanmadıkları konutlarını adamak düşüncesince telefon ve mesajlar aldıklarını belirterek, "Bunun kararında bu kampanyayı başlatmış olduk. 'Evim Yuvan Olsun' projesi 'devlet-millet el ele' verilerek yapıldı. Bu kampanya ile emniyetli halde hayırhah yurttaşlarımızın konutlarını afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği paylaşımda, "Hayırsever insanlarımızın depremzedelere konutlarını ayırmak istediklerini biliyoruz. Hazırladığımız 'Evim Yuvan Olsun' uygulamasını yurttaşlarımızın istifadesine sunuyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Baykar 22 konutla dayanaklık eylemek verdi

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği duyuruda, "Baykar'daki düzentileme arkadaşlarımız düşüncesince dünkü meydana getirilen 22 skor eşyalı daireyi müşterek sene süresince depremzede kardeşlerimize açıyoruz. Bu günleri el birliğiyle, dayanışmayla aşacağız." ifadesini kullanmıştı.

Kampanyaya ilinti değişik artıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ