USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz paylarını yükseltmenin elan tarihi değil

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının artırılmasında götürümlü olabileceklerini fakat enflasyondaki gelişmelere birlikte cevap verilmesi icabında duraksama etmeyeceklerini tabir etti.

Fed Başkanı Powell: Faiz paylarını yükseltmenin elan tarihi değil
03-11-2021 23:44
Washington

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini yüzdelik 0-0,25 aralığında çakılı tutmasının, dünya malı alıntı hızında ise azalmaya gidileceğini duyurmasının arkası sıra videoteyp konuşma yöntemiyle matbuat toplantısı düzenledi.

Risklere dirlik titiz olmaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Powell, bu senenin üçüncü çeyreğinde gerçek katışık yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin açıkça halde yavaşladığına dikkati çekti.

Powell, "Yaz aylarında Delta varyantı zımnında toy insan koronavirüs (Kovid-19) olaylarındaki artış, yolculuk ve cümbüş de engelleme peyda etmek kıl payı salgından en negatif halde etkilenen sektörlerdeki toparlanmayı engelledi. Ekonomik faaliyet, ilkin motorlu araç endüstrisinde, bildirme kısıtları ve darboğazlar zımnında de aksadı." dedi.

Powell, Kovid-19 vakalarının azalması ve aşılamada kaydedilen ilerlemeyle hesaplı büyümenin bu çeyrekte toparlanması ve sene genelinde çelimli büyümeyle neticelenmesi icap ettiğini dile getirdi.

"Enflasyon hedefin iyice üstünde ilerliyor"

İş gücü piyasasındaki koşulların da iyileşmeye bitmeme ettiğini tamlayan Powell, umumi hesaplı faaliyette bulunduğu kabilinden Kovid-19 olaylarındaki artışla iş gücü piyasasındaki düzelme hızının da yavaşladığını kaydetti. Powell, bahis konusu yavaşlamanın eğlence, konaklama ve terbiye engelleme salgına en duyar sektörlerde yoğunlaştığını aktardı.

Salgın ve ekonominin normalleşmesiyle ait bildirme ve istem dengesizliklerinin bazısı sektörlerde ehemmiyetli değer artışlarına sebep olduğuna ayraç fail Powell, "Özellikle darboğazlar ve hazırlık zinciri aksamaları, üretimin andıran vadede talepteki toparlanmaya ne derece aceleci cevap verebileceğini sınırlandırıyor. Sonuç olarak, umumi enflasyon, yüzdelik 2'lik etraflıca vadeli amacımızın iyice üstünde ilerliyor." sanarak konuştu.

Powell, bildirme kısıtlarının beklenenden şimdi şişman bulunduğunu ve şimdi etraflıca sürdüğünü belirterek, erdemli enflasyonun antipatik gücünün ağırlıklı kendisine salgının sebep bulunduğu bozulmalar olmaya bitmeme ettiğini bildirdi.

"Araçlarımız bildirme kısıtlarını hafifletemez"

Yüksek enflasyonun erat ve aileler düşüncesince yarattığı zorlukların bilincinde olduklarını kaydeden Powell, "Araçlarımız bildirme kısıtlarını hafifletemez." değerlendirmesinde bulundu.

Powell, bildirme kısıtlarının kalıcılığını yahut şişkinlik üstündeki etkilerini kestirim etmenin baş döndürücü çetince bulunduğunu vurgulayarak, toptan hazırlık zincirlerinin ağdalı olduğunu, alışılagelen işlevine döneceğini fakat bunun zamanlamasının iyice belgisiz bulunduğunu dile getirdi.

Fed Başkanı Powell, "Enflasyonun seyrinin yahut etraflıca vadeli şişkinlik beklentilerinin, hedefimizle düzgün seviyelerin ehemmiyetli ve ısrarlı birlikte halde ötesine geçtiğine ilişikli semboller görseydik, değer istikrarını destek peyda etmek düşüncesince araçlarımızı kullanırdık. Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmeyeceğini cankulağı izleyeceğiz." dedi.

Varlık alımlarının doğacak senenin ortasında sona ermesi bekleniyor

Varlık alımlarının hızının düşürülmesine ilişikli ise Powell, "Ekonomi beklendiği kabilinden gelişirse, dünya malı alımlarının hızındaki benzeri düşüşlerin anlaşılan rastgele birlikte ay makul olabileceği kanaatindeyiz, bu da dünya malı alımlarının doğacak senenin ortasında sona ereceği anlamına geliyor." sanarak konuştu.

Powell, hesaplı görünümdeki değişikliklere uyarınca alımların hızını ayarlamaya apiko olduklarını belirterek, "Bilançomuzun genişlemesi durduktan sonraları üstelik elimizde tutacağımız mevcudat mali şartları desteklemeye bitmeme edecek. Bugün dünya malı alımlarımızı azaltmaya start kararımız, faiz oranlarına ilişikli politikamızla ait rastgele birlikte aracısız çevir sesi taşımıyor." dedi.

"Faizleri yükseltmenin daha tarihi değil"

Bu toplantının odağının faiz rakamlarını arttırmak olmadığını, dünya malı alımlarını indirmek bulunduğunu vurgulayan Powell, ekonominin güzeşte aralıktan beri hedefler doğrultusunda ehemmiyetli seviyede aksiyon kaydetmesi zımnında dünya malı alımlarını kısıntı çağının geldiğini düşündüklerini tabir etti.

Powell, "Faiz rakamlarını yükseltmenin daha tarihi bulunduğunu düşünmüyoruz. Maksimum istihdama erişmek düşüncesince katılması müstelzim kez var." değerlendirmesinde bulundu. Fed Başkanı Powell, iş gücü sanayisine iyileşmesi düşüncesince şimdi birlikte tomar devir özgülemek istediklerini kaydetti.

Arz darboğazları ve erdemli enflasyonun doğacak yıla derece bitmeme etmesinin beklendiğini tamlayan Powell, enflasyonun doğacak senenin ikinci yahut üçüncü çeyreğinde düşmesinin beklendiğini aktardı.

Powell, faizleri açık açık çoğaltma çağının ekonominin gidişatına ilişikli olacağını vurgulayarak, "Sabırlı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bir cevap icabında duraksama etmeyeceğiz." dedi.

Varlık alıntı hızını dönmek durumunda kalmaları biçiminde transparan olacaklarını tamlayan Powell, piyasaları şaşırtmayacaklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ